Christian Engström, Pirat

28 februari 2012

Dataroaming blir billigare, men fortfarande dyrt

Filed under: informationspolitik,Roaming — Christian Engström @ 19:35
Tags: ,

Industriutskottet i EU-parlamentet röstade om dataroaming idag

Pressmeddelande från Piratpartiet:

Idag på morgonen röstade EU-parlamentets utskott för industrifrågor (ITRE) om pristak på dataroaming i Europa.

Pristaket i konsumentledet blir cirka 5000 kronor per gigabyte från den 1 juli 2012, 3000 kronor/GB från den 1 juli 2013, och 2000 kronor/GB från den 1 juli 2014.

– Det här är ett steg i rätt riktning, men det går inte så lågt som jag hade tyckt var rimligt, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet. Ett pristak i konsumentledet på 200 till 300 kronor per gigabyte hade varit rimligare. Då hade priset för dataroaming hamnat i närheten av vad mobilt internet kostar inom landet.

I dag kostar det mellan 20000 och 40000 kronor per Gigabyte (GB) att använda internet med mobiluppkoppling när man är på resa i andra EU-länder. En vanlig smart telefon använder normalt 0,5 till 1 GB per månad. Mobil datoranvändning ligger på runt 5 GB per månad. Detta ger orimligt höga räkningar för både privatpersoner och småföretagare som är på resande fot.

Nästa steg efter dagens omröstningen i industriutskottet ITRE är att förslaget till prisreglering kommer att gå till förhandling mellan EU-parlamentet och ministerrådet. Därefter kommer EU-parlamentet rösta om förslaget i plenum. Det är alltså inte ett slutgiltigt beslut ännu.

– Det kan fortfarande finnas en liten chans att förbättra förslaget, och från Piratpartiets sida kommer vi kommer fortsätta göra vad vi kan för att sänka priserna ytterligare, säger Christian Engström.

– Vettiga priser på dataroaming är nödvändiga för att den inre marknaden ska fungera i EU. Jag hoppas att det fortfarande finns en möjlighet att få de andra partierna i EU-parlamentet att inse det, säger Christian Engström.

Annonser

7 kommentarer

 1. I was telling EU Commissioner Neelie Kroes on Twitter that I like way she’s pushing reductions in roaming charges in Europe (although she’s lagging well behind others’ proposals). I also like her Digital Single Market idea.

  What I think she has not got her head around is that in a Digital Single market, there should be no concept of ‘roaming’ because the [whole] Single Digital Market is ‘home’ and roaming charges should only apply when you go outside the Single Digital Market; away from ‘home’.

  It’s not a true Single Digital Market if you have roaming within it.

  You don’t roam when you’re home! (I like that, might put it on a banner of something 🙂 )

  The EU is a EU citizens’ home, so no ‘roam’!

  🙂

  Kommentar av awbmaven — 28 februari 2012 @ 21:12

 2. ”- Det här är ett steg i rätt riktning, […]”

  Fel! Det är ett steg i fel riktning. Priserna är fortfarande så höga att de inte ens är i närheten av att vara rimliga, faktum är att man inte ens kan se ”rimliga” från där priserna är. Vad värre är, nu kommer politiker och lobbyister peka på detta och säga att nu är problemet löst. Det hade varit bättre utan något förslag alls, för då hade man kunnat fortsätta slåss.

  Kommentar av WysiWyg — 29 februari 2012 @ 8:21

 3. @WysiWyg

  Det viktiga är att EU nu är på väg att genom lagstiftning införa pristak för en viss typ av tjänst. Det är det stora steget, och ett allvarligt, men nödvändigt, ingrepp i den fria marknaden som EU annars värnar för.

  När väl principen är lagd, då kan vi diskutera var taket borde vara. Men att det ska finnas ett tak tycker jag man kan vara överens om.

  Kommentar av Johan Tjäder — 29 februari 2012 @ 12:06

 4. Visst är det bra om det blir billigare men jag vet fortfarande inte om jag tycker att det är värt det att slänga en euro på att öppna min tidnings index-sida..

  Kommentar av Fredrik — 29 februari 2012 @ 23:00

 5. Och vad kostar det IDAG om man har TRE som mobiloperatör? 6000 kr/GB!!! Yay priserna sänks med en sjättedel!!! Vilken revolution!!!

  Kommentar av Kanylbullen (@kanylbullen) — 2 mars 2012 @ 7:12

 6. Jag antar att den enda orsaken till att operatörerna tar ut sådana hutlösa priser av varandra för roaming är att de inte vill att man ska använda det, utan att man istället ska ha ett abonnemang per land. Om roaming inte kostade avsevärt mer än lokalt användande så skulle operatörer kunna konkurrera på lika villkor över hela EU oavsett vilket medlemsland de hade frekvenslicenser i. Höga roamingpriser är alltså ett sätt att artificiellt segmentera marknaden, ungefär som regionskodade DVDer.

  Kommentar av ANNM — 2 mars 2012 @ 11:13

 7. Med tanke på att vad man använder normalt (t.ex. 5GB) antagligen kommer öka dramatiskt i framtiden så verkar 2000 alldeles alldeles för högt. Det hade varit bättre om man hade en regel om oskäliga priser, att roamingpriserna skulle stå i proportion till de fasta abonnemangens pris.

  Kommentar av Apis — 7 mars 2012 @ 15:54


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: