Christian Engström, Pirat

15 januari 2013

”Centerpartiet i piratvatten”

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 10:59

Centerpartiet har fått löpa gatlopp i medierna de senaste dagarna för sitt förslag till nytt idéprogram. Men kritiken har till stor del skjutit in sig på fel sak. Idéerna som sådana, i vart fall många av dem, är det inte nödvändigtvis något större fel på.

Problemet är att det är svårt att förstå vad Centern ska med ett idéprogram till, när det ändå inte finns någon som tror att de kommer följa det.

I en debattartikel hos Dalarnas Tidningar skriver jag tillsammans med piratpartisterna Gustav Nipe och Erik Lönroth:

Även om man inte håller med om alla sakfrågor, så är deras idéprogram precis så visionärt och vägledande som ett idéprogram ska vara. Det sätter en politisk riktning och formulerar ett samhälle att leva i. Vi pirater borde i sann fildelningsanda fundera på vad vi kan kopiera från Centerpartiets föreslagna idéprogram.

Det är däremot viktigt och ärligt mot väljarna att jämföra idéprogrammet med hur Centerpartiet, med handen på hjärtat, faktiskt har agerat i riksdagen under regeringstiden med alliansen.

Läs debattartikeln hos DT

Annonser

3 kommentarer

 1. Det hör det parlamentariska spelet att partierna fiskar i varandras vatten. Historiskt har Cp en relativt god förankring i Dalicalia. Men inte är det Stureplanscenterns piratliknande vatten som rinner i Dalaälvarna. Därför undrar jag över poängen i att PP fiskar i dessa vatten? Visst ska alla partier som agerar mot PPs politiska ståndpunkter kritiseras i alla slags fora som står till buds. Men att låta kritiken spela på den allmänt mosägelsefulla dygden, att ”leva som man lär”, när alla vet att mänskligt leverne handlar om att vi ”lär som vi lever” skapar inte någon trovärdighet. PP menar knappast att de i händelse av riksdagsmandat inte någonsin kommer – ”måsta” – rösta mot sina principer… så varför ge sken av det?

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 15 januari 2013 @ 13:44

 2. Hej Christian!
  Eftersom jag jobbade för och röstade på dig i EU-valet tar jag mig friheten till ett inlägg.
  Först två grundläggande. Ni har inte så många frågor att svika i. Svek ni i den fanns ni inte. Och, ni har inte en hög gamla socialliberaler att välta bort.
  Rent krasst var det inte tillräckligt många som stod upp eller så var de helt enkelt taktiska och bidade sin tid vid FRA mm debaclet. Sedan dess fortsätter dock de liberala att vinna mark i partiet. Det kommer underifrån. Få se om de ”gamla” sprattlar en gång till. Gör de det vore det bra om PP vore förberedda med ett liberalt program på riksnivå. Jag vet inte viket tålamod de unga har.
  Tycker dock det var en bra krönika ni skrev.

  Mvh Peter Wagenius (som gärna ställer upp igen)

  Kommentar av Peter Wagenius — 15 januari 2013 @ 16:14

 3. Fint. Det heter ”Dalarnas tidningar”, så vet du det.

  Tack, fixat. /Christian

  Kommentar av Johan Tjäder — 15 januari 2013 @ 17:36


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: