Christian Engström, Pirat

12 oktober 2012

Tack för det fina priset, men va fan?!!

Filed under: demokrati i eu — Christian Engström @ 19:19

EU fick Nobels fredspris, fick jag höra när jag tittade in på ett välkomstmöte med pirater tidigare i eftermiddags.

I egenskap av EU-parlamentariker för Sverige antar jag att jag bör känna mig stolt, och att min mamma skulle tycka jag var ouppfostrad om jag inte tackade för det fina priset. Så då gör jag väl det:

Tack snälla Nobelkommittén för det fina priset!

Men med det sagt, skulle jag med förlov sagt vilja veta vad fasen Nobelkommittén röker. Fredspriset till EU, av alla jordens organisationer?!!

EU är en korporativ överstatlig konstruktion med ett demokratiskt underskott lika stort som det ekonomiska, med en icke-vald regering (kommissionen) ledd av en icke-vald president (Barroso), som delar makten med en annan icke-vald president (Van Rompuy).

Tillsammans chefar de över en administration där storföretagens lobbyister ränner som barn i huset och beställer lagstiftning på löpande band. En administration där EU-kommissionen själv aldrig någonsin har beviljats ekonomisk ansvarsfrihet av revisorerna, eftersom det saknas miljardbelopp utan kvitton varje år, men ingenting händer.

Ett EU som under de senaste åren har gjort allt för att i snabb takt rulla ut en övervakningsstat vars like aldrig har skådats. Ett EU som diskuterar olika sätt att komma runt Europakonventionens förbud mot censur genom att uppmuntra privata företag att göra det istället. Ett EU där ledarna öppet talar om att använda den ekonomiska krisen för att flytta mer makt till Bryssel, vare sig medborgarna vill det eller inte.

Den här organisationen har alltså just fått Nobels fredspris. Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga. Jag är bara glad över att Sovjetunionen hann kollapsa innan de också fick det.

Vem som ska hämta priset å EU’s vägnar är tydligen oklart, enligt DN.

Jag anmäler mig som frivillig.

I egenskap av EU-parlamentariker för Sverige och Piratpartiet hämtar jag gärna fredspriset, om ni har svårt att enas om någon annan.

Men bara på ett villkor: Att jag får ge det vidare till någon som förtjänar det.

…………

Andra om ämnet: Hax,

15 kommentarer

 1. Om du nu fick ge det till någon som förtjänar det, vem/vilka skulle du ge det till?

  Kommentar av zastderg — 12 oktober 2012 @ 20:50

 2. De i Nobelkommitten måste röka något rejält. Att de gav Obama fredspriset är ju lika outgrundligt det med.

  Kommentar av Megalodon (@DatNacho) — 12 oktober 2012 @ 21:53

 3. Ja ja dessa norrmän… ;o
  Nobels fredspris börjar likna priset ”årets svensk” som fanns på 90(?)-talet ;D

  Kommentar av John Johanson — 12 oktober 2012 @ 22:14

 4. I den här takten kommer priset 2013 att delas postumt mellan Alexander den Store, Pol Pot och Hitler…

  Kommentar av Rickard Olsson — 13 oktober 2012 @ 0:40

 5. När man hämtat sig från kväljningarna och svalt ner de sura uppstötningarna. Då tar man ett djupt andetag och inser att priset är ett popularitetspris för diplomater. Det finns andra fina priser att få, till exempel Konfusius fredspris som bl.a. delats ut till Vladimir Putin. (http://www.epochtimes.se/articles/2011/11/21/22352.html)

  Rambo Amadeus vann inte 2012 Eurovision Song Contest med Montenegros bidrag: ”Euro Neuro”. Det var jävligt synd för det var en asball sång. Kolla in den!

  Kommentar av Erik Lönroth — 13 oktober 2012 @ 5:23

 6. Visst finns det mycket dåligt med EU, och Christian tar upp några av dessa saker, men inget av det han nämner har direkt att göra med krig och fred. Faktum kvarstår att det aldrig varit krig mellan två EU-stater, trots att det är samma länder som innan unionens grundande utkämpade mänsklighetens blodigaste krig. EU har haft mycket att göra med att hålla freden i Västeuropa de senaste sextio åren, den enorma insatsen är inget man kan förneka.

  Kommentar av Carl I — 13 oktober 2012 @ 6:12

 7. […] Bloggat: ARAR, Engström, Kultur och Kritik, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, DN1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, 4, 5, AB, Läs även […]

  Pingback av Norsk politiker: Låt Sverige dela ut Nobels fredspris | Svensson — 13 oktober 2012 @ 7:36

 8. Vi behöver en form för samarbete i Europa. Fanns inte EU skulle vi behöva uppfinna det. Man ska inte underskatta betydelsen av att det finns en acceptans för att ge upp de snöda nationella intressena för det gemensammas bästa.

  Sen är det självklart att när man koncentrerar makt, så finns de de som vill försöka övertyga dem som håller i makten att göra som de vill. Men frågan är ju vem som tjänar mest på ett oorganiserat Europa? Vore inte det precis samma intressen som nu skickar lobbyister till Bryssel? Skivindustrin skulle inte sakna EU – den kan lobba på 27 nationella regeringar lika bra. Men kan konsumenter och medborgare det? Knappast!

  Kommissionen är inte en regering. Det kanske den vill få folk att tro – och många kanske tror på det också. Men kommissionen är en konstruktion för att skydda små länder mot de stora. De stora länderna ska inte kunna väcka förslag själva, som de sedan driver igenom i parlament och råd i kraft av sin storlek. En viktig egenskap i EU är att de stora länderna givit upp principen en medborgare – en röst – till förmån får oss från små länder. Detta är en del av EU:s successtory. Den som skäller på kommissionen som institution måste samtidigt förklara varför det skulle vara bättre om Tyskland och Frankrike fick sköta det här. Vi såg ju hur det gick när Merkozy försökte lösa Euro-krisen. Vill vi ha det så hela tiden?

  Tvärtom en fungerande, kompetent och närvarande kommission är de små ländernas bästa kompis. Och det borde alltså ligga i de små ländernas intresse att skicka så bra kommissionärer som möjligt. Tyvärr verkar regeringschefernas ego ta över. De vill gärna inte bli överglänsta.

  Man måste också fråga sig, tycker jag, om någon verkligen tror att det hade varit mindre övervakning i Europa utan EU? Det tror inte jag är någon självklarhet. MEN med rätt personer på rätt plats kan EU vara platsen där sånt här kan ta slut. ACTA säger jag bara. Och man kan ju bara ana hur striden skulle ha sett ut, när Bodström härjade som värst i EU om det suttit en och annan piratpartist i parlamentet redan då. Kanske hade vi inte haft ett datalagringsdirektiv ens.

  EU missade en historisk chans att vara förnuftets röst under det galna krigshetsande 2000-talet. Jag hoppas att när vi gör bokslut över 2010-talet kan konstatera att pirater runt om i Europa återställde tron på mänskliga rättigheter, rätten till privatliv och ett fritt informationsutbyte i demokratins tjänst.

  Kommentar av Johan Tjäder — 13 oktober 2012 @ 9:09

 9. […] allt för att i snabb takt rulla ut en övervakningsstat vars like aldrig har skådats. (saxat ur: Tack för det fina priset, men va fan?!! av Christian […]

  Pingback av Free and thinking » Mycket bättre med upphovsrättsförnuft än upphovsrättsgalenskap - IDG.se - Störst på dagliga IT-nyheter, tester, forum och guider — 13 oktober 2012 @ 9:36

 10. Om någon undrar, så låter min mamma hälsa att hon mycket riktigt är stolt över sin väluppfostrade son. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 13 oktober 2012 @ 11:29

 11. Allt det där dåliga med EU är ju sant, men det är väl priset man får betala (och vinna) för fred, antar jag. För fred har vi, mycket tack vare EU. Och definitionen av fred är när vita människor låter bli att döda vita människor.

  Kommentar av Joshua_Tree — 14 oktober 2012 @ 9:39

 12. Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

  Kommentar av urbansundstrom — 14 oktober 2012 @ 18:17

 13. […] Tack för det fina priset, men va fan?!!. Like this:LikeBe the first to like this. […]

  Pingback av Tack för det fina priset, men va fan?!! « Urbansundstrom’s Weblog — 14 oktober 2012 @ 18:52

 14. Jeg er norsk og jeg fatter heller ikke hva de röker….

  Kommentar av Wibeche Kristiansen — 15 oktober 2012 @ 8:23

 15. @Megalodon

  ”De i Nobelkommitten måste röka något rejält. Att de gav Obama fredspriset är ju lika outgrundligt det med.”

  Obama != George W Bush Jr. Det räcker i sig för att berättiga ett fredspris.

  Men ja, Nobels fredspris är nog den mest missbrukade utnämningen någonsin.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 16 oktober 2012 @ 14:19


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: