Christian Engström, Pirat

26 juni 2012

Fortfarande snordyr dataroaming från den 1 juli

Filed under: Roaming — Christian Engström @ 14:03

Från den 1 juli kommer sänks priset till 15 kronor för att klicka på länken till Aftonbladets artikel om du är utomlands

Den 1 juli kommer priserna på dataroaming i Europa sänkas radikalt. Idag kostar det runt 25.000 kronor per gigabyte att använda sin dator eller smartphone när man är utomlands i Europa. Från den 1 juli införs ett pristak på ca 8.000 kronor per gigabyte.

Det här är förstås en förbättring, men 8.000 kronor per gigabyte är fortfarande snordyrt. Det kan vem som helst inse genom att jämföra med vad det kostar att surfa trådlöst inom landet. Ett rimligare pristak hade varit runt 200 kronor per gigabyte, och det är det som Piratpartiet har kämpat för i EU-parlamentet. Tyvärr lyckades vi inte få någon majoritet för det.

Aftonbladet skriver om prissänkningen i lite väl lyriska ordalag under rubriken ”Nu kan du surfa loss på semestern”:

Rädd för chockhög mobilräkning efter utlandssemestern? Nu kan du andas ut. EU inför tak för vad surf och samtal maximalt får kosta.

Från och med söndag kan du surfa på mobilen när du är på semester, utan att riskera en räkning motsvarande hela reskassan när du kommer hem.

Jag skulle önska att det här vore sant, men det tycker jag inte att man kan säga att det är. Det finns tyvärr fortfarande all anledning att ha roamingen avstängd när man reser i Europa. Även med det nya pristaket kommer risken för astronomiska mobilräkningar finnas kvar.

8 kronor per meg är fortfarande hutlöst. Om du följer rådet att ”surfa loss på semestern” kommer du få en obehaglig överraskning när mobilräkningen kommer.

Som ett konkret exempel  väger Aftonbladets sida med artikeln ca 2 megabyte. Idag kostar det ca 50 kronor att klicka på den länken om man är utomlands, men från den 1 juli kommer det kosta ca 15 kronor.

Bättre, javisst. Men fortfarande alldeles för mycket.

…………

Läs mer: Anna Troberg

Annonser

1 kommentar

  1. Debatten har haft effekt liksom signalerna som ges nu via direktivet.

    Telia har nu ändrat sin prisplan i många europeiska länder så att man nu får surfa 20 MB för 49 kr/dag på privata abonnemang. I Norden är priset 29 kr/dag och kända svenskställen som Thailand och Turkiet för 69 kr/dag liksom i USA och Kanada. Det är väsentligt lägre än pristaket, och behöver man mer så kan man köpa extra via SMS. Då är vi nere i 1450-3450 kr per GB för privatpersoner. Fortfarande dyrt, men mycket billigare än tidigare.

    Systemet är också mer användarvänligt än ett maxbelopp på ett par hundra spänn som gällde oavsett hur lång utlandsvistelse man hade.

    Men särskilt många sidor på Aftonbladet blir det inte på 20 MB…

    Kommentar av Johan Tjäder — 26 juni 2012 @ 15:00


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: