Christian Engström, Pirat

19 mars 2012

Mitt tal mot Datalagringsdirektivet DLD

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 12:47
Tags: , ,

Se mitt tal mot datalagringen (5:30 min)

I lördags var det demonstrationer mot Datalagringsdirektivet på flera platser i landet.

Jag talade på Sergels Torg i Stockholm, och Mikael Persson filmade och har lagt ut talet under rubriken ”Cecilia Malmström, förut liberal, nu bara folpartist…” (5:30 min). Även Urban Sundström filmade och la upp samma tal på Youtube.

Mitt budskap var att även om vi kommer förlora omröstningen i riksdagen nu på onsdag den 21 mars, och Datalagringsdirektivet blir infört i svensk lag, så är kampen inte över för det.

Datalagringsdirektivet har blivit underkänt av författningsdomstolarna i Tyskland, Rumänien och Slovakien, och direktivet ska revideras av EU. Den som är ansvarig för att så sker är Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström, som tidigare var liberal, men numera bara är folkpartist.

Politik är alltid ett maratonlopp, och det kommer fler slag även om vi förlorar i riksdagen nu på onsdag. Att medborgare engagerar sig och visar att de bryr sig sänder en mycket starkare signal till politikerna inne i olika parlament än man kanske föreställer sig som vanlig medborgare. Det har jag kunnat se med egna ögon nu när jag har varit folkvald i drygt två och ett halvt år. Protesterna mot ACTA-avtalet är perfekt exempel.

Att protestera och uttrycka sin mening kan ibland vara hopplöst, för att man vet att man kommer förlora, men det är aldrig någonsin meningslöst. Därför kommer vi att fortsätta slåss mot både Datalagringsdirektivet och alla andra integritetskränkande bokstavskombinationer som kommer från EU.

…………

Läs mer hos Markus ”Lake” Berglund, som har en föredömlig samling med länkar om datalagringen och helgens demonstrationer.

5 kommentarer

 1. Aftonbladet och andra medier citerar TT:s telegram där Morgan Johansson (s) uttalar sig om datalagringsdirektivet. De har vetat om det här i fem år och de lagrar uppgifterna redan nu, för att kunna fakturera sina kunder.

  Det där är fel. De uppgifter som samlas in i syfte att fakturera kunderna omfattas inte av datalagringsdirektivet. Den linjen har i vilket fall vunnit stöd i både Solna tingsrätt och Svea hovrätt i det s.k. ePhone-målet – det första IPRED-målet i Sverige. Även generaladvokaten i EU-domstolen har föreslagit en dom med den innebörden.

  Det som Thomas Bodström då och Morgan Johansson nu beskriver var kanske intentionen – men är inte längre sanningen. Det är ett nytt register som låter staten färdas dit ingen människa farit förut – för att parafrasera en berömd tv-serie…

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 mars 2012 @ 16:09

 2. […] Mer om datalagringsdirektivet på Piratpartiets hemsida. Christian Engströms tal mot datalagringsdirektivet […]

  Pingback av Hallå Nya Sköna Värld – dags att provocera | RosenRasande — 19 mars 2012 @ 23:52

 3. Av dem flesta svar jag har fått ifrån dem jag skickat mail till verkar inte veta vad som kommer ske om man röstar ja och så finns det dem som inte bryr sig för dem har ”rent mjöl i påsen”, samt dem hjärndöda zombies som bara vill plocka in en lön och väljer att bara lyssna på partitopparna bara och inte väljarna som röstat in han/hon!

  Kommentar av Sebastian — 20 mars 2012 @ 21:57

 4. […] – SR, SvD, Anna Troberg, Maria Ferm & Jens Holm, Lars-Erick, Christian Engström, HAX.) Rate this: FlattrMerTwitterFacebookE-postRedditLinkedInDiggLike this:GillaBli först att […]

  Pingback av #tystnadensomuppstår när man håller med Sverigedemokraterna i en sak. (DLD) « Niklas Starow – Oberoende Liberal. — 21 mars 2012 @ 13:19

 5. Folk i länder som Tyskland och Polen som var med om Sovjets terrorvälde vet hur förjävla obehagligt det kan vara med övervakning.

  Sverige är nog tyvärr på tok för bortskämt med demokrati och fred för att förstå farorna med detta. Hade vi varit utsatta för nåt förjävligt de senaste 80 åren skulle vi inte va så jävla naiva längre.

  Fråga folk som flytt från Nazityskland, Iran, Irak och andra oroliga områden hur obehagligt det kan bli när staten ballar ur om den får övervaka så som svenska staten har börjat med. Vi har förfan tagit emot flyktingar från en mängd ställen som vi borde kunna lära oss detta av…

  Det är en stor jävla skam att vara svensk idag… Maken till naivt och historielöst folk får man leta efter…

  Kommentar av ForskarGurra — 22 mars 2012 @ 16:02


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: