Christian Engström, Pirat

13 februari 2012

”Vi har god chans att stoppa ACTA”

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 17:40
Tags: , ,

Läs mer hos Europaportalen

Europaportalen har intervjuat mig om vad ACTA-avtalet:

Vilken är den allvarligaste kritiken mot Actaavtalet?

– Skadestånden för fildelning blir värre och bygger på vad det kostar att köpa grejerna till fullpris. Med en full hårdisk med en halv miljon låtar i motsvarade det fem miljoner kronor. Det är något som en familj till en tonåring kan få betala. Man kan tycka vad man vill om fildelning men är det ett rimligt skadestånd, frågar sig Engström, europaparlamentariker för Piratpartiet.

Läs mer hos Europaportalen

Annonser

24 kommentarer

 1. Men det du kallar för allvarligaste kritiken mot Acta stämmer ju inte, det finns inga som helst belägg för att skadeståndkraven ska bli större än vad det är idag. Acta har skrivningar om krav på proportionalitet och det finns inget i avtalet som bekräftar det du påstår.

  Det du sysslar med är ren skrämselpropaganda som saknar stöd av fakta. Det enda du verkar vara ute efter är att säkra din feta parlamentarikerlön i nästa EU-val.

  ”ARTICLE 6: GENERAL OBLIGATIONS WITH RESPECT TO ENFORCEMENT

  3. In implementing the provisions of this Chapter, each Party shall take into account the need for proportionality between the seriousness of the infringement, the interests of third parties, and the applicable measures, remedies and penalties.”

  Kommentar av nejtillpirater — 13 februari 2012 @ 19:46

 2. Bra svarat på intervjun Christian! Jag skulle dock hävda att den allvarligaste kritiken mot ACTA avtalet är bristen på transparens i förhandlingarna fram till dess att ACTA avtalet äntligen offentliggjorde efter påtryckningar från EU parlamentet.

  Kommentar av Anonym — 13 februari 2012 @ 19:58

 3. @Anonym

  Ja det är väl i så fall den ENDA kvarstående faktabaserade synpunkten.

  Enligt regeringen på http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

  ”Varför har allmänheten haft begränsad insyn i förhandlingarna?
  Förhandlingar om handelsavtal sker i regel under utrikessekretess. Även ACTA-förhandlingarna inleddes under förutsättningen att innehållet i förhandlingsdokumenten inte skulle offentliggöras. Sverige arbetade dock hårt för att ökad öppenhet kring förhandlingarna. Detta arbete gav successivt resultat. Under våren 2009 enades förhandlingsparterna om att offentliggöra ett dokument som beskrev bakgrunden till, syftet med och innehållet i de pågående förhandlingarna. Kort därefter beslutades att offentliggöra dagordningarna inför förhandlingsrundorna. Öppenheten ökade ytterligare i april 2010, då parterna offentliggjorde den konsoliderade förhandlingstexten. Därefter offentliggjordes uppdaterade förhandlingstexter i oktober, november och december 2010.”

  Avtalet är fullt tillgängligt och läsligt idag. Ändå verkar de allra flesta kritiker inte ha läst det, de går hellre på ogrundade rykten. Varför?

  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/may/tradoc_147937.pdf

  Kommentar av nejtillpirater — 13 februari 2012 @ 20:18

 4. @ nejtillpirater #3

  ”Avtalet är fullt tillgängligt och läsligt idag. Ändå verkar de allra flesta kritiker inte ha läst det, de går hellre på ogrundade rykten. Varför?”

  Många har läst det men tolkar det på olika sätt. Det är luddigt skrivet helt enkelt. Regeringen gör sin tolkning medan andra gör en annan tolkning. Allt hemlighetsmakeri innan det blev offentligt har inte skapat förtroende direkt och det gör många skeptiska till även innehållet i avtalet. Man kan kalla det handelsavtal eller vad man vill. Det förändrar inte saken att det varit brist på insyn i förhandlingsprocesserna och det i sig skapar rykten, ogrundade eller ej. ACTA avtalet läckte ut i flera versioner innan det blev offentligt. De versionerna innehöll långt mer kontroversiella delar som nu strukits i den offentliga versionen. Man kan bara trist konstatera att vi i dagens så kallade demokrati får dra ur våra makthavare information om det ska blir någon offentlig debatt. Det är skäl nog att rösta nej till ACTA. Det är bättre att vara kritisk nu innan ACTA har röstats igenom. När avtalet har röstats igenom är det för sent och/eller en mycket lång process att rätta till felen och konsekvenser av det.

  Kommentar av Anonym — 13 februari 2012 @ 21:30

 5. @Anonym

  Om det slutgiltiga Acta skulle innebära legalisering av fildelning av upphovsrättsskyddad musik för privat bruk, då antar jag att du skulle motarbeta det av samma skäl, dvs påstått hemlighetsmakeri?

  För det intressanta är inte VAD det står och vad det innebär utan HUR det togs fram och vad det SKULLE ha kunnat innebära?

  Kommentar av nejtillpirater — 13 februari 2012 @ 22:21

 6. @ nejtillpirater #5

  Helt ointressant då vi ännu inte vet vilka konsekvenser ACTA får om avtalet röstas igenom. Det är här och nu det gäller av respekt för de demokratiska processerna. Förstå mig rätt Nejtillpirater. Jag vill helt enkelt veta vad jag röstar om. Jag och många andra vill ha en offentlig debatt i god tid, med insyn i förhandlingarna från början till slut utan smusslande, korten på bordet helt enkelt utan om och men. Det duger inte heller att en enstaka part tolkar avtalet, tex regeringen eller någon annan för den delen. ACTA är komplext och svårtolkat och det är därför av största vikt att så många parter (och specialister på olika områden) som möjligt får ta del av innehållet i god tid för att kunna sätta sig in i detaljerna och se hur avtalet slår mot olika funktioner i samhället.

  Kommentar av Anonym — 13 februari 2012 @ 22:58

 7. Ett hett tips är att de planerade debatterna skjuts upp. Och sen skjuts upp igen, så att folk tröttnar. Alla tjänar Jju på att debatten lägger sig.

  Kommentar av Martin — 14 februari 2012 @ 1:03

 8. För det första finns ingen anledning att lita på regeringen i denna frågan…

  1.Först ministerstyre i The Pirate Bay tillslaget och hela rättegången har ”råkat” gått antipiraternas väg hela tiden. Till och med lyckades de få till att högsta domstolen nekade att ta upp målet. Trots att ingen torrent-tjänst tidigare åtalats i Sverige och ärendet i allra högsta grad borde anses behöva bli prejudicerande.
  2. Reinfeldt sa själv en gång: ”vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Vad är det som händer just nu?
  3. Och Säpo skulle väl inte få använda FRAs resurser? Yeah… right! Se vad länge det höll…

  Nejtillpirater tycker att vi med detta i bakfickan glatt ska nöja oss med att lita på regeringens tolkning.

  Sounds legit… eller ventaaa liiite nuuu ;o)

  Kommentar av ForskarGurra — 14 februari 2012 @ 1:41

 9. @Forskargurra #8

  ”Först ministerstyre i The Pirate Bay tillslaget och hela rättegången har “råkat” gått antipiraternas väg hela tiden.”

  Det finns inget som tyder på något ministerstyre. Domarna mot TPB är i enlighet med svensk lag, inget annat skulle kunna fungera. Du kan själv ta del av domarna, allt är tillgängligt för de som vill granska. Ärendet var så självklart att HD inte ens fann anledning att ta upp det. Dessutom ser vi samma saker hända i andra länder med liknande lagstiftning.

  ”Reinfeldt sa själv en gång: “vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration”. Vad är det som händer just nu?”

  Enligt vad jag kan se så jagas inte en hel ungdomsgeneration. Det har bara varit en handfull rättegångar mot enskilda fildelare. Det är de stora spelarna man vill åt, typ TPB, de som är motorn i den massiva piratkoperingen som sker via internet. Dessutom finns det knappast några tveksamheter om rättsläget idag, de som fortsätter piratkopiera har bara sig själva att skylla, det är ett val man gör pss som att man väljer att gå in i en butik och snatta eller att inte göra det.

  ”Och Säpo skulle väl inte få använda FRAs resurser? Yeah… right! Se vad länge det höll…”

  Det är knappast några stora ändringar som gjorts. Och visst vore det dumt om lagar och regler är skrivna i sten? Det kan behöva justeras åt bägge håll vid behov.

  Ja, regeringen är oerhört trovärdig i sammanhanget, jämfört med den nidbild av allt som ni pirater vill föra fram. Men det är färre och färre som går på det. Och argumenten blir bara sämre och sämre. Ta bara Ung Pirat, Gustav Nipes utspel:

  ”Fildelning är meningen med livet”

  http://debatt.svt.se/2012/01/11/fildelning-ar-meningen-med-livet/

  Vem kan ta ett parti med detta budskap som seriöst?

  Ja, jag vet att Nipe är ordförande för Ung Pirat och inte PP men de hänger ju ihop. Nipes utspel har gillats av Engström och Troberg och måste ha gjorts i samarbete med dessa.

  Vi vet ju alla att PP:s huvudfråga (enda fråga?) är att säkerställa fortsatt piratkopiering i samarbete med den enligt i laga kraft vunna domen ansvariga för TPB. Detta har jag att ställa mot gällande lagar och regeringens trovärdiga förklaringar om Acta. Svårt val…. Nej… Jag tror på regeringen. Inte blint men i detta fall måste man vara blind om man istället tror på piraterna.

  Kommentar av nejtillpirater — 14 februari 2012 @ 7:28

 10. @ntp #9

  ForskarGurra #8:“Och Säpo skulle väl inte få använda FRAs resurser? Yeah… right! Se vad länge det höll…”

  @ntp #9: ”Det är knappast några stora ändringar som gjorts.”

  Att ga fran ”Nej, det far dom inte göra” till ”Ja, det far dom göra” är ingen stor ändring????

  Om att ändra ett ”Nej” till ett ”Ja” inte är en stor ändring, hur ser da en stor ändring fran ett ”Nej” ut?

  Ursäkta förolämpningen, men det finns inget annat epitet: Troll!!

  ”Och visst vore det dumt om lagar och regler är skrivna i sten? Det kan behöva justeras åt bägge håll vid behov.”

  Det är precis det som allt handlar om. Du skriver med en missionärs entusiasm hur bra ACTA-avtalet är för – hm, ja för vem har du aldrig lyckats fa fram, men varför vara smasint – eftersom regeringen skriver att texten i fördraget inte explicit säger hur jävligt det kommer att bli. Och sen har du mage att säga att det är dumt om man inte kan ändra det efterat, när det är underskrivet och klart.

  Jag hävdar inte att du är en idiot, men har du nagonsin hört och förstatt begreppet ”nyttig idiot”?

  Kommentar av Kung CG — 14 februari 2012 @ 8:04

 11. @King CG

  Det faktum att jag inte delar PP:s åsikter gör mig knappast till vare sig troll eller idiot. Jag tillhör den andel av svenskarna på 99.35% som INTE röstade på PP i senaste riksdagsvalet och efter detta val har medlemstalet för PP rasat ytterligare.

  ”Och sen har du mage att säga att det är dumt om man inte kan ändra det efterat, när det är underskrivet och klart.”

  Vad jag säger är att det är självklart att man alltid måste kunna ändra på lagar och avtal för att anpassa efter ändrade förutsättningar och behov, håller du verkligen inte med om detta? Eller anser du att lagar och avtal ska vara skrivna i sten och aldrig någonsin kunna ändras, hur dumma de än verkar? Ta lagen mot homosexualitet som exempel, skulle man inte avskaffat den? Istället skulle man aldrig ha kunnat ändra på lagen?

  När det gäller ACTA så är det väl fullt naturligt att man behöver göra justeringar. Men som det står inskrivet i avtalstexten så kan det inte göras enkelt och utan en demokratisk process:

  http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2011/may/tradoc_147937.pdf

  ”Notwithstanding the provisions of paragraph 4, during the first five years
  following the entry into force of this Agreement, the Committee’s decisions to adopt or amend the rules and procedures shall be taken by consensus of the Parties and those Signatories not Parties to this Agreement.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

  ”Har den ACTA-kommitté som inrättas genom avtalet möjlighet att ändra ACTA-avtalet?
  Nej, kommittén kan bara föreslå att avtalet ska ändras. För att en ändring ska komma till stånd krävs att parterna till avtalet ingår ett nytt avtal om detta.”

  Kommentar av nejtillpirater — 14 februari 2012 @ 8:23

 12. @ntp #11

  Med all respekt anser jag att om du pastar att ändra ett ”Nej” till ett ”Ja” inte är en stor ändring, da sysslar du med ”trolling”, hence the label ”Troll”.

  Naturligtvis ska man kunna ändra lagar, men det du gör är att argumentera för en regering/EU/makthavare som avsiktligt skriver förslag/lagar med en ”lämplig” text, för att sedan när lagen/avtalet är underskriven/t ändra den till en betydelse som är annan än den som beslutades. Se ForskarGurras FRA-exempel i inlägg #8, och sedan din utsag ”Ja, regeringen är oerhört trovärdig i sammanhanget” i inlägg #9

  ”Jag hävdar inte att du är en idiot” (mitt inlägg #10) – däremot gör det faktum att du i mina ögon reflexmässigt försvarar regeringen, upphovsrättslobbyn, mediaindustrin, etc i alla fragor att du passar in i beskrivningen av en ”nyttig idiot”. Enligt Wikipedia är definitionen ”en person som löper andras ärenden utan att vara medveten om att så är fallet och i stället tror att det är de egna intressena som värnas”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Nyttig_idiot

  Jag vill inte använda personangrepp, om jag ända gör det ber jag om ursäkt, men ditt, pa gränsen till fanatiska, försvar av makthavarna i alla fragor maste bemötas.

  (”a med ring över” saknas pa mitt tangentbord)

  Kommentar av Kung CG — 14 februari 2012 @ 9:22

 13. @ntp #11

  En sak till…

  ”När det gäller ACTA så är det väl fullt naturligt att man behöver göra justeringar. Men som det står inskrivet i avtalstexten så kan det inte göras enkelt och utan en demokratisk process:”

  Tycker du att Acta-förslaget, som har skrivits under av Sveriges regering efter beslut i EU’s Fiskerikommision (vore det inte tragiskt vore det lysande komik…), kom till i en demokratisk process?

  Om svaret är ja, da vill jag gärna ha förklarat hur.

  Om svaret är nej, tycker du da inte att det luktar (fisk? 😉 ) om förfaringssättet?

  Kommentar av Kung CG — 14 februari 2012 @ 9:32

 14. @ntp: ”Det är de stora spelarna man vill åt, typ TPB, de som är motorn i den massiva piratkoperingen som sker via internet.”

  Jaha, det är de Stora Spelarna man vill åt? Det måste väl vara därför man ger sig på och stämmer 62åriga förtidspensionerade farbröder och 15åriga ynglingar?

  Kommentar av ForskarGurra — 14 februari 2012 @ 16:11

 15. ”Men det du kallar för allvarligaste kritiken mot Acta stämmer ju inte, det finns inga som helst belägg för att skadeståndkraven ska bli större än vad det är idag.”

  Jo, i artikel 9 §1 står att hänsyn skall tas till försäljningsvärdet av det piratkopierade, vilket inte finns i svensk lag idag: https://lagen.nu/1960:729#P54S1

  ”Acta har skrivningar om krav på proportionalitet” – Vad lobbyn och byråkraterna som tog fram ACTA anser är proportionellt skiljer sig nog ifrån vad gemene medborgare anser är proportionellt.

  ”Ändå verkar de allra flesta kritiker inte ha läst det, de går hellre på ogrundade rykten. Varför?” – Sluta påstå att dina meningsmotståndare inte har läst avtalet, det är totalt osaklig argumentering. Vissa gör en annan tolkning än du och regeringen.

  ”Det finns inget som tyder på något ministerstyre.” – Jag tänker inte hävda att ministerstyre har skett, för det har jag inga säkra belägg för. Däremot skedde solklar korruption och jäv i TPB-fallet. Polisen som ledde förundersökningen var mutad med ett jobberbjudande från målsäganden, och domarna i både tings- och hovrätten hade privata anknytningar till dem genom aktivitet i intresseorganisationer för ännu större extremisering av upphovsrätten. (Tingsrättsdomaren blev friad från jävsanklagelserna – av en annan domare som också var med i samma organisation).

  ”Enligt vad jag kan se så jagas inte en hel ungdomsgeneration. Det har bara varit en handfull rättegångar mot enskilda fildelare. Det är de stora spelarna man vill åt, typ TPB”

  http://5101.se/kommande-rattegangar/ http://5101.se/pagaende-utredningar/ http://5101.se/sammanstallda-domar/
  Bland domarna räknar jag till 21 enskilda fildelare, 2 större fall (TPB och Belgarna), 1 scene-medlem. Det är uppenbart så att tumskruvarna dras åt hårdare och hårdare även mot människor som fildelar endast för privat bruk. Jag håller med dig om en enda sak, och det är att det inte är enbart en fråga om ungdomsgeneration – alla ifrån barn till 60-åringar jagas för sin fildelning.

  ”Det är knappast några stora ändringar som gjorts. Och visst vore det dumt om lagar och regler är skrivna i sten? Det kan behöva justeras åt bägge håll vid behov.”

  Att man först lovar att inte göra en sak, och sedan skiter i det och gör det i alla fall, är alltså ingen större ändring?

  ”Vem kan ta ett parti med detta budskap som seriöst?”

  Massor med människor. Vem kan ta ett budskap som ”arbetslinjen” som seriöst? Tydligen också många människor, men det är likaväl rappakalja för mig. Såatteh. Relevans?

  ”För att en ändring ska komma till stånd krävs att parterna till avtalet ingår ett nytt avtal om detta.”

  Och vilka representerar dessa ”parter”? Representeras de, precis som när avtalet togs fram och när det skrevs under häromveckan, av icke folkvalda tjänstemän som inte fattar vad det är de skriver på: http://www.afterdawn.com/news/article.cfm/2012/02/05/slovenian_ambassador_apologizes_for_signing_acta ? Nej tack. Det här är ingen jävla lek alltså, det är lagstiftning för 500 miljoner människor. Om man vill ha ett riktigt handelsavtal som faktiskt reglerar varuförfalskning så slänger man alltihop i soporna, börjar om från början, och låter folkvalda och medborgare vara med och ta del av informationen från början.

  Kommentar av Erik Levin — 15 februari 2012 @ 9:20

 16. @ntp: “Det är de stora spelarna man vill åt, typ TPB, de som är motorn i den massiva piratkoperingen som sker via internet.”

  Jaha, det är de Stora Spelarna man vill åt? Det måste väl vara därför man ger sig på och stämmer 62åriga förtidspensionerade farbröder och 15åriga ynglingar?

  Kommentar av ForskarGurra — 15 februari 2012 @ 13:28

 17. Christians inlägg är ju bara en halmdocka. Det finns inget som pekar på att en tonåring skulle betala flera miljoner för en hårddisk full med musik. Detta är knappast proportionellt.

  Sluta med den här skrämseltaktiken, du gör dig bara till åtlöje!

  Kommentar av nejtillpirater — 15 februari 2012 @ 22:00

 18. nejtillpirater: Om intressena bakom upphovsrätts-vansinnet gör precis dessa saker ”hemma” i USA ( stämmer mormödrar och småtjejer på miljonbelopp ), tror du inte de skulle kunna försöka få till nåt liknande i Europa? Vi vet ju hur svenska myndigheter tidigare har böjt sig för amerikanska intressen… Varför skulle det bli annorlunda med ACTA? Nej det blir troligtvis mycket värre…

  Kommentar av ForskarGurra — 16 februari 2012 @ 0:47

 19. @ForskarGurra #18

  ”Om intressena bakom upphovsrätts-vansinnet gör precis dessa saker “hemma” i USA ( stämmer mormödrar och småtjejer på miljonbelopp ), tror du inte de skulle kunna försöka få till nåt liknande i Europa?

  Det finns inget alls som tyder på att något sådant kommer att ske i Sverige. De domar som har berört privatpersoner har inneburit mycket milda straff, långt ifrån några miljonbelopp. Skulle en höginkomsttagare åka på 120 dagsböter så blir det iofs en skapligt stor summa men å andra sidan finns det ju då också en motsvarande betalningsförmåga. Och alla som ändå fortsätter med piratkopieringen har ju gjort ett aktivt val som också innebär att åker man dit så får man faktiskt skylla sig själv.

  ”Vi vet ju hur svenska myndigheter tidigare har böjt sig för amerikanska intressen… ”

  Nej det vet vi inte och det finns inget som tyder på detta för sansade människor som inte ägnar sig åt konspirationsteorier.

  ”Varför skulle det bli annorlunda med ACTA? Nej det blir troligtvis mycket värre…”

  ja regeringen har ju sagt att ACTA bara kräver en ändring i varumärkeslagen relativt nuvarande lagstiftning. Det finns ingen anledning att misstro detta och det stämmer även väl överens med texten i avtalet, bara att läsa innantill.

  Kommentar av nejtillpirater — 16 februari 2012 @ 19:23

 20. nejtillpirater:
  Du skriver ”Nej det vet vi inte och det finns inget som tyder på detta för sansade människor som inte ägnar sig åt konspirationsteorier.”

  Du har inte hört talas om ACTA-protester eller Occupy Wall Street? Det är uppenbart för fler och fler i samhället att vissa ”konspirationsteorier” ligger det ett och annat bakom…

  Sansade människor går däremot inte på att terrorbrott och barnporr är något stort samhällsproblem. Däremot är gemene man ganska överens om att det finns en stor korruption i bankväsendet och bland storföretag. Har du inte insett detta så är det nog du som borde ta och göra en ”reality check”.

  ”ja regeringen har ju sagt att ACTA bara kräver en ändring i varumärkeslagen relativt nuvarande lagstiftning. Det finns ingen anledning att misstro detta och det stämmer även väl överens med texten i avtalet, bara att läsa innantill.”

  Detta börjar bli skrattretande nejtillpirater.

  För det första – VARFÖR I HELVETE ska vi lita på regeringen om regeringen systematiskt ljugit för oss om övervakningslagstiftningen och att vi ”inte ska jaga en ungdomsgeneration”. Regeringen har kört slut på förtroendekapital för länge sedan. Jag och ganska många med mig litar inte på Sveriges Regering längre. Och DET är ganska illa. Då är det illa ställt med demokratin.

  ”Bara att läsa innantill” skriver du. Sanningen är ju att under hela tiden som ACTA förhandlades så fick inte ens demokratiskt valda parlamentsledamöter läsa innehållet – men däremot fick massvis av företagsrepresentanter vara med. Hade det varit möjligt så skulle företagsrepresentanterna försökt kuppa igenom innehållet i all hemlighet utan att nån alls fick veta.

  Kommentar av ForskarGurra — 16 februari 2012 @ 20:11

 21. […] av Christian Engström. Demonstration som drog runt 1000 personer mot ACTA i Sergels Torg i Stockholm häromveckan. […]

  Pingback av ACTA hotar liv och rättigheter « Calandrellas blogg — 16 februari 2012 @ 23:13

 22. @ForskarGurra #20

  ”För det första – VARFÖR I HELVETE ska vi lita på regeringen om regeringen systematiskt ljugit för oss om övervakningslagstiftningen och att vi “inte ska jaga en ungdomsgeneration”.”

  Exakt vad är det regeringen ljugit om? Källa tack. Det där som Reinfeldt sagt är inte ett uttalande från regeringen och såvitt jag vet så jagar man heller inte en hel ungdomsgeneration. I själva verket är det ju så att ”hela ungdomsgenerationen” får härja fritt och endast ett fåtal personer har ”jagats” och åkt dit för piratkopiering.

  ”Regeringen har kört slut på förtroendekapital för länge sedan. Jag och ganska många med mig litar inte på Sveriges Regering längre. Och DET är ganska illa. Då är det illa ställt med demokratin.”

  Ja som tur är står och faller inte demokratin med piraternas tillit till regeringen. De kriminella brukar inte gilla överheten, det är alltid de eller ”någon annan” som satt dem i skiten när de väl åker fast.

  ”Sanningen är ju att under hela tiden som ACTA förhandlades så fick inte ens demokratiskt valda parlamentsledamöter läsa innehållet – men däremot fick massvis av företagsrepresentanter vara med.”

  Detta stämmer inte alls. Enligt regeringen:

  http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

  ”Förhandlingar om handelsavtal sker i regel under utrikessekretess. Även ACTA-förhandlingarna inleddes under förutsättningen att innehållet i förhandlingsdokumenten inte skulle offentliggöras. Sverige arbetade dock hårt för att ökad öppenhet kring förhandlingarna. Detta arbete gav successivt resultat. Under våren 2009 enades förhandlingsparterna om att offentliggöra ett dokument som beskrev bakgrunden till, syftet med och innehållet i de pågående förhandlingarna. Kort därefter beslutades att offentliggöra dagordningarna inför förhandlingsrundorna. Öppenheten ökade ytterligare i april 2010, då parterna offentliggjorde den konsoliderade förhandlingstexten. Därefter offentliggjordes uppdaterade förhandlingstexter i oktober, november och december 2010.”

  Det du säger om ”under hela tiden som ACTA förhandlades” är alltså ren lögn. Håll dig till sanningen.

  Kommentar av nejtillpirater — 17 februari 2012 @ 19:41

 23. Notis i dagens (2012-02-17) GP
  [b]Lättare för polisen jaga fildelare[/b]
  Stockholm:
  Fler fildelare kan räkna med att kallas till polisförhör i framtiden.
  I dag krävs det att misstänkta brott på nätet kan ge villkorlig dom eller fängelse för att en åklagare ska kunna begära ut abonnemangsuppgifter från bredbandsoperatörerna. Men i ett nytt lagförslag ändrar regeringen på det – regeringen vill ge polis och åklagare rätt att begära ut personuppgifter hos bredbandsoperatörer även för småbrott.

  Så, hur går detta ihop med det där som Reinfeldt sagt att man inte ska jaga en hel ungdomsgeneration?

  Kommentar av Hassan Bassam — 17 februari 2012 @ 19:49

 24. nejtillpirater: ”Ja som tur är står och faller inte demokratin med piraternas tillit till regeringen. De kriminella brukar inte gilla överheten, det är alltid de eller “någon annan” som satt dem i skiten när de väl åker fast.”

  Jag tycker det är du som har ett ytterst märkligt synsätt där. Ur min synvinkel så är det så att överheten håller sig kvar på täppan med lagstiftning och odemokratiska metoder som vapen. Ju ”hårdare tag” desto mindre chans har de troligtvis upplevt sig ha mot de nyare modernare konkurrenterna (entreprenörerna).

  Nej det har väl aldrig tidigare i historien varit så att ekonomiskt starka grupper i samhället har förtryckt den ”kriminella” pöbeln med hjälp av inhuman lagstiftning? Eller kanske har det varit så..? Ledtrådar:

  1. Böndernas livegenskap på bondgårdarna under medeltiden.
  2. Konventikelplakatet som gav kyrkan och ”auktoriserade präster” monopol på predika ”sin version” av kristen tro.
  3. Skråväsendet under senmedeltiden och renässansen som var ett enda stort monopolsystem där gammal var äldst och entreprenörsanda så som nytänkande och fabriksbyggeri var ständigt hotat med åtminstone svartlistning och i de värsta fallen var det brott mot lagen.

  Upphovsrätten och de nya övervakningslagarna är bara ytterligare en av alla dessa smutsiga historiska ekonomiska monopol och odemokratiska skavanker som samhället fått dras med. Folket accepterade inte de tidigare förtrycken – och de kommer inte acceptera det nuvarande.

  Kommentar av ForskarGurra — 22 februari 2012 @ 1:32


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: