Christian Engström, Pirat

11 december 2012

EU skapar ett patentsystem som inte behöver följa lagarna

Filed under: fri kunskap — Christian Engström @ 13:07

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Europaparlamentet har i dag röstat ja till EU:s patentpaket. Genom att skapa ett fristående patentsystem med länder utanför EU avsäger man sig all framtida kontroll. Piratpartiet hade hellre sett ett patentsystem under demokratiskt inflytande.

– Det är uppseendeväckande att Europaparlamentet har röstat igenom ett patentpaket som ger ännu mer makt åt en myndighet som inte bryr sig om de patentlagar som EU stiftar, säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.

– Den europeiska patentdomstolen har redan tidigare ignorerat EU:s och medlemsstaternas lagar. Det gäller till exempel EU:s nej till mjukvarupatent och förbudet mot patent på livsformer, som det europeiska patentverket struntar i. Nu har Europaparlamentet skapat ett system som gör regel av laglösheten, säger Engström.

– Piratpartiet hade hellre sett ett riktigt EU-patent, under EU:s lagar och under demokratisk kontroll. Nu hamnar makten över innovationspolitiken istället i patentadvokaternas och särintressenas händer, säger Engström.

– Piratpartiet är emot patent som sådana, eftersom de skapar monopol som är skadliga för konkurrens och utveckling, säger Engström.

– Dagens beslut gör det svårare att reformera patentsystemet, vilket är något som är nödvändigt på sikt, avslutar Christian Engström.

Länkar:
Pressmeddelande från Gröna gruppen:
MEPs abdicate control over intellectual property to non-EU institution

TT: Efterlängtat EU-patent i hamn

7 kommentarer

 1. Det där tycker jag är en grovt felaktig beskrivning. Det är Europeiska patentkonventionen som styr vilka patent som godkänns av EPO. Det vore direkt felaktigt av EPO att ta intryck av lagar i en av konventionsparterna. Det är det som står i konventionen som gäller, och vill man något annat så får man väl förhandla om en ändring av konventionen. Konstigare än så är det inte.

  Förslaget nu gäller ett enhetligt patentskydd, dvs att ett europeiskt patent automatiskt blir godkänt i de länder som valt att ingå i systemet, utan att man behöver gå igenom en nationell patenteringsprocess i varje enskilt land.

  Det finns mycket att säga om patentsystemet, men det här var kanske inte rätt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 11 december 2012 @ 16:06

 2. Fast problemet är just att EPO skiter fullständigt i vad det faktiskt står i europeiska patentkonventionen EPC, och det finns i praktiken varken juridisk eller politisk översyn av vad de håller på med.

  Se mitt tidigare inlägg Kan jag patentera min film? (från 2004).

  Så här är det fortfarande, eftersom det är de speciella patentdomstolarna som bara är befolkade av patentjurister som bestämmer hur konvetiontionen ska tolkas. Med paketet som vi antog idag förvärras och permanentas det förhållandet.

  Kommentar av Christian Engström — 11 december 2012 @ 18:43

 3. Jag håller med Johan Tjäder. Det är till och med magstarkt att kalla EU demokratiskt. Det är i så fall betydligt lättare att demokratiskt påverka EPO:s praxis genom att till exempel genom en verksförordning tvinga Sveriges representanter i Administrative council till politisk konsultation inför deras möten.

  EU är en väsentligt större fara i sammanhanget är EPO ens kan vara, med sin, i sammanhanget positiva, stora tröghet av ingenjörer.

  EU-patentet är en katastrofal idé från början. Den vore ännu mera katastrofal om dessutom EU-domstolen skulle trumfa EPO:s besvärskammare. Det skulle barka iväg som när Fourth Circuit i USA fick härja fritt med sin totala oförståelse för skillnad på fysiskt och icke-fysiskt, sin orealistiska syn på uppfinningshöjd och sin hårdnackade inställning att beviljade patent gäller, oberoende av hur dåligt de handlagts.

  Kommentar av viktualiebroder — 11 december 2012 @ 22:03

 4. Piratpartiets höstmöte ansåg för övrigt att Sveriges representanter i Administrative council bör förses med tydligare politiska riktlinjer när praxisfrågor kommer upp.

  Kommentar av viktualiebroder — 11 december 2012 @ 22:05

 5. Tack Christian, för att du försökte.

  Då återstår det för framtidens medborgare att reda ut denna röra. Ett samhälle som låser i innovation, stagnerar och förstör sig själv i slutändan. Skall man som ung söka sig en karriär i Europa, så är det inte att vara uppfinnare.

  Kommentar av Dennis Nilsson — 11 december 2012 @ 22:45

 6. Jag är nödvändigtvis inte någon älskare av den europeiska patentkonventionen, men nu finns den ju och det går ju på att arbeta med att förändra den – även om det kan upplevas som svårare än att ändra på lagar i EU. Men EU är ju inte heller jättebäst på bra lagstiftning heller.

  Kommentar av Johan Tjäder — 12 december 2012 @ 8:44

 7. […] Week in Bloggingportal the topics have been very varied – we’ve gone from EU Patents to discipline, from giving up cars to giving up on Turkey’s EU membership bid, from the […]

  Pingback av Bloggingportal.eu » Blog Archive » Week in Bloggingportal: A Piece of Peace — 16 december 2012 @ 18:40


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: