Christian Engström, Pirat

8 december 2012

Häktningen av Svartholm Warg hävd

Filed under: The Pirate Bay — Christian Engström @ 10:18

Gottfrid Svartholm Warg, programmerargeniet bakom The Pirate Bay, har nu släppts ur häktet och förflyttats till fängelset där han avtjänar Pirate Bay-domen, rapporterar SvD.

Han är misstänkt för dataintrång på företaget Logica, som hanterade personuppgifter för Skatteverket, men nekar till brott, skriver IDG.

I dagsläget går det inte att veta om intrånget på Logica var något fuffens, någonting olagligt med gott syfte, eller om Svartholm Warg inte var inblandad överhuvud taget. Det får tiden utvisa.

Det är i alla fall bra att han är släppt ur häktet nu och flyttad till fängelse. Där är förhållandena bättre än i isoleringscellerna på häktet.

Att sedan Pirate Bay-domen var ett justitiemord och att det är fel att Svartholm Warg sitter i fängelse för att ha satt upp en söktjänst för torrent-länkar, det är en annan sak.

The Pirate Bay är världens effektivaste offentliga bibliotek, vilket är fantastiskt och positivt, De tre männen bakom The Pirate Bay borde ha fått kulturmedaljer av kungen, inte fängelse. (Och den fjärde som inte alls hade med saken att göra skulle förstås inte heller ha fällts.)

9 kommentarer

 1. En liten rättelse: flytten är såvitt jag vet inte genomförd än och det kan säkert ta litet tid innan det hela är klart – men det känns fantastiskt bra att restriktionerna, dvs isoleringen, är över!

  En av de poliser som eskorterade mig till häktet i tisdags menade f.ö. att Gottfrid inte alls varit isolerad under de här tre månaderna som gått: ”Han har ju fått träffa dig åtta gånger och så har han fått träffa poliser och sin försvarsadvokat också.” Allt är relativt.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 8 december 2012 @ 10:31

 2. ”Han är misstänkt för dataintrång på företaget Logica, som hanterade personuppgifter för Skatteverket, men nekar till brott”

  Han är misstänkt för två fall av dataintrång och flera fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier.

  Varför vill Piratpartiet helgonförklara denna person som med största sannolikhet är grovt kriminell?

  Pirate Bay-domen har inget med justitiemord att göra, han är dömd enligt svensk lagstiftning för ett brott han har begått. Det är bara att läsa innantill i de helt solklara domarna.

  Justitiemord enligt wikipedia:

  ”Justitiemord är en term som idag vanligen används för att beteckna en situation då en person oskyldigt dömts för ett allvarligt brott.”

  Kommentar av nejtillpirater — 8 december 2012 @ 12:20

 3. NTP ser som vanligt inte längre än näsan räcker…

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Justitiemord

  ”En annan, dock ovanligare, definition är att det är en situation där ett korrupt eller korrumperat rättsväsen dömer och straffar en oskyldig fiende för att försöka oskadliggöra denne. Enligt denna definition möjliggörs justitiemord genom bristande rättssäkerhet. De förekommer regelmässigt i auktoritära stater, men är per definition ovanliga i fungerande demokratier.”

  Det handlar inte om att helgonförklara någon. Gör du något bra ska du ha cred för det, även om du annars är den mest genomruttna människan i världshistorien. Att erkänna att vissa delar i, säg, Hitlers socialpolitiska program faktiskt var vettiga är inte samma sak som att anse att Hitler var en bra människa. Dessutom vet vi i nuläget ingenting om huruvida dessa anklagelser stämmer eller inte – det kan mycket väl vara etablissemanget som svartmålar Gottfrid.

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 8 december 2012 @ 20:14

 4. @Pelle/Urban/nejtillpirater — 8 december 2012 @ 12:20

  > ”Varför vill Piratpartiet helgonförklara denna person..”

  Givetvis därför att han var en av dom som låg bakom en av världens mest populära och uppskattade sajter på Internet, en sajt som skapat glädje för miljarder människor och ett ovärderligt värde för samhället? Det framgår klart och tydligt i blogginlägget varför.

  > ”..som med största sannolikhet är grovt kriminell?”

  Jasså? Att ha drivit en sökmotor gör en ingalunda till en grovt kriminell, och att vara misstänkt för några andra brott gör en ingalunda till en grovt kriminell så länge oskuldspresumtionen gäller. Oskuldspresumtionen har ju du dock ofta motsatt dig på alla plan som går.

  Den enda här som vi med säkerhet vet är kriminell är du själv, en öppet erkänd notorisk återfallsbrottsling.

  > ”Pirate Bay-domen har inget med justitiemord att göra..”

  Rättegången dömdes rakt igenom av domare som enligt svensk grundlag och Europakonventionens juridiska definition var solklart jäviga(läs delikatessjäv). Således är hela rättegången grundlagsvidrig, och utan tvekan ett justitiemord.

  Delikatessjävet är ett obestridligt faktum du aldrig någonsin vågat kommentera, eftersom det är omöjligt att förneka att det förelåg delikatessjäv, och eftersom det är omöjligt att förneka att Europakonventionen och därmed svensk grundlag likställer delikatessjäv med jäv, något den jäviga domaren som höll i jävsutredningen inte låtsades om, eftersom hon själv var solklart delikatessjävig.

  > ”..han är dömd enligt svensk lagstiftning för ett brott han har begått.”

  Nej, nu ljuger du igen.

  > ”Det är bara att läsa innantill i de helt solklara domarna.”

  Det är ingen som ifrågasätter vilka ord man kan läsa i domarna, så varför drar du upp det helt irrelevanta sidospåret?

  Kommentar av Fredrika — 8 december 2012 @ 21:21

 5. Jaha, vi tar det här igen då.
  TPB-gruppen dömdes för att de uppträtt på ett sådant sätt att domstolen fann det styrkt att de velat främja olaglig fildelning och tjänat pengar på det. Om man inte har något uppsåt till olaglig fildelning då får man sätta upp en bittorrenttjänst. Fildelningstjänster är inte i sig olagliga.

  Jag tycker dock att rätten gjorde det lite för enkelt för sig. Den som kan något om bittorrent vet ju att tjänsten i sig inte lagrar något olagligt och det är bara parterna som vet när och om det faktiskt görs en fildelning.

  Kommentar av Johan Tjäder — 9 december 2012 @ 0:53

 6. En läsvärd och aktuell (parts-)inlaga av Peter Sunde:
  http://blog.brokep.com/2012/12/09/lat-alla-fa-behalla-sin-internetuppkoppling/

  Kommentar av Kristina Svartholm — 9 december 2012 @ 8:47

 7. @ Nejtillpirater

  Vad är meningen med att regelmässigt besöka detta diskussionsfält för att så fort som Fredrika eller någon annan avslöjar dina bristfälliga invändningar lämna diskussionen tills nästa chans till billiga poäng uppenbarar sig?

  Kommentar av Sherlock Holmes — 15 december 2012 @ 13:05

 8. @ Sherlock Holmes #7

  Tror du att Gottfrid Svartholm Warg kanske får sig en liten smak av sin egen medicin i fängelset? Jag syftar alltså på det han offentligt skrev att han önskade de jurister som initialt kontaktade The Pirate Bay med upplysning om att de bröt mot upphovsrätten. Att de skulle bli ”våldtagna med batonger i baken”. Det vore ju i så fall en ödets ironi av stora mått! 😀 Fast möjligtvis skulle han kanske dock njuta av det, enligt vad som beskrivits om hans läggning.

  Kommentar av NejTillGottfrid — 16 december 2012 @ 6:29

 9. @NejTillGottfrid — 16 december 2012 @ 6:29

  > ”Jag syftar alltså på det han offentligt skrev att han önskade de jurister som initialt kontaktade The Pirate Bay med upplysning om att de bröt mot upphovsrätten.”

  Nej, du syftar på det han i pedagogiskt syfte föreslog att juristerna skulle ägna sig på egen hand, när dom upprepat och tröttsamt kom med felaktiga påståenden om upphovsrättsintrång gällande icke-upphovsrättsskyddade torrentfiler, felaktigt hänvisandes till irrelevant Amerikansk lag.

  > ”Att de skulle bli ”våldtagna med batonger i baken”.”

  Det där citatet är falskt. Det var aldrig prat om några våldtäkter, det var prat om self pleasuring. Det är en förbannat stor skillnad på självtillfredsställelse och våldtäkt. Men fakta har iofs sällan spelat nån roll för alla dom som ljuger och snackar skit om Pirate Bay och dom dåtida ansvariga.

  Kommentar av Fredrika — 16 december 2012 @ 6:50


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: