Christian Engström, Pirat

19 september 2012

Studie om molntjänster och informationsfrihet på Island

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 10:30

Läs och kommentera den isländska studien Islands of Resilience, som handlar om molntjänster och informationsfrihet på Island

Om du råkar vara ett storföretag som erbjuder molntjänster eller liknande, måste du bygga ett stort datacenter någonstans i världen, så att du har någonstans att ställa alla dina servrar. Eftersom internet hänger ihop i hela världen kan du i princip välja att bygga ditt datacenter i vilket land som helst, men det finns ett antal faktorer som gör att vissa länder är lämpligare än andra.

De isländska internetaktivisterna Smári McCarthy och Eleanor Saitta har konstruerat en modell för att jämföra hur lämpliga olika länder är. Modellen bygger på att man jämför ett antal olika faktorer inom tre huvudområden:

 • Energikostnader
 • Konnektivitet
 • Juridiska och politiska risker och kostnader

Att det är just islänningar som har tagit fram den här modellen är ingen slump, för det visar sig att Island har en hel del fördelar jämfört med andra länder just när det gäller att vara en lämplig plats för stora datacenter.

Energimässigt är Island svårslaget. De har massvis med billig och förnybar elektricitet, tack vare vulkanisk jordvärme och vattenkraft. Dessutom har de ett kallt och blåsigt klimat, som kanske inte är vad man drömmer om som människa, men som gör att man inte behöver lika mycket energi för att kyla hallarna där alla datorer står.

Ettor och nollor trivs bäst när det är kyligt. När Facebook nyligen bestämde sig för att placera ett stort datacenter i Luleå var just det kalla klimatet och tillgången på (förhållandevis) billig ström viktiga faktorer.

Konnektivitet är också ett område där Island ligger bra till, eftersom det råkar vara placerat mitt emellan Nordamerika och Europa, och de stora atlantkablarna för datatrafik mellanlandar på Island. Den geografiska placeringen gör att det blir låg latens (alltså liten fördröjning i kablarna) både till Nordamerika och Europa.

Skulle man dessutom dra en kabel över Arktis direkt till Japan, vilket är ett stort men alltigenom realistiskt projekt, skulle Island kunna bli ett nav för kommunikation mellan Amerika, Europa och Asien.

Men det är de juridiska och politiska aspekterna som är de allra mest intressanta i sammanhanget. Att bygga ett stort datacenter är en stor investering, så det är ingenting man vill göra i ett land som man uppfattar som instabilt och politiskt riskabelt. Island har varit en demokrati mer eller mindre oavbrutet i åtminstone 1000 år, så på den politiska fronten blir det högsta betyg.

Och den juridiska aspekten är ännu intressantare än den politiska. Det isländska initiativet IMMI, Icelandic Modern Media Initiative, syftar till att göra Island till världens bästa land vad gäller informationsfrihet. I ett läge där både USA och EU-länderna tyvärr tycks vara på väg mot att öka mängden övervakning och censur på internet, tänker Island gå den motsatta vägen.

Det är därför som det här är intressant ur Piratpartiets synvinkel. Om Island kan bli ett positivt exempel i en värld som dessvärre tycks vara på väg i en dålig och farlig riktning vad gäller både övervakning och censur, då är det till hjälp för den politiska kampen för ett fritt och öppet internet i hela världen.

Både rent praktiskt för aktivister i diktaturer som behöver tillgång till molntjänster som deras egen regim inte har kontrollen över, och som ett politiskt föredöme för länder som fortfarande är demokratier, men som är på väg att halka nerför det sluttande planet.

Nästa vecka, tisdagen den 25 september, arrangerar vi ett seminarium i EU-parlamentet där författarna till den isländska studien får komma hit och presentera den.

De får sällskap av Birgitta Jonsdottir, som är ledamot av det isländska parlamentet, och som just nu håller på att bilda ett isländskt Piratparti. (Det gör att det här projektet är av politiskt intresse för den Gröna gruppen i EU-parlamentet, eftersom de är intresserade av att knyta kontakter med närstående politiska grupperingar på Island, för den händelse att Island någon gång i framtiden väljer att gå med i EU.)

Den isländska studien Islands of Resilience ligger ute på nätet för alla som är intresserade av att läsa och/eller kommentera den. Gör gärna det.

Kanske kan Island komma att bli en hoppets fyr och ett föredöme i informationspolitiskt hänseende. Min förhoppning, och anledningen till att jag har engagerat mig i det här projektet, är att den här studien ska kunna hjälpa till för att det ska bli verklighet.

3 kommentarer

 1. Med risk för att bli nästa Ines Uusman så tror jag det här med stora datacenter är en fluga. Inte så att de kommer att försvinna, men de riskerar alldeles oavsett politiken att bli stora utslagsenheter. Vulkanutbrott på Island vill man inte vara med om, utifall all världens data placerats där.

  I takt med att tekniken förändras så kommer nog många att få sin egen lilla server hemma. Har man hört visioner om det ”intelligenta” hemmet så inser man snart att någonstans så står det en server och puttrar nånstans. Och då finns det ju ingen anledning direkt att lita till Gmail, eller Hotmail/Outlook för sin mail när du lika gärna kan göra webbmail mot din lokala server. Och man har sin egen ”Dropbox” och sin eget ”Spotify”-servernätverk (med fritt delade filer förstås).

  Så frågan är väl snarare när vi kommer dit.

  Kommentar av Johan Tjäder — 21 september 2012 @ 21:57

 2. […] mer: Studie om molntjänster och informationsfrihet på Island Share this:TwitterFacebookDiggMerStumbleUponRedditE-postSkriv utGillaGillaBe the first to like […]

  Pingback av Presenting a study on cloud services at 14.00 today Tuesday « Christian Engström, Pirate MEP — 25 september 2012 @ 10:31

 3. […] censur och yttrandefrihet på nätet stod het för ett par år sedan bildades organisationen som syftar till att göra Island till världens bästa land vad gäller […]

  Pingback av Nakenchock i Nordatlanten « No size fits all — 15 februari 2013 @ 13:05


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: