Christian Engström, Pirat

12 september 2012

Utvärderingen av datalagringen dröjer

Filed under: datalagringen — Christian Engström @ 9:17

Frukost med Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström

I morse ordnade Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström en frukost för oss svenskar, för att få tillfälle att prata lite informellt om vad som är på gång på olika områden. Sådana här frukostar brukar det vara lite då och då, och det kan vara ganska värdefullt.

Jag passade på att fråga om utvärderingen av Datalagringsdirektivet, som kommissionen ska göra. Den frågan ligger på Cecilia Malmströms bord, eftersom hon är kommissionär för ”home affairs”, vilket innefattar polis och inre säkerhet, inklusive övervakning av medborgarna.

– Någon gång nästa år, var Malmströms svar på min fråga om när utvärderingen kan tänkas komma. Men intrycket jag fick var att även det är att betrakta som ett ”best case scenario”, och att det är oklart om det faktiskt kommer komma någon utvärdering innan EU-valet i juni 2014.

Enligt Malmström tänker kommissionen samordna utvärderingen av datalagringen med en utvärdering av e-privacy-direktivet.

Så som jag uppfattar det är ett av problemen att medlemsstaterna (möjligen med undantag för Tyskland) inte vill ha någon förändring av datalagringsdirektivet, och därför inte är särskilt intresserade av någon utvärdering.

Det här är dåliga nyheter. Om och när det kommer en utvärdering av datalagringen kommer den att visa att det har blivit implementerat på helt olika sätt i de olika EU-länderna och inte har haft någon harmoniserande effekt alls, och att det inte med bästa vilja i världen kan sägas vara effektivt när det gäller att komma åt grov brottslighet. Det vet alla. Men så länge det inte kommer någon officiell utvärdering är det svårt att komma vidare politiskt på EU-nivån.

I Artikel 14 i Datalagringsdirektivet står det att kommissionen ska presentera en utvärdering av direktivet senast den 15 september 2010. Det var för två år sedan.

”Förhoppningsvis under 2013” är alltså vad som tycks gälla nu. Men trilla inte av stolen av förvåning om det inte blir någon utvärdering alls innan mandatperioden är slut.

7 kommentarer

 1. Eh, men, eh? Om det står att en utvärdering ska presenterar senast 2010, varför är det ingen som fått pisk för det? Jag blir så trött…

  Kommentar av Daniel — 12 september 2012 @ 10:29

 2. Kan ni inte arbta in i alla sådan frågor att om det inte sker någon utvärdering så skrotas lagen?

  Kommentar av TT — 12 september 2012 @ 11:47

 3. Det som borde hända här är att Parlamentet stämmer Kommissionen inför Domstolen för att tvinga fram utvärderingen. Kanske går det att få igenom en majoritet för ett sådant uttalande.

  Kommentar av Johan Tjäder — 12 september 2012 @ 15:05

 4. Har man inget lärt av historien??

  Gör våra folkvalda inte en utvärdering av datalagringen snarast så kommer det, förr eller senare en annan typ av ”utvärdering”, som inte bara kommer att kosta pengar. Vi som lever idag borde veta bättre än så än att tillåta det att gå så långt….

  Kommentar av Dennis Nilsson — 12 september 2012 @ 19:12

 5. @Johan Tjäder,

  Jag vet inte om det går att stämma kommissionen för att den inte följer sina egna direktiv, men jag ska kolla upp med de grupptjänstemän som är experter på sånt här om det finns några möjligheter.

  Drömmen vore förstås att det skulle gå att få en domstol att upphäva hela direktivet på den här grunden, men gissningsvis har vi inte sån tur. Men jag ska kolla, som sagt.

  Kommentar av Christian Engström — 13 september 2012 @ 8:14

 6. […] lång rapvideo som på ett föredömligt sätt förklarar vad som är på gång när det gäller datalagring, FRA och alla andra liknande politiska initiativ över hela […]

  Pingback av Rapvideo om övervakningsstaten « Christian Engström, Pirate MEP — 20 september 2012 @ 14:27

 7. […] Enligt Datalagringsdirektivet, som EU antog 2006, ska EU-kommissionen presentera en utvärdering av hur direktivet har fungerat senast den 15 september 2012. Det är för två år sedan. Någon sådan utredning har Malmström inte gjort, och tänker inte göra förrän tidigast 2013. […]

  Pingback av Böter för ett direktiv som EU självt bryter mot « Christian Engström, Pirate MEP — 21 september 2012 @ 7:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: