Christian Engström, Pirat

28 september 2012

EU vill införa kassettavgift på molntjänster

Filed under: Cloud Strategy,informationspolitik — Christian Engström @ 9:25

Joe McNamee från EDRI tycker att EU-förslaget om kassettavgift på molntjänster är vansinne (4:30 min)

Varje gång du köper en ny hårddisk för att spara dina egenproducerade hemmavideos och semesterbilder på, måste du betala en avgift till insamlingssällskapen (typ STIM eller SAMI). Den är inbakad i priset på hårddisken. Samma sak gäller minne i till exempel mobiltelefoner och kameror, under vissa omständigheter.

Den här avgiften är någonting som insamlingssällskapen lyckades tjata sig till av politikerna på kassettbandens tid, med argumentet att ”home taping is killing music”, alltså att kassettbanden skulle döda den professionella musiken. Därefter har de lyckats utvidga den (olika mycket i olika EU-länder) till att omfatta allt från hårddiskar till mobiltelefoner.

Det här är en otidsenlig och orättvis straffavgift på ny teknologi, som helt godtyckligt tillfaller de insamlingssällskap som har skrikit högst hos politikerna. Den borde avskaffas snarast, på allt från blanka CD-skivor till elektroniska apparater.

Nu vill EU-kommissionen istället utöka kassettavgiften till att omfatta även molntjänster (exakt hur är ännu så länge oklart). Det är ett vansinnesförslag, och en perfekt illustration till hur EU-kommissionen ofta är helt i händerna på lobbyister för de gamla mäktiga ekonomiska intressena, i det här fallet insamlingssällskapen.

Det var Joe McNamee på aktivistorganisationen EDRi, European Digital Rights, som först upptäckte och slog larm om det här nya försöket från EU-kommissionens sida att befästa upphovsrättslobbyns privilegier för evigt. I en videointervju hos Vieuws.eu (4:30 min) säger han:

”Kassettavgiften (levies) som den ser ut idag är en förolämpning mot den inre marknaden, och att utöka den byråkratin till molnet är fullständigt obegripligt”

Det har han alldeles rätt i. Nu måste vi sätta ner foten och sätta stopp för det här vansinnet en gång för alla.

Kassettavgiften ska inte utvidgas till några nya områden, utan istället så snart som möjligt avvecklas i sin helhet. Det är den enda rimliga hållningen. I ett läge där Europas ekonomi skriker efter mer innovation och effektivitet ska vi inte lägga straffavgifter på användandet av modern teknologi.

Jag påpekar att molntjänster är ytterligare ett exempel på hur upphovsrätten är ur takt med verkligheten (4:45 min)

Jag har också blivit intervjuad av Views.eu (4:45 min) om molntjänster, men den intervjun gjordes för några dagar sedan innan förslaget från EU-kommissionen hade kommit ut, och innan det här med kassettavgiften var känt. Därför kommenterar jag mer allmänt vad som kan behövas i lagstiftningsväg för att uppmuntra molntjänster i EU.

”Det här är ytterligare ett exempel på hur upphovsrättslagstiftningen är helt ur fas med verkligheten”

säger jag i intervjun.

…………

Annonser

10 kommentarer

 1. Eh, dom vill göra vad?!? Är att vara skogstokig en merit där eller?

  Kommentar av Daniel — 28 september 2012 @ 10:12

 2. Ännu dummare blir det då det ju kommer att göra gratistjänster som Dropbox, iCloud och GoogleDrive avgiftsbelagda.

  Kommentar av Henrik Alexandersson — 28 september 2012 @ 10:24

 3. Varför inte bara göra alla verk skyddade av upphovsrätt till militära skyddsobjekt när vi ändå är i farten? Skulle ju minska friheten att ens återberätta en film, men vill man göra en omelett får man tydligen krossa alla ägg på planeten.

  Kommentar av phiskas — 28 september 2012 @ 10:36

 4. @phiskas Ge dom inte fler idéer! 🙂

  Kommentar av Daniel — 28 september 2012 @ 10:48

 5. Utmärkt bra insats för ett gemensamt intresse mot ett urtråkigt inskränkt dumt och kortsiktigt privatintresse…Tack för det!

  Kommentar av Anonym — 28 september 2012 @ 13:09

 6. Ursäkta, jag har fått en ny dator och begriper inte varför jag nu uppträder som anonym… föregående hälsning kom från Nils Ivar Tenmann

  Kommentar av Nils Ivar Tenmann — 28 september 2012 @ 13:21

 7. […] EU vill införa kassettavgift på molntjänster (Christian Engström) […]

  Pingback av Free and thinking » Akta er, Per Gessle & Co vill ha betalt för er e-postlagring i molnet - IDG.se - Störst på dagliga IT-nyheter, tester, forum och guider — 28 september 2012 @ 16:43

 8. It’s not only twitter with which you have problems about the matter of cloud computing but also with e. g. SWIFT ”cloud”. It is very important in which nation the server is. So the SWIFT Server moved from USA to EU a few years ago. If they didn’t moved that soon, other nations’ banks have more trouble to take part in fundamental bank businesses.
  Have a look at the ”Iran Sanctions”:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_Worldwide_Interbank_Financial_Telecommunication#Iran_sanctions
  ”Consequently, in February 2012, the U.S. Senate Banking Committee unanimously approved sanctions against SWIFT aimed at pressuring the Belgian financial telecommunications network to terminate its ties with blacklisted Iranian banks.”
  But it is far more…
  https://en.wikipedia.org/wiki/Society_for_Worldwide_Interbank_Financial_Telecommunication#United_States_of_America_government_control_over_transactions_within_the_European_Union
  ”On February 26, 2012 the Danish newspaper Berlingske reported that USA authorities evidently have sufficient control over SWIFT to seize money being transferred between two EU countries (Denmark and Germany), since they have seized around U$26,000 which were being transferred from a Danish to a German bank.”
  Assuming all bits and bytes are equal (network neutrality) you have to realize that this is kind of censorship…a stop in communication between two EU businessmen occasioned by USA.

  Kommentar av Pirate — 28 september 2012 @ 17:45

 9. Jag håller självfallet med om att kassettskatten bör avskaffas bums, men jag tror att det blir väldigt svårt att få majoritet för ett sådant förslag. Kanske det gå bättre om man kan få det att se ut som om man ersätter den med ett bättre system i stället för att bara avskaffa den?

  Jag lade en gång fram ett förslag om att ersätta avgiften på tomma lagringsmedier med en avgift på förlagorna som kopieras. Det började egentligen som ett skämt, men slutade som ett närapå seriöst debattinlägg i Svenska Dagbladet. Någon som är bra på retorik borde kunna formulera det till ett lagförslag och lägga fram det som ett effektivare och rättvisare system för att kompensera artisterna för privatkopiering.

  Kommentar av Björn Persson — 29 september 2012 @ 3:52

 10. De som äger molntjänsterna har kanske redan betalt STIM-avgift?

  Kommentar av Sebastian — 29 september 2012 @ 10:38


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: