Christian Engström, Pirat

21 november 2012

Amerikanska republikaner funderar förnuftigt om upphovsrätt

Filed under: Copyright Reform — Christian Engström @ 11:09

Den amerikanska tankesmedjan Republican Study Committee i den amerikanska kongressen publicerade häromdagen ett häpnadsväckande bra dokument där de bemötte ett antal myter om upphovsrättens förträfflighet, och föreslog ett antal alltigenom vettiga reformer.

24 timmar senare var dokumentet i och för sig bortplockat från tankesmedjans sajt, efter att film- och skivbolagen hade krävt det av det republikanska partiet, men det finns att läsa bland annat hos Techdirt, som också ger en utmärkt sammanfattning av innehållet.

I amerikansk politik är det president Obama och demokraterna som är de allra mest rabiata upphovsrättsfundamentalisterna. Det kanske man spontant som svensk tycker är märkligt, men det beror på att det demokratiska partiet har mycket nära relationer med Hollywood och de stora skivbolagen, och får stora belopp i mutor kampanjdonationer därifrån.

Republikanerna dansar i och för sig även de oftast efter upphovsrättsindustrins pipa, vilket ju illustreras av hur snabba de var med att dra tillbaka dokumentet, men om det finns grader i helvetet är de ändå en liten smula bättre än demokraterna på just det här området.

Blotta det faktum att en republikansk tankesmedja i Washington kunde producera ett vettigt dokument om upphovsrätten är ändå en liten ljuspunkt.

Läs mer hos Techdirt

Annonser

2 kommentarer

 1. Båda partier är väl rätt så breda där borta. Är det republikaner som blivit mut… *host* kampanjsupportade av IT-branchen då?

  Kommentar av ForskarGurra — 21 november 2012 @ 11:26

 2. Det är mycket intressant att sådana förslag lyfts fram som
  1. en reformering av skadeståndsreglerna för upphovsrättskränkningar
  2. utökad fri tillåten användnign av skyddade verk
  3. böter för felaktigt hävdande av upphovsrätt
  4. starka begräsningar för upphovsrätten där den måste förnyas på ett sätt som kostar pengar

  Det kan ju vara läge med en skriftlig fråga till kommissionen om vad de tycker om det här.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 november 2012 @ 16:47


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: