Christian Engström, Pirat

17 oktober 2011

Miljöpartiet svek medvetet väljarna om fildelningen

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 17:51

Miljöpartiets ledning var helt medveten om att deras EU-parlamentariker Isabella Lövin tänkte svika väljarna om fildelningen

I EU-valet 2009 var fildelningen den stora politiska frågan som överskuggade det mesta annat. Miljöpartiet var mycket aktivt i debatten, och framställde det som att de stod helt på fildelarnas sida. Men det var en medveten lögn från partiledningens sida, visar det sig nu. De var redan i valrörelsen helt på det klara med att deras EU-kandidat Isabella Lövin var motståndare till fildelning och en reformerad upphovsrätt, enligt uppgifter idag på Europaportalen.

Sedan hon blev vald har Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin konsekvent motarbetat alla initiativ för en reformerad upphovsrätt och legaliserad fildelning. För ett år sedan röstade hon ja till den kontroversiella Gallo-rapporten som kräver hårdare tag mot fildelare. I de interna diskussionerna i den Gröna gruppen i EU-parlamentet (där även jag ingår) är hon en av de två ledamöter som varit mest aktiva med att motarbeta att Gröna gruppen antog Piratpartiets program om fildelning och upphovsrätt, vilket trots hennes motstånd skedde för några veckor sedan.

Kulturskribenten Torbjörn Wester, som är medlem i både Piratpartiet och Miljöpartiet, påtalade i en debattartikel på SvD Opinion förra veckan att Lövin röstat emot Miljöpartiets officiella linje, och undrade om inte partiledningen kunde ta henne i örat för det.

Men det har partiledningen inga som helst planer på, visar det sig. Jon Karlfeldt, ledamot och informationspolitiskt ansvarig i Miljöpartiets partistyrelse, skriver i en kommentar på SvD-artikeln att hon klargjorde det för partiet i samband med den interna medlemsomröstningen för att fastställa EU-valsedlarna. Partiledningen var alltså väl medveten om att Isabella Lövin stod för en bevarad upphovsrätt och fortsatt fildelarjakt om hon skulle bli vald.

Det här mörkade Miljöpartiet helt i valrörelsen, såvitt jag kan bedöma. Hade Miljöpartiet gått ut och berättat att nummer två på deras EU-lista var emot legaliserad fildelning är jag säker på att någon i Piratpartiet skulle ha uppmärksammat det.

Representanten för Miljöpartiets partiledning påstår i kommentaren på SvD Opinion att Isabella Lövin skulle ha gått ut offentligt med sin syn på upphovsrätten i valrörelsen 2009. Det tror jag är en osanning från Miljöpartiets sida, åtminstone tills de kan bevisa motsatsen.

Kan de visa upp en länk till någon debattartikel av Lövin om det här från 2009? I så fall får de gärna göra det.

Men även om de skulle kunna skaka fram en sådan länk (vilket jag inte tror de kan) så var det definitivt ingenting som Miljöpartiet gjorde något stort väsen av 2009. Det finns bara en slutsats.

Miljöpartiet är tyvärr inte att lita på när det gäller fildelning och upphovsrätt. Det kan vara bra att minnas när det blir val 2014.

…………

Uppdatering: Isabella Lövin försvarar sitt agerande på SvD Opinion

4 kommentarer

 1. Påminner om förljande gamla fina dikt, ursprungligen från futuriteter:

  Piratpartiet står för individens rätt mot staten
  – som Moderaterna brukade göra.

  Piratpartiet står för människans rätt mot storfinansen
  – som Socialdemokraterna brukade göra.

  Piratpartiet står för yttrandefrihet och offentlighetsprincip
  – som Folkpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för stark personlig integritet
  – som Centerpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för fri kultur och kunskap
  – som Vänsterpartiet brukade göra.

  Piratpartiet står för tystnadsplikt och rätt till oavlyssnade själavårdssamtal
  – som Kristdemokraterna brukade göra.

  Piratpartiet sviker inte eller kompromissar bort det här
  – vilket Miljöpartiet kommer göra.

  Piratpartiet står för öppenhet och mångfald
  – vilket Sverigedemokraterna aldrig kommer göra.

  Kommentar av HugeHedon — 17 oktober 2011 @ 18:44

 2. Precis det jag sa till några rabiata ung-miljömuppar i centrala Sthlm sommarn -10: Mp kommer prioritera bort PPs frågor såfort de får chansen på en miljöfråga. Men nä.. ”Det är inte ansvarigt att kandidera till riksdagen utan en fullständig politik” var det enda de hade att komma med. Men do’h era muppar.. Säg det till era partikamrater som startade MP en gång i tiden… Hur breda var de i början på 80talet liksom!?! Inget parti startar med en ”fullständig politik”…

  Kommentar av ForskarGurra — 17 oktober 2011 @ 20:52

 3. […] med kravet att fildelning på nätet skall vara laglig förmodligen för att dra röster i valet. Miljöpartiet var väl medvetna om att ett av miljöpartiets toppnamn inte alls tyckte likadant i frågan. Frågan är varför […]

  Pingback av Isabella Lövin-affären | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 20 oktober 2011 @ 16:18

 4. […] webb. Denna har sedermera citerats eller parafraserats av, i vart fall, Torbjörn Wester själv, Christian Engström, Anna Troberg och Europaportalen på sätt som i varierande utsträckning skiljer sig från vad jag […]

  Pingback av Ett kort klargörande « Jon Karlfeldt — 21 oktober 2011 @ 14:49


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: