Christian Engström, Pirat

16 januari 2013

EU-debatt om korruption onsdag kväll ca 18:20

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 16:48

Ikväll onsdag är det debatt i plenisalen om korruptionen inom EU:

Council and Commission statements – Corruption, misuse of EU funds and effects on the political decision-making processes

Just nu står det på dagens agenda att den debatten ska börja klockan 18:20, men det kommer alldeles säkert bli lite senare i praktiken (debatterna i kammaren drar nästan alltid över tiden).

Jag har inte fått någon talartid, men jag ska försöka komma med i ”catch the eye” på slutet.

I så fall tänker jag ta upp #Dalligate, alltså affären där dåvarande kommissionären John Dalli genom ombud bad Swedish Match om en muta på en halv miljard kronor (60 miljoner euro) för att lyfta förbudet mot att sälja snus i Europa utanför Sverige.

Att den korrupte kommissionären fick sparken när Swedish Match hade anmält honom var helt rätt gjort av EU-kommissionens ordförande Barroso, och det ska han ha beröm för. Men att EU-kommissionen sedan bara har gått vidare med tobaksdirektivet utan att ens undersöka om och hur korruptionen har påverkat innehållet i direktivet, det är inte seriöst av kommissionen.

Om inte det svenska snuset kan få en seriös bedömning grundad på vetenskapliga fakta blir signalen som EU-kommissionen sänder ”det är förbjudet med mutor, men den som inte betalar får skylla sig själv”.

Det skulle vara utomordentligt olyckligt om det blir slutresultatet av den här korruptionsaffären.

Debatten i kammaren går att följa live på EU-parlamentets websajt

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: