Christian Engström, Pirat

15 januari 2013

”Lobbyisterna” — dokumentär om EU på SVT Play

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 13:14

I söndags visade Dokument Utifrån i SVT en dokumentär med namnet ”Lobbyisterna”, som handlar om hur de politiska lobbyisterna arbetar för att påverka EU, och i synnerhet EU-kommissionen, till att göra det som storföretagen vill.

Se den!

Vad som händer bakom de slutna dörrarna hos EU-kommissionen är till stor del dolt även för oss folkvalda parlamentariker, men den bild dokumentären målar upp stämmer i allt väsentligt med det intryck jag har fått av att arbeta i den här miljön i tre och ett halvt år nu.

Så här illa är det faktiskt med EU, tyvärr.

Bristen på öppenhet i kommissionen och ministerrådet, tillsammans med det faktum att det rapporteras för lite om vad som sker i Bryssel, leder till att lobbyisterna får nästan helt fritt spelrum. Det är i sin tur förklaringen till varför det kommer så mycket dåliga lagar och regler från EU. När tjänstemännen som skriver förslagen får hela sin världsbild från storföretagens lobbyister blir det som det blir.

Det spelar ingen roll om det handlar om snus eller priset på dataroaming eller fildelarjakt — lobbyisterna springer som barn i huset hos EU-kommissionen (om de inte till och med är anställda på kommissionen), och lagförslagen blir därefter.

Det är det som är felet med EU ur piratperspektiv. Lobbyisterna är kungar i Bryssel.

Se dokumentären ”Lobbyisterna” hos SVT Play (57 min)

På grund av upphovsrätten kommer inslaget försvinna från SVT Play den 12 februari.

Annonser

8 kommentarer

 1. Den som vill spara en kopia av inslaget på sin hårddisk kan göra det (helt lagligt) med Pirateplayer.

  Kommentar av Fredrik — 15 januari 2013 @ 13:40

 2. länken till svtplay går till ett blogginlägg från dig 😉

  Kommentar av manen — 15 januari 2013 @ 14:04

 3. Frågan är vilka slutsatser som bör dras av lobbykratin.

  På 80-talet pågick ett folkligt motstånd mot Volvos, Gyllenhammars och ERTs planer på Scan-link. Det gick inte riktigt som planerat. Någon slags motorvägsförbättring mellan Gbg-Oslo har knäsats på gott och ont beroende på vilket perspektiv man lägger an sin bedömning. Under tiden Volvos/Gyllenhammars önskade kapitalförstärkning från den norska staten omintetgjordes av aktieägarna kom Gyllenhammar ersättas med Gyll och med honom följde ett fokus på huvudverksamheten – bygga bilar. Därmed började oxå Volvos skrotning som multiföretag och via Ford dess marginalisering som bilgyggare. Resan till Kina har nu verkställts och om Volvos värde varar längst står skrivet i kinesiska tecken.

  På 90-talet slog Socialistiska Partiets volvoanställda fast att om Gyllenhammar och hans lobbygäng runt de europeiska storföretagarborden vunnit kampen inom Volvo hade inte Volvo överlevt som företag. Hur länge de tror någon produktion av Volvobilar sker på svensk mark idag vet jag inte. Och det spelar mig heller ingen roll längre vilka bilföretag och var de verkar på jorden. Transportfrågorna rör andra problem än de som var på tapeteten då ERT och Gyllenhammar planerade för sin tillvaro.

  Inget blir som det planerats vare sig i de gamla planekonomierna, folkrörelsekratierna eller de nuvarande lobbykratierna. Frågan är om det öht är önskvärt att det någonsin blir såsom vi på förhand finner det önskvärt – planera kommer vi ju alltid göra i alla fall. Att beklaga sig över lobbyisterna är väl utmärkt marknadsföring för deras del. Vi ger ju sken av att den verksamheten har mer betydelse än någon annan för de beslut som antas ha betydelse för morgondagen…

  Det TV-inslag som här visats är gammal skåpmat och jag undrar till vilkens nytta det informerar? .

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 15 januari 2013 @ 15:02

 4. Ska absolut se den.

  ”Se dokumentären ”Lobbyisterna” hos SVT Play (57 min)” länkar dock till https://christianengstrom.wordpress.com/2008/03/18/felet-med-eu-ur-piratperspektiv/ precis som länken ovanför 🙂

  Kommentar av Bill — 15 januari 2013 @ 16:13

 5. Den korrekta länken till programmet: http://www.svtplay.se/video/956528/lobbyisterna

  Kommentar av Rickard Olsson — 15 januari 2013 @ 16:33

 6. Fixat länken, tack!

  Kommentar av Christian Engström — 15 januari 2013 @ 19:07

 7. Såg programmet i söndags. En mycket intressant dokumentär om hur lobbyism förstör demokratin för EU:s stater. Mycket av det du, Christian Engström, kritiserat upphovsrättslobbyn för känns igen. Särintressen får insyn i beslutsprocesserna medan folket hålls utanför och det verkar inte finnas någon större vilja från EU att ändra på det.

  Kommentar av Anonym — 16 januari 2013 @ 0:20

 8. @Nils Ivar Tenmann Din kommentar är gammal skåpmat och jag undrar till vilkens nytta det informerar?

  Kommentar av Dennis Nilsson — 19 januari 2013 @ 14:55


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: