Christian Engström, Pirat

19 januari 2012

Länkar om EU:s svar på SOPA/PIPA

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:54
Tags:

EU-kommissionen vill göra en översyn av e-handelsdirektivet och begränsa ansvarsfriheten för leverantörer av internettjänster

Igår var delar av internet, bland annat Wikipedia, nedsläckta i protest mot det amerikanska lagförslaget SOPA/PIPA, som syftar till att ge upphovsrättsindustrin rätt att stänga ner eller blockera internetsajter som de anser inkräktar på deras privilegier.

Den bärande idén bakom SOPA/PIPA är att göra alla mellanhänder som tillhandahålller internettjänster ansvariga för vad deras användare gör. På så sätt tvingar man tjänsteleverantörerna att börja agera copyrightpolis och censurbyrå mot sina egna användare, om de inte ska riskera att få hela sina domäner (och därmed sina företag) nedstängda av godtycklig amerikansk domare.

EU-kommissionen har noterat vad som är på gång, och har börjat vidta åtgärder. Inte för att skydda europeiska företag mot att bli utpressade eller utraderade av amerikanska intressen, om det nu var någon som trodde det. Tvärtom.

Det som EU-kommissionen har börjat fundera på är hur den ska kunna genomföra liknande inskränkningar i budbärarimmuniteten även inom EU. Kommissionen vill göra en ”översyn” av e-handelsdirektivet, och begränsa omfattningen av budbärarimmuniteten (”mere conduit”).

Precis som med SOPA/PIPA är tanken att företag som Twitter, YouTube och Google ska tvingas agera polis, åklagare och domare mot de egna kunderna om de inte vill riskera enorma skadestånd, eller i värsta fall att bli utestängda från nätet.

Förra veckan var jag på ett seminarium om e-handel i EU-parlamentet där kommissionen presenterade sina nya tankar. Henrik Alexandersson, som jobbar med mig för Piratpartiet i Bryssel, har grävt i papperslabyrinten och vaskat fram EU-dokument som visar vad tjänstemännen på kommissionen vill göra. Det är ingen trevlig läsning för den som tycker om det öppna och fria Internet som vi har vant oss vid.

Läs mer hos Henrik Alexandersson, där det även finns länkar till EU-kommissionens dokument.

…………

Full Mental Straightjacket tipsar om hur lätt det är för den som bloggar på WordPress.com att lägga till protestbannern mot lagförslaget överst i högra hörnet, och låta den ligga till den 24 januari.

5 kommentarer

 1. Twitter, YouTube och Google med flera stora anser troligen, bakom lyckta dörrar, att detta är bra för sånt kommer bara att stärka deras position. Vi kan likna det vid hur det gått inom patent-området, hur patent idag bara gynnar de stora på bekostnad av de små. Twitter, Google, Facebook med flera är redan tillräckligt stora för att kunna hantera det i förhållande, obs. i förhållande, till mindre spelare och detta innebär att dessa stora inte kommer att dra en gräns. De anser tvärt om att de har ett ansvar (sic) att försöka forsätta som om inget hänt och som sagt så misstänker jag att de tom. stöder det inofficiellt genom att det kommer att gynna deras marknadsandel på sikt.

  Nästa gång du har lobbyister på besök, förklara för dem hur samhällsnyttig hästen en gång var, men att politiker aldrig någonsin bad hästen om råd på sin tid.

  Kommentar av steelneck — 19 januari 2012 @ 13:52

 2. […] 0 Länkar om EU:s svar på SOPA/PIPA « Christian Engström, Pirate MEP. […]

  Pingback av En fråga om hybris eller gratisarbete? | ICT & Communications — 19 januari 2012 @ 15:24

 3. […] till pirater och Piratpartiet! Nej till Piratpartiets fortsatta bidrag till lagbrott via sitt samarbete med The Pirate Bay! Nej […]

  Pingback av Nej till censur – Nej till pirater och Piratpartiet « Nej till pirater och Piratpartiet — 19 januari 2012 @ 21:18

 4. […] Nej till pirater och Piratpartiet! […]

  Pingback av Nej till pirater och Piratpartiet — 19 januari 2012 @ 21:18

 5. Svenska Dagbladet skriver om alla statliga miljarder till bilindustrin, bara i USA 60 miljarder dollar, och hur det bara skjutit upp det oundvikliga. Fast nu är man 60 miljarder fattigare när omstruktureringen kommer.

  På samma sätt är det med Hollywood. De ber också om statlig hjälp, men inte om pengar. Utan de ber om hjälp att stänga ute allt som skulle kunna konkurrera om vår uppmärksamhet – allt som inte är konsumtionsunderhållning som de själva står för. Det är dags att ställa frågan – hur mycket ska det hör få kosta? Hur mycket av rättsväsendets resurser ska gå åt för att rädda ett fåtal bolags vinstmäjligheter?

  Människors kreativitet kommer inte att minska, och vårt behov av att bli underhållna är evigt. Men den som vill tjäna pengar på gamla skämt får nog ursäkta om jag inte vill betala.

  ”Jag tror han menar television. Den formen av underhållning dog ut nån gång på 2040-talet.” ur Star Trek

  Kommentar av Johan Tjäder — 22 januari 2012 @ 15:10


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: