Christian Engström, Pirat

19 oktober 2012

Mystiken tätnar i EU’s snus-skandal

Filed under: demokrati i eu,snus — Christian Engström @ 11:27

Nu kommer det nya ganska sensationella uppgifter i skandalen runt EU-kommissionären John Dalli och det svenska snuset. Dalli avgick plötsligt och oväntat i tisdags, efter anklagelser om att han genom ombud ska ha försökt kräva Swedish Match på en (stor) muta för att göra snus lagligt i resten av EU.

Aftonbladet skriver om den senaste utvecklingen:

Mindre än två dygn efter den ofrivilliga avgången, Dalli hävdar att han är helt oskyldig, görs tre nattliga inbrott i en byggnad i Bryssel där flera antitobaksorganisationer har sina lokaler. Inbrotten beskrivs som professionella, bland annat har man kopplat ur sensorer.

Bytet från inbrottet blev bland annat ett antal datorer som innehöll informationer om den nya tobakslagen.

Aftonbladet kallar affären för #tobaccogate, med hänvisning till Wategate-skandalen i USA på 70-talet, som till slut ledde till att president Nixon fick avgå i förtid. Professionellt utförda nattliga inbrott för att komma över information leder onekligen tankarna direkt till Watergate.

Jag vet inte vad som är sant i den här mutskandalen, men nu vill jag faktiskt veta det. Tills fler kort kommer på bordet är min egen ståndpunkt den här:

 1. Det behövs en ordentlig utredning av vad som skett på Dallis generaldirektorat under hans tid,
 2. Snusets öde ska avgöras med faktabaserat beslutsfattande, inte med mygel, och
 3. Snus är mycket mindre farligt än cigaretter och hjälper folk att minska på rökningen, så EU’s snusförbud är ologiskt och ska bort.

Den här affären håller på att utveckla sig till en perfekt illustration av vad som är fel med EU. För mycket makt ligger hos anonyma tjänstemän som kan mygla nästan obegränsat utan att det upptäcks i normalfallet. För mycket av EU’s lagstiftning är baserad på vad myglande särintressen ville, snarare än att vara baserad på fakta.

På sikt behöver vi bygga om EU i grunden för att komma tillrätta med de här problemen, om Sverige ska kunna fortsätta vara medlem. Men allra först nu omedelbart måste EU-kommissionen lägga alla kort på bordet om #tobaccogate.

Det handlar om demokratin i EU, och inte bara om snus.

…………

Uppdatering:

500 miljoner kronor (60 miljoner euro) var summan som den avgågne kommissionären begärde för att göra snuset lagligt i EU, skriver Aftonbladet i en annan artikel.

5 kommentarer

 1. Vilka organisationer har haft inbrott? Var har det skrivits om det förutom av Mellin? [citation needed!]

  Kommentar av Fredrik — 19 oktober 2012 @ 12:41

 2. Google News hjälpte till:
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/18/anti-smoking-campaigners-accuse-tobacco-lobby-burglary

  Kommentar av Fredrik — 19 oktober 2012 @ 12:44

 3. Ytterligare info direkt från organisationerna:
  http://www.smokefreepartnership.eu/news/sfp-office-break-statement
  http://www.epha.org/a/5388

  Kommentar av Fredrik — 19 oktober 2012 @ 12:46

 4. […] jag skrev i fredags: Det behövs en ordentlig utredning av vad som skett på John Dallis generaldirektorat under hans tid, och hur snusfrågan har hanterats av hans […]

  Pingback av Avgångne snuskommissionären skriver brev till EU-parlamentet « Christian Engström, Pirate MEP — 22 oktober 2012 @ 17:30

 5. […] Mystiken tätnar i EU’s snus-skandal […]

  Pingback av Piratpartist kräver EU på svar om snuset « Christian Engström, Pirate MEP — 23 oktober 2012 @ 10:33


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: