Christian Engström, Pirat

3 oktober 2012

Tack Tankafetast, välkomna alla nya pirater!

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 10:16

Tanka ner boken som beskriver hur vi vill göra fildelning helt lagligt

I förrgår gjorde polisen tydligen en razzia igen och stängde ner ett antal fildelningssajter, alltså söktjänster för att hitta torrents där privatpersoner vill dela med sig av kultur som de gillar.

En av sajterna som nu är nere är Tankafetast.com. Enligt Nyheter24 var de polisens huvudmål i razzian.

Jag tycker det är väldigt tråkigt att Tankafetast är nere, och jag hoppas att den i sinom tid kommer upp igen. Tankafetast var (och förhoppningsvis förblir) en mycket snygg och prydlig sajt med ett brett urval av film och teveserier, alltid swesubbat och normalt i god kvalitet. Ett förstklassigt digitalt folkbibliotek, helt enkelt.

Men innan Tankafetast försvann dirigerade de om sin adress till att peka på Piratpartiets facebooksida. Det har lett till att vi fått 12.000 likes och 1000 nya partimedlemmar det senaste dygnet. De kan döda piratsidor, men inte piraterna.

Välkomna ombord, alla nya pirater!

Det här är inte första gången som vi plötsligt får en anstormning av nya medlemmar i Piratpartiet till följd av upphovsrättsindstrins korståg mot de digitala biblioteken. När polisen stormade The Pirate Bay 2006, och när rättsrötan i Sverige blev uppenbar i den orättvisa och felaktiga Pirate Bay-domen 2009, ledde det bägge gångerna till att vi tredubblade vårt medlemsantal på en vecka.

Precis som alla politiska partier gillar vi förstås att få nya medlemmar, men det är trist att det varje gång ska ske i skuggan av ett vandaliserat digitalt bibliotek, med hånleende film- och skivbolagsjurister i bakgrunden.

Men nu är det som det är med den saken, och här kommer de goda nyheterna:

Tillsammans kan vi ändra på det här!

Piratpartiet vill göra om upphovsrätten så att den passar den nya digitala tiden. Vi vill att det ska vara helt lagligt att fildela. Sajter som The Pirate Bay och Tankafetast borde få kulturstipendier och medaljer av kungen för sin insats för att göra kulturen tillgänglig för alla, istället för oväntade besök av polisens insatsstyrkor som tar order direkt från upphovsrättslobbyn.

I boken The Case for Copyright Reform beskriver jag och Piratpartiets grundare Rick Falkvinge hur vi vill göra om upphovsrätten, varför det är nödvändigt att göra det, och hur artisterna kommer kunna få betalt även i fortsättningen. Den går att köpa på papper som print-on-demand eller ladda ner fritt från sajten http://www.copyrightreform.eu/. Gör gärna det om du känner att du vill ladda upp med argument.

(Att boken är på engelska beror på att jag har tryckt en upplaga som jag har delat ut till samtliga 754 ledamöter i Europaparlamentet. Tyvärr finns den ännu inte på svenska, men vi håller på och jobbar med en svensk upplaga som bör vara klar någon gång runt årsskiftet.)

Att legalisera fildelningen och reformera upphovsrätten är någonting som kommer att hända. Den nya tidens möjligheter är en positiv flodvåg som inga upphovsrättsfundamentalister i världen kan stoppa på längre sikt.

Men vi i Piratpartiet tycker det är tråkigt att vänta. Vårt jobb är att se till att vi inte behöver vänta på ”på längre sikt”, utan att det händer så fort som möjligt. Och vi har redan visat att vårt arbete lönar sig och ger resultat.

 • I juli i år sa Europaparlamentet nej till det omstridda ACTA-avtalet, som var ännu en beställningsprodukt från upphovsrättsindustrin. Tack vare det arbete som Piratpartiet hade lagt sedan vi blev invalda i Europaparlamentet 2009, och tack vare tusentals vanliga medborgare i hela Europa som reagerade, lyckades vi stoppa ACTA.
 • I oktober i fjol antog den Gröna politiska gruppen i EU-parlamentet Piratpartiets program för legaliserad fildelning och reformerad upphovsrätt. Den Gröna gruppen har i och för sig bara 7% av platserna i Europaparlamentet, så vi har fortfarande en bra bit kvar till majoritet för våra idéer. Men att vi fått en hel politisk grupp att ansluta sig till oss visar att det fungerar att sprida idéerna, och att vi är på rätt spår.

Politiskt arbete är alltid någonting som man gör tillsammans. Det finns många olika sätt att vara politisk aktivist, och var och en väljer helt själv hur mycket tid och energi han eller hon vill lägga ner. Men vi är alla delar av samma svärm som arbetar tillsammans för ett bättre samhälle och en bättre värld.

Vår partiledare Anna Troberg hälsar alla nya pirater välkomna i en bloggpost, och tipsar om piratfikor och välkomstmöten runt om i landet. Vi finns på Facebook och på Google+, och vi har ett nyhetsflöde som du kan följa på http://live.piratpartiet.se/.

Hur just du vill aktivera dig bestämmer du själv. Men vad du än väljer, och hur mycket eller lite du vill engagera dig, är du hjärtligt välkommen. Vi är en svärm som håller på att förändra världen.

Välkommen ombord!

11 kommentarer

 1. Passar på att skicka ett tack för boken som jag fick via Calle Rehbinder. Det ska bli intressant att läsa den någon/några kvällar framöver. 🙂

  Kommentar av Michael Gajditza — 3 oktober 2012 @ 12:21

 2. Åh, jag visste inte att ni översatte The Case for Copyright Reform. Säg till om ni vill ha hjälp för att snabba på processen.

  Kommentar av Anton — 3 oktober 2012 @ 13:56

 3. Tack för erbjudandet, men vi har lämnat det till en översättarfirma. (Betalas ur en speciell pott med EU-pengar som bara får användas för informationsprojekt där Gröna gruppens logga måste vara minst lika stor som Pirtpartiets på allt man gör. Det är samma pott som vi sen använder för tryckningen.)

  Däremot kommer vi behöva hjälp med distributionen när boken väl dyker upp, så att de verkligen kommer till användning när partiet och UP är ute i olika sammanhang, som föreläsningar, bokbord och deltaganden i festivaler av olika slag.

  Kommentar av Christian Engström — 3 oktober 2012 @ 17:40

 4. Ah, ännu bättre. 🙂

  Kommentar av mrquispiam — 3 oktober 2012 @ 17:48

 5. […] Tack Tankafetast, välkomna alla nya pirater!. Like this:LikeBe the first to like this. […]

  Pingback av Tack Tankafetast, välkomna alla nya pirater! « Urbansundstrom’s Weblog — 3 oktober 2012 @ 20:45

 6. Man ser i alla fall tydligt att vad PP:s enda fråga är – värna om fortsatt piratkopiering via krav på oändlig anonymitet, alternativt att man legaliserar piratkopieringen. Det är ju först då något händer med TPB eller andra stora piratsajter som medlemstalet tar ett steg uppåt.

  Kommentar av nejtillpirater — 3 oktober 2012 @ 22:41

 7. […] har vi visat att det fungerar med långsiktigt politiskt arbete. Därför är vi väldigt glada att Piratpartiet just nu får så många nya medlemmar, som vill […]

  Pingback av Nätchatta med Anna Troberg om Anonymous « Christian Engström, Pirate MEP — 4 oktober 2012 @ 11:39

 8. Tänk om Piratpartiet haft ett mer komplett partiprogram i samma anda som man driver piratfrågorna, då hade ni fått många nya väljare

  Kommentar av Per — 4 oktober 2012 @ 11:49

 9. […] skrev det, eftersom vi har fått en ryslig massa nya medlemmar i Piratpartiet de senaste dagarna (välkomna!), och jag inte vill att någon ska få intrycket att Piratpartiet är knutet till någon särskild […]

  Pingback av Kopimismen, Piratpartiet och åtskillnad mellan kyrka och stat « Christian Engström, Pirate MEP — 5 oktober 2012 @ 18:06

 10. med facit i hand..utnyttja detta till det bästa å glöm inte alla goa människor..som e här ute…jag stödjer er till hundra procent

  Kommentar av fritiof — 7 oktober 2012 @ 20:22

 11. Väl rutet – och lycka till!!!

  Piratpartiet gör ett bra arbete men jag tycker ni bör gå till roten på det onda också – bristen på demokrati i Sverige. Här i Schweiz har vi en regering befolkad av fega tanter som skriver på i stort sett vad som helst som EU lägger framför dem. Men en sak har de stått emot: USA:s svartlistning av Schweiz som ”piratparadis” och krav på ny lagstiftning av den svenska typen. Schweiz har ungefär samma lagstiftning som Sverige hade när Pirate Bay startades, (det är lagligt att ladda ned och olagligt att ladda upp).

  Jänkarna skriker förståss i högan sky över detta men regeringen har svarat att lagen är bra som den är. Inte för att de här tanterna är så modiga utan för att de ändå aldrig skulle få igenom någon lagändring, även om de hade alla partier och alla tidningar och TV-kanaler på sin sida. Det skulle bara ta några dagar att få in de nödvändiga underskrifterna för en folkomröstning som skulle knäcka den nya lagen. I Schweiz skulle en ny lag, som den är i Sverige, aldrig kunna bli gällande eftersom det här är inte bara politikerna och massmedierna som bestämmer utan även folket. ”Suveränen har talat” som de konservativa utropar när en folkomröstning har stoppat något nytt ofog från politikerna.

  Kommentar av Carl Lundström — 1 november 2012 @ 21:49


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: