Christian Engström, Pirat

18 november 2011

Vinst i Ipredmålet

Filed under: informationspolitik,Ipred — Christian Engström @ 13:43

Läs mer hos Expressen

”Alla räknar med vinst i Ipredmålet” skriver Expressen. EU:s Generaladvokat har kommit med ett utslag som säger att internetleverantörerna får bara lämna ut kunduppgifter enligt Ipredlagen om kunduppgifterna uttryckligen har samlats in för det ändamålet.

Det har de ju naturligtvis inte. Ingen internetleverantör samlar in kunduppgifter för att upphovsrättsföretagen ska kunna stämma deras kunder. Därmed blir hela Ipredlagen tandlös i praktiken. Det är mycket bra.

I Expressens artikel uttalar jag mig så här:

– Det är en seger för friheten. Även om det är svårtolkat är det ett mycket glädjande besked, säger Christian Engström, EU-parlamentariker för Piratpartiet.

– Internetleverantörer samlar ju in kunduppgifter för att sköta sin verksamhet. Inte för att sätta dit misstänkta fildelare som upphovsrättsmaffian vill göra.

– Det betyder att det är okej att lämna ut uppgifter till polis och åklagare i brottmål, inte till privata företag som vill tjäna pengar. Och rättsväsendet har viktigare ­ saker att göra än att spåra upp tonåringar som lyssnar på musik, säger han.

Läs mer hos Expressen.

…………

Andra om ämnet: Piratpartiet, Rick Falkvinge, Sydsvenskan, Kristianstadsbladet, SR Ekot, SvD, DN, Sydsvenskan

9 kommentarer

 1. Felskrivning i andra stycket? ”upphovsrättsindustrin får bara lämna ut kunduppgifter”, kanske borde det stå internetleverantörer där istället?

  Tack, fixat. /che

  Kommentar av MK — 18 november 2011 @ 13:58

 2. […] även Christian Engström. Like this:GillaBli först att gilla denna post. Posted by Tor M Filed in Personlig integritet, […]

  Pingback av Förhandsavgörande i EU-domstolen « Upphovsträtan — 18 november 2011 @ 14:39

 3. ”Ingen internetleverantör samlar in kunduppgifter för att upphovsrättsföretagen ska kunna stämma deras kunder.”

  Det är väl till och med förbjudet att göra det? Så vitt jag kan se så säger generaladvokaten att enligt direktiv 2002/58, som motsvaras av lagen om elektronisk kommunikation, så är det förbjudet att samla in eller lämna ut personuppgifter i ett sådant syfte, såvida inte Sverige har stiftat en lag som tvingar Internetleverantörerna att lagra uppgifter i just det syftet. Någon sådan lag har Sverige inte, tror jag mig veta.

  Tydligen gjorde kulturfeodalisterna ett misstag med IPRED. De skaffade sig en lag som skulle tvinga Internetoperatörer att lämna ut kundernas personuppgifter, men de glömde att skriva att operatörerna måste lagra uppgifterna för kopieringsmonopolsindustrins räkning, och därför finns det inga uppgifter att lämna ut. Det är egentligen inget nytt. Operatörerna, med Bahnhof i spetsen, har hela tiden hävdat att lagen om elektronisk kommunikation förbjuder dem att lagra uppgifterna. Om kulturfeodalisterna inte redan arbetar på att rätta till misstaget – tjata till sig en lag som ska tvinga Internetoperatörer att lagra personuppgifter specifikt i syfte att lämna ut dem till kopieringsmonopolsindustrin – så kan vi räkna med att de genast sätter igång med det om Högsta Domstolen följer generaladvokatens förslag.

  Kommentar av Björn Persson — 18 november 2011 @ 23:21

 4. Generaladvokatens förslag till beslut för den som gillar att läsa sånt.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 november 2011 @ 0:17

 5. Det här är väl en nyttig läxa för regeringen? Skyddet för den personliga integriteten är en i europakonventionen stadgad rättighet som endast får inskränkas med stöd av lag.

  Ändamålsglidningar i fråga om personuppgifter är inte tillåtna.

  På samma sätt är det förkastligt att regeringen bestämt att våra trängselskattekameror när som helst kan förvandlas till spionkameror för polisen – trots att riksdagen uttryckligen förbjudit det. Trots det anser infrastrukturminister Catarina Elmsäter Svärd att man kan bort se från både europakonvention och lagstiftning bara något är tillräckligt viktig. Jag undrar hur länge regeringen kommer hålla emot när upphovsrättsmaffian nu kommer och vill ha skärpta regler för operatörerna.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 november 2011 @ 0:20

 6. Vi är ett stort tack skyldiga till ePhone som hade modet och viljan att driva det här målet hela vägen. Inte alla operatörer hade gjort det – och när väl prejudikatet är satt är det svårt att ändra.

  Vi ska också komma ihåg att hovrätten ju kom fram till att det saknades sannolika skäl att misstänka att ett intrång hade begåtts. HD prövar ju sällan bevisfrågor, men det skulle – helt oaktat EU-domen – vara välkommet att HD uttalar sig om huruvida den bevisning som framkommit i målet är tillräckligt för ett informationsföreläggande.

  En FTP-server med lösenord ska inte anses vara allmänt tillgänglig, såvida inte användaren aktivt har spridit inloggningsuppgifterna. Förlagen har väl fortfarande att förklara varför de begick dataintrång och skaffade sig tillträde till filerna.

  Kommentar av Johan Tjäder — 19 november 2011 @ 0:25

 7. @Björn Persson

  Det stämmer. ELKOM förbjuder direkt datalagring annat än för vad som krävs av ISP’ns egen faktureringsprocess. Det innebär egentligen all den information som DLD samlar in. Därmed blir IPRED totalt värdelös.

  Vad jag nu skulle hålla utkik efter är ett framkastat lagförslag som skriver om relevanta passager i ELKOM till att innebära just en separerad faktainsamling specifikt för mediasbranschens räkning.

  Sedan har IPRED i och med det ökande bruket av VPN/övrig proxylösning/i2p/f2f redan blivit totalt verkningslös men det ändrar inte att IPRED fortfarande är en himlaskriande tokig lag. Det som nu svider aningen är att IPRED återigen kan bli relevant om datalagringsdirektivet faller.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 19 november 2011 @ 2:41

 8. ”Och rättsväsendet har viktigare saker att göra än att spåra upp tonåringar som lyssnar på musik, säger han.”

  Säg det till Fredrik Ingblad vid internationella åklagarkammaren i Stockholm och till 15-åring Ingblad försöker få fälld för upphovsrättsbrott.

  Kommentar av floodis — 19 november 2011 @ 2:56

 9. ”Och rättsväsendet har viktigare saker att göra än att spåra upp tonåringar som lyssnar på musik, säger han.”

  Precis, det är därför de privatiserat själva polisverksamheten – spårningen till privata bolag…

  Här är det dags att påpeka om upphovsrättsbolagens hårdare tag under hösten. Största antalet anti-piracy stämningar i Sverige på kort tid. ”Vi ska inte jaga en ungdomsgeneration”. Nej de passar minsann på att stämma 60-åringar också… Respektingivande! Eller näe, kanske inte så värst…

  Kommentar av Gustaf Johansson — 20 november 2011 @ 12:03


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: