Christian Engström, Pirat

22 december 2012

Julpyssel för samhällsintresserade: Basinkomst

Filed under: basinkomst — Christian Engström @ 11:43
Hur många är det som lever på bidrag, och vad kostar byråkraterna som administrerar bidragen?

Hur många är det som lever på bidrag, och vad kostar byråkraterna som administrerar bidragen?

Jag tror det är en bra idé att ersätta alla våra nuvarande system som a-kassa, sjukförsäkring och socialbidrag med en garanterad basinkomst, med enkla regler som är lika för alla.

Då kan vi få ett system som är rättvist, där alla vet vad som gäller, och där ingen faller mellan stolarna. Samtidigt kan vi göra oss av med massor av byråkrater (hur många, 10.000-tals? 100.000-tals?) som idag sitter och handlägger ansökningar och administrerar. Det tar bort osäkerheten för individerna och spar pengar åt samhället.

Men det är en stor reform, och det är ett väldigt stort projekt att ens ta fram en skiss på hur ett system för basinkomst skulle kunna se ut. Att sedan räkna igenom konsekvenserna för statsbudgeten, för att se om det går att få det hela att gå ihop, är ett ännu större projekt.

Men internet är bra för stora projekt, och speciellt bra när det gäller att hitta och sammanställa information. Att samla ihop de bakgrundsdata vi behöver tror jag går väldigt bra att göra som svärmarbete.

Vi behöver till att börja med sätta ihop en sammanställning av vilka system som finns idag för att försörja människor mellan 18 och 64 som står utanför arbetsmarknaden.

 • A-kassa och arbetsmarknadsåtgärder
 • Sjukförsäkring
 • Studiestöd
 • Socialbidrag (försörjningsbidrag)
 • Vilka ytterligare system finns?

För vart och ett av de här systemen skulle vi behöva en översikt av dels hur systemet fungerar för den enskilda bidragstagaren, dels vad det innebär för kostnader för samhället:

Ur bidragstagarens perspektiv:

 • Hur mycket får man i månaden?
 • Vad är det för regler för att man ska vara bidragsberättigad?
 • Hur trappas bidraget ner om man börjar tjäna egna pengar?
 • Vad mer bör man veta?

Ur samhällets perspektiv:

 • Hur många miljarder betalas ut genom det systemet per år?
 • Hur många får bidrag?
 • Vilken myndighet administrerar systemet?
 • Vad kostar den myndigheten per år, och hur många jobbar där?
 • Gör myndigheten något annat förutom att administrera bidragssystemet?

Dessutom finns det annan bakgrundsinformation som vi säkert kommer behöva:

 • Hur ser hela den offentliga budgeten ut i stora drag (stat, kommuner, landsting)?
 • Vad är fördelningen av löneinkomster i Sverige, hur många kan försörja sig på sin lön och hur många står utanför arbetsmarknaden?
 • Den lägre momsen på mat är tänkt som ett bidrag till låginkomsttagare. Vad kostar den statsbudgeten?
 • Vad mer är relevant för att kunna bedöma ett system för basinkomst?

Alla som vill är välkomna att bidra med pusselbitar, stora eller små. I kommentarerna har det påpekats att det vore bra om någon satte upp en mötesplats med en wiki och lite annat för att diskutera basinkomst, och det är sant, men vi behöver inte vänta på att det.

Skriv i kommentarerna här på bloggen, eller var som helst annanstans på nätet och lägg en länk i kommentarerna.

Välkommen att delta i ett gemensamt julpyssel om basinkomst!

Annonser

8 kommentarer

 1. Det finns 2,5 år av diskussion hos LibDem, kanske ett område att samarbeta runt nu när bard inte längre är med och hoppar på tår?

  Kommentar av Niklas Starow — 22 december 2012 @ 11:53

 2. Det finns en rapport från Miljöpartiet från när de tittade på saken.
  http://karin.jonex.info/medborgarlon/utredningen-2000/

  Hela rapporten finns här:
  http://karin.jonex.info/static/mblutr.pdf

  Med hjälp av dessa så skrev jag då följande blogginlägg som räknar om det
  hela med dagens siffror:

  http://kunskapssamhallet.se/2012/09/medborgarlon-fungerar-inte/

  Hur man än räknar på det så är summan man får över från bidragen rätt liten så det räcker inte till att ge en basinkomst.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 22 december 2012 @ 12:08

 3. @Anders S Lindbäck #2

  Intressanta fakta. Basinkomst på 3000/månad är ju inte mycket, om skatteintäkterna bara räcker så långt. Tyvärr tror jag dock att vissa ändå skulle nöja sig med detta, om de har möjlighet att bo hos föräldrar, kompisar, partner osv. Att ge ersättning till fullt arbetsföra som tycker att andra ska bidra till deras försörjning är passiviserande och jobbar de inte så urholkar de ju även skattebasen i och med att de själva inte drar in några skatter.

  Intressant resonemang från Miljöpartiet också att systemet skulle kunna ge mindre ekonomisk verksamhet, vilket de ser som bra eftersom det minskar miljöbelastningen. Dock minskar det ju samtidigt tillväxten alternativt urholkar skattebasen ytterligare och landet får öka sin belåning för att ens kunna betala ut alla bidrag till de som väljer att gå och dra på andras bekostnad. Själv skulle jag antagligen emigrera till annat land om detta mot förmodan blir verklighet, dock är det extremt osannolikt att det blir verklighet. Men visst är det lite intressant att se hur reaktionerna blir på PPs självmordsförsök…

  Kommentar av nejtillpirater — 22 december 2012 @ 14:22

 4. Kan man tänka sig att man som i vissa länder höjer grundavdraget rejält, till en bit över 100 000:-, då skulle låginkomsttagarna får betydligt mer över. Dom knappa 20 000:- idag är mest ett skämt.

  Kommentar av Stefan Sjögren — 22 december 2012 @ 17:04

 5. @Stefan Sjögren,

  Det kan man göra, men det är inte till någon hjälp för dem som inte har något jobb alls, så vi måste fortfarande ha något system för att de ska kunna överleva.

  Kommentar av Christian Engström — 22 december 2012 @ 17:31

 6. Jag har precis läst Per Jansons avhandling ”Den Huvudlösa Idén – Medborgarlön, välfärdspolitik och en blockerad debatt”, som går igenom huruvida medborgarlön som idé är att betrakta som ett bra policyförslag, vad det innebär att något är ett bra policyförslag, vilka andra förklaringar som är tänkbara till att medborgarlön inte generellt betraktas som ett förslag att ta på allvar, etc. Rekommenderas varmt.

  Kommentar av Cernael — 22 december 2012 @ 21:22

 7. Centerpartiet har nyligen föreslagit att Sverige inför fri invandring. Hur ställer sig Piratpartiet till detta? Och hur påverkar det idéerna om basinkomst? Ska alla som väljer att bosätta sig i Sverige i så fall vara berättigade till basinkomst?

  Kommentar av Mikael Ståldal — 23 december 2012 @ 19:19

 8. @Anders S Lindbäck: Din uträkning haltar betänkligt.

  Du räknar på 10 miljoner boende i Sverige, men det inkluderar ca 500 000 som inte finns, samt ca 2 000 000 under 18 (enligt SCB för 2011). Kvar finns 7 500 000 att fördela basinkomsten på. Det är knappast rimligt att betala ut basinkomst till minderåriga.

  Du anger statens totala inkomst till 813 Miljarder kr med en länk som källa som är trasig. Enligt http://www.esv.se/Verktyg–stod/Publikationer/2012/Utfallet-for-statens-budget/ (sida 11) är totala inkomsten 872 Miljarder kr.

  Jag gjorde en lite mer grundläggande uträkning här: https://www.facebook.com/lillem4n/posts/175092975964479.
  Summering: En medborgarlön på 9300:- i månaden skulle kräva en skattehöjning med 5%. I praktiken skulle alla som arbetar, med en månadslön under ca 150 000:- i månaden tjäna på denna reform.

  OBS! Min uträkning har missat faktumet att man betalar skatt på en mängd bidrag. Denna skatteintäkt måste dras bort från statens inkomster för att få en uträkning närmare verkligheten.

  Hoppas jag lämnat lite nyttiga underlag för andra att ta vid. Jag kommer inte ha tid på ett par månader. 🙂

  En liten notis: att hävda att basinkomst inte är görbart ekonomiskt saknar grundläggande logik, eftersom vi redan idag garanterar detta via ett oändligt komplicerat socialt skyddsnät. Det hittas alltså inte på några nya pengar eller intäkter, vi omfördelar helt enkelt bara de resurser vi redan har. Som en ren bonus kapar vi administrativa bölder på samhället så som PPM, CSN, Arbetsförmedlningen, Försäkringskassan osv. Enorma kostnader som istället kan betalas ut som basinkomst direkt till befolkningen.

  Kommentar av lillem4n — 30 december 2012 @ 12:21


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: