Christian Engström, Pirat

12 februari 2012

Protester mot ACTA, tyst från regeringen

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 11:05
Tags: , ,

Några aktuella länkar om ACTA:

Annonser

19 kommentarer

 1. ”Markus”, men tack för länken. 🙂

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 12 februari 2012 @ 11:19

 2. Tack, det blev fel i hastigheten, fixat.

  Kommentar av Christian Engström — 12 februari 2012 @ 12:56

 3. De allra flesta som protesterar verkar ju inte veta vad de protesterar mot, de tycks vilja slåss mot väderkvarnar.

  Vad ska regeringen säga?

  Man kan ju peka på följande sida, om alla läser och begrundar den så slipper man ju gå ut och demonstrera i onödan:

  http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

  Kommentar av nejtillpirater — 12 februari 2012 @ 13:05

 4. @ nejtillpirater #3

  Alla väljer inte att blint lita på vad regeringen skriver på sin hemsida Nejtillpirater. Du ska inte klandra folk för att de väljer att tänka själva bara för att du väljer att inte göra det. Du väljer att låta regeringen tolka ACTA avtalet åt dig men det står dig fritt att göra naturligtvis.

  Kommentar av Anonym — 12 februari 2012 @ 13:17

 5. @Anonym #4

  Jag litar inte blint på regeringen men jag litar betydligt mer på regeringen än på piraters skrämselpropaganda och konspirationsteorier. Det finns inget fog för att tro att regeringen skulle ljuga om det här, vad skulle syftet med detta vara? Tvärtom, man skulle få mycket hård kritik av massmedia och av oppositionen om så vore.

  Det jag själv läst i ACTA-avtalet stämmer också väl med det som regeringen påstår.

  Enligt kommentarer från demonstranter, piratbloggare osv. så argumenterar man mot en nidbild av ACTA och inte mot ACTA själv. Det skulle vara intressant att få vet hur många av demonstranterna som själva läst avtalet och verkligen bildat sig en egen uppfattning. Jag tror att det är en mycket liten andel, flertalet följer bara strömmen, dvs går på skrämseltaktiken och inte på fakta.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 februari 2012 @ 19:48

 6. Haha,menar du att du själv har läst ACTA-avtalet och på så sätt kan hävda att regeringen har rätt ”nejtillpirater”?

  Det är ganska svårt att förstå avtalet, och jag kan garantera att makthavarna inte kommer tillfråga oss medborgare om hur avtalet ska tolkas ifall det uppstår några tvister…

  Det är så svårläst att det blivit en JO-anmälan:
  http://www.liberaldemokraterna.com/2012/02/09/liberaldemokraterna-jo-anmaler-acta-avtalet/

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 12 februari 2012 @ 20:38

 7. @nejtillpirater
  Eftersom du är så insatt, till skillnad från alla oss andra, vad är 1) BRA med ACTA-avtalet, och 2) varför är det nödvändigt?

  Kommentar av mindmaze — 12 februari 2012 @ 21:13

 8. @ntp
  ”vad skulle syftet med detta vara?”
  Syftet är är vara de stora spelarna (politiker och företag) på världsscenen till lags. Detta så att våra politiker ska ”ligga bra till” och få en klapp på axeln och lämplig belöning
  Detta mönster går igen i många beslut på sistone.
  Regeringen borde jobba för Sveriges folk istället.

  Jag har frågat dig flera gånger utan att få svar, så jag instämmer i mindmaze fråga:
  Varför är det nödvändigt för Sverige att införa Acta som enligt dig och regeringen inte ändrar något av vikt?

  Kommentar av JohJoh — 12 februari 2012 @ 22:53

 9. @ nejtillpirater #5

  ”Jag litar inte blint på regeringen men jag litar betydligt mer på regeringen än på piraters skrämselpropaganda och konspirationsteorier.”

  Ändå är det precis vad du säger i din föregående kommentar nejtillpirater. Det är riktigt tröttsamt med dina bortförklaringar och ohederliga debattstil men det drabbar ju mest dig själv som tur är. Så här skrev du:

  ”Man kan ju peka på följande sida, om alla läser och begrundar den så slipper man ju gå ut och demonstrera i onödan:” varvid du sedan länkar till regeringens hemsida.

  Du säger att om alla går till regeringens hemsida, som du länkar till, och läser vad som står där så ska man vara nöjd med deras tolkning och inte gå ut och demonstrera.

  Kommentar av Anonym — 12 februari 2012 @ 22:53

 10. @ntp
  Om du inte litar på pirater kanske du vill höra på ”skrämselpropagandan” från Läkare utan gränser!?

  ”– I slutänden är det här en fråga om liv eller död. De möjliga konsekvenserna av avtalen är att många av de hundratusentals människor som exempelvis har hiv/aids inte kommer att få den behandling de behöver”
  Säger chefen Michael Gylling Nielsen på Läkare utan gränser i Danmark.

  Kommentar av JohJoh — 12 februari 2012 @ 23:00

 11. Säger det återigen…för 462:a gången:

  Ni som vill mata ett troll.Skulle ni inte kunna tänka er att inte göra det.

  Det,”trollet”, har hittils inte haft ett enda fakta korrekt men gillar att vara på dom flesta bloggar som inte gillar det trollet gillar för att bara störa o……som sagt vara ett troll.

  Varför bryr ni ens att svara på frågor som kommer fråm trollet o som inte har med saken att göra utan oftast är från Trollets egna underbara tyckanden?

  Jag skulle jättelätt här kunna hävda att allt NÅN överhuvudtaget sagt är bara fantasier bara för att JAG sagt det bara för att jag kallar mig NOLLAN,,,,O ingen skulle tro mig…Men Nollan/Trollet går det tydligen bra för att en massa människor ska bry sig om att svara..

  Trollet ifråga är bara ett troll…Som på dom flesta siter…Glöm det o bry er inte mer…det kommer att dö sotdöden inom nåra kommentarer om ni bara låter trollet…DÖ.

  Ha det
  O hej o gonatt Trollet!

  Mvh
  Jan

  Kommentar av Jan — 13 februari 2012 @ 1:12

 12. @nejtillpirater

  Det borde räcka för vem som helst att inse att ett avtal som man under åtskilliga års tid har försökt mygla igenom med total avsaknad på transparens, noll och ingen oberoende revision, och som uppenbarligen är så pass känsligt att man till slut låter EU’s fiskerikommission stämpla igenom det under radarn för att man skall avslå avtalet utan en mycket noggrann granskning.

  1) Man har upprepade gånger brutit mot lissabonfördragets regler när det gäller ACTA. De folkvalda som skall fatta beslut om ACTA har ej fått tillgång till det.

  2) Kommissionen och ministerrådet har upprepade gånger vägrat svara på de direkta frågor som parlamentet ställt om ACTA – vilket återigen de är skyldiga till att göra.

  3) Parlamentets ACTA-rapportör har funnit situationen så pass ohållbar att han har avgått samtidigt som han yttrar den mest svidande kritik en politiker i den positionen rimligen kan yttra angående hur ACTA har hanterats.

  4) Tidigare läckta versioner av ACTA har bevisligen innehållit totalt vansinniga påbud. Och inblandade regeringar sade exakt samma sak då som nu – att inget skulle ändras väsentligt, trots att man direkt kunde se att detta inte stämde.

  5) Nuvarande version av ACTA är fortfarande grovt tveksam. Det finns direkta ordalydelser som hänvisar till de påbud man tidigare hade farhågor om – inklusive bildandet av en ACTA-kommission som i egenregi kan förändra delar av avtalet efter att det underskrivits. Samma som att man i stället för att ge direkta påbud hänvisar till övriga direktiv som därmed ges långt större eftertryck än de i sig själva har.

  De som i dag kallar ACTA för harmlöst och oväsentligt är i stort sett samma personer man redan har beslagit med lögn i den frågan. Deras trovärdighet bör sunt tänkande människor numera ifrågasätta. De som inte har haft viktat intresse i ACTA-frågan har däremot reagerat starkt, både på processen om hur ACTA hanterats och fördraget i sig självt.

  Att avtalet sedan grundar sig på sedan länge falsifierade data – som exempelvis gallo-rapporten där man jämställer framställningen av generika och digitala ”produkter” med förfalskade läkemedel och därmed rakt av jämställer framställningen av en Gucci-lookalike eller en kopierad fil som varandes hälsovådlig på samma sätt som ett förfuskat läkemedel gör inte avtalet bättre.

  Om avtalet inte förändrar något alls är det onödvändigt i sin helhet och borde bordläggas för obestämbar framtid, som det så vackert heter. Om avtalet faktiskt orsakar förändringar i nationell eller internationell lag så bör dessa förändringar vara transparenta och glasklara för alla inblandade. Detta säger sig självt.

  Det du argumenterar för – både hett och innerligt – är att det är helt ok att för andras räkning skriva under på lagliga handlingar man faktiskt inte förstår betydelsen av. Jag är smått förvånad över att det argumentet ens kan uppstå.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 februari 2012 @ 11:00

 13. @Jan

  Problemet är att någon som kontinuerligt försöker trolla bort fakta måste motsägas genom att man belyser fakta – igen.

  Ett av de stora problemen med ACTA man direkt kan ta fasta på har inte direkt med fildelning att göra ens. Utan om fakta att i praktiken blir import och framställning av generika – läkemedel utan märkesskydd – otroligt mycket svårare. Vad det i realiteten innebär är att livsviktiga mediciner kommer att öka groteskt i kostnad när en ”misstänkt” förfalskning måste destrueras vid gränsen inom X antal dagar, d.v.s. innan man hunnit konstatera om beskyllningen för att läkemedelsförsändningen uppfyller kvalitetskraven eller ej.

  Vilket för gemene apoteksbesökare kommer at bli en dyr erfarenhet när en förpackning pantoprazol inte finns att få exempelvis utan man måste köpa det fem gånger dyrare pantoloc. Läkare utan Gränser och liknande organisationer har tagit fasta på den aspekten – att ACTA kommer att kosta tusentals eller kanske hundratusentals liv i tredje världen. För vår del innebär det från konsumentens sida att vi slår i högkostnadsskyddet snabbare vilket skjuter kostnaden på skatten i stället.

  Men det här vill folk som ntp helst inte att det talas om. Vilket förmodligen är anledningen att han till varje pris vill få det till att ACTA-mostståndet är en renodlad ”piratfråga”. Vilket det inte är. ACTA påverkar klart och tydligt, även i nuvarande tappning, som första mål import/tillverkning/export av generika och fysiska varor utan märkesskydd.
  Faktum är att även under en ACTA-paradigm som den beskrivs av de mest foliehattande pirater så skulle inte ACTA åstadkomma ett skapandes grann mot illegal fildelning utan enbart sabba vardagslivet på internet för ”vanligt” folk som drabbas av de bieffekter den vanlige piraten är van att förbigå redan som det är.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 13 februari 2012 @ 11:12

 14. nejtillpirater: Ja vilken bra idé, vi lyssnar på regeringen. De har ju inte försökt mörka eller mygla med piratfrågor tidigare! 😉

  Kommentar av ForskarGurra — 13 februari 2012 @ 13:52

 15. Enligt tyska medier (ARD, ZDF, mm) igår är den tyska regeringen i nuläget inte beredd att skriva under ACTA-avtalet. Alltid något…

  Dessutom var diverse ACTA-demonstrationer runt om i Tyskland etta-puffen i de flesta nyhetssändningar i går kväll. Gott om Piratflaggor i nyheterna, alltså…

  Kommentar av Kung CG — 13 februari 2012 @ 15:08

 16. @mindmaze

  ”Eftersom du är så insatt, till skillnad från alla oss andra, vad är 1) BRA med ACTA-avtalet, och 2) varför är det nödvändigt?”

  1. För att det sätter en gemensam miniminivå för alla länder som ratificerar avtalet. Sverige har redan en bra nivå och behöver bara göra en mindre ändring i varumärkeslagen. De övriga länderna kan behöva göra lite mer. Håller du inte med om att lagar kring sådant som berör många länder tjänar på att ensas?

  2. Se svaret på 1. Eller tycker du att det är bättre att olika länder har lagar som inte harmoniserar med varandra?

  @JohJoh

  ”Om du inte litar på pirater kanske du vill höra på “skrämselpropagandan” från Läkare utan gränser!?

  “– I slutänden är det här en fråga om liv eller död. De möjliga konsekvenserna av avtalen är att många av de hundratusentals människor som exempelvis har hiv/aids inte kommer att få den behandling de behöver”
  Säger chefen Michael Gylling Nielsen på Läkare utan gränser i Danmark.

  Och detta ställer jag mot informationen från vår regering på http://www.regeringen.se/sb/d/15850/a/185245#185245

  ”Kommer ACTA att hindra fattiga länders tillgång till billiga läkemedel?
  Nej, parternas avsikt har aldrig varit att ACTA ska försvåra den lagliga globala handeln med generiska läkemedel. Det har betonats vid flera tillfällen. I debatten har oron framför allt handlat om att man har varit rädd för att ACTA-länderna ska tvingas att ge tullen större möjligheter att ingripa mot misstänkta patentintrång. Som framgår av den slutliga lydelsen omfattar dock tullavsnittet i ACTA överhuvudtaget inte patent. Det är alltså helt klart att ACTA inte kommer att ha någon sådan effekt.

  Det har i detta sammanhang även uttryckts en oro för att ACTA ska innebära ett utvidgat ansvar för transportörer av generika eller andra så kallade mellanhänder. ACTA:s bestämmelser om medverkan och förelägganden mot mellanhänder är allmänt formulerade och överlåter till parterna att själva bestämma detaljerna. Dessa bestämmelser uppfylls med god marginal genom det regelverk som redan gäller i bland annat Sverige. ACTA innebär alltså inte någon utvidgning av mellanhänders ansvar”

  Min bedömning är att Michael Gylling Nielsen inte är insatt och överdriver, antagligen bygger han sin bild på något som liknar piraternas nidbild. Om han får ta del av fakta så kommer han förhoppningsvis att få en mer nyanserad bild.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 februari 2012 @ 19:29

 17. @Scary

  ”Vilket för gemene apoteksbesökare kommer at bli en dyr erfarenhet när en förpackning pantoprazol inte finns att få exempelvis utan man måste köpa det fem gånger dyrare pantoloc. Läkare utan Gränser och liknande organisationer har tagit fasta på den aspekten – att ACTA kommer att kosta tusentals eller kanske hundratusentals liv i tredje världen. För vår del innebär det från konsumentens sida att vi slår i högkostnadsskyddet snabbare vilket skjuter kostnaden på skatten i stället.”

  Om jag behöver Pantoloc så är jag oerhört glad att det finns effektiva läkemedel. Om läkemedelsbranschen inte kan få skydd för sina investeringar så kommer man heller inte våga satsa på att ta fram nya läkemedel. Då står vi alla där utan ”Pantoloc” och utan nya effektiva läkemedel mot cancer, MS, Parkinson osv. Det finns helt enkelt inga nya läkemedel att kopiera.

  Och angående läkemedel så var det enligt ett nyhetsinslag häromdagen så att endast 1 av 13 testade läkemedel köpta på internet hade rätt innehåll, resten hade felaktigt innehåll, dvs var overksamma eller rent av farliga. Ett antal av dem (har för mig att det var 4 av tretton) innehöll narkotikaklassade substanser som inte borde finnas i medicinen enligt innehållsdeklarationen och inte är tillåtna i Sverige. Jag betackar mig för denna typ av ”läkemedel” och är oerhört tacksam över att det finns ÄKTA läkemedel som har tagits fram under patentskydd och under seriösa former. Har ni pirater tur, har fattiga barn tur, så får ni det enda läkemedel av 13 som är äkta, hur går det för övriga?

  Kommentar av nejtillpirater — 13 februari 2012 @ 19:35

 18. @ntp
  Du slår knut på dig själv i din iver att vitmåla regeringen.

  Observera att regeringen själva har formulerat frågorna som dom besvarar.
  ”Kommer ACTA att hindra fattiga länders tillgång till billiga läkemedel?”
  Visst, om man med ”hindra” menar stoppa så är det sant, men knappast annars.

  Bara början på svaret gör ju att varje kritiskt tänkande människa bör bli mycket skeptisk:
  ”Nej, parternas avsikt har aldrig varit att….” jaha. På vilket sätt är det relevant?

  Observera att dom sedan pratar om ”patent” i svaret och duckar helt från huvudfrågan. En av de viktigaste sakerna med avtalet enligt regeringen är ”Det kan minska inflödet av förfalskade produkter i Europa”. Det är ju just detta som är grejen. Vad räknas som en förfalskning. Det är här risken finns. Det stora drakarna vill flytta fram positionerna och klassa flera saker som ”förfalskningar”.

  Så när regeringen okritiskt får formulera både frågor och svar är det mycket lätt att föra godtrogna läsare bakom ljuset…

  Kommentar av John Johanson — 13 februari 2012 @ 19:48

 19. Trollet lever än….*ler*.

  Jag vet att det tror att det ör odödligt men ok…
  Men jag VET att det dör så snart ingen bryr sig…o som det ser ut just nu så är det på gång…
  Så…Vi alla kommer att hurra den dagen trollet är borta vilket skulle kunna vara inom 10 dagar när trollet tröttnat på att skriva kommentarer som ingen bryr sig om…oavsett vad dom innehåller…
  Visst är ni med på det allihopa…

  Precis som alla andra är jag med att prata o svara på fakta om detta ämne..att prata med trollet är ju dock bara som att prata med en trasa som inte lyssnar..så låt Trollet prata i blindo…(som han/hon gjort hittils)..

  Ha det
  Jan

  Kommentar av Jan — 14 februari 2012 @ 2:05


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: