Christian Engström, Pirat

4 oktober 2012

Nätchatta med Anna Troberg om Anonymous

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 11:39

Ogenomtänkta överbelastningsattacker hjälper bara de krafter som vill rulla ut övervakningssamhället

Piratpartiets partiledare Anna Troberg har en debattartikel om Anonymous i Aftonbladet idag, och från klockan 13 går det att chatta med henne om ämnet.

Hon tjuvstartade chatten för någon timme sedan och har redan hunnit svara på en hel del frågor, men efter lunchuppehåll som pågår just nu drar det alltså igång igen kl 13.

Jag ska inte kopiera hela chatten här, men det här svaret på frågan ”Vad är det värsta Anonymous kan tänkas göra?” tycker jag summerar inställningen bra:

Anna Troberg: Jag tror att det farligaste Anonymous kan göra är att sprida rädsla. Det är nämligen rädsla som föder alla de övervakningslagar som rullats ut de senaste åren. Det är väldigt lätt för övervakningskåta politiker att prångla på folk övervakning om folket redan känner sig rädda.

Hax skriver också om Anonymous, och jämför överbelastningsattacker på nätet med busringningar som gör att det tutar upptaget på ett visst nummer. Det tycker jag är en utmärkt jämförelse, som kan vara begriplig även för personer som inte nödvändigtvis är internet-experter.

Själv tycker jag samma sak som Anna och Hax när det gäller de här attackerna: Jag förstår ilskan och frustrationen som många känner när upphovsrättslobbyn kan skicka polisen för att ta ner värdefulla sajter som Tankafetast, och när politikerna rullar ut övervakningsstaten i vad som närmar sig överljudsfart.

Men överbelastningsattacker hjälper inte till för att stoppa det.

Däremot har vi visat att det fungerar med långsiktigt politiskt arbete. Därför är vi väldigt glada att Piratpartiet just nu får så många nya medlemmar, som vill vara med och arbeta på det sättet.

Och som ett sista litet påpekande när det gäller just busringningskampanen mot riksbanken.se: Om man vill busa med Riksbanken är det inte särskilt imponerande att göra deras sajt svår att nå en regnig onsdagskväll i oktober.

Bus som skulle få dem att reagera är snarare av typen att plötsligt köpa (eller sälja) svenska statsobligationer för 100 miljarder, eller att övertala något stort oljeproducerande land att börja sälja olja i svenska kronor. Då skulle det bli liv i luckan i huset vid Brunkebergstorg.

Fast det kräver ju förstås lite andra resurser än att organisera en busringningskampanj. 😉

15 kommentarer

 1. […] inte heller att Christian Engström bloggat om det hele: “Nätchatta med Anna Troberg om Anonymous“ Ibland har man flax. I går lackade jag ur på Anonymous och skrev ihop en debattartikel om […]

  Pingback av AB Debatt: “Anonymous får oss andra nätaktivister att greppa skämskudden” | Anna Troberg — 4 oktober 2012 @ 11:43

 2. Det är inte bara Riksbanken som skiter på sig om OPEC skulle gå över att handla olja i SEK. USA skulle skicka allt de har med M-nummer på till oljeländerna och övertyga dem att de ”av hälsoskäl” skall gå tillbaka till dollar. Det är ju en av teorierna att USA gick in i Irak, Att Saddam hotade med att börja handla olja i CHF och Euro.

  Kommentar av Nicklas — 4 oktober 2012 @ 11:51

 3. För oss som inte har koll på riksbanken et al, vad hade hänt om oljehandeln hade skett med den svenska kronan?

  Kommentar av dr hyphen — 4 oktober 2012 @ 12:50

 4. ”Bus som skulle få dem att reagera är snarare av typen att plötsligt köpa (eller sälja) svenska statsobligationer för 100 miljarder, eller att övertala något stort oljeproducerande land att börja sälja olja i svenska kronor. Då skulle det bli liv i luckan i huset vid Brunkebergstorg.”

  😆 😀

  Kommentar av manen — 4 oktober 2012 @ 12:55

 5. haha så otroligt krossad kärring

  Kommentar av Tusen — 4 oktober 2012 @ 12:59

 6. @dr hyphen,

  Om något stort oljeproducerande land (typ Iran eller vilket som helst) plötsligt skulle börja sälja olja i svenska kronor, då skulle alla oljeimporterande länders riksbanker vilja balansera om sina innehav av utländsk valuta för att matcha den nya verkligheten. Det skulle betyda att de skulle vilja sälja en del av sina dollarreserver och köpa en del svenska kronor istället. Och i det här sammanhanget betyder ”en del” hundratals miljarder eller mer.

  Det skulle få till effekt att dollarn skulle sjunka (eventuellt till en nivå som drar igång en lavineffekt och får den att sjunka ännu mer), samt att den svenska kronan skulle tok-stärkas till rent absurda nivåer (som skulle göra det väldigt billigt för oss svenskar att semestra utomlands, men väldigt svårt för vår exportindustri att sälja så mycket som ett flasklock).

  Kort sagt, det skulle röra om i grytan en del. 🙂

  Nu är ju det här uppenbarligen inte något som kommer att hända den svenska kronan, så jag tror inte tjänstemännen på Riksbanken behöver ligga sömnlösa över den här saken.

  Men byt ut SEK mot Euro i resonemanget, och vi är inte lika långt utanför det tänkbara…

  Precis som Nicklas påpekar ovan, är ju en av teorierna om varför USA egentligen gick in i Irak (trots att alla visste att det inte fanns några massförstörelsevapen där på riktigt) att Saddam hade tänkt börja sälja olja i euro (och kanske CHF), vilket skulle ha fått den här effekten på dollarns värde gentemot andra valutor.

  Fast min poäng i just den här bloggposten var kanske mer att peka på skillnaden mellan Riksbankens samhällsviktiga funktioner (att hålla koll på svenska valutans värde) och Riksbankens hemsida (som mest är en elektronisk informationsbroschyr som riktar sig till allmänheten).

  Magnihasa skriver för övrigt om precis den här skillnaden (på ett betydligt mindre kryptiskt sätt än jag gjorde här 😉 ), och illustrerar med en seriestrip som sammanfattar poängen perfekt.
  http://magnihasa.blogspot.com/2012/10/nar-anonymous-hackade-de-svenska.html

  Kommentar av Christian Engström — 4 oktober 2012 @ 13:42

 7. Människor som inte begriper vad Anonymous vill uppnå är gamla stofiler som fortfarande lever efter utdaterade och uråldriga ideal och lever med tron att dagens politik och pengasystemet är fungerande medium i dagens samhälle, när faktum är att bägge dessa måste försvinna för att mänskligheten någonsin ska kunna utvecklas. När Anna Troberg sade att om Anonymous vill hjälpa till så kan dom dela ut flygblad osv osv men när är det dags att fatta att det politiska systemet går bara runt i cirklar år efter år efter år efter år… det kommer ALDRIG ske en markant förändring så länge vi förlitar oss till den hönsgård vi idag sätter vår tillit till, politiker begriper absolut inget om vad som behövs göras för att göra världen bättre!

  Kommentar av thenewvenus — 4 oktober 2012 @ 15:31

 8. @thenewvenus, Du låter som Adolf Hitler. Frågan är om du förstår det?

  Kommentar av mikkesvensson — 4 oktober 2012 @ 16:34

 9. @mikkesvensson, Hur kan du relatera mitt tidigare inlägg till Adolf Hitler? Kan du ge mig en mer detaljerad beskrivning om hur du tänkte? Bakåtsträvare brukar oftast skrämmas av nya stora skrämmande idéer.

  Kommentar av thenewvenus — 4 oktober 2012 @ 16:39

 10. @thenewvenus ”Människor som inte begriper”, ”gamla stofiler som fortfarande lever efter utdaterade och uråldriga ideal”, ”måste försvinna för att mänskligheten någonsin ska kunna utvecklas”, ”det politiska systemet går bara runt i cirklar år efter år ”, ”det kommer ALDRIG ske en markant förändring så länge vi förlitar oss till den hönsgård vi idag sätter vår tillit till politiker begriper absolut inget om vad som behövs göras för att göra världen bättre!”,

  Det låter som om du förespråkar nåt annat än demokrati och den demokratiska processen. Eller har jag fel?

  Kommentar av mikkesvensson — 4 oktober 2012 @ 16:52

 11. @mikkesvensson, På ditt inlägg verkade du vilja få det att se ut som att jag ville att människorna som fortfarande levde efter utdaterade och uråldriga ideal måste försvinna och om det var din mening så var det riktigt fult gjort! Du vet mycket väl att jag menade att jag menade att vårt nuvarande politiska system och vårt nuvarande pengasystem ska försvinna… INTE människorna. Jag hoppas jag har klargjort detta en gång för alla nu. Jag älskar demokrati, alla ska ha rätt till att yttra sin åsikt och tycka som dom vill, men tyvärr existerar ingen perfekt demokrati idag. Du märkte ju bara vilket väsen det blev när sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. I ett äkta demokratiskt samhälle skulle det inte ha skett, då hade dom blivit mottagna med öppna armar att få yttra sina åsikter. Demokrati i dagens samhälle är en illusion. Det finns bara ett enda maktmedel i dag och det är pengar.

  Det jag förespråkar är att människan ska rätta sig efter naturens lagar och inte sätta sig över dom som vi gör i dagens läge. Idag är behovet av pengar viktigare än vår planets välbefinnande och det är inte hållbart i längden. Politiker har diskuterat problemen år efter år men inget har hänt och inget kommer hända för de små trångsynta stackarna inser inte det verkliga problemet. Så länge vi är anpassade till ett pengasystem som begränsar tillgången på precis allt så kan det aldrig ske en förbättring, så dom är fast i sitt eviga springande i hamsterhjulet.

  Kommentar av thenewvenus — 4 oktober 2012 @ 17:05

 12. @thenewvenus, Att de andra riksdagspartierna inte tar emot rasister med öppna armar är ju precis ett så utmärkt bevis på att vår demokrati vi har i Sverige fungerar. Demokrati innebär att ett rasistiskt parti har rösträtt och yttranderätt mm i riksdagen. Men ingen behöver lyssna på deras rasistiska rappakalja. Demokrati betyder inte att du måste lyssna på allt och alla. Fattar inte riktigt vad du menar faktiskt. Att SD och deras rasistiska politik marginaliseras är ju demokrati då en förkrossande majoritet av de demokratiskt valda riksdagsmännen inte vill ha med deras rasistiska politik att göra. Jag förstår inte vad du menar att SD skulle ha förvägrats, mer än inflytande.

  Demokrati innebär ju trots allt att majoriteten bestämmer. Eller hur?

  Angående Anonymous så marginaliserar de sig själva genom sitt beteende just nu. De framstår, för ”vanliga” människor, som ett gäng uppstudsiga tonåringar. DE GÅR INTE ATT TA PÅ ALLVAR. Busstreck, pojkstreck osv. De har lite av den imagen som Piratpartiet också hade i början av dess existens. Piratpartiet betraktades också följdaktligen som ett gäng snorungar. Men den bilden är på god väg bort då Christian, Amelia, Anna Troberg m.fl gör att fantastiskt jobb som alltmer uppmärksammas av människor. Ett hårt politiskt slitgöra som börjar betala av sej och som får kampen mot t.ex upphovsrättsmaffian att gå i rätt riktning och i stadig takt. Anonymous får den takten att gå långsammare.

  / Mikke

  Kommentar av mikkesvensson — 4 oktober 2012 @ 20:43

 13. […] I mitt förra inlägg om Anonymous’ överbelastningsattacker (busringningskampanj) mot Riksbanken avslutade jag med med ett praktiskt tips rörande just Riksbanken: Bus som skulle få dem att reagera är snarare av typen att plötsligt köpa (eller sälja) svenska statsobligationer för 100 miljarder, eller att övertala något stort oljeproducerande land att börja sälja olja i svenska kronor. Då skulle det bli liv i luckan i huset vid Brunkebergstorg. […]

  Pingback av Konsten att busa med Riksbanken « Christian Engström, Pirate MEP — 4 oktober 2012 @ 21:03

 14. om alla låter göra som staten vill kommer då vi vanligt folk att leva fattigare och vi kommer inte ha något privat liv alls Folk inte förstår allt blir mer vi använder kort och inte kontanter då kan alla pengar att försvinna och då kontrollerar dom vad vi handlar och vad vi gör och dom kan radera våra konton hur dom vill. detta e ett exempel vår fri hett som vi har använt internet levt upp med fil delning från disketten kom ut. vi alla måste sätta i mot pirat partiet alla kanske inte har set vad staten försökte få i genom lagen akta finns på youtube att kolla då fattar ni vad jag snackar om go go Anonymous stötar er!!!

  Kommentar av kille — 4 oktober 2012 @ 21:03

 15. tja

  Kommentar av stefan — 5 oktober 2012 @ 15:53


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: