Christian Engström, Pirat

22 oktober 2012

Avgångne snuskommissionären skriver brev till EU-parlamentet

Filed under: demokrati i eu,snus — Christian Engström @ 17:30

I tisdags i förra veckan avgick EU-kommissionären John Dalli plötsligt och oväntat, efter att EU’s anti-korruptionsenhet OLAF hade publicerat en rapport om Dallis agerande i samband med det svenska snuset. Enligt OLAF ska Dalli genom ett ombud ha försökt kräva Swedish Match (som tillverkar snus) på 500 miljoner i muta för att göra snuset lagligt i hela EU. Swedish Match vägrade betala och anmälde försöket till OLAF istället.

Kommissionären avgick som sagt omedelbart när anklagelserna blev kända, men han har uppenbarligen inte givit upp. Idag när jag kom till parlamentet hade jag fått ett brev från den nu avgångne John Dalli (som jag utgår från har gått till alla ledamöter; jag har aldrig haft någon kontakt med honom tidigare).

I brevet hävdar han dels att han är helt oskyldig och har blivit felaktigt behandlad, och dels uppmanar han EU-parlamentet att se till att direktivet går igenom i alla fall. Även om han inte säger det uttryckligen i brevet, ger det intryck av att det nya tobaksdirektivet skulle förbjuda snus.

Det här känns som ett mycket märkligt beteende.

Nu är det såvitt jag förstår första gången i EU’s historia som en kommissionär har avgått på det här sättet efter korruptionsanklagelser, så det finns väl i och för sig ingen direkt praxis på hur den avgångna kommissionären bör bete sig efter att han har avgått. Att han vill bedyra sin oskuld inför alla som kan tänkas lyssna är kanske naturligt.

Men varför är han så angelägen om att det nya tobaksdirektivet antas, fast det inte är hans bord längre?

Jag vet inte svaret på den frågan, men jag skulle väldigt gärna vilja veta det.

Som jag skrev i fredags: Det behövs en ordentlig utredning av vad som skett på John Dallis generaldirektorat under hans tid, och hur snusfrågan har hanterats av hans tjänstemän.

Har det förekommit korruption runt frågan om förbud mot det svenska snuset måste det utredas ordentligt. EU-kommissionen måste omedelbart lägga alla kort på bordet, så att vi kan få klarhet i vad den nu avgångne kommissionären egentligen sysslade med.

Läs fd kommissionär John Dallis brev till EU-parlamentet (pdf)

…………

Andra om ämnet: SvD, SR Ekot, TT, Aftonbladet, Aftonbladet

6 kommentarer

 1. Om direktivet är ett resultat av hans eget hårda arbete, om han tror att det verkligen skulle göra stor, viktig och positiv skillnad för hundratals miljoner européer, och han sedan blir borttvingad från sin post – kanske för att han varit blind och naiv och inte insett något han borde ha insett försegick – är det då så konstigt att han försöker rädda direktivet?

  Om han är (eller ser sig själv som) skyldig till korruption, så hade det kanske varit naturligast för honom att bara springa iväg och gömma sig efter att ha blivit påkommen med fingrarna i syltburken. Men om han är (eller ser sig själv som) oskyldig till anklagelserna, och det ligger ett visst mått av idealism bakom hans förslag till direktiv, då blir det väl fullständigt naturligt att han fortsätter propagera för det?

  Om du hade varit kommisionär för immateriella frågor och fått äran att ta fram ett nytt upphovsrättsdirektiv för unionen, skulle du då ge upp och tänka att det inte är ditt bord längre, om du blev borttvingad på grund av omständigheter som du (om man får tro hans brev) inte ens själv fått ta del av?

  Kommentar av von — 22 oktober 2012 @ 19:13

 2. Ursäkta en cynisk kommentar: Låt oss ställa hypotesen att han verkligen ville bli mutad. Då är det ju inte bra om företaget som agerar Whistleblower får igenom just det som mutan gällde. Det skulle ju förstöra hela marknaden för mutor.

  Så om jag får vara riktigt cynisk så skulle jag vilja påstå att ovanstående hypotes validerade sig självt; när han i ett brev skriver att han vill ändå att förbudet skall gälla!

  Kommentar av C Magnus Berglund — 22 oktober 2012 @ 19:53

 3. […] Avgångne snuskommissionären skriver brev till EU-parlamentet […]

  Pingback av Piratpartist kräver EU på svar om snuset « Christian Engström, Pirate MEP — 23 oktober 2012 @ 10:33

 4. Förbjuda det vart? I sverige eller. Ni är väldigt otydliga när ni pratar om snuset. Jag skiter högakningsfullt i om det fortsättningsvis förblir förbjudet i andra länder. Det intressanta och viktiga för mig är att det inte förbjuds här.

  Kommentar av Johan — 24 oktober 2012 @ 11:31

 5. @Johan,

  Bägge delarna, faktiskt.

  Enligt uppgifter är en av de nya sakerna i det nya tobaksdirektivet att de vill förbjuda alla sorts smaktillsatser till alla sorts tobaksprodukter. Det skulle i så fall leda till att snus (eller i vart fall flera traditionella sorter som exempelvis General) skulle bli förbjudan även i Sverige, trots vårt undantag. Det är den ena saken att kämpa mot, och förstås den allra viktigaste.

  Men jag tycker också att förbudet mot att sälja snus i resten av EU borde upphävas om det inte går att hitta någon vetenskapligt grund för det. Det är bara ett sätt att trakassera svenskar som snusar när de råkar vara utomlans.

  Kommentar av Christian Engström — 24 oktober 2012 @ 15:58

 6. Det riktigt intressanta i frågan är naturligtvis att det som har jrupit fram är att en inkompetent kommissionär har varit korkad nog att be om mutan till fel personer.

  I det läget undrar man i saitt stilla hur många ”kompetenta” kommissionärer som i all tysthet ägnar sig åt massiv korruption i mer subtil form – hopp om välavlönat jobb efter politiken, donationer insatta på lämpligt konto i seychellerna eller monaco, ex.

  Skall man döma efter historiska avslöjanden om mutbrott inom stora mellanstatliga organisationer så är biten is som just syntes sticka upp vid sidan om skeppet en god indikator på att skutan tar in vatten snabbt som följd av vad som finns under ytan.

  Osökt påminner jag mig om historierna från FN och Olympiska Spelen där det visade sig att det första avslöjandet helt enkelt rörde sig om den förste av rätt många att åka fast.

  CE, verkar det finnas någon vilja alls i Bryssel att utreda vidare om snushärvan eller väcka frågor runt dylika ärenden?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 25 oktober 2012 @ 12:59


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: