Christian Engström, Pirat

8 januari 2012

Tre segrar i halvtid i EU-parlamentet

Filed under: informationspolitik,valplattform — Christian Engström @ 15:23
Tags: ,

Nu har halva mandatperioden i EU-parlamentet gått

Nu har det gått två och ett halvt år sedan EU-valet 2009, då jag tillträdde som EU-parlamentariker för Piratpartiet. När parlamentet öppnar imorgon efter juluppehållet är det andra halvlek på mandatperioden som börjar.

Så vad har Piratpartiet lyckats med hittills, under den första halvan? Jag vill lyfta fram tre framgångar där det är tydligt att vi har gjort skillnad.

1. Telekompaketet var den allra första stora piratfrågan direkt efter att jag hade tillträtt som ledamot. Nästan hela telekompaketet hade förhandlats färdigt under den förra mandatperioden. Det som återstod var en enda punkt, som gick under namnet ”ändringsförslag 138” i debatten. Den handlade om huruvida man skulle kunna bli avstängd från nätet (till exempel för att man fildelat illegalt), och vilka rättsliga garantier den enskilde i så fall skulle ha.

När jag tillträdde som ledamot låg Telekompaketet i ett stadium i proceduren som kallas ”tredjebehandling”. Det innebär att en 27-mannadelegation från parlamentet förhandlar med tjänstemännen från ministerrådet och EU-kommissionen om hur lagen ska bli. (Ja, det är konstigt att de folkvalda lagstiftarna måste förhandla med icke-valda tjänstemän för att få lagstifta, men så fungerar det i EU.)

Jag ingick i parlamentets 27-mannadelegation, och drev linjen att egentligen borde ingen bli avstängd från internet alls, men om så skulle ske, så skulle det åtminstone vara en opartisk rättslig prövning inklusive rätten för den anklagade att bli hörd innan någon avstängning kunde ske.

I slutändan vann vi den här striden, och fick så starka rättsliga garantier inskrivna som det var lagtekniskt möjligt att göra. Att vi lyckades vinna berodde på att det var många aktivister på internet som drev debatten och satte press på EU-parlamentarikerna genom att mejla dem och kontakta dem på andra sätt. Det gjorde att de andra parlamentarikerna blev intresserade av att lyssna på mig, eftersom de visste att jag representerade Piratpartiet och kunde förklara vad det var som internetaktivisterna ville. Kombinationen av yttre opinionstryck och någon på insidan fungerade mycket bra den här gången.

2. Böcker för synskadade är nästa fråga där vi fick en stor seger, i och med att EU-parlamentet uttalade sitt formella stöd för ett bindande internationellt avtal som garanterar synskadade tillgång till böcker på tillgängliga format över landsgränserna. Det här är något som de synskadades organisationer har krävt under flera decennier, men där bokförläggarna och copyrightlobbyn kämpar emot på alla sätt de kan.

Det här formella uttalandet tillkom på mitt initiativ, efter att jag hade lagt ett tilläggsförslag till en rapport som handlade om den kulturella sektorn i framtiden. (Det är så man får göra: Varken EU-parlamentet som helhet eller de enskilda ledamöterna har formell initiativrätt i den meningen att vi kan skriva motioner om helt nya ämnen, men vi har rätt att lägga tilläggs- och ändringsförslag på de rapporter som EU-kommissionen har tagit initiativ till.)

Tillägget som jag skrev blev antaget först i den rättsliga utskottet JURI (där jag sitter), sedan i det kulturella utskottet CULT, och till sist av hela parlamentet. Det formella uttalandet från EU-parlamentet är inte i sig juridiskt bindande, men de representanter för de synskadades organisationer som jag samarbetade med sa att de ser den här segern som ett mycket värdefullt steg på vägen, som om inte annat har betytt mycket för moralen i deras egna aktivistkretsar.

3. Den Gröna gruppen antog Piratpartiets program om upphovsrätt och fildelning nu i höstas i oktober 2011. Programmets huvudpunkter är legalisering av fildelning och annan icke-kommersiell spridning, kortad kommersiell skyddstid till 20 år efter publiceringen, registrering för att behålla den kommersiella ensamrätten mer än 5 år, fri sampling, och förbud mot DRM.

Det här är den seger som jag är allra mest stolt över och som jag ser som viktigast, trots att den (ännu) inte har lett till någon lagstiftning eller några formella uttalanden från hela EU-parlamentet.

Skälet till att jag ser det här som viktigast är rent matematiskt. Hittills har jag varit ensam ledamot för Piratpartiet bland 736 EU-parlamentariker totalt. Det motsvarar 1.4 promille av rösterna i parlamentet. Under resten av mandatperioden, nu när Amelia Andersdotter äntligen har fått tillträda som andra Piratpartist, kommer vi att ha två röster av 754. Det är nästan en fördubbling, men vi har fortfarande bara 2.7 promille tillsammans.

Ska vi få majoritet för Piratpartiets politik, då måste vi få med oss ett stort antal ledamöter från flera olika politiska grupper i parlamentet. Ibland kan det vara möjligt att skapa majoritet för vissa förslag genom taktiskt fotarbete (som de två exemplen ovan), men för att få igenom huvuddelen av Piratpartiets politik krävs det en attitydförändring i grunden hos en majoritet av kollegorna.

Därför ser jag det som huvuduppgiften för Piratpartiet i EU-parlamentet att på alla sätt fortsätta vara droppen som urholkar stenen, som så fort tillfälle bjuds påpekar att den nuvarande informationspolitiken har hamnat i en återvändsgränd men att det finns ett bättre sätt, och som med tiden får tillräckligt många kollegor från andra partier att lyssna på våra argument och ansluta sig till vår uppfattning.

Det är ett stort jobb som kommer ta tid, men det visste vi förstås redan från början. Men med erfarenheterna från den första halvan av mandatperioden i ryggen känner jag mig övertygad om att vi är på rätt väg och kommer vinna i slutändan, även om det fortfarande är långt dit.

…………

This article has been translated into English

Andra om PP i EU-parlamentet: Hax

Picture by Christian Engström, free for publication CC0

18 kommentarer

 1. Underbart att höra!
  Det här är varför jag engagerade mig i piratpartiet från början, för att kunna göra en skillnad.

  Kämpa på! Vi hejar på från hemmaplan.

  🙂

  Kommentar av Göran Axelsson — 8 januari 2012 @ 16:00

 2. Hur stor är den gröna gruppen i EU-parlamentet. Hur många procent står nu för en sansad syn på upphovsrätt?

  PS: Mycket bra jobbat hittills Christian 🙂

  Kommentar av Niklas — 8 januari 2012 @ 16:34

 3. Thank you very much for your work. For many you are a representative far better than any of our countries

  Kommentar av Victor Fernandez — 8 januari 2012 @ 16:56

 4. Stort tack. Har aldrig ångrat en sekund att jag röstade på dig/PP i EU valet.

  Kommentar av JohJoh — 8 januari 2012 @ 17:20

 5. congratulations on your successes – and thank you for all your work.

  Kommentar av rob — 8 januari 2012 @ 18:32

 6. @Niklas:

  Den Gröna gruppen är 7% av parlamentet, så det är fortfarande en bra bit kvar till egen majoritet.

  Och även om majoriteten av Gröna gruppen stödde Piratpartiets förslag, fanns och finns det en ganska stor minoritet i gruppen som ännu inte är övertygad. Bland annat är det svenska Miljöpartiets delegation splittrad: Carl Schlyter (MP) är en utmärkt pirat på alla sätt, medan hans kollega Isabella Lövin (MP) är den kanske mest hårdnackade motståndaren i hela gruppen till legaliserad fildelning.

  Så det är mycket kvar att göra, både i den Gröna gruppen och resten av parlamentet.

  Kommentar av Christian Engström — 8 januari 2012 @ 18:57

 7. Jag har aldrig ångrat min röst på pp, tvärtom så blir jag glad när jag läser om det jobb ni gör. Bra bra!

  Kommentar av ShaunWilliam — 8 januari 2012 @ 21:20

 8. för att vara ett så litet svenskt parti så har ni lyckats ändra på mycket inom EU, bra jobbat!

  Kommentar av Johan B. — 9 januari 2012 @ 11:24

 9. Kämpa vidare som en sann pirat.

  Kommentar av Dart — 9 januari 2012 @ 12:22

 10. Winning here, winning there!

  Det är härligt att se att det går bra för dig Christian, eller rättare sagt för oss alla.
  Världsherravälde nästa?

  Kommentar av Jon — 9 januari 2012 @ 13:53

 11. Fantastiskt bra jobb! *high five*

  Kommentar av Nea — 10 januari 2012 @ 17:56

 12. Tror du ar en av de 736 parlamentariker som haft storst makt om man ser till hur mycket du astadkommit! Grymt jobbat och hoppas se mycket mer nu nar vi har dubbla styrkor i EU.

  Kommentar av @collentine — 12 januari 2012 @ 6:55

 13. […] 1. The Telecoms Package was the very first large question of pirate policy, directly after my election as a Member of European Parliament (MEP). The entire telecoms package was almost complete, having been negotiated during the previous Parliament. All that remained was one single point, going by the name “amendment 138″ in public debate. It concerned whether a citizen could be disconnected from the Net (for sharing files illegally, for example), and what guarantees of due process the individual would have in such a case. TRANSLATED ARTICLE This is a translated article from a Swedish original. The original is here. […]

  Pingback av Three Half-time Victories In EU Parliament - Falkvinge on Infopolicy — 12 januari 2012 @ 18:41

 14. Christian, strålande jobbat!

  Jag har en fråga också: det förefaller sannolikt att åtminstone en tysk pirat kommer in i EU-parlamentet 2014. Har det diskuterats i vilken grupp den eller de skulle sitta i? Den gröna gruppen är ju bra men det finns fördelar även med Alde. Då skulle ni pirater så att säga kunna få över en grupp till på er sida i parlamentet.

  Kommentar av Christoffer — 14 januari 2012 @ 21:22

 15. Toppenbra jobbat! Tack för att ni för fram de viktiga internetfrågorna i ljuset! Vi måste alla kämpa på för att behålla internet så fritt och öppet som det bara går!

  Kommentar av ademokrati — 14 januari 2012 @ 22:34

 16. […] 1. Пакет телекомунникаций был первым большим испытанием для пиратской политики , сразу после моего избрания в Европейский парламент. Пакет был практически завершен, обсуждение по нему шло в прошом созыве парламента. Оставался только один вопрос, который в публичных дебатах называли “поправка 138″ . Суть вопроса в том, можно ли человека отключить от Интернета (например, за незаконный файлообмен), и какие правовые гарантии он в таком случае будет иметь. ПЕРЕВОДНАЯ СТАТЬЯ Эта статья – перевод английского перевода статьи на шведском. Оригинал на шведском здесь. […]

  Pingback av Три победы в Европарламенте к перерыву - Фальквинге об инфополитике — 11 februari 2012 @ 18:08

 17. […] ein übersetzter Artikel basierend auf der englischen Übersetzung des schwedischen Originals, das hier verfügbar […]

  Pingback av Drei Siege zur Halbzeit im Europaparlament - Falkvinge über Infopolitik — 25 februari 2012 @ 0:25

 18. […] också: Tre segrar i halvtid i EU-parlamentet (Telekompaketet, böcker för synskadade och att Gröna gruppen antog vårt program om legaliserad […]

  Pingback av Vad Piratpartiet har gjort i EU-parlamentet « Christian Engström, Pirate MEP — 16 oktober 2012 @ 9:48


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: