Christian Engström, Pirat

12 april 2012

Uppmuntrande för Nej till ACTA

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 20:38
Tags: , ,

Bilden är från ett annat ACTA-kritiskt seminarium ordnat av en Socialdemokrat och en Liberal den här veckan

På ett seminarium i EU-parlamentet idag gjorde den Socialdemokratiska gruppen en tydlig markering för att säga Nej till ACTA. David Martin, som är Socialdemokrat och huvudrapportör för ACTA i parlamentet, sa att hans utkast till rapport kommer att rekommendera ett Nej.

Det är väldigt positivt.

ACTA-bloggen skriver om läget i parlamentet just nu:

Det går förstås inte att veta med 100 % säkerhet att den Socialdemokratiska gruppen kommer att rösta nej, men att döma av Martins uttalande idag pekar det mesta på det.

Således ser motståndet ganska kompakt ut; den gröna gruppen (Greens/EFA),Vänstern (GUE/NGL) och antagligen även EFD (den högerextrema partigruppen där bland andra Dansk Folkeparti ingår) kommer definitivt rösta nej. Därutöver tillkommer alltså Socialdemokraterna (S&D). Både den liberala gruppen (ALDE) och den konservativa gruppen ECR är osäkra kort, men antagligen bör åtminstone majoriteten av ALDE-ledamöterna till slut hamna på nej-sidan.

Den enda partigrupp som i nuläget lär rösta Ja till ACTA med stor majoritet är konservativa EPP, parlamentets största partigrupp där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Även där kan det dock säkerligen förekomma att enskilda ledamöter hänger med nej-sidan. Det ser således, i alla fall för stunden, ganska ljust ut för NEJ-sidan.

Vad gäller EFD-gruppen kan jag själv berätta att  EU-kritiska UKIP (UK Indepedence Party) kommer att rösta nej till ACTA, och förhoppningsvis resten av gruppen också.

UKIP är alltså det parti som Nigel Farage representrar, han som alltid är så dräpande välformulerad när han kritiserar EU.

Jag har pratat med UKIP ett antal gånger, och de är överförtjusta i att få rösta nej till ACTA. Veckan innan påsken hade jag ett möte med en av deras MEPar och pratade om vad argumenten mot ACTA är, och vad de kan göra för att hjälpa till att kampanja mot ACTA.

UKIP brukar i och för sig rösta nej till det mesta, eftersom de som sagt inte gillar att EU bestämmer för mycket, men just ACTA är de extra glada åt att få rösta nej till, eftersom ACTA innebär ännu mer av den överstatlighet och bortflyttning av makten från de enskilda medlemsländerna som de är emot.

Om de andra nationella partierna i EFD-gruppen kommer rösta nej vet jag inte säkert, eftersom den gruppen är mycket löst sammansatt och varje parti bestämmer självt hur de ska rösta i varje fråga, men det är ändå UKIP som är det tongivande partiet inom EFD, så jag hoppas att det är god chans.

Men med allt
det här sagt vill jag understryka en sak jättetydligt:

Vi har inte vunnit ännu.

Det här är positiva nyheter, men det är inte över förrän det är över. Vi måste fortsätta jobba för att vara säkra på att ACTA hamnar i papperskorgen där det hör hemma. Men visst är det roligare att kämpa på när vi känner att vi har medvind. 🙂

Läs mer på ACTA-bloggen och hos HAX

…………

Uppdatering:

Futuriteter tipsar om en utförlig artikel hos EU Observer om ACTA-seminariet som bilden är från, där organisationer som Amnesty International och Reportrar Utan Gränser kritiserade ACTA och uppmanade parlamentet att rösta nej. Jag var på det seminariet, och det var en sågning jäms med fotknölarna av ACTA.

Annonser

6 kommentarer

 1. Dra åt HELVETE med ACTA

  Kommentar av Görgen Orvarsson — 12 april 2012 @ 21:44

 2. Jag är så sjukt nöjd med det arbete ni gör. Alltså, tänk om det fanns andra (dvs alla andra parlamentariker) som beskrev vad som händer nere i EU-byråkratin på det sett ni gör, så kanske folk skulle kunna lyfta näsan över vårdskolaomsorg, och se vad som händer egentligen.

  Well, a man can hope… (Hubert Farnsworth),

  Kommentar av Daniel — 12 april 2012 @ 21:57

 3. vi får väl se, själv är jag övertygad om att det bara är spel för gallerierna, vet inte HAX något mer om hur socialisternas(som jag antar att sossarna tillhör) grupp kommer att rösta? kommer pressen hemifrån eller från kommisionen?

  Kommentar av manen — 12 april 2012 @ 23:46

 4. @ Daniel

  Visst är det fantastiskt. Som om vi på något sätt lyckades lura systemet genom att gå och rösta. Snacka om ett väl genomfört hack, att få in någon i parlamentet som faktiskt jobbar för sina väljare. Observera att jag inte är ironisk, utan varje gång jag ser att Christian gör skillnad, tänker jag att jag banne mig var med och skrev historia genom att rösta

  Kommentar av Smen — 13 april 2012 @ 1:23

 5. Ursäkta en okunnig – när är omröstningen?

  Kommentar av Kung CG — 13 april 2012 @ 7:13

 6. @Kung CG

  Omröstningen kommer förmodligen att ske månaden efter den 9:e juni. Det är då de stora protesterna mot ACTA kommer att läggas.
  Om inte kommissionen lever rövare och på vanligt vis försöker mygla igenom ACTA i förväg.

  Sedan undrar jag…EU är ett tjänstemannavälde. Om vi fäller ACTA betyder det inte att de som driver det här avtalet därför ger sig.

  Man undrar litet stillsamt vilka övriga avtal som ligger på lut med ACTA’s värre provisioner redan inskrivna, eller vars ordalydelse bekvämt kan modifieras till att tolkas likadant?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 april 2012 @ 9:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: