Christian Engström, Pirat

7 mars 2012

Så försöker Telia stoppa Skype

Filed under: informationspolitik,Net Neutrality — Christian Engström @ 16:36
Tags: ,

Läs debattartikeln i Expressen

Jag skriver om nätneutralitet i Expressen idag:

Telia har meddelat att de kommer att ta extra betalt av kunder som använder Skype i deras trådlösa nät. Man kan förstå att ekonomiavdelningen gnuggar händerna av förtjusning. Men vad det handlar om är att man parasiterar på andra.

Läs debattartikeln i Expressen

48 kommentarer

 1. ”Men vad det handlar om är att man parasiterar på andra.”

  Det är märkligt att ”PIrate MEP” använder sig av ordet parasitera, det är ju piraterna som parasiterar på andra!

  Jag gillar inte heller att man begränsar Skype i trådlösa nät men å andra sidan är det väl fritt för operatörerna att diktera villkoren och sen får kunderna rösta med plånboken och kanske välja en annan operatör med andra villkor. Det är ju så en laglig och rättvis marknad ska fungera, konkurrens ska ske lagligt och inte via lagöverträdelser och parasiterande.

  Kommentar av nejtillpirater — 7 mars 2012 @ 19:41

 2. Oavsett vad man tycker om det ironiska i olika ordval så är detta ett stort hot mot användarnas frihet. För du säger att det bara är att byta bolag, vilket i teorin är sant men i praktiken (om man ser på andra länder) uppstår det lätt karteller där blockering av olika tjänster blir normen. Anledningen till detta är förmodligen att det givetvis är det trevligt för telefonbolaget att få bestämma över Internet, i kombination i att det krävs en väldigt stor insats för nya aktörer att ta sig in och kunna konkurera (att bygga upp ett mobilnät i ett land, är ju inget som görs hur som helst).

  Så om vi tillåter Telia att börja blockera Skype, så öppnar vi en riktig maskburk där vi i mångt och mycket ger ISP:er rätten att kontrollera Internet enligt deras egen vilja.

  Kommentar av Mattias — 7 mars 2012 @ 20:22

 3. @Mattias #2

  ”Så om vi tillåter Telia att börja blockera Skype, så öppnar vi en riktig maskburk där vi i mångt och mycket ger ISP:er rätten att kontrollera Internet enligt deras egen vilja.”

  Fast nu gällde det ju inte att blockera utan att ta extra betalt. Posten kan ju ta extra betalt för en viss typ av försändelser, man får ju då acceptera deras prissättning eller använda ett annat företag.

  Det verkar i alla fall som att du håller med om att det är magstarkt att kalla det för att parasitera på andra, speciellt i ljuset av att det är just det som pirater sysslar med.

  Kommentar av nejtillpirater — 7 mars 2012 @ 21:45

 4. ”Posten kan ju ta extra betalt för en viss typ av försändelser”
  Helt sant. Och det beror på att olika typer av försändelser har olika fysiska egenskaper som form storlek och vikt. Dessuton finns olika krav på hanteringen av försändelsen. Vissa försändelser måste hanteras varsamt och vissa kan hanteras mindre varsamt, vissa försändelser kan man få levererade snabbt andra utan speciella krav på leveranstid. Dessa olika fall medger naturligtvis olika prissättningar.

  På vilket sätt är ettorna och nollorna från skype annorlunda mot ettorna och nollorna från youtube? Är de tyngre? Måste de gå i andra kablar? Skickar telia dessa ettor och nollor snabbare?
  Svaret är att inget skiljer dessa ettor och nollor från andra ettor och nollor. Det är t.o.m. så att telia måste investera pengar och utrustning för att överhuvudtaget kunna se att just dessa ettor och nollor härstammar från skype.
  Eftersom telias traditionella tjänst(kretskopplad telefoni) blir mindre attraktiv och mindre viktig blir deras reaktion lika förutsägbar som korkad. De försöker vrida tillbaka klockan och låtsas som om vissa ettor och nollor fungerar annorlunda och därmed kan prissättas annorlunda.

  Kommentar av Patrik — 7 mars 2012 @ 22:57

 5. @Pelle/Urban/nejtillpirater — 7 mars 2012 @ 19:41

  > ”Det är märkligt att “PIrate MEP” använder sig av ordet parasitera, det är ju piraterna som parasiterar på andra!”

  Handlingen att tillverka något med sin egna egendom är givetvis inte att parasitera på någon annan. Pirater parasiterar helt enkelt inte, vad som är märkligt är att du inte förstår det, men det kan iofs hänga ihop med att det ofta framgår i dina invändningar du helt saknar respekt för äganderätten, den fria marknaden och dom mänskliga rättigheterna, och istället förespråkar något slags kommunistiskt kontrollsamhälle med planekonomi, där målet huvudsakligen är att gynna misslyckade entreprenörer, genom att låta dom parasitera på människors äganderätter.

  > ”..men å andra sidan är det väl fritt för operatörerna att diktera villkoren..”

  Nej, givetvis inte, när dom agerar i begränsade frekvensutrymmen, som dom av folket genom staten tillfällighet fått tillstånd att bedriva verksamhet i, under antagandet att sättet dom gör det på gynnar allmänheten.

  Det är en självklarhet, som man omöjligen borde kunna missa. Men du lyckades.

  > ”Det är ju så en laglig och rättvis marknad ska fungera, konkurrens ska ske lagligt..”

  Än en gång bevisar du att du inte förstår begreppet konkurrens. Det existerar ingen konkurrens på en marknad där entreprenörerna privilegieras med lagstiftade monopol. Vad du personligen subjektivt tycker är rättvist har ingen som helst relevans för det faktumet, även om det är bra att du än en gång klargör att du finner den fria marknaden orättvis. Dom vänsterradikala kommunist-åsikterna gör sig påminda.

  @nejtillpirater — 7 mars 2012 @ 21:45

  > ”Det verkar i alla fall som att du håller med om att det är magstarkt att kalla det för att parasitera på andra, speciellt i ljuset av att det är just det som pirater sysslar med.”

  Nej, det var verkligen inte vad han skrev, du får läsa om det igen och igen tills du förstår det.

  I övrigt så är det ett antal personer som fortfarande väntar på svar från dig i denna kommentarstråden:

  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/03/02/ett-brott-att-skriva-pa-acta-avtalet/

  ..där du spred ett antal lögner och felaktiga påståenden om Acta-avtalet och Pirate Bay-rättegången, och dessutom kom med väldigt märkliga påståenden om dom mänskliga rättigheterna, som efterfrågades förtydligande på.

  Det är väl inte så att du medvetet sprider lögner och desinformation i kommentarstrådar för att sen inte kännas vid det mer, när det ifrågasatts eller visas vara helt felaktigt och just en lögn? Dvs trollande.

  Kommentar av Fredrika — 7 mars 2012 @ 23:01

 6. nejtillpirater:

  Nä det är faktiskt helt rätt att kalla detta beteende för parasiterande. Lika rätt som att skivbolagen och STIM-liknande organisationer idag parasiterar på artisterna och att bokförlagen parasiterar på författare. Förr i tiden kan hända att det inte fanns så mycket bättre sätt att göra på, men idag finns det faktiskt det.

  Posten försökte inte förbjuda eller ta extraavgifter för e-post trots att de garanterat förlorat pengar jämfört med om e-posten förbjudits. Resturanger försöker inte förbjuda allmänheten att laga mat hemma som hobby. Stjärnkockar kräver inte royalties eller licensavgifter om man försöker laga till deras stjärnrecept. Fildelning har blivit en hobby för de uppväxande generationerna.

  Monopol inkräktar på företagarfriheten och inte minst på privatlivet och personliga friheten. Upphovsrätten har blivit ett intrång i friheten att hobbyfildela. Jfr laga mat på fritiden för man tycker det är skoj eller att meka med MCn trots att man kan absolut argumentera att man utsätter lokala resturangen eller verkstan för konkurrens.

  Det blir inte ett trevligt samhälle att leva i med frihetsbegränsande förbud mot hobbyverksamheter. Speciellt inte om dessa ska kontrolleras till varje pris. Jfr med om du hade poliser som kikade in genom fönstret för att se om nån tjuv-bakade ( och därför utsatte lokala bageriet / konditoriet för ”omoralisk konkurrens” )

  Kommentar av Gurra — 7 mars 2012 @ 23:17

 7. […] Så försöker Telia stoppa Skype « Christian Engström, Pirate MEP och inser att det Telia gör beror på att man prissatt sina tjänster helt fel. Man har prissatt dem efter hur mycket man kan ta ut från marknaden i stället för att prissätta dem efter hur mycket de kostar. […]

  Pingback av Sanningen om varför Telia försöker stoppa Skype | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 8 mars 2012 @ 1:24

 8. FUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
  BOJKOTTA FAIL IA

  Kommentar av Anon — 8 mars 2012 @ 12:17

 9. Tja, det hela är ju mycket enkelt.

  1) Skaffa bredband från Telia.
  2) Ställ in telefonen på att logga in på lämplig svensk VPN med bra latenstid (ipredator, dold, relakks, etc).
  3) Skypa så det ryker.

  Vad det hela betyder är nämligen att Telia kommer bli tvungna använda sig av dpi = Deep Packet Inspection för att kunna avgöra att trafiken är enligt skypes protokoll. I och med att de gör det spionerar de även på vilken kommunikation i övrigt som kunden kör med. Detta framstår som självklart för varje person med grunläggande kompetens inom IT. Lika svälvklart framgår att man undviker Telias samtliga försök att avläsa vilken trafiktyp det rör genom att hålla kommunikationen via en krypterad tunnel.

  Frågan man bör ställa sig då är om nejtillpirater vet om detta och helt glömmer att hans fråga om Telias ”laglighet” redan där stöter på en gråzon då Elkom har åtskilligt att säga om vad en operatör får och inte får ta sig till med kommunikationen. I vilket fall hans argument är direkt ohederligt.

  Eller så vet nejtillpirater inte detta och därmed faller hans tidigare påstående om att han skulle inneha riklig erfarenhet och kompetens inom just IT.

  Jag finner mig manad att påpeka detta då nejtillpirater uttryckligen och med stor emfas ombett många av sina kritiker att peka på specifika exempel där han far med lögn.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 8 mars 2012 @ 14:56

 10. @Gurra

  ”Nä det är faktiskt helt rätt att kalla detta beteende för parasiterande. Lika rätt som att skivbolagen och STIM-liknande organisationer idag parasiterar på artisterna och att bokförlagen parasiterar på författare. Förr i tiden kan hända att det inte fanns så mycket bättre sätt att göra på, men idag finns det faktiskt det.”

  Skivbolag och STIM-liknande organisationer kan knappast kallas för parasiter eftersom upphovsmännen frivilligt tecknat avtal med dessa för att de bedömer att det gynnar deras karriär och inkomstmöjligheter m.m. Samma sak med bokförlagen.

  Jag gillar inte att Telia inför begränsningar men det är knappast att parasitera så som piraterna gör när de parasiterar på upphovsmännen och på de ärligt betalande konsumenterna. Om jag inte gillar Telia, ett skivbolag, STIM eller ett bokförlag, så kan jag avstå från att teckna avtal med dem. Upphovsmännen och de ärligt betalande konsumenterna kan dock inte göra något alls för att värja sig från piraternas parasiterande, en betydligt sämre sits alltså.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 mars 2012 @ 17:46

 11. @Scary #9

  ”Vad det hela betyder är nämligen att Telia kommer bli tvungna använda sig av dpi = Deep Packet Inspection för att kunna avgöra att trafiken är enligt skypes protokoll. I och med att de gör det spionerar de även på vilken kommunikation i övrigt som kunden kör med. Detta framstår som självklart för varje person med grunläggande kompetens inom IT. Lika svälvklart framgår att man undviker Telias samtliga försök att avläsa vilken trafiktyp det rör genom att hålla kommunikationen via en krypterad tunnel.

  Frågan man bör ställa sig då är om nejtillpirater vet om detta och helt glömmer att hans fråga om Telias “laglighet” redan där stöter på en gråzon då Elkom har åtskilligt att säga om vad en operatör får och inte får ta sig till med kommunikationen. I vilket fall hans argument är direkt ohederligt.

  Eller så vet nejtillpirater inte detta och därmed faller hans tidigare påstående om att han skulle inneha riklig erfarenhet och kompetens inom just IT.

  Jag finner mig manad att påpeka detta då nejtillpirater uttryckligen och med stor emfas ombett många av sina kritiker att peka på specifika exempel där han far med lögn.”

  Nu handlade ju detta inte alls om att stoppa VPN och använda DPI så du debatterar mot en nidbild, alltså en solklar halmdocka.

  Du använder begrepp som ohederlighet och lögn men lägger i själva verket fram värsta halmdockorna och har mage att kalla någon annan för det som du själv är.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 mars 2012 @ 17:50

 12. @nejtillpirater — 8 mars 2012 @ 17:46

  > ”..men det är knappast att parasitera så som piraterna gör när de parasiterar på upphovsmännen och på de ärligt betalande konsumenterna.”

  Än en gång verkar någon ha lurat dig riktigt rejält? Det är inte att parasitera på upphovsmännen, att tillverka något med sin egna egendom som fildelare gör, eller att i kommersiell skala tillgodogöra sig intellektuella verk, utan hänsyn till upphovsmannens åsikt om saken, och utan att denne privilegieras med någon ersättning från sådant tillgodogörande. Den faktumet klargjordes för över 150år sedan, och det är den rådande normen i samhället sen dess. Hur någon har lyckats lura dig till att inbilla dig något annat är en gåta.

  > ”Upphovsmännen och de ärligt betalande konsumenterna kan dock inte göra något alls för att värja sig från piraternas parasiterande, en betydligt sämre sits alltså.”

  Entreprenörer har ett helt eget ansvar att lyckas tjäna pengar(förutsatt att du inte förespråkar kommunism eller planekonomi?), det förändras inte av fildelningen. Konsumenterna väljer själva vad dom köper och inte köper, så dom har sannerligen inget att värja sig emot, relaterat till pirater. Då det bevisligen inte existerar något parasiterade gällande fildelning, så finns det inget att värja sig emot, varvid dina invändningar blir väldigt märkliga. Sen några månader tillbaka så framstår mer och mer av det du får ur dig som instruerad osaklig propaganda, varvat då med en hel del regelrätta lögner, som dom i den tråden jag länkade ovan, som du inte verkar viljas kännas vid nu?

  Kommentar av Fredrika — 8 mars 2012 @ 18:10

 13. […] MEP” Christian Engström har skrivit om Telias försök att stoppa […]

  Pingback av Piratpartiet om att parasitera på andra « Nej till pirater och Piratpartiet — 8 mars 2012 @ 18:16

 14. @nejtillpirater — 8 mars 2012 @ 17:50

  ”Nu handlade ju detta inte alls om att stoppa VPN och använda DPI så du debatterar mot en nidbild, alltså en solklar halmdocka.”
  läs det en gång till, för att kunna ta extra betalt för skype, så måste telia veta att du använder skype.
  för att veta det så måste de använda DPI. om du använder VPN så blir det svårt för dem att göra det.

  Kommentar av Petrus — 8 mars 2012 @ 22:05

 15. @Petrus

  ”läs det en gång till, för att kunna ta extra betalt för skype, så måste telia veta att du använder skype.
  för att veta det så måste de använda DPI. om du använder VPN så blir det svårt för dem att göra det.”

  Där har du fel, problemet enligt Telia själva är att man INTE kan särskilja olika typer av P2P-tjänster:

  ”Ett problem är att Skype använder sig av samma teknik (peer-to-peer) som fildelningsnätverken för sin ip-telefonitjänst. Det betyder att Telia i dagsläget inte har de tekniska resurserna att särskilja användandet av Skype och fildelning. ”

  http://www.idg.se/2.1085/1.435260/darfor-vill-telia-borja-ta-betalt-for-skype

  Detta tyder inte på användning av DPI i detta fall.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 mars 2012 @ 22:19

 16. @Urban/NTP

  ”Där har du fel, problemet enligt Telia själva är att man INTE kan särskilja olika typer av P2P-tjänster”

  Darav behovet att anvanda sig av dpi. Hort talas om protokoll? Portar? De flesta tjanster pa natet har bestamda protokoll och portar – visst, man kan kora pa icke standard portar, men gemene man vet inte hor man gor detta. Kor man dpi ar det ENKELT att kolla vad for sorts trafik det ror sig om. Detta ar anledningen till varfor vpn ar sa effektivt. ISPn ser enbart ssh till exempel om man kor vpn over ssh. Sa aven om de kor med dpi nar man anvander vpn, sa ser de bara ssh trafiken.

  Vill du veta mer om protokoll, kan du lasa nagra RFCs. Eller sa kan du lasa pa om OSI modellen.

  Annu en gang har du visat din totala okunskap nar det galler natverk- och systemteknik.

  Kommentar av YesToPP — 8 mars 2012 @ 23:15

 17. blockerar telia spotify också? de använder sig väl också av p2p?

  Kommentar av Petrus — 8 mars 2012 @ 23:25

 18. @nejtillpirater

  ”Nu handlade ju detta inte alls om att stoppa VPN och använda DPI så du debatterar mot en nidbild, alltså en solklar halmdocka.”

  Jo, det är precis det det gör. Enda sättet för Telia att blockera specifikt Skype är genom Deep Packet Inspection då man annars inte kan särskilja mellan p2p-protokoll som används för Skype eller ett använt för en annan tjänst.

  DPI och VPN är alltså exakt det man diskuterar. Din kompetens lyser än en gång med sin frånvaro.

  ”Du använder begrepp som ohederlighet och lögn men lägger i själva verket fram värsta halmdockorna och har mage att kalla någon annan för det som du själv är.”

  Skall jag här citera dina egna exakta ord där du uttryckligen omber kommentatorerna på detta forum om att lyfta alla specifika exempel där du far med lögn? Och eftersom du har ställt det kravet till att börja med så får jag avkräva dig samma sak – börja visa upp varje gång där JAG far med osanning. Om du nu vill kalla mig för lögnare får även du backa upp det påståendet. Gärna med fakta, precis som alla andra här blir så illa tvungna att göra med dig.

  Det enda du gör – som vanligt – är att du försöker slingra dig bort ifrån att du högt och ljudligt har demonstrerat att du inte vet vad du talar om. Den okunnigheten börjar bli aningen besvärande när du tar upp spaltmeter med påståenden som inte har vare sig rimlig grund eller relevans.

  I det läget förstår jag att det är bekvämare för dig att kasta oförankrade insinuationer på andra i stället för att försöka försvara dina egna idiotier.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 9 mars 2012 @ 9:25

 19. @Petrus

  Telia blockerar i dagsläget vare sig det ena eller andra, då de mycket riktigt inte kan skilja mellan spotify och skype utan att undersöka exakt vilken information som sänds, d.v.s. DPI.

  Upptäcker man att de gör det har vi helt plötsligt ett rätt solklart brott mot ELKOM vilket jag inte tror Telia vill riskera.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 9 mars 2012 @ 9:26

 20. @Scary

  ”Jo, det är precis det det gör. Enda sättet för Telia att blockera specifikt Skype är genom Deep Packet Inspection då man annars inte kan särskilja mellan p2p-protokoll som används för Skype eller ett använt för en annan tjänst.

  DPI och VPN är alltså exakt det man diskuterar. Din kompetens lyser än en gång med sin frånvaro.”

  Telia hävdar att man bandbreddsbegränsar P2P, inte blockerar. Du spekulerar bara angående vad de kommer att göra i framtiden och lindar in detta i fula insinuationer angående påstådd inkompetens hos andra. Men vi får väl se vem som får rätt. Minns du vem som fick rätt angående att TPBs domar skulle vinna laga kraft? Inte var det du i alla fall, trots din påstådda s.k. kompetens…

  Kommentar av nejtillpirater — 9 mars 2012 @ 18:52

 21. @Urban/NTP

  ”Telia hävdar att man bandbreddsbegränsar P2P, inte blockerar.”

  Laste du ens lanken du la in i ditt eget inlagg? Dar star det svart pa vitt att Telia sager att de blockerar skype p.g.a. att de blockerar fildelningsnatverk for att begransa bandbredd. Sa inte alls vad du pastar. Sedan aterkommer de och sager att de aven blockerar ip-telefoni. BLOCKERAR! Ar det sa svart for dig att lasa? Vad du inte forstar ar att Telia blockerar ALLA portar utom ett fatal de valt att oppna.

  ”När SVT först kontaktade Telia fick man som svar att företaget endast blockerar fildelningsnätverk så att bandbredden inte ska påverkas negativt för de andra kunderna.

  Efter vidare uppföljning så bekräftade Telia att företaget även blockerar ip-telefoni, som Skype och liknande tjänster. ”

  Har kan man undra om det inte hade varit mer arligt av Telia att saga som det ar, att de blockerar alla portar som de inte vill ska kunna anvandas.

  ”Ett problem är att Skype använder sig av samma teknik (peer-to-peer) som fildelningsnätverken för sin ip-telefonitjänst. Det betyder att Telia i dagsläget inte har de tekniska resurserna att särskilja användandet av Skype och fildelning. ”

  Sa, vad Telia nu sager ar att bara for att de direkta p2p kopplingarna som skype anvander sig av inte kan ses utan dpi sa valjer de helt sonika istallet att blockera alla portar istallet. Censur med andra ord.

  ”Du spekulerar bara angående vad de kommer att göra i framtiden”

  Nej, de ar inte vad Scary gor. Det ar inga spekulationer. Om de vill kunna kontrollera trafik genom protokoll, sa MASTE de anvanda sig av dpi. Vad du inte inser ar att du enbart visar din egen okunnighet i amnet genom att vraka ur dig sadana saker.

  ”fula insinuationer angående påstådd inkompetens hos andra”

  Detta ar inga insuationer, du HAR ju visat upp okunskapen SJALV.

  ”Minns du vem som fick rätt angående att TPBs domar skulle vinna laga kraft?”

  Nar skulle Scary ha sagt att TPB domarna INTE skulle kunna vinna laga kraft? Jag har da aldrig sett han/hon saga detta. Vad de flesta har sagt daremot ar att du inte bor uttala dig som att domarna har vunnit laga kraft INNAN de faktiskt har det. Manga har ju gang pa gang fatt pavisa for dig vad oskuldspresuntionen betyder. Men som vanligt gar det in genom ena orat pa dig och ut genom det andra. *suck*

  ”Inte var det du i alla fall, trots din påstådda s.k. kompetens…”

  Scary har visat 1000% mer kompetens an du nar det galler datateknik. Det ser man ju latt genom att lasa hans/hennes inlagg. Sedan skulle ju Scarys anvandarnamn varit en ledtrad till vad han/hon gor om du haft den minsta kunskap om sysadmins. Sa jag tror BETYDLIGT mer pa Scarys ”pastadda” kompetens an din icke existerande kompetens. Du kan ju inte ens lasa for guds skull. Jag har varit uppe 26+ timmar och lyckas fortfarande lasa (och forsta det jag laser) innantill. LOL

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 0:37

 22. @YesToPP #21

  ”Laste du ens lanken du la in i ditt eget inlagg? Dar star det svart pa vitt att Telia sager att de blockerar skype p.g.a. att de blockerar fildelningsnatverk for att begransa bandbredd. Sa inte alls vad du pastar. Sedan aterkommer de och sager att de aven blockerar ip-telefoni. BLOCKERAR! Ar det sa svart for dig att lasa? Vad du inte forstar ar att Telia blockerar ALLA portar utom ett fatal de valt att oppna.”

  Det finns flera pusselbitar, att det står ”blockerar” i en artikel kan betyda lite olika saker. I en annan artikel står det om bandbreddsbegränsning, vilket av vissa kan uppfattas som en form av blockering. Du och Scary försöker göra det hela till en detaljerad teknikfråga men informationen vi har att gå på är ju ganska ofullständig. Givet det tycker jag att era insinuationer är onödiga och otrevliga. Eftersom informationen är otydlig så kan man inte diskutera om den ena eller andra personen bäst förstår tekniken, det tyder på att man inte kan se helheten utan snävar in sig i detaljresonemang utan grund. Jag förstår tekniken alldeles utmärkt.

  ”Telias presstjänst svarar att Telia begränsar bandbredden till så kallad p2p-trafik, eller fildelning.”

  http://svt.se/2.22620/1.2623497/telia_stryper_skype_i_mobilnat

  Det finns alltså lite olika bilder av vad Telia gör, blockerar eller bandbreddsbegränsar. Ni har sedan teorier om vad de ev. kommer att göra i framtiden, vilket vi ännu inte har svaret på, och försöker göra detta till ett resonemang om kompetens. Det ni visar är att i den mån ni behärskar tekniken så saknar ni förmåga att veta när ni ska applicera olika detaljerade tekniska resonemang. Lite av hemmablinda fackidioter alltså.

  ”Sa, vad Telia nu sager ar att bara for att de direkta p2p kopplingarna som skype anvander sig av inte kan ses utan dpi sa valjer de helt sonika istallet att blockera alla portar istallet. Censur med andra ord.”

  ”alla” portar? Hur var det med din tekniska kunnighet? Jag tror att kunderna skulle bli rätt sura om de blockade ALLA portar…

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 7:31

 23. @Urban/NTP

  ”Du och Scary försöker göra det hela till en detaljerad teknikfråga men informationen vi har att gå på är ju ganska ofullständig”

  Inte alls. Om Telia inte anvander dpi sa finns det enbart tva saker de kan gora; blockera alla portar utom ett fa utvalda, eller begransa alla portar utom ett fa utvalda. Svarare an sa ar det inte.

  Det roliga i kraksangen ar ju att personen som uttalar sig for Telias rakning inte har en aning om vad de pratar om.

  ”Telias presstjänst svarar att Telia begränsar bandbredden till så kallad p2p-trafik, eller fildelning.”

  p2p ar inte fildelning. Fildelning KAN anvanda peer-to-peer teknik, men det ar inget krav. Peer-to-peer ar en distributed resource teknik. Det kan rora sig om allt mellan fildelning till SETIs SETI@home applikation.

  ”Eftersom informationen är otydlig så kan man inte diskutera om den ena eller andra personen bäst förstår tekniken”

  Jo det kan man, om man forstar tekniken. Da ar inte informationen otydlig. Som jag sa tidigare, om de inte anvander sig av dpi sa kan de enbart arbeta med portar. Da har man tre val; Tillata trafik pa given port, begransa bandbredd pa given port eller blockera trafik pa given port.

  ”Ni har sedan teorier om vad de ev. kommer att göra i framtiden, vilket vi ännu inte har svaret på, och försöker göra detta till ett resonemang om kompetens”

  Igen, det finns INTE manga val de kan gora om de vill filtrera trafik baserat pa protokoll. DPI. Sa ar det bara.

  Sa nar Telia klacker ur sig foljande:

  ”När den tekniska funktionaliteten finns på plats, så kommer vi gå ut med tydlig information i god tid till berörda kunder. ”

  Sa finns det inte manga tekniska funktioner de kan vara som de talar om forutom dpi.

  ”“alla” portar? Hur var det med din tekniska kunnighet? Jag tror att kunderna skulle bli rätt sura om de blockade ALLA portar…”

  Ja, alla icke standard portar. Till och med manga standard portar ar blockerade pa manga natverk. ISPer blockerar ofta port 25 sa att kunder inte kan skicka smtp trafik direkt fran sitt natverk. 95% av mobil anvandare anvander dock endast ett fatal portar. (80, 443, 22 etc), sa 95% av kunderna skulle inte ha en aning om att portar ar blockerade. Sa, jo, hur var det nu med din tekniska kunnighet? Verkar nastan som om du forvaxlar portar med en url.

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 9:11

 24. @YesToPP #23

  ”@Urban..”

  Jag har kallat mig nejtillpirater i flera år. Omoget.

  ”Det roliga i kraksangen ar ju att personen som uttalar sig for Telias rakning inte har en aning om vad de pratar om.”

  Ja det håller jag med om, det är just därför som det är svårt att dra några tekniska slutsatser.

  ”p2p ar inte fildelning. Fildelning KAN anvanda peer-to-peer teknik, men det ar inget krav. Peer-to-peer ar en distributed resource teknik. Det kan rora sig om allt mellan fildelning till SETIs SETI@home applikation.”

  Det håller jag också med om, jag har inte försvarat telias uttalanden, bara upprepat hävdat att de är otydliga.

  ”Igen, det finns INTE manga val de kan gora om de vill filtrera trafik baserat pa protokoll. DPI. Sa ar det bara.”
  ”Sa finns det inte manga tekniska funktioner de kan vara som de talar om forutom dpi.”

  Vi får väl se.

  ”Till och med manga standard portar ar blockerade pa manga natverk. ISPer blockerar ofta port 25 sa att kunder inte kan skicka smtp trafik direkt fran sitt natverk. 95% av mobil anvandare anvander dock endast ett fatal portar. (80, 443, 22 etc), sa 95% av kunderna skulle inte ha en aning om att portar ar blockerade. Sa, jo, hur var det nu med din tekniska kunnighet? Verkar nastan som om du forvaxlar portar med en url.”

  Inget av det jag skrivit motsäger det du skriver om olika portar. Du kanske menar att om man inte skriver om exakt allt man vet om olika tekniska detaljer så är man tekniskt okunnig? Jag anser tvärtom att man är tekniskt okunnig om man inte kan vet NÄR man väljer att gå in på tekniska detaljer och när man väljer att avstå för att det är irrelevant i sammanhanget.

  OBS att det inte var jag som skrev om att blockera ALLA portar, det var du. Men det kanske var du som förväxlade portar med en url och sen tyckte att du behövde rädda upp situationen efteråt.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 9:41

 25. @Urban/NTP

  ”Jag har kallat mig nejtillpirater i flera år. Omoget.”

  Andock sa har du kommit med inlagg hos Anna T under Anonym. Sa vem vet vilka andra anvandarnamn du skriver under. Dock ar det bra for personer som laser har att veta att du brukade skriva under anvandanamnet Urban da de ev. haft debatter med dig under det namnet innan. Da slipper de ju lagga kraft pa att ev motbevisa dig tva ganger. Sa det ar inte omoget, utan snarare en service for alla andra pa natet som haft med Urban att gora innan.

  ”Jag anser tvärtom att man är tekniskt okunnig om man inte kan vet NÄR man väljer att gå in på tekniska detaljer och när man väljer att avstå för att det är irrelevant i sammanhanget”

  Och exak HUR ar det jag skrivit irrelevant i sammanhanget? Det ar tvartom YTTERST relevant. Telia kan INTE filtrera trafik baserat pa protokoll utan att anvanda sig av dpi. De kan utfora s.k. stateful packet inspection, men da kan de enbart filtrera trafik baserat pa informationen inne i ip headern (tcp/udp – transport layer) – alltsa samma niva som man kan filtrera pa i de flesta hemma routrar i dag.

  ”OBS att det inte var jag som skrev om att blockera ALLA portar, det var du. Men det kanske var du som förväxlade portar med en url och sen tyckte att du behövde rädda upp situationen efteråt.”

  Marks att du aldrig arbetat med en firewall. Default ar att alla portar ar lasta, for att man sedan kan oppna upp dessa nar de behovs. Inte svart att tanka sig att Telia och aven andra mobiloperatorer stanger alla portar utom de som behovs (80, 443, 22 etc). Problemen uppstar da peer-to-peer mjukvara forsoker koppla upp sig mot peers. Dessa program anvander ofta portar for bade utgaende och inkommande trafik som befinner sig i den hogre nivan av port-nummer (normalt 1024 – 65535).

  ”Men det kanske var du som förväxlade portar med en url”

  LOL Skulle inte tro det. Jag kan GARANTERA att jag har mer kunskap om natverk av vad du har. Jag AR en system/network administrator, och arbetar dagligen med dns, url rewrite, port forwarding, geo ip blocking etc etc. Dock kan man ju latt se att du enbart har basala kunskaper i amnet i och med vad du skriver i dina inlagg.

  SELECT * FROM Users WHERE clue <= 0;
  id | user | alias
  ————————————————————–
  1 | nejtillpirater | urban
  (1 rows)

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 10:25

 26. @YesToPP

  ”Andock sa har du kommit med inlagg hos Anna T under Anonym. Sa vem vet vilka andra anvandarnamn du skriver under.”

  På vilket sätt skulle det vara relevant vilka signaturer jag använt för länge sedan? Ditt enda syfte är att använda det är att sänka mina argument eftersom dina egna tydligen inte är starka nog. Även du borde inse att när jag skriver ett inlägg under signaturen nejtillpirater och med tydlig länk till min egen blogg, så är det fullständigt irrelevant vilka andra signaturer jag ev. använt tidigare. Hur skulle det se ut om alla debattörer skulle behöva deklarera alla ev. tidigare signaturer man använt eller hela tiden påminnas eller få antydningar/gissningar om detta? Det är ju rent trams!

  ”Marks att du aldrig arbetat med en firewall. Default ar att alla portar ar lasta, for att man sedan kan oppna upp dessa nar de behovs.”

  Jaså? Hur märks det? För något jag skrev? För något jag INTE skrev? Borde jag skrivit ATT jag jobbat med en brandvägg och sen rapa upp så mycket tekniska detaljer kring detta som möjiigt? Du är oerhört barnslig. Jag jobbar inte med så simpla saker som systemadministration eller nätverksadministration, det finns det andra som sysslar med. Men självklart konfigurerar jag min egen router och brandväggar i mina egna datorer och öppnar portar vid behov. Aldrig att jag skulle vilja jobba dagligen med sådana trivialiteter.

  ”Jag kan GARANTERA att jag har mer kunskap om natverk av vad du har. Jag AR en system/network administrator, och arbetar dagligen med dns, url rewrite, port forwarding, geo ip blocking etc etc.”

  Ja då är det ju oerhört märkligt att du skrev att Telia skulle blockera ALLA portar. LOL

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 10:48

 27. @Urban/NTP

  ”Jag jobbar inte med så simpla saker som systemadministration eller nätverksadministration”

  LOL Ytterligare ett bevis att du inte har en aning om vad det innebar att vara system/natverks administrator. Om det nu ar sa SIMPELT som du tror, hur kommer det sig da att foretag har svarigheter att hitta system/natverks administratorer som vet vad de gor? Kanske du tankte pa Windows system administratorer? Riktiga administratorer arbetar i CLI.

  ”Jaså? Hur märks det?”

  Det marks da du inte vet att man maste oppna en port i firewallen. Det ar som sagt lattare att oppna en liten mangd portar, and att stanga en valdigt stor mangd portar. Tank hur lang tid du skulle behova spendera med att uppdatera iptables om alla portar var oppna i default lage. Hur STOR hade inte iptables filen blivit da efter ett tag? lol

  ”en självklart konfigurerar jag min egen router och brandväggar i mina egna datorer och öppnar portar vid behov. Aldrig att jag skulle vilja jobba dagligen med sådana trivialiteter.”

  Kan verkligen tanka mig att vad du gor pa din router ar trivialt. En NAT for din egna pre-configured WAMP server kanske – for tror knappast du vet hur man satter up en LAMP – aven om detta ar basala kunskaper nu for tiden. lol Om du tror att vad du gor i din lilla hobby router hemma ar samma sak som man gor pa en 20 000 kr cisco router, da ar du ute och cycklar. Har du sett CCNA litteraturen man behover lara sig for att bli certifierad pa cisco hardvaran? Trivialt? KNAPPAST. En sadan kommentar far dig bara att se ut som en idiot.

  ”Ja då är det ju oerhört märkligt att du skrev att Telia skulle blockera ALLA portar. LOL”

  Ja, det ar ju INTE markligt att du INTE forstar vad det pratas om. Det ar du ju kand for om man sager som sa.

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 11:42

 28. @YesToPP

  ”LOL Ytterligare ett bevis att du inte har en aning om vad det innebar att vara system/natverks administrator.”

  Jodå, jag har kollegor som jobbar med detta så jag vet vad det innebär. Alla jobb är viktiga men ett sådant simpelt jobb skulle inte vara någon utmaning för mig personligen, andra kanske inte skulle gilla det jobb jag har.

  ”Det marks da du inte vet att man maste oppna en port i firewallen.”

  Det är ju märkligt att du lyckas dra slutsatser ur tomma intet. Det är obegripligt hur din hjärna fungerar. Om man inte aktivt skriver något så vill du få det till att man inte vet hur det fungerar, fast inget av det man skrivit motsäger det du förväntar dig att man skriver. Inser du inte hur befängt det är? Nästan alla har väl öppnat portar i brandväggen/routern, det är ju ett dussinjobb, ungefär som att installera Windows. Min morsa klarar det nog inte att öppna portar men i stort sett alla jag känner skulle klara det. Har man gjort det X gånger så vet man ju att man måste öppna aktivt och man vet också att det är ett hjärndött och trist rutinjobb som man knappast vill utföra mer än när man måste. Om vissa vill ha det som yrke så är det upp till dem, jag respekterar att en del vill ha enklare jobb, kanske med mindre ansvar och utsatthet. Alla har olika förutsättningar, intresse och behov.

  ”Om du tror att vad du gor i din lilla hobby router hemma ar samma sak som man gor pa en 20 000 kr cisco router, da ar du ute och cycklar.”

  Du är ute och cyklar i din stavning. Självklart bör den som jobbar som system/nätverksadministratör ha högre kunskap om de rutinuppgifter som ingår i jobbet än någon som bara behöver göra något då och då, pss som att ett kabeldragare är bättre på att dra kabel än vad jag är när jag tvingas göra det. Gillar du ditt jobb så grattis – då gör du säkert också ett bra jobb. Men för mig skulle ett sådant jobb inte vara någon utmaning så jag tar hellre ett mer avancerat och välavlönat jobb.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 14:53

 29. @Urban/NTP

  ”Jodå, jag har kollegor som jobbar med detta så jag vet vad det innebär.”

  Det dar var det dummaste jag hort pa lange. Bara for du har kollegor som jobbar med detta, sa innebar det ju inte att du vet allt som de gor. Eller du kanske inte har nagot annat att gora an att hanga over dina kollegors axlar?

  ”Det är obegripligt hur din hjärna fungerar.”

  Den dar kommentaren ar snarare mer lampad for dig sjalv. Du har ju visat gang pa gang har och pa din egen blogg hur snedvriden din logik (skulle mer kunna kallas ologik) ar. Det som gor saken mer skrattretande, ar att du inte ens inser hur fel din egen logik ar. Inte ens efter att ha fatt den ytterst motbevisad av individer sa som professorn och fredrika.

  ”Om man inte aktivt skriver något så vill du få det till att man inte vet hur det fungerar”

  Du har ju inte skrivit NAGOT, som ens pavisar att du har den minsta forstaelse om saker sa som portar, dpi eller ip headers. Dock sa skriver du i dina inlagg att du ar sa saker pa det du skrivet. Att du inte ens har den minimala kunskapen att det KRAVS dpi for att kunna se vilket protokoll som finns inne i ip headern sa hade inte den har diskutionen behovts. *suck*

  ”Nästan alla har väl öppnat portar i brandväggen/routern”

  Jo, vem som helst kan oppna en port pa en leksaksrouter, ar ju bara att klicka. Skulle dock vilja se dig forsoka det pa en cisco router. lol Tror du till och med skulle haft problem med att enbart logga in pa den. lol

  ”Du är ute och cyklar i din stavning”

  LOL Ar det allt du kan klaga pa? Min stavning? Ursakta mig om svenska inte ar mitt primara sprak langre. Jag klagar inte pa dig nar du gor stavfel nar du skriver pa engelska – vilket har hant nagra ganger. (btw ”pss som att ett kabeldragare” menar du inte ”pss som att EN kabeldragare” ). Min svenska ma vara rostig, men till och med jag tycker att det dar sag mysko ut. lol

  ”än någon som bara behöver göra något då och då”

  LOL Skulle vilja se nagon som ”bara behover gora nagot da och da” pa en cisco router. Kan lova dig att jag ALDRIG tillatigt nagon icke behorig i narheten av mitt foretags routrar. Tror knappast nagon annan sysadmin skulle fa for sig att gora det heller.

  ”tar hellre ett mer avancerat och välavlönat jobb”

  Och vilket typ av jobb anser du vara mer avancerat an system/natverks administrator? Skulle vara intressant att veta.

  Att vara en sysadmin, betyder att man hela, hela tiden maste halla sig ajour med det senaste. Man maste hela tiden leka detektiv och hitta alla sma detaljer som kan finslipas for att kunna plocka ut de dar sista ms i responstid man kan fran systemet. Chefer gillar ju inte att kopa ny hardvara varje ar. Uptime ar pengar, och lyckas du inte som sysadmin att till 99,9% av tiden undvika downtime, sa lar du inte bli langvarig pa jobbet. Avancerat? Prova att rsynca en 600GB databas mellan 2 iscsi enheter och satta upp kopian som en standby med streaming replication och wal archiving via nfs UTAN att stoppa den primara databasen, eller UTAN att en enda updaterad rad forsvinner pa standby maskinen. Manga skulle kalla detta avancerat, sysadmins kallar det en utmaning. lol

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 15:43

 30. @YesToPP

  ”Prova att rsynca en 600GB databas mellan 2 iscsi enheter och satta upp kopian som en standby med streaming replication och wal archiving via nfs UTAN att stoppa den primara databasen, eller UTAN att en enda updaterad rad forsvinner pa standby maskinen.”

  Barnsligt. Låter inte speciellt svårt och jobbar man med detta så bör det handla om enkla rutinuppgifter. Det är bra att det finns folk som trivs med den här typen av rutinjobb men själv vill jag ha lite mer utmanande arbetsuppgifter. Jag kan tänka mig att en del av svårigheterna kring att få bra systemadminsistratörer är att det är ett ganska simpelt och trist jobb, antagligen inte speciellt bra avlönat heller.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 17:15

 31. känns som vi kommit långt off topic.

  frågan var väl hur ska telia rent tekniskt ska kunna stoppa skype.
  i denna artiklen
  http://svt.se/2.22620/1.2623497/telia_stryper_skype_i_mobilnat

  säger Charlotte Züger på Telia, att de blockerar p2p, i tron om att det bara skulle stoppa fildelning.
  (det går fildela utan att använda p2p, men torrent siter använder det)
  så i nuläget blockerar telia torrent siter, samt skype och (antagligen) spotify, efter som de alla använder p2p.

  ”Men hur ska ni kunna avgöra ifall kunden använder ip-telefoni om ni inte kan skilja på fildelningsteknik och annan datatrafik?
  -Så småningom kommer det att komma en teknik som gör att vi kan särskilja just ip-telefoni, men i dagsläget finns det ingen sådan teknisk funktionalitet, säger Charlotte Züger.”

  vad folk här hävdar är att med nuvarande teknik så krävs det DPI för att se skillnad.

  av artikeln framkommer att telia inte använder DPI i nuläget.

  och de senaste kommentarerna har bara varit ”mitt jobb är svårare än ditt” ifrån bägge håll.

  Kommentar av Petrus — 10 mars 2012 @ 17:37

 32. @Urban/NTP

  ”Låter inte speciellt svårt”

  LOL Annu en gang lyckas du med prestationen att klacka ur dig saker UTAN at ens veta vad som kravs.

  ”är att det är ett ganska simpelt och trist jobb”

  Jag blir sa trott nar jag ser personer som Urban/NTP som kommer med inlagg i debatter dar han/hon vill utmala sig som en expert pa alla dessa amnen personen debatterar i, utan att ha ens basala kunskaper i amnet.

  Det ar ganska uppenbart att Urban/NTP har valdigt begransade kunskaper nar det kommer till datorteknik och natverk. Anda sa basunerar denna personen ut sitt budskap och den som forsoker forklara att personen har fel i vad de sager, alltid maste overbevisa personen 15 ganger om. Hur svart ar det att inse att dpi ar ett krav for att kunna filtrera trafik baserat pa protokoll?

  Enligt min erfarenhet nar det galler Urban/NTP sa begransar sig inte detta enbart till datorteknik och natverk. Nej, han/hon ar aven en ledande expert i upphovsratt, rattegangar i upphovsrattsfall, att tolka lagen, veta hur EU byrakratin funkar, veta vad personer menar nar de sager nagot (aven om det ar uppenbart vad personen menar och det ar tvartemot vad Urban/NTP tycker) etc. etc.

  Aven om EU politiker sager tvart emot det han/hon sager, advokater och rattsspecialister sager tvart emot det han/hon sager, folk som FAKTISKT arbetar och har erfarenheter som stracker sig sa mycket mer an enbart ytligt vetande – sa som experter etc etc, sa verkar det som om han/hon ar oformogen att ens tanka tanken pa att han/hon kan ha fel. Det verkar nastan som om nagon faktiskt visar vad de vet i amnet for att papeka just hur fel han/hon har i sitt resonemang, sa ar det alltid barnsligt, irrelevant, inget speciellt eller ens vart att fundera pa.

  Att Urban/NTP har mage att komma in har pa Christians blogg och forsoka pavisa att han/hon faktiskt vet mer angaende vad som pagar i Bryssel an en person som varit i Bryssel i mer an tva ar ar bara skrattretande. Att sedan Urban/NTP inte ens klarar av att ens skriva ett inlagg pa en artikel dar bade han/hon och pp tycker samma sak, UTAN att stoppa in nedvarderande saker om pp visar ju enbart att personen ifraga inte bryr sig om fragan i sig, utan enbart vill hitta saker att klaga pa ang. pp. Vet inte vad ett sadant beteende skulle kunna kallas, men sociopat ar en av sakerna som poppar in i mitt huvud. (Ja, jag vet, nu kommer du att anklaga mig for personangrepp, men jag kan inte hjalpa att 3 av de 6 punkterna som anvands for att identifiera en sociopat passar in pa din debattstil.)

  Och det enda man hor nar han/hon blir overost med fakta och bevis som talar mot han/henne ar; barnsligt, ohederligt, halmgubbar, logner etc etc, nar det i sjalva verket ar mer Urban/NTP som dessa saker passar in pa.

  Hur definierade man ett troll igen? Ahh…

  ”someone who posts inflammatory, extraneous, or off-topic messages in an online community, such as an online discussion forum, chat room, or blog, with the primary intent of provoking readers into an emotional response or of otherwise disrupting normal on-topic discussion.”

  Does it sound familiar? If the shoe fits.

  Trott, trott, trott…

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 17:55

 33. @Petrus

  Ja vi får väl se vad de gör och dessutom är det aningen oklart exakt vilken lösning man valt i dagsläget, en artikel säger blockerat, en annan bandbreddsbegränsat.

  Om frågan gäller enbart Skype så beror det ju också på vad Skype gör, vilka portar de använder eller kommer att använda, vilka portar Telia blockerar eller bandbreddsbegränsar, men även om man differentierar mellan HTTP eller andra protokoll på port 80 osv.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 mars 2012 @ 17:55

 34. @petrus

  ”känns som vi kommit långt off topic.”

  Jupp. Men vad kan man gora nar en person inte forstar simpel fakta? Det kravs dpi for att kunna filtrera pa protokoll niva, och i annat fall kan man enbart filtrera portar.

  Sorry for att jag (med storsta sannolikhet) matat trollet igen.

  Kommentar av YesToPP — 10 mars 2012 @ 17:59

 35. @ nejtillpirater

  Det är märkligt att “PIrate MEP” använder sig av ordet parasitera, det är ju piraterna som parasiterar på andra!

  Om vi bortser från att du återigen verkar blanda ihop parasiterande med givmildhet i fallet när människor kostnadsfritt delar med sig av införskaffad information sinsemellan, så förblir din invändning ändock högst märklig.

  Med din logik, eller snarare sedvanlig brist på logik i dina resonemang, så skulle det till och med, enligt dig då, vara märkligt ifall en tjuv valde att kalla andra tjuvar för just tjuvar, trots att det skulle vara en korrekt benämning.

  Högst anmärkningsvärt med andra ord, dock inte förvånande med tanke på alla ologiska konstruktioner som du ständigt slänger vilt omkring dig på den här bloggen.

  men å andra sidan är det väl fritt för operatörerna att diktera villkoren

  Det är det sannerligen inte…

  @Mattias #2(…)Fast nu gällde det ju inte att blockera utan att ta extra betalt. Posten kan ju ta extra betalt för en viss typ av försändelser, man får ju då acceptera deras prissättning eller använda ett annat företag.

  Det har sedan länge konstaterats att liknelser inte är din starka sida, vilket återigen bekräftas här ovan. Faktum är att Posten inte tar extra betalt för försändelser som är adresserade till deras konkurrenter, vilket är exakt vad Telia ger uttryck för att vilja här.

  Fast du kanske tycker att det är helt okej ifall företag sysslar med sådan konkurrenshämmande verksamhet där kunderna debiteras extra ifall de skickar paket adresserade till konkurrerande företag? Att Posten skulle debitera dig extra ifall du väljer att skicka ett paket adresserat till Schenker kanske du finner helt naturligt?

  Det verkar i alla fall som att du håller med om att det är magstarkt att kalla det för att parasitera på andra, speciellt i ljuset av att det är just det som pirater sysslar med.

  Nej. Mattias höll inte med dig angående din subjektiva åsikt om att det på något märkligt sätt skulle anses vara parasiterande när människor frivilligt och kostnadsfritt delar med sig av information sinsemellan.

  Varför kommer du dragandes med sådana lögner? Och tänker du be honom om ursäkt för att du tillskriver honom saker som han inte yttrat?

  Jag gillar inte att Telia inför begränsningar men det är knappast att parasitera så som piraterna gör när de parasiterar på upphovsmännen och på de ärligt betalande konsumenterna.

  Att frivilligt och kostnadsfritt dela med sig av information mellan medmänniskor kan på inget sätt likställas med att parasitera.

  Hur kom du fram till den verklighetsfrånvända åsikten? Kanske det är dags för dig att införskaffa en ordbok så att du kan slå upp innebörden av begrepp som parasitera och stöld?

  Upphovsmännen och de ärligt betalande konsumenterna kan dock inte göra något alls för att värja sig från piraternas parasiterande

  Det är svårt att värja sig från något som inte existerar till att börja med…

  @Scary #9(…)Nu handlade ju detta inte alls om att stoppa VPN och använda DPI så du debatterar mot en nidbild, alltså en solklar halmdocka.

  Vad som är ironiskt i det här laget är att du, trots alla dina ständiga halmgubbar som du kommer dragandes med på den här bloggen, fortfarande inte klarar av att identifiera en halmgubbe, vare sig den kommer från dig själv eller någon annan.

  Att beskriva hur verkligheten ser ut kan på inget sätt betraktas vara en halmgubbe. Detta är en självklarhet för alla personer som förstår innebörden av begreppet halmgubbe.

  @Scary #9(…)Du använder begrepp som ohederlighet och lögn men lägger i själva verket fram värsta halmdockorna och har mage att kalla någon annan för det som du själv är

  Fast nu var det bevisligen du själv och inte Scary som stod för ohederligheterna här bland kommentarerna. Att du sedan verkar ha det som hobby på den här bloggen blir än mer talande.

  @Scary

  “Jo, det är precis det det gör. Enda sättet för Telia att blockera specifikt Skype är genom Deep Packet Inspection då man annars inte kan särskilja mellan p2p-protokoll som används för Skype eller ett använt för en annan tjänst.

  DPI och VPN är alltså exakt det man diskuterar. Din kompetens lyser än en gång med sin frånvaro.”

  Telia hävdar att man bandbreddsbegränsar P2P, inte blockerar.

  Vad som blir än mer uppenbart är att du har dålig förståelse för vad folk faktiskt skriver. Ingenstans i texten som du citerar har Scary kommit med ett påstående om vad Telia gör i dagsläget, varvid din invändning i sedvanlig stil blir direkt ohederlig, samt irrelevant.

  Vidare spelar det för Scarys resonemang ingen större roll huruvida Telia skulle välja att blockera eller bandbreddsbegränsa Skype, så bemöt istället resonemanget på ett sakligt och hederligt sätt, så vida du nu innehar någon nämnvärd kompetens på området.

  Du spekulerar bara angående vad de kommer att göra i framtiden (…)

  Ingalunda. Scary tydliggör hur verkligheten ser ut och vad som skulle krävas för att Telia ska kunna särskilja Skype från övrig P2P-trafik.

  Men vi får väl se vem som får rätt. Minns du vem som fick rätt angående att TPBs domar skulle vinna laga kraft? Inte var det du i alla fall, trots din påstådda s.k. kompetens…

  En person som har den rätta kompetensen för ämnet som diskuteras och är intresserad av en saklig och hederlig diskussion har inget behov av att komma och dra upp helt irrelevanta spådomar som ovan.

  (…)Eftersom informationen är otydlig så kan man inte diskutera om den ena eller andra personen bäst förstår tekniken,(…)

  Förståelse över en viss teknik är faktiskt oberoende av hur ett visst företag väljer att implementera den. Detta är en logisk självklarhet som ligger på en så pass simpel nivå att en förståelse för detta faktum först måste äga rum innan man kan anses inneha teknisk kompetens på det här området.

  Gratulerar till att du återigen gör bort det fullständigt genom att komma med dessa ologiska slutsatser…

  Jag förstår tekniken alldeles utmärkt.

  Vagare än så kan det väl inte bli.

  http://svt.se/2.22620/1.2623497/telia_stryper_skype_i_mobilnat

  Intressant att du hänvisar till en artikel som förstärker relevansen i Scarys resonemang:

  ”Men hur ska ni kunna avgöra ifall kunden använder ip-telefoni om ni inte kan skilja på fildelningsteknik och annan datatrafik?
  -Så småningom kommer det att komma en teknik som gör att vi kan särskilja just ip-telefoni, men i dagsläget finns det ingen sådan teknisk funktionalitet, säger Charlotte Züger. Än så länge handlar det bara om att vi är tydliga med detta i avtalen.”

  Det finns alltså lite olika bilder av vad Telia gör, blockerar eller bandbreddsbegränsar.

  Du får kalla det va du vill eftersom det är tämligen ointressant för diskussionen.

  Vad som däremot är intressant är det faktum att Telia i dagsläget särbehandlar trafik till konkurrenter, att de vill ta betalt för ip-telefoni, att de uttryckligen sagt att det i framtiden kommer vara möjligt för dom att särskilja ip-telefoni från övrig trafik, och Scarys och YesToPPs upplysning om vad som skulle krävas för ett sådant särskiljande.

  Ni har sedan teorier om vad de ev. kommer att göra i framtiden, vilket vi ännu inte har svaret på,

  Vad de har diskuterat är vad som skulle krävas för att Telia skall kunna särskilja ip-telefoni från övrig trafik. Detta är högst intressant med tanke på de uttalanden som Telia gjort på senaste tiden.

  och försöker göra detta till ett resonemang om kompetens.

  Ingalunda. De har tydliggjort vad som krävs av Telia ifall de vill särskilja ip-telefoni från övrig trafik. Ifall du sedan har problem att följa det tekniska resonemanget kan inte de belastas för.

  Det ni visar är att i den mån ni behärskar tekniken så saknar ni förmåga att veta när ni ska applicera olika detaljerade tekniska resonemang.

  Att komma med substanslösa anklagelser som ovan förändrar inte det faktum att de tydligt har visat vad som skulle krävas för att Telia ska kunna särskilja ip-telefoni från övrig trafik, vilket är högst intressant med tanke på de uttalanden som Telia gjort på senare tid.

  Lite av hemmablinda fackidioter alltså.

  Sakligheterna bara sprudlar fram ur det hörn som du målat in dig i…

  @YesToPP #23

  “@Urban..”

  Jag har kallat mig nejtillpirater i flera år. Omoget.

  Att kalla dig för de nickname som du använt dig kan på inget sätt anses vara omoget. Hur vore det om du istället koncentrerade dig på sakdebatten?

  “Det roliga i kraksangen ar ju att personen som uttalar sig for Telias rakning inte har en aning om vad de pratar om.”

  Ja det håller jag med om, det är just därför som det är svårt att dra några tekniska slutsatser.

  Tvärtom. Möjligheten att dra tekniska slutsatser är oberoende av den tekniska kompetensen hos Telias presstjänst. Detta är en logiskt självklarhet på en mycket simpel nivå.

  Jag anser tvärtom att man är tekniskt okunnig om man inte kan vet NÄR man väljer att gå in på tekniska detaljer och när man väljer att avstå för att det är irrelevant i sammanhanget.

  Är du seriös? Har du för avsikt att ta rekord i antalet ologiska slutsatser i en och samma diskussion?

  Att vara teknisk kunnig på ett visst specifikt tekniskt område är helt fristående från andra kompetenser som rör just debatteknik. Detta är en logiskt självklarhet på en mycket simpel nivå. Ändå misslyckas du.

  @YesToPP

  “LOL Ytterligare ett bevis att du inte har en aning om vad det innebar att vara system/natverks administrator.”

  Jodå, jag har kollegor som jobbar med detta så jag vet vad det innebär. Alla jobb är viktiga men ett sådant simpelt jobb skulle inte vara någon utmaning för mig personligen, andra kanske inte skulle gilla det jobb jag har.

  Så ifall jag har en kompis som jobbar som astronaut så kan jag med hävda att jag vet vad det jobbet innebär? Som om det inte vore nog så kan jag även hävda att jobbet är trivialt? Eller är det så att man i själva verket måste förstå jobbet före innan man kan göra dessa uttalanden?

  Kommentar av Professor — 10 mars 2012 @ 22:02

 36. @ Nejtillpirater

  och upphovsrätten härstammar från den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna. (https://christianengstrom.wordpress.com/2012/03/02/ett-brott-att-skriva-pa-acta-avtalet/)

  Jag noterar att du fortfarande vägrat att svara på de frågor som Fredrika ställde i samband med detta oerhört anmärkningsvärda påstående från din sida. För att hjälpa dig på traven så kommer här en direktlänk till frågorna:
  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/03/02/ett-brott-att-skriva-pa-acta-avtalet/#comment-20963

  Kommentar av Professor — 10 mars 2012 @ 22:23

 37. @nejtillpirater

  Barnsligt. Låter inte speciellt svårt och jobbar man med detta så bör det handla om enkla rutinuppgifter. Det är bra att det finns folk som trivs med den här typen av rutinjobb men själv vill jag ha lite mer utmanande arbetsuppgifter. Jag kan tänka mig att en del av svårigheterna kring att få bra systemadminsistratörer är att det är ett ganska simpelt och trist jobb, antagligen inte speciellt bra avlönat heller.”

  Bra systemadministratörer är en av de arbetsgrupper det är absolut svårast att hitta lämpligt folk till. Kriterierna inkluderar hög intelligens, flexibilitet, och en förmåga att kunna tyda och tolka komplexa system. Det är faktiskt statistiskt sett enklare att hitta en lämplig person att utbilda till en skicklig kirurg än vad det är att hitta en lämplig person att utbilda till en skicklig systemadiminstratör.

  Vilket är anledningen att marknaden skriker efter IT-kompetenta trots att samtliga högskolor sedan länge har haft omfattande utbildningar inom nätverk och systemarkitektur.

  Det grundläggande kriteriet på en systemadministratör är att det han hanterar måste fungera. Oavsett hur komplext det är så måste det fungera. Skulle man applicerat samma konsekvensanalys som marketing eller legal på IT så skulle inget intranät fungera idag. Din tanke om vad som är en enkel rutinuppgift är lika tillämpbar som om det hade gällt ett kirurgiskt ingrepp. Ja, man följer ett protokoll man vet ger resultat. Kan man inte överskåda konsekvenserna till fullo så avhåller man sig från att göra ingreppet.

  Att du i det läget väljer att se med upphöjt förakt på de som vet hur den teknik som l dag är den mest utbredda och använda i alla segment av samhället – och grunden som all kommunikation förlitar sig på – lägger dina åsikter på samma nivå som en trilsk femåring som inte fattar varför mannen som har körkortet är den enda som får lov att framföra bilen.

  Men jag kan uppriktigt sagt inte säga att jag är förvånad. Du är i dina kommentarer mycket konsekvent med din skriande blindhet rörande konsekvenserna av det du ofta och gärna hjärtligt applåderar. Som exempelvis när du bifaller ACTA’s första tolkningar som hade gjort det omöjligt att inneha en persondator och olagligförklarat open source.

  Eller dina förslag om ”rimlig” lagstiftning som är att jämställa med att företag skall få lov att förbigå samtliga de privatlivsskydd som myndigheter och rättsväsende av god grund är tvungna respektera.

  Det som verkligen gör mig häpen, däremot, är när du i dina inlägg ovan i en och samma veva lyckas skriva alla på näsan att du inte har den ringaste aning om vad Telia kommer bli tvungna att göra för att åstadkomma det de uttalar sig om och sedan direkt därefter antyder att den kunskapen inte är särskilt viktig.

  Nej, förvisso. Jag är säker på att ett jobb där man kommer undan med att flumma runt utan möjlighet att ta konsekvensen för det man gjort är ”roligare” än ett där man är nödd och tvungen att följa orsak och verkan hela vägen. Jag har ingen aning om vad du sysslar med, men är hyfsat säker på att till skilnad ifrån mig eller YesTOPP kommer du kunna ersättas på tre dagars varsel med kanske en månads skolning i företagspolicy.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 12 mars 2012 @ 10:26

 38. @Scary #37

  ”Bra systemadministratörer är en av de arbetsgrupper det är absolut svårast att hitta lämpligt folk till. Kriterierna inkluderar hög intelligens, flexibilitet, och en förmåga att kunna tyda och tolka komplexa system.”

  De kriterierna är sådant som vi ser som självklara de hundratals system- och programvaruingenjörer vi har på min arbetsplats.

  ”Att du i det läget väljer att se med upphöjt förakt på de som vet hur den teknik som l dag är den mest utbredda och använda i alla segment av samhället – och grunden som all kommunikation förlitar sig på – lägger dina åsikter på samma nivå som en trilsk femåring som inte fattar varför mannen som har körkortet är den enda som får lov att framföra bilen.”

  Jag föraktar inte alls jobbet som systemadministratör, det är ett viktigt jobb. Men jag skulle inte se det som en utmaning utan som ett relativt enkelt jobb jämfört med mitt eget och många av mina kollegors. Vi är beroende av att ha bra systemadminsistratörer, självklart, liksom vi har behov av ekonomer, städare och alla möjliga yrkesgrupper som måste samverka på en arbetsplats.

  ”Som exempelvis när du bifaller ACTA’s första tolkningar som hade gjort det omöjligt att inneha en persondator och olagligförklarat open source.”

  Baserat på piraters vantolkning av första utgåvorna av ACTA, eller vantolkningar av diverse mer eller mindre lösa rykten om ACTA. Det är ju helt uteslutet att någon skulle föreslå ett avtal som skulle göra det omöjligt att inneha en persondator, det är helt befängt att påstå något annat.

  ”Det som verkligen gör mig häpen, däremot, är när du i dina inlägg ovan i en och samma veva lyckas skriva alla på näsan att du inte har den ringaste aning om vad Telia kommer bli tvungna att göra för att åstadkomma det de uttalar sig om och sedan direkt därefter antyder att den kunskapen inte är särskilt viktig.”

  Jag påstår att informationen från Telia är otydlig, både vad gäller hur de gör idag och hur de tänker göra i framtiden. De personerna som uttalar sig från Telia verkar vara oerhört dåligt insatta. Därför är det svårt veta exakt vad de menar.

  ”Jag är säker på att ett jobb där man kommer undan med att flumma runt utan möjlighet att ta konsekvensen för det man gjort är “roligare” än ett där man är nödd och tvungen att följa orsak och verkan hela vägen. Jag har ingen aning om vad du sysslar med, men är hyfsat säker på att till skilnad ifrån mig eller YesTOPP kommer du kunna ersättas på tre dagars varsel med kanske en månads skolning i företagspolicy.”

  Jag har ett ganska stort ansvar, inklusive ett juridiskt ansvar. Det finns ingen som helst möjlighet att flumma runt och jobbet kräver många års erfarenhet av avancerad systemutveckling/programvaruutveckling förutom civilingenjörsexamen eller högre. Ett jobb som systemadministratör kan man ta direkt efter utbildningen och även om det kan vara svårt att hitta folk just nu (gäller flera olika befattningar) så skulle det vara oerhört lätt att ersätta en systemadministratör jämfört med ett flertal andra och mer avancerade tjänster vi har. Men återigen – alla jobb är viktiga och behövs. Det viktigaste är hur pass väl jobbet utförs, inte vilket jobb som är mest avancerat. Kan man något så tycker man ju ofta att det är ganska lätt, relativt sett, och man börjar kanske leta efter nya utmaningar.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 mars 2012 @ 19:43

 39. @nejtillpirater — 12 mars 2012 @ 19:43

  > ”Jag har ett ganska stort ansvar, inklusive ett juridiskt ansvar.”

  Det påståendet gör det än mer besynnerligt att du dom senaste tre åren visat dig vara helt oförmögen att förstå den faktiska innebörden av oskuldspresumtionen, eller av hur vårt rättssystem fungerar överlag gällande faktumet att prejudicerande domar är det som avgör vad som är olagligt i motsats till din tro och ditt tyckande, eller faktumet vad interimistiska domslut egentligen har för relevans eller rättare sagt vad dom inte avgör, såsom skuld och äganderätt, eller faktumet att vi inte använder oss av omvänd bevisbörda i domstolarna, eller faktumet att du regelbundet ägnar dig åt lagbrott och förtal trots att du hycklande påstår att lag ska följas, vilket du iofs senare erkände bara gällde när man personligen tyckte att dom behövde följas, eller faktumet att Pirate Bay än idag betraktas som en helt laglig sajt av vårt rättssystem.

  Man kan sannerligen tycka att någon som påstår sig ha ett juridiskt ansvar på arbetet skulle förstå alla dessa fundamentala självklara detaljer om hur vårt rättssystem faktiskt fungerar, och att den omvänt borde hålla sig borta från att bryta mot lagen hela tiden, men i verkligheten har det som bekant visat sig vara tvärtom, du fattar absolut ingenting om hur vårt rättssystem fungerar, men du bryter däremot ogenerat mot lagen så ofta du får en chans.

  Det kan nog vara så att det är något som inte stämmer med din historia gällande ditt påstådda ansvarsområde och juridiska ansvar. Du har ju som bekant påträffats med lögner en herrans massa gånger förut, så din vana trogen..

  Din groteska okunskap gällande samtliga immaterialrättsmonopol är en sak, och att du ofta argumenterar för nån form av kommunism eller planekonomi, samtidigt som du saknar respekt för äganderätten och är emot den fria marknaden och konkurrens är en sak, och att du ofta argumenterar emot dom mänskliga rättigheterna och är emot rättssäkerhet och efterfrågar omvänd bevisbörda, och att du verkar hylla fascism, är en sak, men att ett företag skulle ge dig någon form av juridiskt ansvar, ja det vore väl kanske för att ha en målvakt som inte förstår vad den skriver under..

  Apropå dina lögner, du har fortfarande inte uttalat dig mer om dom sen du blev avslöjad i nedan tråd, där du även fällde det extremt märkliga uttrycket att upphovsrätten härstammar från dom mänskliga rättigheterna, och jag och flera andra väntar fortfarande på förtydliganden från dig gällande lögnerna och dina påståenden. Eller tänker du fortsätta att inte låtsas om alla dina lögner som blivit avslöjade i klartext, eller dina märkliga påståenden? Det är väl inte så att du trollar?

  https://christianengstrom.wordpress.com/2012/03/02/ett-brott-att-skriva-pa-acta-avtalet/#comment-20963

  Kommentar av Fredrika — 12 mars 2012 @ 20:44

 40. @ nejtillpirater

  @Scary #37

  “Bra systemadministratörer är en av de arbetsgrupper det är absolut svårast att hitta lämpligt folk till. Kriterierna inkluderar hög intelligens, flexibilitet, och en förmåga att kunna tyda och tolka komplexa system.”

  De kriterierna är sådant som vi ser som självklara de hundratals system- och programvaruingenjörer vi har på min arbetsplats.

  Huruvida du kan hitta ett fåtal andra arbetsgrupper med liknande kriterier är fullständigt ointressant som bemötande för Scarys upplistning av kriterier för yrket systemadministratör. Din invändning är intetsägande.

  “Att du i det läget väljer att se med upphöjt förakt på de som vet hur den teknik som l dag är den mest utbredda och använda i alla segment av samhället – och grunden som all kommunikation förlitar sig på – lägger dina åsikter på samma nivå som en trilsk femåring som inte fattar varför mannen som har körkortet är den enda som får lov att framföra bilen.”

  Jag föraktar inte alls jobbet som systemadministratör, det är ett viktigt jobb. Men jag skulle inte se det som en utmaning utan som ett relativt enkelt jobb jämfört med mitt eget och många av mina kollegors. Vi är beroende av att ha bra systemadminsistratörer, självklart, liksom vi har behov av ekonomer, städare och alla möjliga yrkesgrupper som måste samverka på en arbetsplats.

  Vad som är tydligt är att du försöker förminska yrket systemadministratör samtidigt som du försöker höja statusen på ditt eget hemliga jobb. Faktum är dock att yrket systemadministratör är ett högst relevant yrke med specialkompetens som är ytterst relevant för diskussionen.

  Det är en sak ifall du känner att din egen för diskussionen relevanta kompetens inte räcker till för att hålla dig till sakfrågorna. Det är däremot inget som rättfärdigar ohederliga försök att vinna diskussionen genom att nedvärdera andras för diskussionen ytterst relevanta yrken samtidigt som du försöker höja statusen på ditt eget hemliga yrke.

  Har man kunskap i de ämnen som diskuteras så brukar det oftast märkas rätt snabbt. Lama tjuvknep som du försöker med brukar däremot inte höja trovärdigheten.

  “Som exempelvis när du bifaller ACTA’s första tolkningar som hade gjort det omöjligt att inneha en persondator och olagligförklarat open source.”

  Baserat på piraters vantolkning av första utgåvorna av ACTA, eller vantolkningar av diverse mer eller mindre lösa rykten om ACTA. Det är ju helt uteslutet att någon skulle föreslå ett avtal som skulle göra det omöjligt att inneha en persondator, det är helt befängt att påstå något annat.

  Med simpel logik kan man dra den uppenbara slutsatsen att en person kan föreslå bestämmelser som får en annan effekt än den personen först hade i åtanke.

  Tänker du fortsätta att förneka denna solklara självklarhet?

  “Jag är säker på att ett jobb där man kommer undan med att flumma runt utan möjlighet att ta konsekvensen för det man gjort är “roligare” än ett där man är nödd och tvungen att följa orsak och verkan hela vägen. Jag har ingen aning om vad du sysslar med, men är hyfsat säker på att till skilnad ifrån mig eller YesTOPP kommer du kunna ersättas på tre dagars varsel med kanske en månads skolning i företagspolicy.”

  Jag har ett ganska stort ansvar, inklusive ett juridiskt ansvar. Det finns ingen som helst möjlighet att flumma runt och jobbet kräver många års erfarenhet av avancerad systemutveckling/programvaruutveckling förutom civilingenjörsexamen eller högre. Ett jobb som systemadministratör kan man ta direkt efter utbildningen och även om det kan vara svårt att hitta folk just nu (gäller flera olika befattningar) så skulle det vara oerhört lätt att ersätta en systemadministratör jämfört med ett flertal andra och mer avancerade tjänster vi har. Men återigen – alla jobb är viktiga och behövs. Det viktigaste är hur pass väl jobbet utförs, inte vilket jobb som är mest avancerat. Kan man något så tycker man ju ofta att det är ganska lätt, relativt sett, och man börjar kanske leta efter nya utmaningar.

  Det är tämligen anmärkningsvärt att du påstår att ditt yrke kräver många års erfarenhet av yrken där en utvecklad känsla för logik är ett krav, samtidigt som dina inlägg på denna blogg ständigt fylls av ytterst ologiska resonemang.

  Att du sedan är känd för att använda dig av direkt ohederliga debattekniker som förtal, halmgubbar, guilt by association, och direkta lögner på denna blogg kommer heller inte att höja din trovärdighet.

  Vidare noterar jag att du fortfarande försöker att nedvärdera yrket systemadministratör och höja ditt eget superhemliga yrke till skyarna. Faktum är dock att vilket yrke du än har och än hur mycket du väljer att blåsa upp dess vikt, så kommer ditt yrke att förbli fullständigt ointressant för diskussionen såvida du inte kan påvvisa att det kräver en kompetens som är relevant för det ämne som nu diskuteras.

  Så hur ska du ha det? Tänker du avslöja ditt superhemliga yrke så folk kan se ifall det kräver en för diskussionen relevant kompetens? Eller ska vi helt enkelt utgå från den annars enda rimliga slutsatsen att du försöker att nedvärdera dina meningsmotståndares yrken och samtidigt höja ditt eget superhemliga yrke på ett direkt ohederligt sätt som enbart kommer sänka din trovärdighet ytterligare?

  Kommentar av Professor — 12 mars 2012 @ 21:21

 41. Angående att ta upp yrke här så var det YesToPP som började med detta, och det är inte första gången:

  ”LOL Skulle inte tro det. Jag kan GARANTERA att jag har mer kunskap om natverk av vad du har. Jag AR en system/network administrator, och arbetar dagligen med dns, url rewrite, port forwarding, geo ip blocking etc etc. ”

  När det gäller juridiskt ansvar så brukar man med detta inte mena att man är jurist eller ansvarig för juridiken utan att man får ta det juridiska ansvar om något allvarligt inträffar, man kan alltså hamna i fängelse. Vanliga medarbetare utan sådant ansvar brukar normalt bara riskera att bli av med jobbet om man fuskat eller slarvat på ett tillräckligt grovt sätt och med tillräckligt allvarliga konsekvenser.

  Men vad tjänar det till att förklara något här…

  Kommentar av nejtillpirater — 13 mars 2012 @ 18:03

 42. @ nejtillpirater

  Angående att ta upp yrke här så var det YesToPP som började med detta, och det är inte första gången:

  Fast nu handlade det snarare om att du försöker nedvärdera dina meningsmotståndares yrken och och samtidigt höja ditt eget superhemliga yrke till skyarna på ett direkt ohederligt sätt som enbart kommer sänka din trovärdighet ytterligare.

  Sedan är det väl inget direkt fel med att nämna sitt yrke och arbetsuppgifter för att klargöra vilken sorts kompetens man besitter?

  När det gäller juridiskt ansvar så brukar man med detta inte mena att man är jurist eller ansvarig för juridiken utan att man får ta det juridiska ansvar om något allvarligt inträffar, man kan alltså hamna i fängelse. Vanliga medarbetare utan sådant ansvar brukar normalt bara riskera att bli av med jobbet om man fuskat eller slarvat på ett tillräckligt grovt sätt och med tillräckligt allvarliga konsekvenser.

  Värt att notera är att du inte nöjde dig med att i tråden https://christianengstrom.wordpress.com/2012/03/02/ett-brott-att-skriva-pa-acta-avtalet/ bemöta en av dina meningsmotståndare med rena härskartekniker istället för smeknamnet, utan nu fortsätter du att bemöta de personer som fortfarande väntar på svar på vissa frågor från dig utan att visa detta, i det här fallet Fredrika.

  Är de obesvarade frågorna verkligen så pinsamma för dig att du med alla medel måste ducka för dom, även ifall det varje gång du känner manad att bemöta något som dessa personer skriver blir tvingad att smyga med vem du egentligen bemöter?

  Men vad tjänar det till att förklara något här…

  Det ironiska i sammanhanget är att det är just du som gång efter gång för de ämnen som diskuteras på denna blogg behöver få fundamentala saker förklarade för dig, saker som du sedan fullständigt ignorerar och behöver få förklarade för dig igen.

  Jag har tappat räkningen på hur många gånger Fredrika har upplyst dig om samma fundamentala och självklara saker gällande immaterialrätt och vårt rättssystem, men du verkar sakna förmågan att inta ny kunskap. Istället verkar du leva kvar i en egen värld och gör om samma misstag om och om igen.

  Kommentar av Professor — 13 mars 2012 @ 18:56

 43. @nejtillpirater — 13 mars 2012 @ 18:03

  > ”När det gäller juridiskt ansvar så brukar man med detta inte mena att man är jurist eller ansvarig för juridiken utan att man får ta det juridiska ansvar om något allvarligt inträffar, man kan alltså hamna i fängelse. Vanliga medarbetare utan sådant ansvar brukar normalt bara riskera att bli av med jobbet om man fuskat eller slarvat på ett tillräckligt grovt sätt och med tillräckligt allvarliga konsekvenser.”

  Jag är fullt medveten om vad det betyder, men seriösa arbetsplatser brukar ändå utse någon som åtminstone besitter dom mest fundamentala grundkunskaperna om rättssystemet och juridik på åtminstone högstadienivå(vilket du dom senaste tre åren visat dig helt sakna), så att den förstår vad det innebär att ta detta juridiska ansvar.

  Eller så kanske dom har valt dig just för att du saknar dessa kunskaper, då dom vill ha nån lättlurad som inte förstår allvaret, och nån vars kompetens inte saknas om den blir fängslad. Som SDM tidigare påpekade, om du i din yrkesroll uppvisar samma oförmåga att ta till dig information och att tänka logiskt, som du demonstrerat här dom senaste tre åren, så kan du rimligtvis ersättas inom loppet av några timmar.

  > ”Men vad tjänar det till att förklara något här…”

  Ja det vet du inget om eftersom du aldrig förklarar något? Du kommer med påståenden, som sen ifrågasätts eller direkt visas vara felaktiga, sen tystnar du misstänkt fort. Du förklarar aldrig dig själv, vad det berodde på att du kom med det felaktiga påståendet, hur du hade lyckats missförstå något så grovt, om det berodde på okunskap, bristande läsförmåga, att du är ett betalt eller obetalt troll som är ute efter att söndra debatten, om du notoriskt ljuger för skojs skull, eller att du har andra hinder.

  Exempelvis så vill du ju inte förklara vad du menade med att upphovsrätten härstammar från dom mänskliga rättigheterna. Ska man tolka det som att du ljög den gången också?

  Kommentar av Fredrika — 13 mars 2012 @ 19:40

 44. @nejtillpirater

  Mycket udda resonemang. Eftersom jag ansvarar för att de databaser jag administrerar är korrekta blir det ofta min uppgift att vara den som talar om för medarbetare och chefer i vilken mån deras mödosamt utarbetade förslag i konkret effekt blir lagvidriga/bryter mot företagspolicy. En administratör kan med två enkla felaktiga knapptryckningar eller fel resonemang se till att bolaget som helhet plötsligt och irreversibelt begår skattebrott i miljonklassen – och därför är vi ofta mer insatta i principerna för både hur företagsmodellen fungerar och de lagliga konsekvenserna av vårt handlande än merparten av de övriga anställda.
  Vore vi inte det hade konsekvensen varit att likt Tieto nu nyligen, de företag vi vårdar lider avsevärda lagliga och ekonomiska skador.

  Det finns för i stort sett alla yrkesgrupper en långt bredare felmarginal som kan finnas acceptabel än vad det finns för en systemadministratör där den acceptabla felmarginalen i stället är i stort sett obefintlig då de potentiella konsekvenserna av ett misstag enkelt kan vara större än om chefen för bolaget i landet försvinner tillsammans med halva GM för året. Det här vet för det första alla som vet det minsta om ett företags system redan om. De flesta mellanchefer och samtliga högre chefer i beslutstagande ställning vet detta med säkerhet. Du har tydligen missat den detaljen.

  Det är vidare intressant att notera att du numera har ett yrke som hanterar juridik när du tidigare har varit mycket tydlig med att du har mångårig erfarenhet i datavetenskap. Det blir bara bättre och bättre. Förutom att du påstår dig ha mångåriga erfarenheter av datateknik är du nu en juridisk expert? Är du måhända även austronaut och utbildad astrofysiker? Har nobelkommittén ringt ännu?

  Detta är, som Fredrika och andra kommentatorer påpekar, högst anmärkningsvärt då du upprepade gånger har bevisat att de mest grundläggande kunskaper inom både IT och Juridik verkar ligga ovanför din horisont. På ett sätt som inte ens en tonåring med relativt färska gymnasiekunskaper i samhällslära skulle kunna missa

  Hittills har dina uppvisade kunskaper antytt ett annat yrke – pakethantering på en postterminal, möjligen. Ett yrke som kräver någon som helst form av konsekvensanalys, logisk tankeverksamhet eller kunskaper inom vare sig grundläggande juridik eller IT är du mer eller mindre diskvalificerad för direkt, beaktat dina tidigare uttalanden. Trots dina upprepade påståenden, både här och tidigare, att du verkar ha kompetens och yrkeserfarenhet inom bådadera.

  Antingen har du konsekvent spelat dum – d.v.s. trollat – under de år du har huserat på dessa sidor då dina självpåstådda sanslöst rika yrkeserfarenheter torde gett dig radikalt annorlunda verklighetsbild. Eller så far du återigen med lögn.

  Vad skall vi tolka det som?

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 15 mars 2012 @ 16:07

 45. @Scary #44

  ”Det är vidare intressant att notera att du numera har ett yrke som hanterar juridik”

  Detta är taget ur luften eller är ett av alla dina otaliga vantolkningar. Jag skrev att jag har ett juridiskt ansvar, dvs kan hamna i fängelse eller motsvarande om det som jag är ansvarig för inte utförs på ett korrekt sätt.

  ”Detta är, som Fredrika och andra kommentatorer påpekar, högst anmärkningsvärt då du upprepade gånger har bevisat att de mest grundläggande kunskaper inom både IT och Juridik verkar ligga ovanför din horisont. På ett sätt som inte ens en tonåring med relativt färska gymnasiekunskaper i samhällslära skulle kunna missa”

  M.m.

  Rena personangrepp. Om någon trollar här så är det du, Professor och Fredrika. Ni kan i stort sett aldrig hålla er till sakfrågan utan försöker hela tiden hitta olika sätt att angripa debattören som inte delar era åsikter. Ni beter er fruktansvärt omoget.

  Ni har inte haft många rätt hittills angående exempelvis TPB och frågan om lagligheten i deras verksamhet. Ni är usla förlorare och försöker kompensera detta med upprepade personangrepp. Ni borde skämmas men jag tror inte att ni har förmågan att känna skam, baserat på det jag observerat från era beteenden.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 mars 2012 @ 19:16

 46. @nejtillpirater — 15 mars 2012 @ 19:16

  > ”Ni kan i stort sett aldrig hålla er till sakfrågan utan försöker hela tiden hitta olika sätt att angripa debattören som inte delar era åsikter.”

  Vänligen sluta sprida lögner. Det är du som hela tiden flyr debatten och sakfrågorna, och eftersom du aldrig någonsin förklarar dig när du blivit avslöjad komma med uppenbara lögner eller felaktiga påståenden, eller förklarar vad du menar med dina diffusa påståenden, som i den förrförra tråden där du påstod att upphovsrätten härstammar från dom mänskliga rättigheterna, så är det du som hindrar vidare sakdebatt.

  Eftersom du hela tiden beter dig så, och fegt flyr diskussionerna och sakdebatten, och i praktiken trollar enligt ordets faktiska definition, så återstår inget annat än att påpeka och diskutera hur du självvalt beter dig, för att belysa vad sjutton du håller på med, så du inte kommer undan med det. Om du vill att det ska upphöra, så sluta bete dig så illa då, sluta sprid lögner, sluta fly från alla diskussioner, sluta trolla, och besvara dom direkta frågor som ställs till dig, gällande vad du själv påstått.

  > ”Ni har inte haft många rätt hittills angående exempelvis TPB och frågan om lagligheten i deras verksamhet.”

  Ytterligare en lögn från din sida. Tvärtom har vartenda påstående jag fört fram om Pirate Bay och deras laglighet till dig dom senaste tre åren varit helt korrekt som det är skrivet, och dom är det fortfarande. I verkligheten, enligt det faktiska rättssystemet som vi använder oss av här i verkligheten, där dom flesta av oss lever, så ska Pirate Bay betraktas som en helt laglig sajt enligt rättssystemet, och även om dom hade haft en tracker i drift skulle dom fortfarande betraktats på det sättet, dvs fullt lagligt, eftersom inga prejudicerande domar sagt annorlunda.

  Så om det är nån som är en usel förlorare, så är det väl du, som efter fem års rättsprocesser tvingas acceptera att sajten fortfarande är fullt laglig, och att den kommer fortsätta var det under många år framöver.

  > ”Ni borde skämmas men jag tror inte att ni har förmågan att känna skam, baserat på det jag observerat från era beteenden.”

  Det ska komma från den människan som inte bryr sig om mänskliga rättigheterna, som likt en vänsterradikal kommunist av princip förespråkar lagstiftade monopol och fantasibaserade inskränkningar i äganderätten, som är emot den fria marknaden och vill skydda misslyckande entreprenörer med en planekonomi, som förespråkar fascism, privata poliser, rättsosäkerhet och ett skadeståndsberäkningsförfarande som inte baseras på faktiskt skada, utan fantasier, inbillning och lögner, som anser sig stå över lagen och som regelbundet begår lagbrott såsom förtal, som förespråkar fantasibaserad lagstiftning som inte kommer skydda barn ifrån våldtäkter.

  Det kanske är du som borde skämmas?

  Kommentar av Fredrika — 15 mars 2012 @ 22:17

 47. @ nejtillpirater

  @Scary #44

  “Det är vidare intressant att notera att du numera har ett yrke som hanterar juridik”

  Detta är taget ur luften eller är ett av alla dina otaliga vantolkningar. Jag skrev att jag har ett juridiskt ansvar, dvs kan hamna i fängelse eller motsvarande om det som jag är ansvarig för inte utförs på ett korrekt sätt.

  Ifall en person har ett juridiskt ansvar så utgår man normalt från att denna person klarar av att hantera juridik både på en grundläggande nivå och inom det specialiserade området, vilket det råder en hel del tveksamheter om från din sida med tanke på dina tidigare uttalanden på denna blogg.

  Med detta i åtanke så är den enda rimliga slutsatsen här att Scary definitivt inte tagit något ur luften med det påståendet som han gjorde.

  “Detta är, som Fredrika och andra kommentatorer påpekar, högst anmärkningsvärt då du upprepade gånger har bevisat att de mest grundläggande kunskaper inom både IT och Juridik verkar ligga ovanför din horisont. På ett sätt som inte ens en tonåring med relativt färska gymnasiekunskaper i samhällslära skulle kunna missa”

  M.m.

  Rena personangrepp.

  Är det? Eftersom du gjort vissa antydningar om att du skulle inneha en viss kompetens inom samma områden som du här på denna blogg uppvisat uppenbara kunskapsbrister inom, så kan det heller på inget sätt anses vara personangrepp att upplysa om det anmärkningsvärda i dina antydningar.

  Sedan är det vida känt att man i skolan får lära sig grundläggande kunskaper inom IT och juridik, och får bland annat lära sig innebörden av begreppet oskuldspresumtion, bara ett i mängden av begrepp som du visat ha problem med. Stöld är ett annat…

  Om någon trollar här så är det du, Professor och Fredrika.

  Precis som Fredrika skrev så kommer det många påståenden från din sida, men inte i närheten lika många förklaringar, varvid mina förhoppningar inte är särskilt höga om att du kommer att förklara på vilket sätt du anser det vara ”trolleri” att ge allmänna upplysningar om dina personangrepp, guilt by association, direkta lögner, förtal, halmgubbar, och diverse andra direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i debatten.

  Att däremot så frekvent som du spy ut dessa direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i diskussionerna är farligt nära att klassas som ett klassikt beteende av ett internettroll. Fast nu är det även vida känt att du tycker om att kasta sten i glashus, vilket jag återigen återkommer till nedan.

  Ni kan i stort sett aldrig hålla er till sakfrågan utan försöker hela tiden hitta olika sätt att angripa debattören som inte delar era åsikter.

  Fast nu kommer du återigen med ett påstående som inte stämmer. Att ge allmänna upplysningar om dina personangrepp, guilt by association, direkta lögner, förtal, halmgubbar, och diverse andra direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i debatten kan på inget sätt likställas med att man angriper en debattör ”som inte delar era åsikter”.

  Ni beter er fruktansvärt omoget.

  Fast nu är det faktiskt inte vi, de tre personer som du nämnt, som i egenskap av gäster hos en annan persons privata blogg ständigt kommer och vilt sprider omkring sig personangrepp, guilt by association, direkta lögner, förtal, halmgubbar, och diverse andra direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i debatten.

  Ni har inte haft många rätt hittills angående exempelvis TPB

  Ironin flödar som vanligt i dina kommentarer. Ovan anklagar du de personer som ständigt får upplysa dig om dina direkt ohederliga, osakliga, och sakligt felaktiga argument på denna blogg för att inte klara av att hålla sig till sakfrågan, samtidigt som du drar upp något fullkomligt orelaterat för alla de diskussioner som existerar på den här sidan.

  Det börjar bli svårt att kategorisera alla dessa märkliga inslag från din sida. Det finns en hel del att välja mellan:

  A. Komik
  B. Ironi
  C. Kasta sten i glashus
  D. Alla ovanstående

  Vad som är fullkomligt uppenbart är att alternativ B och C åtminstone passar som handen i handsken.

  och frågan om lagligheten i deras verksamhet.

  Fast nu är det faktiskt så att Fredrika gång efter gång har upplyst dig om hur man i rättssamhället Sverige bedömer huruvida en verksamhet bör betraktas som laglig. Att du både saknar och vägrar inta den kunskapen är inget som du kan belasta andra för.

  Ni är usla förlorare

  Fint personangrepp där…

  Här kommer alternativ B och C in återigen. Dina inlägg är som ett klassboksexempel på hur man inte bör diskutera, varvid det blir extra lätt att illustrera alla ohederligheter, felaktigheter, och argumentationsfel då du ständigt fortsätter att upprepa dom fastän du precis blivit påkommen.

  och försöker kompensera detta med upprepade personangrepp.

  Fast nu är det faktiskt så att ge allmänna upplysningar om dina personangrepp, guilt by association, direkta lögner, förtal, halmgubbar, och diverse andra direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i debatten på inget sätt kan likställas med personangrepp.

  Intressant att notera är även att inte bara försöker du förringa dina meningsmotståndares yrken och samtidigt höja ditt eget superhemliga yrke till skyarna efter du blivit tillrättavisad gällande tekniska detaljer, utan nu försöker du även förringa dina meningsmotståndare gentemot dig själv genom att kategoriskt stämpla dom som usla förlorare som behöver kompensera detta på något sätt.

  Ni borde skämmas

  Fast nu är det inte vi som i egenskap av gäst i en annan persons forum ständigt sprider vilt omkring sig personangrepp, guilt by association, direkta lögner, förtal, halmgubbar, och diverse andra direkt ohederliga, osakliga, och oönskade inslag i debatten.

  Inte heller är det vi som ständigt kommer med substanslösa påstående om argumentationsfel för att sedan i exakt samma kommentar själv begå samma typ av argumentationsfel.

  Inte heller är det vi som känner oss manade att i brist på bättre argument försöka förringa våra meningsmotståndares yrken, eller kategoriskt stämpla dom som usla förlorare, i ett desperat försök att vinna mark i diskussionen.

  I ett tidigare inlägg på denna blogg där du spammade självaste bloggägaren själv, Christian Engström, med direkta frågor av en viss art, fick du det även klargjort för dig att det var du själv som var problemet på denna blogg, och inte personer ur den skaran som du nu angriper med personangrepp.

  men jag tror inte att ni har förmågan att känna skam, baserat på det jag observerat från era beteenden.

  Inte bara är detta uttalande, för någon av de diskussioner som pågår här, direkt osakligt och fullkomligt irrelevant, utan det bör även klassas som ett direkt personangrepp riktad mot samtliga tre ovan nämnda personer.

  Detta uppenbara personangrepp innebär att du återigen uppvisar en direkt ohederlighet, återigen bekräftar att du gärna kastar sten i glashus, och återigen försöker förringa dina meningsmotståndare genom att komma med direkt ohederlig och fullkomligt irrelevant resonemang.

  Kommentar av Professor — 15 mars 2012 @ 22:54

 48. @nejtillpirater

  ”@Scary #44

  “Det är vidare intressant att notera att du numera har ett yrke som hanterar juridik”

  Detta är taget ur luften eller är ett av alla dina otaliga vantolkningar. Jag skrev att jag har ett juridiskt ansvar, dvs kan hamna i fängelse eller motsvarande om det som jag är ansvarig för inte utförs på ett korrekt sätt.”

  Ok, du backar på den saken. Då får jag tala om för dig att din referens till juridiskt ansvar är standardförfarande i de flesta anställningar. Med den definitionen så säger du alltså att du är underkastad samma ansvar som en städare, en sekreterare eller kundservice.

  Det som spelar någon roll är i det fallet mest vilka konsekvenser som kan uppstå av att man gör fel, och hur pass enkelt det är att göra ett allvarligt fel i den roll man besitter. Därom vet vi ingenting – annat än att du varje gång du blivit indragen i en faktamässig diskussion uppvisat en skrämmande brist på både kunskaper och den logiska förmågan att dra grundläggande slutsatser ur dem.

  Detta gäller särdeles dina ohyggligt bristande förståelse inom både juridik och IT. Jag blir tvungen konstatera att du givet den kompetens du uppvisat här inte skulle platsa ens som kundservicepersonal hos oss.

  Att du försöker tala om ”personangrepp” när din egen standardmässiga inledningsfras i varje öppnad kommentarstråd är ett direkt angrepp komplett med halmgubbe och implicerad skuld kastad på ”pirater” och ”piratsympatisörer” (vari du tydligen numera inkluderar Läkare utan gränser och Oxham om man får tro dina uttalanden om ACTA) blir bara ynkligt.

  Du har inte bara gett dig in i den leken – du har även själv satt reglerna. Om något verkar merparten av de flesta kommentatorerna trots detta bemöta dig i långt mer resonlig ton än du förtjänar.

  F.ö. ”vantolkning” betyder att man tyder något på fel sätt. Hittills är det faktiskt enbart du som gör dig skyldig till den saken – som när du lyckas göra jämförelser mellan obefogad övervakning och polisiära ingrepp på god och skälig grund exempelvis.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 16 mars 2012 @ 9:28


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: