Christian Engström, Pirat

16 november 2012

Varför måste Gottfrid Svartholm Warg sitta häktad så länge?

Filed under: rättssäkerhet — Christian Engström @ 12:03

Gottfrid Svartholm Warg, även känd som Anakata, i samband med rättegången mot The Pirate Bay 2009

En av The Pirate Bays grundare, Gottfrid Svartholm Warg, även känd som Anakata, sitter häktad sedan han utlämnades från Kambodja till Sverige. Den officiella förklaringen till utlämningen var att han har ett fängelsestraff från TPB-rättegången att avtjäna.

De som vet påstår att en utlämning från Kambodja normalt är rätt odramatisk. Som att man sätter den avvisade på en buss som kör över gränsen till Thailand. Men i det här fallet var profilen betydligt högre. Gottfrid hölls under beväpnad vakt på inrikesministeriet i väntan på utlämning. Och den svenska ambassaden betedde sig nervöst, irriterat och märkligt.

För ett ögonblick förberedde vi oss på att agera från Bryssel, ifall det var USA som ville ha honom överlämnad – till exempel för påstått samröre med Wikileaks eller fildelning. I tider som dessa kan man faktiskt inte veta. Om det alls fanns sådana planer, så gick de i papperskorgen i och med all den uppmärksamhet som avvisningen till Sverige väckte.

Väl i Sverige bekräftades det tidigare ryktet om att Gottfrid även är misstänkt för dataintrång. Det ledde till att han häktades istället för att sändas i fängelse. Sedan dess har han suttit häktad, snart i två och en halv månad. Under den tiden har han omhäktats flera gånger.

Vi är naturligtvis nyfikna på vad det är Gottfrid är misstänkt för. Det är i dag omöjligt att säga om det han anklagas för är något med ett underliggande gott syfte, om han har hittat på något fuffens, eller om han helt enkelt inte är inblandad alls. Men det är inte bra att allt drar ut på tiden.

Det är stor skillnad på att vara häktad och att sitta i fängelse, vilket man kanske inte tänker på som utomstående:

 • Förhållandena är värre på häktet, där den misstänkte normalt hålls inlåst isolerad i en ensamcell 23 timmar per dygn, och får tillbringa 1 timme ensam i en rastbur utomhus. På fängelser, även på slutna anstalter som den Gottfrid är placerad på efter TPB-domen, får fångarna umgås med varandra och har rent allmänt bättre och humanare förhållanden.
 • Häktningstiden räknas inte av mot TPB-straffet, eftersom häktningen hänför sig till andra brott. (Det här är som jag har förstått det, den som vet får gärna rätta eller bekräfta.) Oberoende om de nya brotten ens går till åtal kommer han alltså ha suttit inspärrad minst tre månader längre än han är dömd för.
  Enligt uppgift i kommentarerna får häktningstiden räknas som verkställighet av det gamla straffet.

Ofta finns det goda skäl att häkta människor under en brottsutredning: För att hindra att de flyr, förstör bevis eller försvårar utredningen.

Men jag kan inte begripa hur någon av de häktningsgrunderna kan komma på fråga i Gottfrids fall. Om han inte hade varit häktad skulle han ju ha varit inlåst på en sluten anstalt för att börja avtjäna sitt straff istället. Det skulle vara mer humant, om inte annat. Inlåst och utan tillgång till internet eller mobil skulle han ju ändå varken kunna fly eller påverka utredningen.

Lite får man en känsla av att rättsväsendet vill jävlas. Just som det verkade som att tingsrätten började ifrågasätta häktningen, eller i vart fall dess restriktioner, presenterade åklagarmyndigheten nya misstankar och kunde på så sätt förlänga häktningen.

Rent allmänt är det lätt för åklagare i Sverige att få omhäktningar, vilket leder till långa häktningstider som Sverige fått internationell kritik för. Såväl Europarådet som FN:s kommitté mot tortyr har påpekat detta. Men Sverige har inte brytt sig.

I många andra länder blir folk häktade (eller motsvarande) först när det finns en konkret misstanke och en nära förestående rättslig prövning. I Sverige verkar det dock som om man ibland låser in folk för att se om man kan ”hitta något på dem”. Och så verkar vara fallet här, när nya misstankar dyker upp under resans gång. Principen om att envar skall betraktas som oskyldig till dess motsatsen har bevisats ersätts med synen att alla förmodligen är skyldiga till något – och att det därför är lika bra att låsa in dem som man av ena eller andra skälet satt klorna i.

På något sätt kan man hoppas att uppmärksamheten kring Gottfrid Svartholm Wargs fall sätter detta problem under luppen. Att frihetsberöva människor är inget som kan hanteras lättvindigt eller slentrianmässigt. Och häkte med restriktioner är sannerligen ingen pensionatsvistelse.

Ett annat skäl att hålla ögonen på det här fallet är risken att USA just nu håller på att samarbeta med den svenska polisen, för att se om det finns något som skulle kunna motivera en begäran om utlämning.

Vad som kan hända är uppenbart, se bara på Bradley Mannings öde efter att han anklagats för att ha lämnat information till Wikileaks. Eller britten Richard O’Dwyer som riskerar utlämning till USA och dess drakoniska rättssystem på grund av att han är misstänkt för att ha länkat till upphovsättsskyddat material på internet.

I tider som dessa kan man, som sagt, inte utesluta något. Så vi fortsätter att hålla ögonen på vad som sker Gottfrid Swartholm Warg. Bara det faktum att myndigheterna vet att fallet är under luppen är också bra. Det minskar risken för rättsövergrepp.

…………

Foto Christian Engström, fritt för publicering Creative Commons CC0

47 kommentarer

 1. […] Christian Engström: “Varför måste Gottfrid Svartholm Warg sitta häktad så länge?” […]

  Pingback av Sverige kan bättre(?)… « Paleolite — 16 november 2012 @ 12:41

 2. Tack för denna bloggpost. Den ger ett ovärderligt stöd. Precis som du antyder måste vi komma ihåg att diskussionen om de svenska häktningstiderna och om de villkor som råder i häktena också rör andra människor, inte bara Gottfrid.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 16 november 2012 @ 14:01

 3. Av ekonomiska skäl, men också för att få en bra statistik i FN-sammanhang vill staten bygga allt fler gemensamhetshäkten som ersätter restriktionshäkten.
  Men gemensamhetshäkten kan vara sämre, inte bara för ”15-spelet” för personalen, utan också för de intagna. Till exempel delegeras matutdelningen till de intagna själva på gemensamhetshäkten vilket leder till uppenbara risker för att de lägst i hierarkin helt enkelt inte får tillräckligt med mat. Gottfrid tror jag hade haft svårt att hävda sig vid matskålen(?) till exempel och hade kanske haft det betydligt sämre på ett gemhäkte där ”insocialiseringen” kan vara ganska hård.

  Problemet med slentrianmässiga restriktioner från åklagare är förstås i första hand ett resursproblem för åklagarna. Men det är också ett okunnighetsproblem.

  Jag menar därför att åklagare, som ett led i utbildningen, skulle vara tvungna att praktisera på placeringsavdelningen på nåot större häkte (för att förstå logistik- och ”15-spels”-problemen) samt tillbringa minst en natt inlåst i en cell.

  Insocialiseringen på häkte och matkonkurrensen på gemhäkten hade de visserligen inte kunnat fås att förstå ”hands-on”. Men logistikförståelsen och klaustrofobikänslan hade säkert redan det påverkat hur de sedan beslutat om restriktioner.

  Kommentar av viktualiebroder — 16 november 2012 @ 15:31

 4. Jag antar att det här betyder att jag ska vara både glad och tacksam över att min son sitter där han sitter, isolerad på obestämd tid. Det du beskriver är säkert korrekt, men det gör inte saken bättre. Jag kan definitivt inte acceptera att man inom den s.k. Kriminalvården känner till missförhållanden av det slag som du beskriver utan att man försöker göra något åt dom.

  Våra politiker, i alla fall dom som vill vara verksamma inom justitieområdet, liksom de tjänstemän som de har knutna till sig, borde också utbildas på det sätt som du anger. Alternativet skulle kunna vara att dom testas vad gäller empatisk förmåga.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 16 november 2012 @ 19:19

 5. Det finns ingenting i 19 § Lagen om beräkning av strafftid m.m. som tyder på att man skiljer på brott och brott. GSW:s fängelsestraff gäller f.ö. två olika brott samfällt, så det blir ju väldigt konstigt om man skulle resonera så. Gå tillbaks till din källa och dubbelkolla.

  Det är väl ingen hemlighet att det går att kommunicera från fängelserna? Utan att veta vad för slags bevisning som finns i fallet, så kan man rent allmänt säga att bevis som den misstänkte vill förlita sig på kan försvagas om det kan antas att den misstänkte har varit i kontakt med yttervärlden.

  Fängelser är inte gjorda för att vara hermetiskt tillsluta, så det är inte att jämföra med häkten på det viset. Man blir inlåst i båda fallen, men sedan är det stor skillnad – det beskriver du själv.

  I fråga om långa häktestider så är det förstås inte okänt att Sverige fått kritik för det. I andra länder har man löst det så att den som har tillgång till pengar kan få gå fri mot borgen. Det har sina sidor också förstås. Särskilt om det är någon annan som står för pengarna och att borgen sätts för lågt. Det har ju också den effekten att det man säger till polisen i det initiala skedet tas mycket mer på allvar i dessa länder. Det är ju känt att amerikansk och brittisk polis alltid upplyser den gripne om rätten att tiga.

  Enligt svensk tradition är det det som sägs i rätten som gäller, oavsett vad den misstänkte sagt i polisförhör. Svensk polis måste därför alltid arbeta på att styrka de uppgifter som uppges i förhören, så att den misstänkte inte ska kunna ändra uppgifter sen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 16 november 2012 @ 19:31

 6. Vad ni än gör, försök på alla sätt att förhindra att han utlämnas till USA.

  Där skulle det allra minsta straffet som väntar vara MILJARDböter och några år i fängelse för upphovsrättsbrott. Om man hittar – eller fabricerar – bevis för något värre, är det som sagt bara att titta på Bradley Manning.

  Att USA skulle fabricera bevis tvivlar jag inte en sekund på. De fuskade ju in Romney som kandidat, och de har hur vidriga lagar som helst. Läs Rick Falkvinges ”Do we really have to prepare for the Fourth Box” för att se vad som håller på att hända med det amerikanska rättssystemet – och vårt eget om vi inte ser till att bromsa utvecklingen.

  Kommentar av Ano Nym — 17 november 2012 @ 0:57

 7. Det handlar sannolikt om att man vill säkerställa att han inte kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra brottsutredningen, om han bara får sitta av straffet för TPB-domen så har han ju mycket större friheter än om han sitter häktad. Vi får anta att det finns mycket goda skäl i och med misstankar om flera brott, inte bara dataintrång utan även bedrägeri och försök till bedrägeri. Varför skulle ha utlämnas till USA? Sen är det bra att han får sitta i häkte med tanke på hans drogmissbruk, det lär göra honom gott att han inte kan fortsätta att droga ner sig. I vanligt fängelse är det väl tyvärr lättare att fortsätta med drogmissbruk eftersom det kan finnas kanaler för att försörja interner med droger inifrån fängelset.

  Jag tycker att det får vara nog med att tycka synd om Gottfrid, han har uppenbarligen begått ett antal kriminella handlingar och då är det rimligt att han häktas och slutligen får sitt straff. Kristina Svartholm skriver om empatisk förmåga men vilken empatisk förmåga har den som begår brott som drabbar andra. Jag tycker att Kristina borde vara tacksam för att det nu finns möjlighet för att sätta stopp för sonens fortsatta kriminalitet såväl som hans drogmissbruk.

  Kommentar av nejtillpirater — 17 november 2012 @ 1:56

 8. Själv väntar jag med min bedömning av huruvida han är kriminell eller ej tills rättsprocessen är färdig. Misstankar och skuld är inte samma sak. Det finns också litet för många som har intresse av att sprida negativa rykten om honom, tyvärr, så vad gäller drogmissbruk väntar jag också tills jag själv ser tecken på det.

  Om det skulle vara så att han är både kriminell och missbrukare lär dock knappast mötet med det svenska rättsväsendet ge någon större inspiration för att ta sig ur ett sådant leverne, är jag rädd.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 17 november 2012 @ 8:42

 9. ”Häktningstiden räknas inte av mot TPB-straffet, eftersom häktningen hänför sig till andra brott. (Det här är som jag har förstått det, den som vet får gärna rätta eller bekräfta.) Oberoende om de nya brotten ens går till åtal kommer han alltså ha suttit inspärrad minst tre månader längre än han är dömd för.”

  Inte enligt kammaråklagare Henrik Olin.

  ”Han är sedan tidigare dömd till ett års fängelse för upphovsrättsbrott, ett straff som han kommer att kunna räkna av från den tid han sitter i häkte.

  – I praktiken verkställer han fängelsestraffet i häktet. Om han skulle verkställa det i fängelse har jag som åklagare ingen möjlighet att begära att han åläggs restriktioner, så att han till exempel inte kan påverka vittnen, säger Olin.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/misstanks-for-annu-ett-dataintrang_7657310.svd

  Kommentar av nejtillpirater — 17 november 2012 @ 11:20

 10. Att hålla kvar någon som man inte har tillräckligt för att väcka åtal 2.5 månader när 2 veckor ska vara det maximala är ju bara helt absurt. Bananrepublik..

  Kommentar av ForskarGurra — 21 november 2012 @ 11:24

 11. @FG

  Det är ingen bananrepublik eftersom förnyad häktning måste beslutas i domstol varje gång. Dessutom får han ju räkna av tiden från sitt straff i TPB-målet. Självklart finns det bra skäl till att han hålls häktad, enklast hade ju annars bara varit att sätta honom i vanligt fängelse.

  Kommentar av nejtillpirater — 21 november 2012 @ 19:52

 12. Att tiden i häkte med restriktioner räknas av från fängelsestraffet är förstås bara att glädjas över. Några rättigheter ska väl även en misstänkt ha. Men frågan är om x antal dagar i häktet under sådana villkor enbart ska motsvara samma antal dagar i fängelse.

  Gottfrid hålls fortfarande, efter mer än två och en halv månad, häktad med restriktioner. Dessa restriktioner innebär att han sitter i häktet under villkor som bl.a. FN:s tortyrexpertis tar avstånd från, nämligen att han hållits isolerad från medmänniskor under mer än de två veckor som anges som acceptabelt maximum: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40097#.UK048IeyG3w

  I bloggen hänvisar Christian till en aktuell undersökning av två psykologer i Göteborg. Det finns också t.ex. en tidigare rapport från den s.k. Kriminalvården om psykisk hälsa/ohälsa hos långvarigt häktade: http://www.kriminalvarden.se/upload/nyheter/Slutrapport_Psykisk_halsa.pdf

  Sammantaget är det mycket svårt att ur medmänsklig synvinkel försvara systemet med långvarig häktning i allmänhet och långvarig häktning med restriktioner i synnerhet. Ovissheten och osäkerheten gör att den som sitter häktad under en längre tid sannolikt ofta bryts ner efter hand. Detta är dessvärre något som kan utnyttjas av det rättsliga systemet, mer eller mindre avsiktligt.

  Sen kan man naturligtvis alltid hävda att de svenska häktena är alldeles utmärkta platser att befinna sig i – men den som hävdar det bör nog först själv sitta isolerad där ett tag. Jag skulle personligen inte klara av det särskilt länge, det är jag helt övertygad om vid det här laget. Desto mer glädje känner jag över att min son tycks besitta en större inre styrka än min egen. Detta oavsett om han i vissas ögon ”förtjänar” att sitta där i häktet eller ej.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 21 november 2012 @ 22:21

 13. @Kristina Svartholm (#12): Ingen förtjänar att sitta i häkte. Häktning är en i bland nödvändig åtgärd som syftar till en framgångsrik förundersökning och, när det är nödvändigt, en rättegång eller två eller tre. Härvidlag kan man ju säga att så fort förundersökningen kan avslutas, så kommer häktningen sannoilkt att hävas, eftersom det då kvarvarande häktningsskälet – risk för flykt – är tämligen minimal ifrån fängelset.

  Det är oerhört svårt för oss som inte har del i utredningen att kunna bedöma vad som är nödvändigt eller inte nödvändigt i det här fallet, men som sagt, ju fortare förundersökningen kan avslutas desto snarare upphör också häktningsskälen.

  Kommentar av Johan Tjäder — 22 november 2012 @ 17:30

 14. @Johan Tjäder

  Ja så är det. Fast häktningsskälet i detta fall är knappast risk för flykt, hade han inte varit häktad hade han väl fått påbörja sitt fängelsestraff enligt TPB-domen. Häktningen görs väl snarare för att han inte ska kunna försvåra utredningen genom att kontakta andra som hjälper till att undanröja bevis eller liknande.

  Domstolen som beslutar om fortsatt häktning vet mycket väl vilka restriktioner detta innebär så det är knappast något som utdöms lättvindigt. Håller man sig med god marginal inom lagens ramar så är risken för att utsättas för långvarig häktning helt enkelt försumbar.

  Kommentar av nejtillpirater — 22 november 2012 @ 21:24

 15. […] /**/Varför måste Gottfrid Svartholm Warg sitta häktad så länge […]

  Pingback av Pirate Bay Co-Founder Arrested in Cambodia | Internet Lawyer - Internet Attorney - Internet Law Firm Texas — 23 november 2012 @ 5:02

 16. I vilket fall som, så ska man inte antyda på ett en person ”förtjänar” att sitta inhäktad, bara pga en MISSTANKE om brott. Har man inte dömts i domstol för brottet, så ska man varken sitta häktad/fängslad anser jag. I USA får man gripa en person, och hålla personen häktad i upp till 48 timmar vid misstanke om brott. Om man inte lyckas bevisa att den misstänkte begått ett brott, så måste den misstänkte släppas från häktet. Att Sverige har en maximal häktestid på 2 veckor, känns därför lite väl generöst gentemot vårt rättssystem. Har man inga tydliga bevis på att en person begått ett brott, så ska den släppas från häktet. Har man bevis, så ska åtal väckas så snart som möjligt.

  Kommentar av Micke — 23 november 2012 @ 9:32

 17. Det här med långa häktningstider. De flesta som är misstänkta i den stora doping-härvan har suttit häktade sedan början på maj…

  Kommentar av bpb — 23 november 2012 @ 11:24

 18. @NTP (#14): Nu läste du inte. Jag säger att när förundersökningen är avslutad, då finns det bara ett lagligt häktningsskäl kvar, och det är risken för flykt. Därav min prognos att häktningen kommer att hävas när förundersökningen är klar, eftersom det inte får anses finnas någon sådan risk.

  Kommentar av Johan Tjäder — 23 november 2012 @ 13:37

 19. @Micke (#16) USA är väl knappast ett lysande exempel på rättssäkerhet längre. Och i övrigt så vet man väl inte vilken bevisning som åklagaren sitter på i det här fallet, och kan du göra gällande att man inte avser att väcka åtal så snart som möjligt?

  Kommentar av Johan Tjäder — 23 november 2012 @ 13:41

 20. Litegrann tycker jag nog att diskussionen om häktningsskälen liknar en tvist om påvens skägg. Skäl till fortsatt häktning kan vara flera än de som anges, t.ex. att det finns risk att personen ifråga fortsätter sin brottsliga verksamhet.

  Den risken angav åklagaren för Gottfrids del till en början, utöver det att han skulle kunna förstöra bevis, bl.a., och fick medhåll av tingsrätten vid upprepade (om-)häktningsförhandlingar. Sen insåg väl både åklagare och tingsrätt att det blev litet konstigt som argument. Alternativet till häktning var ju faktiskt att han skulle börja sitta av sitt fängelsestraff. Så numera har det blivit tyst om denna risk för Gottfrids del.

  Det anmärkningsvärda med att rättsväsendet utan att blinka skulle anta att någon fortsätter sin brottsliga verksamhet i fängelse noterade f.ö. Henrik Alexandersson redan den 27 september, dvs för i dagarna två månader sedan:
  http://henrikalexandersson.blogspot.se/2012/09/ny-haktningsforhandling-mot-svartholm.html

  F.ö. har åklagaren nu fått förlängd tid på sig för att väcka åtal, liksom rättighet att fatta beslut om fortsatta restriktioner (dvs i princip isolering), denna gång fram till den 7 december. Om nu någon undrar.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 23 november 2012 @ 19:31

 21. @Micke #16

  I Sverige har man ju flera nivåer än i USA så man kan inte jämföra rakt av. Gripen, anhållen, häktad. I USA har man bara två nivåer. Jag tycker att Sveriges hantering känns mer logisk och för att bli häktad måste man dels ha begått ett allvarligare brott, dels måste skälen för häktning tas upp i domstol. Om inte detta uppfylls blir man inte häktad utan släpps fri efter att ha blivit gripen eller anhållen, alltså ungefär motsvarande 48 timmar som i USA.

  #Johan Tjäder #18. Du har rätt, jag läste visst lite tokigt.

  Angående rättssäkerhet förresten så är det ju viktigt att man också kan fälla den som är skyldig till ett brott. Är man misstänkt för ett allvarligt brott så får man finna sig i att bli häktad om det krävs för att säkra en rättssäker förundersökning.

  Kommentar av nejtillpirater — 23 november 2012 @ 19:35

 22. @Kristina Svartholm #20

  ”Det anmärkningsvärda med att rättsväsendet utan att blinka skulle anta att någon fortsätter sin brottsliga verksamhet i fängelse noterade f.ö. Henrik Alexandersson redan den 27 september, dvs för i dagarna två månader sedan”

  Nu finns det inget fog för att rättsväsendet antar detta utan att blinka utan det är bara en av Henrik Alexanderssons många konspirationsteorier. De som fattar beslut om häktning är väl medvetna om vilken stor inskränkning detta är i den häktades livsvillkor så det görs absolut inte utan att blinka.

  Du vill självklart tro det bästa om din son men snart bör även du inse att han med största sannolikhet är att betrakta som kriminell, utöver TPB-domen alltså. Men vi får väl se hur det hela avlöper.

  Kommentar av nejtillpirater — 23 november 2012 @ 19:42

 23. För mig handlar inte den här diskussionen om huruvida han är kriminell eller ej. Jag avvaktar i min bedömning av den saken, helt i enlighet med vad jag tidigare anfört. Relationen till min son skulle f.ö. inte störas det minsta av om han får en stämpel på sig av att vara kriminell, det kan jag försäkra.

  Det jag skrev om skälen för fortsatt häktning var istället avsett att peka på hur rättsväsendet argumenterar. I mitt tycke är den argumentationen stundom något märklig. Och jag tycker att det är diskussionen om rättsväsendet och dess sätt att resonera som är det intressanta här.

  Kommentar av Kristina Svartholm — 23 november 2012 @ 20:05

 24. @Pelle/Urban/nejtillpirater — 23 november 2012 @ 19:42

  > ”..utöver TPB-domen alltså.”

  Menar du domen från den grundlagsvidriga rättegången, som sköttes uteslutande av, enligt Europakonvention och Sveriges grundlag, juridiskt jäviga domare?

  Kommentar av Fredrika — 23 november 2012 @ 22:52

 25. @Kristina Svartholm #23

  ”Det jag skrev om skälen för fortsatt häktning var istället avsett att peka på hur rättsväsendet argumenterar. I mitt tycke är den argumentationen stundom något märklig”

  Har du tillgång till den argumentationen? Jag har i alla fall inte sett den. Om du inte heller har tillgång till den så förefaller det vara så att du argumenterar mot en fantasi eller en nidbild av verkligheten.

  Eftersom jag vet att beslut om häktning tas i domstol och att alla vet vilken inskränkning det är i den drabbade personens livsvillkor, så utgår jag från att det är beslut som knappast tas lättvindigt. Som motpol har jag ännu än av en strid ström av konspirationsteorier från Henrik Alexandersson som du refererar till. Här gör vi helt olika bedömningar. Jag tror mer på att det finns goda skäl att häkta honom än att besluten skulle tas i domstolen ”utan att blinka”. Förhoppningsvis kommer mer fakta fram i målet senare så att vi slipper spekulera.

  Kommentar av nejtillpirater — 24 november 2012 @ 8:11

 26. @nejtillpirater (#22): Spekulera inte i skuldfrågan, brukar det ju heta i pressetiska regler. Jag tycker det kan förefalla lämpligt även här.

  Kommentar av Johan Tjäder — 24 november 2012 @ 17:36

 27. @Johan Tjäder #26

  Eftersom det spekuleras friskt i ”oskuldsfrågan” så tycker jag att man kan spekulera i skuldfrågan och på som det verkar ganska goda grunder.

  Kommentar av nejtillpirater — 24 november 2012 @ 23:19

 28. @nejtillpirater (#27): Där har du faktiskt helt fel. Man behöver inte spekulera i oskuldsfrågan eftersom oskulden förutsätts från början. Att påstå att någon är skyldig till brott är däremot förtal, oavsett om den anklagade är skyldig eller inte.

  Kommentar av Johan Tjäder — 25 november 2012 @ 9:40

 29. @Johan Tjäder #28

  Jag påstår inget, jag spekulerar. OBS att oskuldspresumtionen gäller i juridisk mening och så tillvida är Gottfrid i dagsläget givetvis att betrakta som oskyldig till dataintrången och bedrägerierna tills motsatsen är bevisad. Sen är det också så att om man inte fälls för ett brott så innebär det just bara detta, att man är oskyldig i juridisk mening men man kan givetvis ändå ha utfört handlingen, att man är skyldig men inte fälls för det rent juridiskt.

  Det känns lite överkurs att tillämpning av pressetiska regler när jag som anonym privatperson skriver i ett forum på nätet. Men återigen – jag påstår inget utan spekulerar bara på temat – utan rök ingen eld – brukar oftast ligga något i det. Så ja, jag TROR att han är skyldig till en del av det han utreds för. Men jag kan givetvis ha fel.

  Kommentar av nejtillpirater — 25 november 2012 @ 11:37

 30. @Kristina Svartholm #23

  ”Relationen till min son skulle f.ö. inte störas det minsta av om han får en stämpel på sig av att vara kriminell, det kan jag försäkra.”

  Menar du med ”stämpel” att du inte accepterar samhällets bedömning av att Gottfrid är kriminell, eller att du generellt sett inte anser att det är något fel med att begå brott? Jag kan absolut sympatisera med en mors omsorg om sitt barn, och att du därför (troligtvis p.g.a. någon slags psykologisk skyddsmekanism) försöker vitmåla honom och hans levene, förtränga alla hemskheter du hör om honom (hur sanna de än må vara) och fäkta vilt med näbbar och klor mot alla som inte hyllar honom som hjälte. Jag kan dock försäkra dig om att jag själv, om någon av mina barn skulle begå liknande handlingar, skulle ha (mycket starka!) åsikter om detta. Att Gottfrid dessutom är missbrukare av tunga droger (bl.a. opiater), är homosexuell (har bl.a. sett honom kyssa en annan man) och troligtvis lider av Aspergers syndrom (eller någon motsvarande empatistörning) gör ju inte saken direkt bättre. Dessa påståenden är inte något försök till svartmålning utan de kommer från saker jag bevittnat med egna ögon då jag umgåtts i vissa gemensamma kretsar med Gottfrid i perioder under de senaste 10 åren. Du bör väl rimligtvis även, som hans mor, veta att de är sanna och således agera förnuftigt! Att Gottfrid behöver seriös och långvarig (kriminal-)vård torde vara relativt oomtvistligt.

  Kommentar av John — 26 november 2012 @ 4:35

 31. @John — 26 november 2012 @ 4:35

  > ”Menar du med ”stämpel” att du inte accepterar samhällets bedömning av att Gottfrid är kriminell, eller att du generellt sett inte anser att det är något fel med att begå brott?”

  Du är medveten om att det finns minst ett alternativ till? Att man inte anser att det är ett brott värt att ordas om, att ha påvisat hur vårdslöst staten och skatteverket missbrukar vårt förtroende gällande att hantera känsliga personuppgifter, genom att lägga ut hantering av dom på inkompetenta privata aktörer?

  Sist jag kollade så blev bl a Jan Guillou folkhjälte för att ha begått grova brott som avslöjade brister med statens agerande. Du är medveten om att Gottfrid redan är en folkhjälte i tiotals eller hundratals miljoner människors ögon världen över, och att det knappast skulle förändras av om han nu påvisat statens vårdslösa hanterande av medborgarnas personuppgifter?

  > ”..är homosexuell..”

  Vad har din övertygelse om Gottfrid’s sexuella läggning med något av det här att göra???? Jag kan svara åt dig. Absolut ingenting.

  > ”..(har bl.a. sett honom kyssa en annan man)”

  Då har du inte varit ute mycket i stora världen om du tror kyssande säger något om ens sexuella läggning? Jag har nog inte en enda heterosexuell bekant som inte kyssts med andra som har samma kön som den själv, och det gäller inte bara kvinnor utan även pojkar. För en intelligent öppensinnad sexuellt liberal heterosexuell person som är säker i sin sexualitet så är det inget konstigt med att kyssas med någon av samma kön. Tvärtom brukar kyssar normalt sett vara sköna.

  Eller försöker du bevisa att du är trångsynt, sexuellt stockkonservativ, homofobisk och så osäker på din egna sexualitet, så du är livrädd för att kyssa nån med samma kön som dig själv eller? För det är så du framstår just nu.

  > ”..är homosexuell (har bl.a. sett honom kyssa en annan man) och troligtvis lider av Aspergers syndrom (eller någon motsvarande empatistörning) gör ju inte saken direkt bättre.”

  På vilket sätt gör någons sexuella läggning, eventuella Asperbergs syndrom eller empatistörning att saken(vad den nu är?) inte är direkt bättre?

  > ”Du bör väl rimligtvis även, som hans mor, veta att de är sanna och således agera förnuftigt!”

  Exakt vad antyder du? Att Kristina planerar att frita Gottfrid ur fängelset, och att hon pga dina märkliga åsikter borde avbryta dom planerna?

  > ”Att Gottfrid behöver seriös och långvarig (kriminal-)vård torde vara relativt oomtvistligt.”

  För att just du personligen(du som nyss relativt oomtvistligt framställde dig själv som en extremt fördomsfull ointelligent person som är patetiskt osäker på sin egna sexualitet) ogillar homosexuella, killar som kysser killar, människor med Aspergers syndrom, och människor som väljer att använda sin egna kropp till att bruka droger?

  Måste man dela din till synes extremt korkade åsikt om att homosexuella, människor som kysser killar, människor med Aspergers syndrom och drogbrukare oomtvistligt behöver långvarig kriminalvård?

  Är det ok om man tvistar och tycker tvärtom, att det istället är du som behöver långvarig vård av något slag?

  Kommentar av Fredrika — 26 november 2012 @ 5:23

 32. @ John

  Du har umgåtts med direkt eller indirekt med Gottfrid i en tioårsperiod och NU träder du fram viftandes med varningsflaggor i ansiktet på Gottfrids mamma.

  Du uppvisar, inte bara uppenbara empatistörningar, utan jag drar även slutsatsen att en enorm bitterhet bor inom dig. Du kanske har blivit sviken av dina föräldrar som liten?

  Näe, ta en titt i din backspegel…

  Kommentar av Johnas — 27 november 2012 @ 1:28

 33. Jag tycker det är hemskt att se denna man behandlas som en brottsling. Han har genom att grunda och utveckla The Pirate Bay bidragit med betydligt mer lycka än olycka bland sina medmänniskor. Från en utilitaristisk synvinkel är detta definitionen på en god gärning. Genom The Pirate Bay har han möjliggjort spridandet av kultur till hela världens befolkning och programvara som effektiviserat näringslivet i både rika och fattiga länder. Jag vet inte om han gjort sig skyldig till något annat men för hans insats i The Pirate Bay är han värd att hyllas istället för att som nu förnedras och behandlas som paria av myndigheterna. När man ser hans asketiska gestalt kan man inte undgå att påminnas om ett liknande fall hände för 2000 år sedan…

  Naturligtvis är även skaparna av den kultur och programvara som sprids genom The Pirate Bay värda en eloge. Ingen ska ta ifrån dem äran att vara upphovsmän och de är värda världssamfundets uppskattning för sin insats. Det måste dock ske på annat sätt än att ta betalt per informationskopia, t.ex. genom gemensamma skatter, utdelade priser samt frivilligt privat stöd. Dessutom är de värda ära och berömmelse vilket kan ge extra intäkter genom framträdanden, föreläsningar, reklam och försäljning av promotionprylar.

  Att myndigheter nu försöker kontrollera informationsflödet mellan världens människor i ett desperat försök att upprätthålla en föråldrad äganderätt och kopieringsrätt är direkt samhällsskadligt.På kort sikt skadar det den personliga integriteten och leder till en sämre livskvalitet bland jordens befolkning. När t.ex en programvara eller konstnärligt alster väl skapats och publicerats bör inte priset hindra dess användning. Det är lika fel som att ta ut avgifter som överstiger driftskostnaden på en nybyggd väg eller bro. Sådant som väl är skapat bör ur samhällsekonomiskt perspektiv nyttjas så mycket som möjligt.

  På längre sikt är försök att kontrollera informationsflödet mellan individer ett hot mot den stabilitet som demokratiska system har haft gentemot totalitära system. Om effektiva IT-system byggs upp för att ha full kontroll över individen riskerar mänskligheten att förr eller senare hamna i en global världsdiktatur som är omöjlig att störta…

  Kommentar av Dicke Fix — 27 november 2012 @ 8:36

 34. Till slut handlar bedömningen om vilket förtroende vi har för råttsväsendet i fall där en person ses som a pain in the ass. Olika människor gör olika gissningar om vad skälen till den långa häktningstiden är, och vi vet förstås för lite om vad som pågår i utredning och rättssal. Själv tror jag efter den mycket märkliga TPB-rättegången att rättsväsendet saknar all objektivitet vad rör GSW. Det skulle inte alls förvåna mig om Kristina S har rätt i att man från början angav ett irrelevant skäl för häktning, men det är ju bara min bedömning. Sedan förbättras ju inte debatten av att det dyker in konstiga människor som anser att fängelse bör dömas för den som kysser någon av samma kön, och som därtill tycks tro att det är något som rätten har att ta hänsyn till i sina överväganden.

  Kommentar av maqi — 27 november 2012 @ 12:22

 35. @Johnas #32

  Jag kan inte se något i Johns inlägg (#30) som tyder på empatistörningar, dock tycker jag att det där med homosexuell var en irrelevant och onödig kommentar som mer speglar Johns åsikter om homosexualitet.

  @Dicke Fix #33

  ”Jag tycker det är hemskt att se denna man behandlas som en brottsling.”

  Han ÄR en brottsling.

  ”Han har genom att grunda och utveckla The Pirate Bay bidragit med betydligt mer lycka än olycka bland sina medmänniskor.”

  Så fungerar inte samhället. Om jag rånar en bank och kommer över 100 miljoner så kan jag förstås skänka en tusenlapp till 100 000 fattiga personer och bidragit med massor av ”lycka” för dessa. Men det gör det ändå inte rätt att råna banken. Det är heller inte rätt att beröva upphovsmännen deras lagstadgade rättigheter baserat på girighet och att lagstiftning/rättstillämpning inte hängt med när det gäller kriminaliteten på nätet.

  ”Själv tror jag efter den mycket märkliga TPB-rättegången att rättsväsendet saknar all objektivitet vad rör GSW”

  Domstolen har att förhålla sig till fakta, inte åsikter. Han har en försvarsadvokat som hjälper honom med att bevaka hans intressen. Det finns inget som tyder på att den långa häktningen har något med TPB att göra.

  ”Sedan förbättras ju inte debatten av att det dyker in konstiga människor som anser att fängelse bör dömas för den som kysser någon av samma kön, och som därtill tycks tro att det är något som rätten har att ta hänsyn till i sina överväganden.”

  Vem anser detta? Jag kan inte utläsa något sådant ur Johns inlägg (#30) i alla fall så det förefaller vara en halmgubbe från din sida.

  Kommentar av nejtillpirater — 27 november 2012 @ 19:44

 36. Komplettering av #35

  Det sista var svar till maqi.

  Kommentar av nejtillpirater — 27 november 2012 @ 20:57

 37. Det är synd om uttryck för animositet ska få överskugga de så viktiga grundfrågorna om de långa svenska häktningstiderna och villkoren i våra häkten. Som jag tidigare har skrivit gäller dessa frågor inte bara Gottfrid. Se t ex http://www.dn.se/ledare/signerat/haktning-som-bara-rullar-pa

  Kommentar av Kristina Svartholm — 28 november 2012 @ 8:56

 38. @nejtillpirater

  ”Jag kan inte se något i Johns inlägg (#30) som tyder på empatistörningar, dock tycker jag att det där med homosexuell var en irrelevant och onödig kommentar som mer speglar Johns åsikter om homosexualitet.”

  Jag kan mycket väl tro att just du inte ser några som helst problem med att en person dyker upp ur ingenstans och svartmålar tredje part som – bland annat – drogberoende och empatiskt störd. Det där med ”guilt-by-association” har du ägnat dig för mycket åt själv på det här forumet under de senaste åren för att trovärdigt kunna antyda att det betéendet skulle vara felaktigt.

  Att du inte ser det som ett problem när en person adresserar en mor om hennes son på det viset talar i sig självt om en skriande brist på empati.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 28 november 2012 @ 15:07

 39. @Scary #38

  Med tanke på hur fult du och Fredrika beter er i forumen, inte minst på TorrenFreak, så tycker jag inte att du ska kritisera någon annan för brist på empati.

  När det gäller kriminella så är det faktiskt inte långsökt att prata om empatistörningar. Att begå brott mot andra människor utan att bry sig om deras rättigheter, känslor osv tycker jag i alla fall tyder på allvarliga empatistörningar.

  Kommentar av nejtillpirater — 28 november 2012 @ 20:42

 40. @Urban/NTP

  ”Med tanke på hur fult du och Fredrika beter er i forumen, inte minst på TorrenFreak, så tycker jag inte att du ska kritisera någon annan för brist på empati.”

  Ar det fult att avsloja dina logner och pavisa dina logiska vurpor?

  Du verkar hela tiden anklaga de som FAKTISKT overbevisar dig for att ha en ful debattstil, nar det ar ett FAKTUM att det ar du som har en ful debattstil.

  Du ar ju inget annat an ett betalt troll, vilket man latt ser om man kollar alla dina inlagg runt om pa alla bloggar du trollar pa. Om du hade haft ett jobb (forutom ditt betalda trolljobb) sa hade du inte haft tid att kommentera pa alla dessa bloggar. Det ar intressant, nar man borjar kolla vilka klockslag du postar inlagg. Dessa kommer istort sett dygnet runt, och om du verkligen hade det dar ”ingengor jobbet” du pastar dig har, sa hade du inte haft tid att komma med inlagg dygnet runt. (Har dock sett att du har ett uppehall mellan 1:30 – 7:00, vilket jag tolkar som din sovstund.)

  Hobby? Pssst…

  Kommentar av YesToPP — 30 november 2012 @ 1:29

 41. ©YesToPP #40

  ”Med tanke på hur fult du och Fredrika beter er i forumen, inte minst på TorrenFreak, så tycker jag inte att du ska kritisera någon annan för brist på empati.”

  Glömde att ta med dig i listan, ber om ursäkt för detta.

  Det du skriver är bara trams, är jag någon form av hot enligt dig?

  Jag skriver då och då inlägg från jobbet, i fikapauser och liknande. Jag jobbar f.ö, c:a 50h i veckan så ibland behöver man ta några pauser. Det är inte värre än att folk SMS:ar, skriver på Facebook osv. Dessutom är det inget som du har med att göra överhuvudtaget och ditt syfte med att skriva om det är ju självklart ännu ett av era fula personangrepp. Du bevisade ännu en gång min tes, tack för det.

  Grattis, nu lyckades du få mig att svara igen, trots att du inte förtjänar det pga dina ständiga angrepp.

  Kommentar av nejtillpirater — 30 november 2012 @ 16:58

 42. @Urban/NTP

  ”Jag skriver då och då inlägg från jobbet, i fikapauser och liknande.”

  ASG Valdigt langa fikapauser du har da. Du spammar bloggar KONSTANT. Gor det valdigt latt att se att du inte gor detta som en ”hobby” och enbart pa din fritid.

  ”är jag någon form av hot enligt dig”

  Knappast, men jag tycker att troll ska avslojas for vad de verkligen ar.

  ”Dessutom är det inget som du har med att göra överhuvudtaget”

  Det ar det visst, da du skriver detta under ”Om denna blogg” pa din blogg. Tiden du lagger pa att skriva inlagg (har hos CE, Torrentfreak, din egen blogg, en massa andra piratbloggar m.m.) visar helt klar att detta inte ar nagon ”hobby” verksamhet, utan nagot som mer liknar ett jobb. Om inte, sa lar du inte ha mycket till ett liv bortom ditt tangentbord.

  ”Grattis, nu lyckades du få mig att svara igen, trots att du inte förtjänar det pga dina ständiga angrepp.”

  MINA standiga angrepp? LOL Snarare du som kommer med standiga angrepp. Jag angriper dig enbart de ganger du gatt over gransen. Som att till exempel idiotforklara en MIT forelasare och pasta att personen inte platsade som forelasare pa MIT for att just DU inte har en aning om vad du pratar om. Vid sadana tillfallen sa FORTJANAR du att bli kallad idiot m.m.

  Vax upp NejTillUrban

  Kommentar av YesToPP — 3 december 2012 @ 5:05

 43. @Fredrika #31 (26 november 2012 @ 5:23)

  Gottfrid är väl knappast en folkhjälte. Snarare är han en sjuklig stackare som hamnat snett i livet, nedtyngd av ett bagage bestående av svåra uppväxtförhållanden och högst asociala livsvanor. Han är uppenbart i behov av omfattande insatser från samhället, något vi bör unna honom, trots att han i vissas ögon är kriminell. Det han är dömd för kan rimligtvis inte anses vara alltför grov brottslighet, även om fler domar måhända är att vänta avseende exempelvis datorintrång. Han är dock vidare en medeltung drogmissbrukare med en uppenbar neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, samt med avvikande sexuella preferenser. Under långa perioder av sitt vuxna liv har han saknat fast bostadsadress och istället levt mer eller mindre i social misär, ibland t.ex. utan att duscha på flera veckor (enl. spaningsrapport från Polisen från år 2007). Under hans tid i Sverige drev han ett IT-bolag med högst tveksamma metoder (pengar slussades bl.a. till utländska konton för att undvika beskattning) och han umgicks regelbundet med mer eller mindre belastade personer ur de lägre samhällsskikten.

  Oavsett om man anser ovanstående beteende vara anstötligt eller helt i sin goda ordning så tyder det, som sagt, på ett särdeles osunt och samhällsfrånvänt leverne som sannolikt bottnar i någon slags tragedi och någon form av psykisk ohälsa. Att döma av vad som framkommit av moderns beteende så kan det mycket väl, åtminstone till del, vara genetiskt betingat, möjligtvis i kombination med en svår barndom. Den som verkligen värnar om Gottfrids bästa skulle, enligt min mening, nu dämpa sig och låta honom få den kraftiga, långvariga behandling som hans tillstånd uppenbarligen kräver, inom såväl kriminalvård som beroendevård och psykiatri. Gottfrid kan säkert, givet de rätta förutsättningarna, återkomma till det svenska samhället som en produktiv medborgare så småningom, även om det nog tyvärr i dagsläget långt kvar dit. De frågor som tagits upp ovan, exempelvis rörande huruvida Gottfrid bör utlämnas till USA, måste ovillkorligen vänta till dess att han är färdigbehandlad.

  Kommentar av Berndt H — 6 december 2012 @ 1:44

 44. Det verkar handla om omfattande brottslighet i alla fall, hela 15 poliser inblandade i utredningen om dataintrång.

  http://computersweden.idg.se/2.2683/1.466890/logica-intrang-kan-ha-pagatt-i-flera-ar

  Imorgon är det väl dags för ny häktningsförhandling.

  Kommentar av nejtillpirater — 6 december 2012 @ 22:50

 45. Nu är häktningen hävd och åtal väcks troligen i början på 2013. Han förs nu över till fängelse för att avtjäna straffet i TPB-målet.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svartholm-warg-fors-till-fangelse_7736082.svd

  Kommentar av nejtillpirater — 7 december 2012 @ 18:41

 46. Vi borde göra en insamling till Gottfrid! Han ska ju sitta i fängelse över jul kan ju inte vara så kul!! Kanske köpa han ett bredband till cellen eller nåt 😀 😀

  Kommentar av tanjobanjo — 7 december 2012 @ 23:32

 47. @nejtillpirater,

  Tack för nyhetstipset, bloggade upp det.

  Kommentar av Christian Engström — 8 december 2012 @ 10:29


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: