Christian Engström, Pirat

7 december 2012

Avkriminalisera personligt narkotikabruk

Filed under: droger — Christian Engström @ 23:33

Gustav Nipe, som är ordförande i Ung Pirat, skriver väldigt bra hos ETC om den narkotikapolitik som Piratpartiet antog på höstmötet som avslutades för några veckor sedan.

Vi pirater tycker att användning och innehav av enstaka doser narkotika för eget bruk ska avkriminaliseras, utan att drogerna i sig för den skull legaliseras.

Nipe förklarar varför.

Annonser

6 kommentarer

 1. Jag tycker snarare att artikeln ger ett osakligt intryck.

  ”Det är inte längre bara handlingar som är olagliga i Sverige utan även kroppskonstitution. 1993 fick polisen rätt att drogtesta en människa om hon uppvisar ”drogtecken eller symptom” genom att införa fängelse i straffsatsen, enbart i syfte att kunna göra slumpmässiga drogtester. I praktiken används aldrig denna del av straffsatsen vid domar, utan är ett juridiskt fulknep för att rent ut sagt jävlas med folk som är besvärliga utan att för den skull vara direkt kriminella.”

  Det är bra att man gör drogtester så att man gör något åt problemet med droger. Det handlar inte om att jävlas med folk, de som säger detta är oftast personer som lever på fel sida om lagen eller balanserar på gränsen.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 december 2012 @ 9:26

 2. Jag tycker att artikeln ger ett sakligt intryck.

  ”Det är inte längre bara handlingar som är olagliga i Sverige utan även kroppskonstitution. 1993 fick polisen rätt att drogtesta en människa om hon uppvisar ”drogtecken eller symptom” genom att införa fängelse i straffsatsen, enbart i syfte att kunna göra slumpmässiga drogtester. I praktiken används aldrig denna del av straffsatsen vid domar, utan är ett juridiskt fulknep för att rent ut sagt jävlas med folk som är besvärliga utan att för den skull vara direkt kriminella.”

  En lag i sig är inte alltid lösningen på problemet, speciellt inte när den som i detta fall används för att trakassera folk. Vård istället för straff är en mycket bättre strategi för att göra något åt problemet med droger. Väl talat Pirater!

  Kommentar av Anonym — 8 december 2012 @ 12:27

 3. Ja en sak kan i alla fall konstateras, drogrelaterade problem i samhället minskar inte. Dagens drogpolitik fungerar inte. Att tänka annorlunda kring denna fråga är därmed något positivt, saken behöver luftas vridas och vändas på och PP verkar vara de enda som ens törs ta i denna fråga och är inte rädd för den unkna stigmatisering som brukar bubbla upp från kognitivt begränsade konservativa.

  Kommentar av steelneck — 8 december 2012 @ 12:45

 4. @nejtillpirater

  Jag skulle rekommendera dig att titta på ”Penn & Teller’s Bullshit”, avsnitt 4 säsong 2, där får du lite grundläggande fakta som bla motbevisar det du säger.

  Kommentar av Daniel — 10 december 2012 @ 9:06

 5. @nejtillpirater, jag tror inte jesper håller med dig. (Polisen använde i det fallet narkotikalagstiftningen för att pressa honom till att förstöra bevismaterial som kunde användas emot poliserna ifråga), Jag kan inte hitta ett enda fall där någon dömts till fängelse för bruk av narkotika (Kan du hitta något sådant fall där inga andra brott påverkat påföljden ?) så det är nog helt sant att säga att den delen av straffsatsen inte används i domar, dock har vi svart på vitt att vissa poliser utnyttjar lagstiftningen för att jävlas med folk. (Lagen bör inte tillåta godtyckligt maktmissbruk, även om det endast är en väldigt väldigt liten andel av poliserna som missbrukar lagstiftningen, ett fall av polisiärt maktmissbruk har enorma negativa konsekvenser för medborgarnas förtroende för rättsväsendet).

  När det gäller avkriminalisering av bruk av narkotika så är jag helt för, polisen bör dock självklart även i fortsättningen kunna plocka in folk som är så pass påverkade att de utgör en fara för sig själva eller sin omgivning (precis som de gör med människor som druckit på tok för mycket alkohol) och om minderåriga påträffas påverkade så skall självklart sociala kopplas in och föräldrarna kontaktas. Sen ser jag gärna kraftigt skärpta straff för distributörerna (Det är mot dem de polisiära resurserna skall riktas, Det är de som skapar nya missbrukare(Hela deras affärsmodell går ut på att få folk att bli krafigt beroende, det är de som är brottslingarna, missbrukarna är deras offer)).
  Jag är även helt för att befintliga missbrukare ska kunna få sina droger, eller mindre skadliga substitut när sådanna finns via sjukvården (Det skulle kapa inkomsterna för den organiserade brottsligheten samt kraftigt minska riskerna för missbrukarna och göra det enklare för missbrukare att få hjälp att komma ur sitt missbruk)

  All narkotikalagstiftning bör utgå från att missbruk är en sjukdom, inte ett brott.

  Kommentar av SF — 10 december 2012 @ 19:26

 6. @nejtillpirater:

  Du vet inte hur fel du har. Jag har aldrig rökt på eller tagit någon narkotika, men jag anser i alla fall att polisen vill jävlas med folk. Inte bara när det gäller narkotika förresten, även trafik m.m. Det går till exempel bra att knipa dem som åker några km/h för fort på en öde 2:1-väg, men att göra något åt bostadsinbrotten är de helt oförmögna till. Det handlar bara om att få bra siffror.

  Tittar man dessutom på valfritt svenskt polisprogram på TV är det dessutom klart och tydligt att de gör allt för att provocera de misstänkta.

  Kommentar av Ano Nym — 10 december 2012 @ 19:29


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: