Christian Engström, Pirat

20 oktober 2011

En pirat från Nürnberg berättar

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 22:46

"Gör klart för ändring!" är en slogan som tyskarna använder

Igår träffade jag en pirat från Nürnberg, som råkade vara på besök i Bryssel och som hörde av sig till vårt kontor. Jag var själv i Nürnberg 2009 när det var val till Bundestag i Tyskland, men piraten jag träffade igår var ingen jag kände sedan tidigare, utan en vanlig medlem som, visade det sig, hade gått med i Piratpartiet bara för några veckor sedan.

Jag passade i alla fall på att pumpa honom så mycket jag kunde på hur man ser på Piratenpartei nu när de plötsligt ligger på 10% i opinionsmätningarna i hela Tyskland. Även om det inte alls är någon officiell ståndpunkt från någon är det i alla fall en datapunkt som kan vara intressant.

Det jag skriver nedan är alltså som jag uppfattade det som en enskild pirat sa, så det är inte alls säkert att det är representativt (eller att jag fattade rätt). Men med det förbehållet kommer här några punkter:

 • Missnöjesröster. Både pirater och alla andra i Tyskland tycks vara överens om att det sensationella stödet för Piratentpartei till mycket stor del är en missnöjesyttring över de gamla partierna — men den är ärligt menad, för folk är verkligen missnöjda med alla de nuvarande partierna i Bundestag, och tycker att de är lika dåliga kålsupare allihop. Speciellt är det Greklandsfrågan som gör att folk är trötta på alla gamla partier. Även De Gröna uppfattas som en del av etablissemanget som är av precis samma skrot och korn som alla de andra. Piratenpartei är åtminstone något nytt.
 • Piratenpartei är seriöst. I Nürnberg har Piratenpartei ett ”Stammtisch” på en krog där de lokala piraterna träffas en gång i veckan. Tidigare har det varit typ 3-4 pirater som varit där, men de senaste veckorna har det varit 30-40 stycken istället. Han som jag pratade med igår betonade att det var seriösa och väletablerade människor (många inom databranschen, förstås), och inte en massa konstiga hippies eller hackertyper som stod utanför samhället. Det var inte bara jätteunga människor heller (han jag pratade med var 38), utan både och. Piratenpartei framstår som seriösa utåt.


När det gäller de olika sakfrågorna
i programmet för Piratenpartei Berlin tyckte åtminstone min sagesman att man säga så här om hur tyskar i allmänhet (alltså inte bara i Berlin) såg på dem:

 • Transparens. Om nu Tyskland ska betala massor med miljarder till Grekland och andra länder, då vill medborgarna ha rätt att veta vart pengarna går och vad det är som beslutas av vem. Transparens vad gäller staten på alla sätt är den viktigaste piratfrågan just nu.
 • Utbildning. Piratenpartei står för utbildning, och det är en vinnarfråga rent allmänt, inte minst i södra Tyskland. Den flyger speciellt bra i Bayern, där Piratenpartei har en konkret fråga i att ta bort terminsavgifterna på universiteten (som ligger runt 500 euro per termin).
 • Rätt till privatliv är alltid en stor fråga i Tyskland. Till exempel brukar demonstrationen Freiheit statt Angst dra tiotusentals människor i Berlin varje år. Det är som alltid massor av aktuella frågor på tapeten nu, som till exempel Bundestrojaner (spionprogram som polisen använt sig av).
 • Fildelning är nog inte en så särskilt viktig fråga i sig just för ögonblicket, även om Piratenpartei förstås förknippas med den, och digitala rättigheter rent allmänt är viktigt.
 • Medborgarlön är antagligen mer gångbart i norra Tyskland än i södra, eftersom den södra delen (och i synnerhet Bayern) är mer konservativa.
 • Legaliserad cannabis. Inget som direkt har varit framträdande som fråga för Piratenpartei i den allmänna bilden. Den här frågan är inte alls lika tabubelagd och laddad i Tyskland som i Sverige, men säkert är den mer gångbar i norr (som redan är väldigt liberalt vad gäller cannabis i praktiken) än i söder (som rent allmänt är konservativare).
 • Gratis kollektivtrafik. Ganska viktigt i Berlin, där kollektivtrafiken fungerar jättedåligt, men skulle inte alls vara någon stor sak i Bayern där den fungerar bra. Och där åker ju folk ändå BMV och Audi snarare än buss. 😉

Det här var alltså som jag uppfattade vad en tysk pirat sa, så det behöver inte vara rätt i alla delar, men kan vara intressant ändå.

Nästa val till Bundestag är hösten 2013, så det lär hinna hända en hel del på de två åren.

7 kommentarer

 1. Gah. Jag associerade helt galet först när du skrev ”En pirat från Nürnberg” och förstod inte att det skulle läsas bokstavligt…

  Kommentar av Rick Falkvinge — 20 oktober 2011 @ 22:58

 2. Tyvärr är det nog så att det är första associationen alla får till den staden. Men de har en väldigt fin medeltida borg och en jättegod hasselnötssnaps också. 🙂

  Kommentar av Christian Engström — 20 oktober 2011 @ 23:11

 3. Intressant utveckling och otroligt glädjande att liberala kärnvärden tas upp. Fungerar kollektivtrafiken verkligen dåligt i Berlin? Varje gång jag har varit där så har det varit klanderfritt.

  Kommentar av alfred askeljung — 20 oktober 2011 @ 23:11

 4. Yes! The PIRATES popularity is skyrocketing from – over 7 to 10% for entire Germany in a forsa-poll:
  http://www.wahlrecht.de/umfragen/forsa.htm
  And sure the south of Germany is supposed to be much more conservative than the north. The south, Bavaria and Baden-Württemberg, was ruled for centuries by more or less a single conservative party. But the peoples want a change in Germany.
  There are several hints:
  1. FDP = Party who let the market rule, no or just the essential governmental interference
  With 14% they are in the Federal Government and in coalition with the main Party, but FDP looses 6 of 7 German regional elections. They failed to get into 6 out of 16 federal states, now only in 10 with decreasing popularity.
  2. Baden-Württemberg is first ever ruled by the GREEN Party = mainly ecological projects, no nuclear power plants etc. They started as the PIRATES with a ”one theme”. Green Party won in Baden-Württemberg because of Fukushima power plant (Japan), project ”Stuttgart 21” and buying shares of EnBW by former government.
  3. It seems that government has no understanding about (privat) files. They have no proper handling with data.
  – SWIFT Bank data
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4530077,00.html
  – tax doger CDs
  – census
  – eGK
  ”Electronic Medical Card”…you get chipped in Germany, well you get plastic cards with RFID containing all medical things. For now there is only a picture with your face and a RFID Chip with nothing but space.
  – nPA
  ”Electronic Identity Card”…you get chipped obligatory in Germany, well you get plastic cards with RFID containing personal data with fingerprints. It was hacked by a PIRATE several times to show it’s weakness:
  http://janschejbal.wordpress.com/2011/08/08/eperso-kann-remote-missbraucht-werden/
  – governmental trojans
  http://www.thetechherald.com/article.php/201140/7708/CCC-announces-discovery-of-governmental-Trojan
  – Financial Transaction Tax
  => will be a data census/explosion: not only our banks will know what we do, they know it also without tax, but the government and they sell us (to USA like SWIFT) where everybody can look at.

  Ok, for now only ”derivatives” are supposed to be taxed, but they always want more (to know). Anonymity elsewhere 🙂

  Peopel slowly get aware of their own data security. So PIRATES have first place with this ”modern subject”.

  Kommentar av Idee — 21 oktober 2011 @ 0:18

 5. Himla kul att det går så bra i Tyskland!

  Detta var precis vad jag trodde och började hoppas på ungefär vid tiden vi valde in dig i EU-parlamentet, Christian 🙂 Tack för ett mycket bra jobb! Nu kör vi hela vägen in i Bundestag 😀

  Kommentar av Gustaf Johansson — 21 oktober 2011 @ 7:07

 6. Christian, du har rätt att i att detta kan vara intressant, men det är mer än så: det är väldigt intressant, särskilt för de av oss som inte kan tyska och därmed varit hänvisade till vaga formuleringar om att Piratenpartei breddat sig. Tack!

  Kommentar av calandrella — 21 oktober 2011 @ 20:13

 7. De har med andra ord gått till val på en bred bas av transparens och evidensbaserad politik – felsökning och att ”fixa vad som är fel”.

  Undrar om vi kunde göra likadant? Överlagstiftning, usel transparens, dålig översyn av mer eller mindre samtliga statliga verk (försäkringskassa, arbetsförmedling), avskaffningen av offentlighetsprincipen i grundlagen, skattesystemet, med mera…

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 oktober 2011 @ 14:25


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: