Christian Engström, Pirat

16 oktober 2012

Vad Piratpartiet har gjort i EU-parlamentet

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 9:48

Rick skriver en utmärkt sammanfanttande bloggpost (på engelska) om vad Piratpartiet har gjort hittills i EU-parlamentet.

Telekompaketet 2009, att vi fick stopp på ACTA 2012, att Gröna gruppen antog Piratpartiets program för legaliserad fildelning 2011, och att språkbruket (åtminstone i det rättsliga utskottet JURI) har hyfsats så att man inte lika ofta hör barnsliga och manipulativa uttryck som ”copyright-stöld” eller ”piracy” för att beskriva upphovsrättsintrång.

Politik är en långsam sport, och ingenting bra händer över en natt. Men under de drygt tre år som Piratpartiet har varit representerat i EU-parlamentet har vi visat att vi gör skillnad, och sakta men säkert kan leverera framsteg när det gäller synen på upphovsrätten i det moderna samhället.

Idag är det 600 dagar kvar till EU-valet 2014, och vi fortsätter arbeta inne i parlamentet för att leverera fler framgångar. Men vi kan redan konstatera att vi är på rätt spår, och att vi gör skillnad. Med ”vi” menar jag då hela piratrörelsen, både vi som jobbar i Bryssel och alla aktivister på utsidan som skapar det politiska trycket som är nödvändigt för att andra politiker ska vakna upp och vilja börja tänka konstruktivt på informationspolitik.

Ingenting kan stoppa en idé vars tid har kommit, men för att nya idéer ska spridas krävs det ändå att ett stort antal människor lägger ner tid och energi på att sprida dem. Det är Piratpartiets huvuduppgift, och det är vad vi har ägnat oss åt sedan vi blev invalda i EU-parlamentet 2009.

Det är uppenbarligen mycket som återstår att göra, så därför fortsätter vi med oförminskad styrka. Men det är roligt att redan nu kunna konstatera att vi är på rätt spår och att det går bra.

…………

Läs också: Tre segrar i halvtid i EU-parlamentet (Telekompaketet, böcker för synskadade och att Gröna gruppen antog vårt program om legaliserad fildelning)

2 kommentarer

 1. Det är viktigt med rätt personer på rätt plats. Och det egna återvalet kommer ju förstås främst, men icke desto mindre är det uppmuntrande att se framgångarna i t.ex. Tyskland. Men det är också viktigt att rörelsen sprids till andra EU-länder. Drömmen vore en egen partigrupp med enbart pirater. Vilken kraft det skulle vara!

  Kommentar av Johan Tjäder — 16 oktober 2012 @ 9:56

 2. Jag skulle vilja formulera om det lite: Drömmen är att uppfylla kraven för att få bilda en grupp i EU-parlamentet. Kraven är minst 25 ledamöter från minst 7 olika länder. Det skulle representera en riktigt storskräll, så det tycker jag är ett mycket värdigt mål. 🙂

  Men även om det skulle bli en så fantastisk valframgång 2014 att vi skulle kunna bilda en egen grupp, tycker jag absolut inte att vi faktiskt ska göra det.

  Vi har mycket mer inflytande genom att ingå i en annan grupp än vi skulle ha på egen hand.

  Framför allt skulle en nybildad piratgrupp inte ha tillgång till några gruppanställda med lång erfarenhet av spelet bakom kulisserna i parlamentet. Det måste man ha, annars kan man räkna med att bli bortfintad dag ett och sedan fortsätta vara i huvudsak bortfintad resten av mandatperionden.

  Men skulle vi få ihop 25 ledamöter från 7 länder skulle vi ha en fantastisk förhandlingsposition när vi skulle välja vilken av de andra grupperna i parlamentet vi skulle ansluta oss till. Därför är det ett utmärkt mål (även om det är väldigt högt satt).

  Kommentar av Christian Engström — 16 oktober 2012 @ 10:27


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: