Christian Engström, Pirat

2 januari 2012

Anna Troberg (PP) kritiserar de höga roamingpriserna

Filed under: informationspolitik,Roaming — Christian Engström @ 11:39

Piratpartiets partiledare Anna Troberg skriver om de skyhöga priserna på dataroaming i Europa, under rubriken ”En missad knapptryckning kan kosta mer än hela semestern”.

Idag ligger priset för att använda roaming inom EU på ungefär 25.000 kronor per gigabyte. EU-kommissionen vill sänka priset till runt 8.000 kronor. Bättre, men fortfarande alldeles för dyrt. Anna skriver:

Om man lade konsumentkostnaden på en mer rimlig nivå, skulle många fler våga använda sin använda sin mobil precis som vanligt även utomlands. Det skulle kunna bli en betydligt mycket bättre kassako, även om avansen per producerad gigabyte vore mindre.

Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström, har lagt fram ett förslag som innebär att konsumentkostnaden per gigabyte skulle hamna på omkring 200 kronor. Det är en nivå som knappast skulle avskräcka någon från att använda sig av teknikens möjligheter på tjänste- och semesterresor, samtidigt som det skulle ge producenterna lika god avans som de idag har på nationella uppkopplingar.

Läs mer hos IDG

Annonser

5 kommentarer

 1. […] till en betydligt mycket rimligare nivå på omkring 200 kronor. Piratpartiets EU-parlamentariker, Christian Engström, gör det till […]

  Pingback av Ny krönika om roamingpriser i PC för Alla/IDG | Anna Troberg — 2 januari 2012 @ 12:00

 2. Säg Christian, kan du säga mellan tummen och pekfingret hur många i EU-parlamentet som använder smartphones? Man borde ju se de när de tar upp telefonen och knappar på den. Eller har man alltid lokala uppkopplingar?

  Har man alls upplevt smartphone-revolutionen? För det känns inte så. Min första 3G telefon (säger inte vilken fabrikör) var så smärtsamt dålig att man alls inte upplevde ens dagens taxor som ett problem. Om folk lever kvar i den tidsåldern kan jag förstå att de är så galet fel i sina uppskattningar om vad folk tycker är rimligt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 2 januari 2012 @ 22:58

 3. Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att ungefär samtliga i EU-parlamentet har smartphones utom jag. Och att jag inte har det beror på att jag av ren tjurskallighet har bestämt mig för att försöka få ordning på roamingpriserna först, innan jag skaffar någon. 🙂

  Det är det här som gör att jag hyser förhoppningar om att det trots allt ska kunna gå vägen att få till en vettig reglering av priserna. För en gångs skull är det en fråga där ledamöterna har personlig förstahandserfarenhet av problemet, och det borde vara en fördel. Men trycket från de gamla televerksmonopolens lobbyister är stenhårt, så det finns ingen garanti för att det kommer gå bra.

  Kommentar av Christian Engström — 3 januari 2012 @ 11:56

 4. Christian, finns det en chans att du kan gräva fram den reélla kostnaden för mobilanvändning inom EU’s politiska styre? Jag misstänker att med dagens roamingpriser den kan vara extremt hög. Och jag misstänker att det inte finns någon revision inom EU som håller koll på vad det kostar att parlamentarikern på resa tillbaka till hemlandet läser nyheterna.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 3 januari 2012 @ 16:36

 5. Nu gällde det visserligen inte EU utan Turkiet, men sådana här tillfällen när politiker på vift aningslöst förfogar över skattebetalarnas pengar är definitivt något att haka på.

  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.4275906-landshovdingens-mobilrakning-blev-en-chock

  Kommentar av viktualiebroder — 11 januari 2012 @ 13:01


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: