Christian Engström, Pirat

21 november 2012

Måste politiker ljuga?

Filed under: offentlighetsprincipen — Christian Engström @ 13:25

Går det verkligen inte att vara öppen och transparent med hur man styr ett land?

Det finns många exempel på regeringar som blåljuger. Geijeraffären, Ebbe Carlsson-affären, tsunami-banden och Egyptenavvisningarna är bara några svenska exempel.

Och nu avslöjas den sittande regeringen med byxorna nere i Saudi-affären. Myndigheter mörkar för att skydda politikerna, regeringskansliet gömmer undan dokument och när allt avslöjas försöker de ansvariga låtsas som om det regnar.

Det är helt uppenbart att detta är ett demokratiskt problem.

För att medborgarna skall kunna bedöma politikernas jobb, så måste vi få veta vad de folkvalda håller på med. Annars är det inte möjligt att göra ett väl informerat val nästa gång vi går till valurnorna.

Det är ett större och allvarligare problem än de enskilda lögnerna i sig.

Tack och lov finns det grävande journalister, aktivister och whistleblowers som Wikileaks. Utan dem hade vi aldrig fått veta vad som skett.

Tänk på saken: Vårt land styrs av människor som hittar på dumheter som det är meningen att folket aldrig skall få kännedom om. Våra politiska ledare håller sig med dubbel bokföring, där de säger en sak utåt och gör en annan sak i hemlighet.

Och det gäller inte bara i Sverige. I EU är det ännu värre. Ta euro-krisen som exempel. Den är en soppa där ingen vanlig människa i dag kan hålla ordning på alla nödlösningar, krispaket och pengaströmmar. Allt Europas 500 miljoner människor förväntas göra är att betala notan över skattsedeln, tiga och lida.

Det är både orimligt och farligt.

…………

Andra om Saudiaffären: SvD, Expressen, Hax,

9 kommentarer

 1. Medias bevakning av detta är patetisk.
  Tre Sverigedemokrater på fyllan för två år sedan kan Expressen tugga på i en vecka. Att systematiskt mörka saker för hela befolkningen ger inget.

  Vad är skillnaden? Jo, en sverigedemokrat som skriker ”babbe” (vilket var första gången jag hörde det ordet) och viftar med ett rör är ”jäävligt bra TV”, i synnerhet om det finns på film.
  Att en person på telefon surrar fram och tillbaka om pappers vara eller inte vara är INTE bra TV och ger per automatik färre ”klick”, vilket ger lägre reklamintäkter, osv.

  Först när det dyker upp telefonfilmer på politiker som sitter och säger ”se för i h**e till att tugga dessa papper, detta kan ju inte folk få reda på”. kan det bli lite liv.
  Det är lite som i ”Undergångs”-parodin om SD:s krismöte. Vi säljer vapen högt och lågt, så länge ingen ser.

  Kommentar av Nicklas — 21 november 2012 @ 13:38

 2. Nicklas: Förminska inte avslöjandet av Sverigedemokraternas sanna ansikte. Att vi har ett fascistist parti med tydligt antidemokratiska tendenser och som ljuger om sina verkliga avsikter är helt i klass med vapenaffärer med en diktatur och sedan ljuga om det.

  Kommentar av Tobbe — 21 november 2012 @ 15:34

 3. Nä, inte behöver man ljuga. Det är bara att säga som det är. Hälften av Sveriges BNP genereras av exportindustrin. Om vi vill kunna importera varor och tjänster från utlandet – eller dra iväg på utlandssemester – eller vad som helst då måste vi kunna sälja någonting tillbaka. Annars blir det en greklandstragedi här också.

  Saudiarabien var t.ex. avgörande för att göra ett svenskt företag världsledande på mobiltelefonisystem. Få vet att det allra första NMT-nätet startades just i Saudiarabien. Den svenska hemmamarknaden är alldeles för liten för att bygga världssuccéer. Det är bara när vi använt världen som hemmamarknad som vi får underlag att konkurrera med stora länders företag.

  Vi svenskar har varit unikt bra på att ta oss in på andra länders marknader oavsett förutsättningar. Neutralitetspolitiken och en hög profil i utrikespolitiken under de avgörande decennierna spelade förstås också in. Ville man inte välja den ena eller andra sidan, så kunde man handla med lilla neutrala ofarliga Sverige. Men det har aldrig rört ”snälla” länder i vår närhet. De har ofta haft inhemska konkurrenter med alldeles för stort försprång.

  Man kan tycka att den saudiska regimen är världens värsta diktatur. Men den grymma sanningen är ju att den sitter där på grund av stöd från USA. Skulle det finansiella och politiska stödet försvinna, då skulle det nog börja tina även i Saudiarabien. Till dess gör det varken till eller från för Saudiarabien om de köper av oss eller någon annan. Det enda som skiljer är om det blir några jobb här i landet eller om också de jobben ska flytta utomlands.

  Så myglet och lögnerna är egentligen kontraproduktiva. Det framstår ju då som att det var något suspekt med det hela.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 november 2012 @ 16:34

 4. @Nicklas #1
  Den första meningen du skrev stal du rakt ur min mun! 🙂

  Däremot stämmer inte resten, det har ingenting med ”bra TV” att göra. Media är med på tåget och ljuger rakt upp i våra ansikten. Det enda jag inte förstår är varför de överhuvudtaget har tagit upp Saudiaffären. Media förtiger dessutom nästan alla integritets- och yttrandefrihetsfrågor, men de kan hugga om något hotar deras egna frihet, som t.ex. förslaget om förbud mot ”kränkande fotografering”. De förtiger också bl.a. allt om hur vårt penningsystem är uppbyggt och manipuleras. En del tror att det beror på att det skulle bli tråkiga program, men om det är något som TV-bolag kan så är det att göra tråkiga saker roliga och/eller spännande.

  Som exempel på förtigandet kan nämnas att ett antal iranska TV-kanaler, bl.a. PressTV, censurerats bort från europeisk satellit-TV. Det har inte sagts ett ord om det i TV, radio eller tidningar fastän det är ett brott mot yttrandefriheten.

  Kommentar av Ano Nym — 21 november 2012 @ 17:47

 5. @Johan: Ditt resonemang ger sken av att våra alternativ är att kraftigt försämra vår exportindustri eller sälja till Saudiarabien. Naturligtvis är det inte så. Det finns många länder där kvinnor får köra och vistas utomhus utan släktingar som man skulle kunna sälja varor och tjänster till. Vilka av dessa som för tillfället är stadda vid kassa är förstås en annan sak. Dessa bedömningar kan vi också göra oavsett vilka Saudiarabiens eventuella stöttepelare är.

  När svenska varor säljs till hela världen är det heller inte konstigt eller orimligt att några av dessa går till länder där mänskliga rättigheter är eftersatta. Även om jag är mer vänster än höger tror jag på principen att handel mellan länder luckrar upp missförhållanden i takt med att respekt och empati växer (även om vi sannerligen kan diskutera hastigheten på denna process). Men när svenska system modell större används för att implementera avlyssning eller censur eller varför inte bygga upp vapenfabriker åt en regim som går hårt åt sin hela befolkning skäms jag och undrar vad vi har där att göra. När den omedelbara handlingen har så negativ effekt tar den förstås tydligt överhanden eftersom den går helt på tvärs med den positiva effekt som man vill uppnå. Samma, om än i mindre skala, gäller med IKEAs preventiva katalogfifflande.

  Kommentar av Jesper — 21 november 2012 @ 20:11

 6. Bra inlägg. Du fick en länk av mig här:

  http://lakonism.blogspot.se/2012/11/skriv-under-for-yttrandefriheten.html

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 21 november 2012 @ 23:35

 7. ”Måste politiker ljuga?”
  Nej de måste ingenting, allt de gör väljer de själva och alltför ofta väljer de att ljuga!

  Tyvärr för oss alla andra så behöver de inte ta konsekvenserna av sina lögner.

  Kommentar av Knapsu — 22 november 2012 @ 2:07

 8. Vand pa orsak och verkan. Kanske ar det just lognare som blir framgangsrika politiker?

  Kommentar av Werner — 22 november 2012 @ 3:38

 9. Makthavarna kommer alltid att ljuga. Staten är en parasit på samhällskroppen som försvarar sin existens med lögner och våld.

  Kommentar av Oldtimer — 24 november 2012 @ 22:23


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: