Christian Engström, Pirat

9 januari 2013

Centerns nya kläder

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:06
Centerpartiet har tagit fram ett förslag till nytt idéprogram. Precis som idéprogram brukar, innehåller det förstås en massa formuleringar som låter trevliga när man läser dem första gången.

Men intressantare än vad som står i programmet är vad som inte står. Och ännu intressantare är förstås att jämföra idéprogrammet med hur C har agerat i riksdagen under den tid de har suttit med i regeringen.

Här är några kommentarer till enskilda punkter i idéprogrammet:

– Rättigheter (sid 6)
Programmet nämner demokrati, yttrandefrihet, tryckfrihet och rätten att organisera sig som exempel på grundläggande rättigheter som Centerpartiet stödjer. Det är ju i och för sig bra, men mig veterligt finns det ingen i svensk politik som är av motsatt uppfattning, i vart fall inte i den officiella retoriken.

Det som är värt att notera i det här avsnittet är att Centerpartiet inte nämner rätten till privat korrespondens (art 8 i Euroakonventionen om mänskliga rättigheter) och informationsfrihet (art 10). Det är i och för sig hederligt av dem att inte nämna artikel 8, med tanke på att Centern röstade ja till både FRA-lagen och Datalagringen (som ju innebär att vår privata kommunikation övervakas och registreras).

Att de även utelämnar artikel 10 får tolkas som att Centern vill hålla dörren öppen för att stödja olika förslag om ”filtrering” och ”blockering” på internet (vilket ju innebär inskränkningar i rätten att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblanding och oberoende av landsgränser).

– Ett digitalt civilsamhälle (sid 11)
Rörande upphovsrätten skriver de att ”Centerpartiet anser att upphovsrätten måste utvecklas så den kan försvaras i ett samhälle med helt andra mönster för kreativitet och en allt snabbare utveckling”. Den meningen är väl tänkt att låta lite modern och trevlig, men tyvärr säger den ingenting om  hur de anser att upphovsrätten bör utvecklas. Innan C är berett att fylla den med lite innehåll är jag tyvärr inte så imponerad.

Det Centern senaste faktiskt gjorde i riksdagen rörande upphovsrätten var att rösta ja till Ipred.

Meningen innan i idéprogrammet, där det hävdas att ”utvecklingen utmanar vår traditionella syn på äganderätt” tyder på att C inte har förstått att upphovsrätt står i motsats till äganderätt. Så länge de inte gjort det kommer de nästan säkert fortsätta ligga på fel spår när det gäller reform av upphovsrätten.

Själva påståendet ”utvecklingen utmanar vår traditionella syn på äganderätt” är i grunden fel. Äganderätten till saker som man faktiskt kan äga (fast och lös egendom) har mig veterligt inte utmanats ett dugg av vare sig internet eller utvecklingen i allmänhet.

– Staten och det offentliga samhället (sid 11)
Det skulle vara välkommet med en mening som säger att privata företag inte ska få ta över uppgiften att döma och straffa folk, till exempel genom att stänga av dem från internet. Och ännu mer välkommet om C agerade i riksdagen för att riva upp Ipred. Men eftersom de röstade för Ipred när den infördes har de naturligtvis inget intresse av att göra det.

Integritet (sid 12)
Vackra ord, men så länge C står kvar vid besluten om FRA och datalagringsdirektivet är de fullständigt tomma.

Rent allmänt innehåller Centerns nya idéprogram i och för sig utmärkta formuleringar på många punkter, men det som sticker i ögonen är att det som saknas är just de områden där friheten på nätet faktiskt är hotad. Det har jag svårt att tro är en slump.

Och naturligtvis hjälper inte alla vackra ord i världen så länge C i riksdagen röstar tvärt om. Det är där förändringen måste ske om C ska ha någon trovärdighet. Men jag tänker inte hålla andan medan jag väntar på att det ska ske.

…………

Andra om ämnet:
Piraten Anders: Centern siktar på en procent
SR: Motståndet inom C växer

7 kommentarer

 1. Sedan måste man påminna om det utmärkta öppenhetsmanifest Centern antog för ett antal år sedan, för att därefter agera i motsatt riktning i den praktiska politiken. Varpå manifestet sedan slängdes ut…

  Kommentar av JohJoh — 9 januari 2013 @ 12:03

 2. ”Centerns nya kläder”? Vadå kläder? Dom är ju nakna!

  Tack Christian för detta inlägg! Jag hoppas på att det där ”motståndet” inom Centern som det pratas om kommer fram med andra, riktigt bra, förslag till Centerstämman. Vem vet, Programgruppens förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet kanske bara är en form av provokation i fluffigt språk för att aktivera medlemmarna. Ett rätt smart drag i så fall. De låtsas vara lite osmarta för en dag för att andra ska få komma fram och glänsa… För förslaget som ligger verkar inte vara mycket att klä partiet i.

  Kommentar av Kloker — 9 januari 2013 @ 12:39

 3. @JohJoh: Åååååhhh!! Öppenhetsmanifestet! Gillart! Good times!

  Kommentar av Kloker — 9 januari 2013 @ 12:41

 4. […] Jag tycker att man kan läsa Christian Engströms utmärkta blogg som tangerar det här ämnet om man har en stund över. https://christianengstrom.wordpress.com/2013/01/09/centerns-nya-klader/ […]

  Pingback av @centerpartiet @Liberaldemokraterna försökte övertala @piratpartiet via profiler som… « OBEVEKLIG — 9 januari 2013 @ 19:27

 5. Centerledningen vill göra partiet till Sveriges ledande debattparti och det är inte idéprogrammet i sig som är problemet, det är ju egentligen aldrig tänkt att vara mer än ett debattunderlag, problemet är istället det fullständigt inkompetenta sättet de har låtit andra ta kontrollen över sin egen berättelse. Först släpps programmet strax före jul när ingen har tid att bry sig, sedan plockar gammelmedia upp det hela, hårdvinklar och spelar ut partifraktioner mot varandra när partiledaren själv är på semester utomlands. Vad de skulle ha gjort är att arrangera en presskonferens om dagen i fem eller tio dagar, kraftigt betonat att man ville initiera debatt och släppt programmet lite pö om pö; måndag – långsiktig skolpolitik, tisdag – långsiktig invandringspolitik, onsdag – långsiktig energipolitik, etc, etc.

  Kommentar av Peter Andersson — 10 januari 2013 @ 8:16

 6. […] gärna Christians längre bloggpost på […]

  Pingback av Centern fiskar i piratvatten | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat — 15 januari 2013 @ 10:47


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: