Christian Engström, Pirat

22 januari 2013

Den absurda upphovsrätten tvingar SVT stänga ute utlandssvenskar

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 15:08

Sveriges Television tänker lägga ut sina sändningar live på internet. Det är bra, och det var på tiden. Det minsta man kan kräva av ett public service-bolag är att det gör sina sändningar tillgängliga för så många som möjligt.

Men så blir det ändå inte. Upphovsrättsmonopolet leder nämligen till att SVT bara får göra sändningarna tillgängliga i Sverige, inte i resten av världen.

Trots att man använder sig av internet med dess fantastiska möjlighet till omedelbar global kommunikation, så tvingas man alltså strypa informationsflödet – helt i onödan.

Detta innebär att de som skulle ha störst nytta och glädje av SVT på nätet – de hundratusentals utlandssvenskarna – stängs ute.

Så är det redan med SVT Play, där man kan se vissa tidigare sända program. Här är bara SVT’s egenproducerade program tillgängliga för internetanvändare i utlandet. Utländska dokumentärer, serier och underhållningsprogram är blockerade för alla som befinner sig utanför landets gränser.

Detta är konsekvensen av ett upphovsrättsträsk där det är nästan omöjligt i praktiken, eller i vart fall orimligt dyrt, att licensiera tv-program över nationsgränserna. Samma problem drabbar till exempel de företag som säljer musik, film och böcker på internet, och som måste slåss med insamlingssällskap och upphovsrättsorganisationer (typ STIM) i 27 olika länder om de vill ha hela EU som marknad.

Upphovsrätten måste begränsas, rensas upp och anpassas till dagens verklighet. Tills den dag det sker kommer vanliga människor att vara hänvisade till olaglig fildelning för att få tillgång till samma medieutbud som sina vänner i andra länder.

Vad gäller just SVT’s nya livesändningar (och SVT Play) finns det i och för sig en smidig alternativ väg att gå för alla utlandssvenskar: Att anonymisera och kryptera sin internetuppkoppling genom en VPN-tunnel som går ut på nätet med ett svenskt IP-nummer.

Det finns ett antal kommersiella VPN-tjänster att välja mellan, och de brukar typiskt kosta runt en femtiolapp i månaden. Då får man inte bara tillgång till SVT’s sändningar var man än befinner sig i världen, man får också på köpet en anonymisering av sin IP-adress.

Det är i sig något positivt. Fler borde skydda sin kommunikation på internet, till exempel på det här sättet. Dels gör VPN-användning det svårare för våra myndigheter (inklusive FRA) att övervaka folk. Dels kommer ökad kunskap om anonymiseringstjänster att göra fildelning (ännu) mindre riskfylld och därmed också (ännu) mer populär, vilket är en bra sak.

(Risken för en vanlig fildelare att åka fast är i och för sig mindre än att bli träffad av blixten även utan VPN-skydd. År 2012 lyckades den speciella insatsstyrkan mot fildelning, som består av fyra specialåklagare och ett par dussin poliser som fokuserar på fildelning, få tio (10) fildelningsfall till domstol. Men det skadar ju inte att vara försiktig ändå.)

Att utlandssvenskar, som kanske är den grupp som skulle ha allra mest glädje av SVT’s utmärkta nya initiativ att även sända via nätet, ska tvingas fixa och trixa för att kunna titta på sändningarna, illustrerar hur absurd upphovsrätten är.

Även om det rent tekniskt är hur lätt som helst att sätta upp en VPN-tunnel, borde det inte behövas. Själva poängen med internet är ju att allt kan göras tillgängligt överallt i hela världen. Det är inte en svaghet hos internet, det är dess största styrka.

Det är upphovsrättsmonopolet som behöver förändras, inte internet.

Annonser

12 kommentarer

 1. det går icke att gömma sig bakom proxy?

  Kommentar av manen — 22 januari 2013 @ 15:42

 2. @manen: VPN-tunnlar är ju som en lite mer avancerad proxy, men ja du har rätt, även det alternativet *borde* fungera. Kan dock vara så att tjänsten blockerar proxyservrar, vilket ibland har hänt…

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 22 januari 2013 @ 16:01

 3. @manen, videodatan måste strömmas till din dator genom tunneln vilket inte en vanlig webbproxy klarar.

  Kommentar av Linus Särud (@linuzi) — 22 januari 2013 @ 16:02

 4. @manen Givetvis går det att gömma sig bakom en proxy – men det är inte det som är problemet. Problemet är att du överhuvudtaget behöver komma omkring någonting. Korkat är vad det är.

  Dessutom – jag som aldrig tittar på material från SVT eller kollar på deras TV-kanaler – kommer behöva betala bara för att jag har enheter som kan ta emot materialet.

  Om något – låt folk logga in med e-legitimation eller annan kontouppgift och låt dem sedan betala/registreras för betalning! Så slipper jag betala för något ”frivilligt” och ”obunden” media.

  Kommentar av Erik — 22 januari 2013 @ 16:03

 5. Utlandssvenskarna betalar ju ingen tv-avgift heller så…

  Kommentar av z — 22 januari 2013 @ 17:16

 6. Om SVT skulle använda patentfria, standardiserade protokoll och videoformat, hålla sig med ett offentligt arkiv med permanenta URLer, och förstås slopa blockeringarna, då skulle man kunna säga att de gjorde sina sändningar tillgängliga för så många som möjligt.

  Kommentar av Björn Persson — 22 januari 2013 @ 17:41

 7. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 22 januari 2013 @ 21:00

 8. Ytterligare en absurd konsekvens av licensträsket är att det är skillnad på en surfplatta och en dator om man surfar på SVT-play. Varför? Jag pluggar data, och jag vet att plattorna är mycket lika datorer. Det är I/O, kringenheter och ”förpackning” som skiljer sig. Helt uppåt väggarna absurt. När jag håller vad som i praktiken är en dator i handen vill jag kunna se på SVT-play oberoende om datorn råkar vara tunn, sakna fysiskt tangentbord osv. Helt uppenbart förstår sig juridiken inte på datateknik.

  Dessutom, varför trumfar upphovsrätten EU’s regler om fri rörlighet? Varför ska säljare tvingas slåss med 27 STIM för att få tillgång till Europamarknaden? Det är ju också helt uppåt väggarna!

  För övrigt förstår jag inte varför jag ska betala en avgift för att jag äger en dator. Datorn jag äger är avsedd primärt för programmering, studier, bankärenden, webbsurfning, office-stuff osv. Inte för att se på SVT’s sändningar, och i nuläget vet jag inte om jag skulle välja att se på dem om det blev betalTV.

  Men hur som helst så är ju SVT public service och borde därför finansieras av skatten istället för tramsiga straffavgifter på tekniska prylar som har en rik diversitet av användningsområden förutom att se på statlig tv. Om man nu ska ha public service media. Men det tycker jag att man ska, för de fyller en funktion som inte annan media klarar.

  Kommentar av Johannes Westlund — 23 januari 2013 @ 3:25

 9. Naturligtvis borde man kunna kolla in SVT även utomlands på sin dator. Om man nu har de tekniska möjligheterna. Utan extra krångel.

  Kommentar av Lars-Erick F — 23 januari 2013 @ 13:43

 10. Johannes: Det är ju upp till programmet på devicen att själv identifiera sig. Den kan säga ”hej jag är en mobil”, ”hej jag är en platta” eller ”hej jag är en burk”. Väljer du en vettig plattform kan ingen hindra dig att skapa egen mjukvara där plattan spelar burk så att säga.

  Kommentar av gurra — 23 januari 2013 @ 16:23

 11. Det jag reagerar på är att i gamla tider TV-avgiften var frivillig. Du kunde välja att inte ha en TV exempelvis och många gjorde bruk av det.

  Du kan inte lika enkelt välja bort datorn. Därmed har TV-avgiften blivit ett permanentat tvång.

  I det läget bör man snarare ta ställning till frågan om public service skall finnas var, finansierat av gemensamma skattepengar – eller om den helt skall avskaffas. För som det är nu sitter man med en situation där radiotjänst blir tvungna ställa frågor de inte i någon verklighet bör ha befogenhet att ställa bara för att försäkra sig om att alla avgiftspliktiga betalar.

  Jag har kanske nyttjat min TV för att se SVT fem gånger under de senaste tre åren och har alltid betalat min avgift – ett värdigt offer och allt det där. Men när de nu inkluderar att jag skal betala återkommande straffavgifter för min egen hembyggda dator så har vansinnet gått för långt. Min sympati för radiotjänst och min vilja att fortsatt betala är nere på noll.

  Det minsta kravet är att de med den här utökningen får se till att tjänsten är stängd för alla som inte har ett konto hos dem så man kan välja vägra.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 januari 2013 @ 10:17

 12. http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/fildelning_5.html

  Fildelning i praktiken.

  Kommentar av Petra — 6 februari 2013 @ 19:00


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: