Christian Engström, Pirat

27 januari 2012

ACTA: Nu har det blivit åka av

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 1:11

Massiva protester mot ACTA på gatorna i Polen

Det händer osannolikt mycket runt ACTA just nu. Jag försöker samla lite länkar.

Stora demonstrationer i Polen mot ACTA.

Demonstrationerna kom efter att det blivit känt att polska regeringen skulle ta beslutet att skriva på ACTA på onsdagen. Då trodde alla att det bara gällde just Polen, och att de övriga EU-länderna skulle bli aktuella vid olika tidpunkter senare.

Jag skrev om en polsk minister som ljög för den egna befolkningen om att Polen var ”tvunget” att skriva på. Det ledde bland annat till att polsk TV intervjuade mig i parlamentet på torsdagen.

Tydligen har media i Polen varit mycket sparsamma med att rapportera demonstrationernas verkliga omfattning, skriver flera polacker i kommentarer på min blogg.

ACTA-avtalet undertecknades i Tokyo på torsdagen av representanter för de flesta av EU-ländernas regeringar, däribland Sveriges.

Det här kom som en komplett överraskning för alla, inklusive oss EU-parlamentariker. Jag pratade med Carl Schlyter (MP), som sitter i utskottet som är ansvarigt för bland annat handelsavtal, och han hade inte heller hört ett knyst om det innan. Det enda som var speciellt med Polen visade sig vara att medborgarna hade lyckats få nys om saken innan de stod inför fullbordat faktum.

Att ACTA skrivits under är nu inte fullt så illa som det låter, för det var mest en symbolhandling, och ACTA måste fortfarande godkännas av både EU-parlamentet och de nationella parlamenten för att underskrifterna ska bli giltiga. Men det är ett tydligt tecken på hur hemlighetsmakeriet och myglet bakom kulisserna fortsätter med oförminskad kraft.

EU-parlamentets rapportör avgick i protest, och fördömde myglet runt ACTA i de starkaste ordalag man kan tänka sig. Den före detta rapportören heter Kader Arif, och är socialist (socialdemokrat) från Frankrike. Jag vet inte vad det här kommer betyda för spelet inne i EU-parlamentet, men det hoppas jag få mer klarhet i nästa vecka.

En namninsamling mot ACTA har startat på nätet på Avaaz.

Gå dit och skriv under nu med en gång, men låt det inte stanna vid det. Nu behöver vi visa både EU-parlamentet och den svenska riksdagen att ACTA är en fråga som vi bryr oss om, och där vi inte tänker acceptera att bli överkörda en gång till.

ACTA hotar tillgången till billiga mediciner i tredje världen, inskränker friheten på nätet, och strider antagligen mot de fundamentala rättigheterna i Europakonventionen. Att det dessutom förhandlats fram under så mycket mygel och hemlighetsmakeri gör inte saken bättre, men nu handlar det om att få dels EU-parlamentet, dels den svenska riksdagen att säga nej till eländet.

Läs vad du kan göra:

5 kommentarer

 1. […] Vad kan man då göra som medborgare för att stoppa ACTA. Ja, ACTA har skrivits under men beslutet ska röstas igenom i parlamentet så ännu kan det stoppas. Läs vad Henrik Alexadersson skriver om det och vad Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engsröm anser om det! […]

  Pingback av ACTA: skriver du också på kontrakt utan att veta innehållet? « Sverige är inte världens navel! — 27 januari 2012 @ 8:35

 2. […] av calandrella De senaste åren har olika länder runtom i världen diskuterat ACTA-avtalet (mest uppdaterad information här). Det kallas ett ”handelsavtal”, och så har det kunnat stängas från från […]

  Pingback av Stoppa odemokratiska ACTA som hotar Internets frihet « Calandrellas blogg — 27 januari 2012 @ 8:51

 3. […] Fler om ACTA; MEP Engström […]

  Pingback av ACTA-bloggen » EU-Parlamentariker hoppar av beredningen av ACTA i protest — 27 januari 2012 @ 11:36

 4. […] […]

  Pingback av Anonym — 27 januari 2012 @ 12:13

 5. European Parliament Member Marietje Schaake Explains How Europeans Can Stop ACTA (http://www.techdirt.com/articles/20120125/11082317540/european-parliament-member-marietje-schaake-explains-how-europeans-can-stop-acta.shtml)

  Är det sant?

  Kommentar av Estländare — 27 januari 2012 @ 18:02


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: