Christian Engström, Pirat

25 oktober 2012

Satsning behövs för vård av missbrukare av krim!

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 21:58

Maria Larsson (KD) tycker att sjukvården ska satsa resurser på vård av ”dataspelsmissbrukare”

Jag såg just ett inslag på TV4 Nyheterna som innehöll det fånigaste jag nånsin har hört en politiker säga. Ja faktiskt, på riktigt.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD, vad trodde ni?) vill göra en storsatsning på missbruksvård av ”dataspelsmissbrukare” Hon upplever det som ett stort problem att många ungdomar uppvisar ett missbruksbeteende genom att sitta i timmar och spela spel som Skyrim, World of Warcraft eller Battlefield.

Men hallå, finns det ingen hejd på hur larviga saker vuxna politiker får säga? Maria Larsson är faktiskt gammal nog att veta att samhället överlevde både pigromanerna, jazzen, serietidningarna och videovåldet, för att ta bara några av de företeelser som skapade moralpanik under det förra seklet.

Tror inte statsrådet att vi kommer att klara av att samexistera med även den här kulturyttringen? Tycker verkligen statsrådet att det är en lämplig åtgärd att omedelbart, utan att ens ödsla tid på att undersöka om det verkligen är ett problem att ungdomar är intresserade av kultur, avleda resurser från sjukvården till att göra en satsning på just den här gruppen?

Om svaret är ja vill min hustru uppmärksamma statsrådet Larsson på ett annat minst lika angeläget problem, nämligen missbruket av deckare, eller ”krim” som de allra tyngsta vanemissbrukarna kallar det.

Min hustru berättar hur hon kan ägna timmar varje dag åt att konsumera krim — endera i litterär eller audiovisuell form. Just den audiovisuella formen, de så kallade ”tevedeckarna”, är speciellt beroendeframkallande, genom sin uppbyggnad som är avsiktligt gjord för att med starka bilder dra in tittaren i ett rus av spänning. Krim i form av böcker används av de ännu tyngre missbrukarna, de som inte kan få sitt lystmäte genom de tre fyra serier som går varje kväll på olika kanaler.

Den här formen av missbruk framstår som ännu allvarligare när man ser hur bärande våldsinslaget i krim är. Titlar som Dödens pendel, Änglamakerskan och Huvudjägarna talar för sig själva.

Hustrun låter hälsa att om samhället snabbt kan få igång en bra vård, kanske med vistelser på något trevligt spa för att lugna sinnet och komma bort från den våldsamma fantasivärld som krimmissbrukaren normalt lever i, så kan hon mycket väl tänka sig att frivilligt inleda en behandling på sjukvårdens bekostnad.

Jag överlämnar den här idén till Maria Larsson (KD), att ha i åtanke nästa gång hon vill göra ett sensationellt mediautspel för att profilera Kristdemokraterna inför nästa val.

Annonser

15 kommentarer

 1. Jaha, här kan det tilldelas resurser minsann. En redan tyngd vård som håller på att kantra skall alltså börja prioritera ett problem som knappt finns?
  Det finns alltid en orsak bakom missbruk av något, vare sig det är ett spelmissbruk eller ett drogmissbruk.

  Kommentar av Nathaniel Lindén — 25 oktober 2012 @ 23:11

 2. Det finns faktiskt personer som missbrukar dataspel. De spelar så mycket att det går ut över deras liv. Jag känner dock inte till någon som konsumerar så mycket deckare i olika former att det förstör dennes liv.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 26 oktober 2012 @ 0:57

 3. Jag brukar försöka hitta det positiva i allt, men den här gången var det svårt. Till sist kom jag fram till att hennes make nog får väldigt behaglig sömn, för om han lägger sitt öra jämte hennes, så hör han nog havet.

  Kommentar av Smen — 26 oktober 2012 @ 1:01

 4. Inget fel i att storsatsa på vård av missbrukare. Att sen smalna av satsningen till datorspelsmissbrukare är lika dumt som att storsatsa på vilken enskild smal underkategori som helst. Extra pengar till vård för missbrukare, ja. Extra pengar till vård av endast datorspelsmissbrukare, nej.

  Kommentar av Loli-chan — 26 oktober 2012 @ 1:36

 5. får hålla med Lindbäck här, om hen inte är sarkastisk/ironisk dvs; att öppna för en reglerad, om än privat psykiatrisk vård av DATORSPELSMISSBRUKARE är ett lovvärt initiativ, så länge det handlar om mer eller mindre evidens baserad vård alltså. Var oxå snäll och håll hårt i ev. fördömanden och dyl. fru minister så lär det väl knappast bli någon mediastorm av detta.

  Kommentar av manen — 26 oktober 2012 @ 3:20

 6. Ja, och så stora varningstexter på framsidan av alla Dorothy Sayers och Agatha Christie-böcker.

  Kommentar av Henrik Brändén — 26 oktober 2012 @ 6:58

 7. Om svenska ungdomar förstod hur dåligt verkligheten fungerar så skulle de aldrig vilja lämna sina datorer……. oh, wait…….. 😉

  Kommentar av Peter Andersson — 26 oktober 2012 @ 8:04

 8. @Anders S Lindbäck:
  Om definitionen på missbruk av kultur är att ”…det går ut över deras liv” så känner du förmodligen massor av kulturmissbrukare. Föreställningen om att det finns något som kan kallas datorspelsmissbruk verkar inte vara grundad i något mer substantiellt än att man tycker att det verkar kunna vara beroendeframkallande, och åsikter om hur andra människor väljer att disponera sin tid. Med tanke på hur ideologiskt belastat ämnet är tycker jag man skall vara väldigt skeptisk till utsagor om problemets omfattning, både avseende själva datorspelsmissbruket och de uppfattade svårigheterna att få vård för densamma

  För övrigt är det ytterligare ett komiskt exempel på statens dubbelmoral, med tanke på hur sveriges dataspelindustri hyllas av regeringsföreträdare.

  Kommentar av J — 26 oktober 2012 @ 8:16

 9. Jag har varit datorspelsmissbrukare ett flertal gånger i mitt liv. Med det menar jag att mitt datorspelande har gått före basala saker i mitt liv och att jag prioriterat det framför utbildning, jobb, vettig dygns och matrytm osv i så stor utsträckning att det var bidragande till att jag misslyckades med utbildningar och kanske till och med förlorat jobb. Jag ångrar det inte för jag hade kul, men det var ju knappast bra för samhället. Hur man ska kunna avvänja detta förstår jag dock inte för jag mådde inte dåligt av det när jag höll på, förutom att man mår lite sämre med knäpp mat och dygnsrytm då. Skulle jag blivit tvångsinlagd för avvänjning eller vad? Det skulle inte fungerat.

  Kommentar av Tommy — 26 oktober 2012 @ 8:53

 10. Alltså.. alla vet ju att det är lobbyismmissbrukarna och politikmissbrukarna som behöver hjälp! DET om något är ett folkhälsoproblem.

  Kommentar av Anonym — 26 oktober 2012 @ 10:08

 11. Det är inte så mycket datorspelsmissbruket som är problemet, som att många ungdomar måste lära sig att styra upp sin tid bättre.

  När spelandet tar över allt, då kan man prata om ett missbruk. Men ofta handlar det om självdisciplin – man blir inte beroende av datorspel på samma sätt som man blir beroende av kokain. Det går att dra ner på spelandet med lite vilja, handlar bara om att man ska motiveras att göra andra saker än spela. 🙂

  Kommentar av Per "wertigon" Ekström — 26 oktober 2012 @ 10:56

 12. Pratar vi inte förbi ”nyhetsexemplet”… hypotetsiskt kan vi kalla det för jag vet inte ett dugg om vad som verkligen var fallet… det kan ju vara så att grabben i det aktuella ögonblicket hade godtagbara skäl att bli arg på farsan och morsan… sedan har vi väl anledning att allmänt tycka gränsen mellan att bli arg och bruka våld är problematisk i och för sig… KD ”bryr sig om” familjelivet… på sitt sätt… inte många delar deras synsätt… men många föräldrar oroas väl över konsekvenser likt dem som Tommy beskriver ovan… självklart ska KD fiska i detta vatten… lite motsägelsefullt i det avseendet att ungdommar sitter i den nya ”kyrkan” hela dagarna och spelar djävulskap på datorn istället för på gatan… i fotbollens begynnelse sprang alla efter ”nystanet”, alla mot alla, gata upp och gata ned… vuxenvärlden med militära ordningsdrag reglerade verksamhetens aggressiva inslag och fotboll är idag vad det blir i morgon som civilisatorisk fostran… idag, när unga pojkar gjort det till en dygd att skita i vad skolan lär kanske följden blir att de tar värvning i vår krigsmakt och är utmärkt anpassade att styra drönarna runt Persiska viken för att hålla handelsvägarna för oljan fri från klåfingriga hel och halvdiktaturer i öst… jag menar nu inte att BRIC-länderna med China i fronten är ett hot, det tror jag de är kloka nog för att inte göra sig till militärt… men för ”frihandelns bevarande” för säkerhets skull, tror jag den som tror på frihandelns välsignelse, måste agera preventivt… köpa sig olja till ”världsmarknadens” pris i vanlig köpkraftsordnings ordning, är väl den geopolitiska styrfaktorn idag som det var också i tidernas begynnelse… kontroll av handelsvägarnas grad av öppenhet är väl maktutövningen i ett nötskal… och spetsar frågan till sig i ett antingen eller, med eller mot, tvekar inte jag över vems drönare datatränad ungdom kommer att syssla med i framtidens sysselsättningspolitik… så nog lär man sig på ett eller annat vis för framtiden om man skiter i skolan idag… den globala empatin växer på gott och ont… den nära förmågans empati går väl sin väg bakåt och framåt den oxkså… en del plundrar berusat värnlösa på T-banan, övergivet ensamma människor som hemtjänstoffer och ingen ger längre en slant till fattiglappen sedan kontanterna hamnat på banken… var tid har sitt inslag av gott och ont även under en väl färds seglats…

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 26 oktober 2012 @ 11:52

 13. Rollspel är ej att förglömma ett djävulens påhitt!

  Kommentar av lordmetroid — 26 oktober 2012 @ 12:34

 14. När ska man äntligen börja tvångsinlägga maktmissbrukare för avvänjning?

  Kommentar av Björn Persson — 26 oktober 2012 @ 20:11


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: