Christian Engström, Pirat

10 maj 2012

Piratpartiet: Data-roaming i Europa är fortfarande på tok för dyrt!

Filed under: informationspolitik,Roaming — Christian Engström @ 14:07

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Piratpartiet: Data-roaming i Europa är fortfarande på tok för dyrt!

”EU:s prisreglering av gränsöverskridande mobil datatrafik (roaming) är ett slag i luften. De nya priserna är minst tio gånger för höga, om man vill att vanliga människor och småföretag skall ha råd att använda mobilt internet på resa i Europa.”

Detta säger Piratpartiet, efter att Europaparlamentet i dag gett sitt godkännande till EU:s fortsatta reglering av roamingpriser för mobil teletrafik.

”2.000 kronor per Gigabite mobildata är helt enkelt inte realistiskt. Så trots att man reglerar priserna för mobil datatrafik i EU, så kommer den i praktiken inte att vara ekonomiskt tillgänglig för de flesta människor” säger Christian Engström, som är ledamot för Piratpartiet i Europaparlamentet.

”Om man menar något med fri rörlighet i EU, då måste människor kunna använda sina datorer, tablets och smartphones även när de är ute och reser. På samma sätt som man har monterat ner EU:s inre gränser för människor och handel måste man även montera ner de elektroniska gränserna” säger Amelia Andersdotter, som också hon är piratpartistisk ledamot av Europaparlamentet.

”Vi piratpartister har tillsammans med parlamentets gröna grupp drivit linjen att mobil datatrafik skall få kosta maximalt 200 kr per Gigabyte. Det vill säga en tiondel av vad som nu beslutats. Även det ger telebolagen god vinstmarginal, då produktionskostnaden är cirka 10 kr per Gigabyte. Jag vill även påpeka att många små och fria teleoperatörer stödjer vår linje. Det är de stora jättarna och de forna statliga telemonopolen som kämpar för att hålla priserna uppe” säger Christian Engström.

”I det uppkopplade samhället vill man kunna läsa sin mail, följa sina sociala nätverk, chatta, blogga och twittra även när man är på resa. Man vill kunna googla, läsa nyheter, lyssna på musik och arbeta var man än befinner sig. Det borde vara självklart. Men med höga priser för mobil datatrafik stängs människor av från informationssamhället bara för att de passerar en nationsgräns. På så sätt skapas en konstlad brist som går ut över människors möjlighet att fritt kommunicera” säger Amelia Andersotter.

Jag har lagt en hel del energi det senaste året på att försöka göra det här beslutet så bra som möjligt, och jag talade i kammaren om dataroamingen igår. Mitt inlägg där går att leta sig fram till via den här länken på EU-parlamentets hemsida:

http://www.europarl.europa.eu/sed/speeches.do?sessionDate=20120509

Som sagt: bättre än ingenting, men EU-parlamentet missade chansen att göra något riktigt bra.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: