Christian Engström, Pirat

15 mars 2012

Ingen tvingar Linander rösta för datalagringen

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 23:13
Tags: ,

Johan Linander (C) säger att han är tvungen att rösta för datalagringen

Centerns folkvalde riksdagsman Johan Linander leker biskop Brask och säger att han ”är tvungen” att rösta för datalagringsdirektivet.

Det är han inte alls, kan jag berätta för honom som en folkvald parlamentariker till en annan. Tror han det har han inte förstått vilket ansvarsfyllt uppdrag han har.

Som folkvald är man inte ”tvungen” att göra någonting alls mot sin vilja.

Det finns ingen enväldig kung som kan halshugga en, det finns ingen polis som kan sätta en i fängelse för att man röstar fel, det finns inte ens någon chef som kan ge en sparken under mandatperioden för att han är missnöjd med en.

Som folkvald representant i ett parlament har man en enda skyldighet: att efter bästa förmåga göra det man sa före valet, och som ens väljare vill att man ska göra.

Ingen i hela världen kan tvinga en att göra någonting annat när man är förtroendevald politiker. Att försöka tvinga en parlamentariker att rösta på ett visst sätt är ett grovt brott. Det gäller såväl Sveriges riksdag som EU-parlamentet.

Om Johan Linander på riktigt verkligen känner sig ”tvingad” att rösta på ett visst sätt av någon viss person, utgår jag ifrån att han kommer lämna in en polisanmälan mot den personen omedelbart — och definitivt innan omröstningen om Datalagringsdirektivet nu på onsdag den 21 mars.

Om inte, hoppas jag han åtminstone läser piratpartisten Jan Lindgrens öppna brev till honom. Och skäms.

18 kommentarer

 1. Var säger Linander detta? Jag hittar ingen länk till uttalandet.
  Det nästan lite för galet för att vara sant.

  Kommentar av Thommie — 15 mars 2012 @ 23:19

 2. Thommie – du hittar många hänvisningar i mitt senaste blogginlägg, bland annat till Twitter, som det är det uttalande som snackats om nu senast:

  http://lakonism.blogspot.com/2012/03/dagens-lank-skord-om-datalagringen.html

  🙂

  Kommentar av lakemannen — 15 mars 2012 @ 23:39

 3. Jag har senaste tiden funderat på om man inte borde göra ett museum av riksdagen, med tanke på att vi betalar väldigt många människor och ledamöter för mer eller mindre symboliska uppdrag och arbetsuppgifter. Jag menar, vi betalar redan monarken för den symboliska roll han har, och om det forsätter så här så kommer riksdagen snart att ha en lika symbolisk roll. Bara att vi nu måste finansiera 349 stycken av dem.

  Kommentar av floodis — 15 mars 2012 @ 23:44

 4. @Thommie:

  Jag la till en länk till TT-artiklen med Linander uttalande nu.

  Kommentar av Christian Engström — 15 mars 2012 @ 23:49

 5. […] säger att han “är tvungen” att rösta för datalagringsdirektivet. Skäms på dej tokstolle! Läs mer>> Det här inlägget postades i Stoppa ACTA, Stoppa Internetcensuren, stoppa-ipredlagen och […]

  Pingback av Johan Linander säger att han “är tvungen” att rösta för datalagringsdirektivet. | Internetcensur, Befria internet, Stoppa internetcensuren — 16 mars 2012 @ 0:14

 6. Hahaha, skönt att skratta ut ibland. Eftersom tvång att rösta på ett visst sätt måste klassas som hot mot rikets säkerhet, så får vi väl ta detta som en indikation på att FRA nog kan koppla ner sig. Ibland undrar jag om våra politiker förstår vilka signaler de sänder. Det finns många, många där ute, som med lätthet dragit till med samma ursäkt som Linander mfl. Jag var ”tvungen” att: råna, misshandla, våldta mm., för vad skulle polarna tycka om jag stod brevid? På så sätt är det rätt skönt att de blev politiker, så att vi slipper ha dem drivandes i gäng på gatan

  Kommentar av Smen — 16 mars 2012 @ 0:58

 7. Mån tro om det kanske är så att det tom. är straffbart att inte anmäla ett sådant brott som du beskriver?

  Kommentar av Anonym — 16 mars 2012 @ 1:03

 8. Linander har läst mitt öppna brev till honom och svarat på det på facebook: https://www.facebook.com/Markus.Berglund/posts/250643135025833

  Jag blev väldigt road av att läsa att vi med två EU-parlamentariker tydligen inte styr över svensk lagstiftning. I så fall behöver vi ju verkligen inte rösta igen datalagringen. 😉 😀

  Kommentar av Jan Lindgren — 16 mars 2012 @ 5:16

 9. Är det inte helt enkelt så att Linander kommer att bryta mot lagen vad han än röstar på – EU-fördrag vid ett nej och Europakonventionen vid ett ja. Det handlar helt enkelt om att välja det minst dåliga (dvs. en nej-röst).

  Kommentar av Tor M — 16 mars 2012 @ 8:44

 10. (rättelse: han skulle naturligtvis inte själv bryta mot lagen, utan medverka till att Sverige gör det)

  Kommentar av Tor M — 16 mars 2012 @ 8:45

 11. Kanske en parallell med affären med FOI och Saudi Arabien? Där ansåg man sig tvungen att fullfölja avtalet som slutits 2005 för att inte för mycket lång tid förlora alla möjligheter att göra vapenaffärer även med vanliga länder, kanske med viss rätt, vad vet jag, även om det var emot vissa ledamöters övertygelse. På samma sätt kan det vara så att man även i frågan om DLD väger sin övertygelse mot risken att inte kunna ingå några avtal i framtiden. Fast i frågan om DLD tror jag INTE att det är EU man är rädd för att bryta avtal mot, det verkar ju var mer regel än undantag att man gör det, frågan är vem eller vilka man lovat att införa DLD.

  Det är lätt för den konspirationsvillige att göra kopplingen mellan att Bodström drev frågan och att han nu lökar runt i USA

  Kommentar av Jesper — 16 mars 2012 @ 8:53

 12. Sådana individer som Linander har i alla tider varit ”diktaturens lakejer”, oavsett statsskick och tidevarv.

  Ordet demokrati har inget annat betydelse för Linander än möjligheten till en hämningslös karriär. Linander går med på vad som helst för dagen, bara det gynnar Linander själva.

  Linander spelar alltid på den vinnande sidan, han är s.k svansviftare. Tillhör Linander inte den vinnande sidan, så går det fort att ändra åsikt, genom att använda sig av den berömda vindflöjlen (kappvändare).

  Kommentar av Dennis Nilsson — 16 mars 2012 @ 10:50

 13. Jag hoppas att han gör som du säger och polisanmäler Fredrik Reinfelt.

  Kommentar av johan,karlskrona — 16 mars 2012 @ 20:03

 14. Om det nu är så att det kommer direktiv uppifrån om vad politiker skall rösta på, även kallat ”knapptryckarkompani”, är det inget annat än ett sätt att reducera demokratin. Politisk karriär i utbyte mot att man röstar som ”chefen” bestämt låter ju som en slags politisk korrumption.
  Förresten blir tiotals miljoner inte så många kronor per invånare, jag betalar gladeligen min andel av det för att slippa tvångslagringsdirektivet.

  Kommentar av Kattsand — 17 mars 2012 @ 3:21

 15. […] Christian Engström […]

  Pingback av Patrik Alienus » Blog Archive » Datalagringsdirektivet (DLD) — 17 mars 2012 @ 15:25

 16. Hej ! Nu finns ditt tal idag upplagt på Youtube. Mycket bra och inspirerat tal !! stort tack !

  Hälsn. Urban

  Kommentar av urbansundstrom — 17 mars 2012 @ 23:03

 17. […] Troberg, Jan Lindgren gästbloggar hos Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Dexion, Christian Engström, Centerstudenterna, Jerlerup, svpol.se, Misantropi, Markus “LAKE” Berglund, […]

  Pingback av Kollektivt rövknull – för regeringsmaktens skull « TantraBlog — 21 mars 2012 @ 6:54

 18. Jag är fortfarande rasande besviken på att Linander inte ännu insett att han som folkvald riksdagsledamot har en och enbart en skyldighet när det gäller hur han bör rösta. Hans valkrets. Har den valkretsen inte något särskilt att yttra sig i frågan så gäller att följa partiets budskap.

  Han har helt enkelt svikit sitt mandat oavsett hur man väljer att tolka det. Jag tvivlar om jag skulle få lika mycket gehör hos chefen om jag gick emot hans order och hävdade att jag följde högre direktiv.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 22 mars 2012 @ 14:56


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: