Christian Engström, Pirat

26 september 2011

Pristak för dataroaming alldeles för högt

Filed under: informationspolitik,Roaming — Christian Engström @ 15:10

Läs mer på SvD Brännpunkt

Priserna för dataroaming – det vill säga att man använder sin smartphone eller dator utomlands – är hutlösa i EU idag. Det är ett hinder för den inre marknaden, och något som hämmar den ekonomiska tillväxten i Europa, skriver jag på SvD Brännpunkt idag:

I utskottsbehandlingen i Europaparlamentet kommer jag att föreslå ett pristak i konsumentledet på 20 euro per gigabyte från den 1 juli 2012. Med moms skulle det bli strax över 200 kronor, till nytta för bland andra våra resande affärsmän och turister.

Då blir dataroaming något naturligt, som man vågar använda utan att behöva tänka på priset hela tiden. Detta skulle vara ett lyft för den del av IT-branschen som utvecklar mobila applikationer. Och det skulle öppna en ny marknad, för applikationer som är anpassade för människor som är på resande fot. Idag stryps dessa marknader, på grund av att de flesta stänger av sin mobila internetuppkoppling så fort de lämnar sitt hemland.

Läs mer på SvD Brännpunkt

Dagens Industri har intervjuat mig om frågan:

Att surfa på mobilen i utlandet kan bli en väldigt dyr historia, men inom EU arbetar man nu med reglera marknaden så att operatörerna inte får ta ut hur mycket pengar som helst för så kallad data-roaming. EU-kommissionen har tagit fram ett förslag på pristak som är tänkt att träda i kraft nästa sommar, men innan dess hoppas EU-parlamentarikern Christian Engström, som representerar Piratpartiet, att kunna sänka taket betydligt. Och han är full av tillförsikt.

”I just den här frågan råkar det vara så att samtliga ledamöter i EU-parlamentet har exakt det här problemet själva varje vecka eftersom vi åker till Bryssel och Strasbourg och bor i våra hemländer. När det gäller alla andra frågor brukar lobbyisterna kunna slå blå dunster i ögonen på oss, men just här vet vi på riktigt hur det ser ut allihop”, säger Christian Engström.

Läs mer hos Dagens Industri

…………

Andra om ämnet: Anna Troberg (PP)

Tidigare inlägg: Proposing a 10 Euro Per GB Cap On Data Roaming

Tags: , , ,

6 kommentarer

 1. ”I just den här frågan råkar det vara så att samtliga ledamöter i EU-parlamentet har exakt det här problemet själva varje vecka eftersom vi åker till Bryssel och Strasbourg och bor i våra hemländer.”

  Det måste vara väldigt svårt att betala mobilräkningen med de fruktansvärt låga lönerna som en EU-parlamentartiker har… Betalar ni ens mobilräkningen ur egen ficka?

  Jag tycker att det är bra med pristak men just det här argumentet med de stackars EU-parlamentarikerna funkar inget vidare.

  Kommentar av kurtarne — 26 september 2011 @ 21:28

 2. Som EU-parlementariker har vi ett anslag som är till för att täcka bland annat mobilttelefonkostnader, så vi betalar det inte ur egen ficka. Du har också rätt i att vi har väldigt bra lön, så det är inte frågan om att det är synd om just oss.

  Men min poäng var inte att det är synd om oss, utan att både jag och alla mina kollegor har stött på problemet själva, så att vi vet att det är en realitet. Det gör att jag känner mig förhoppningsfull inför behandlingen av frågan i parlamentet.

  Men det är förstås ingen garanti för att det kommer att gå bra. I EU är grundtipset att lobbyisterna alltid får som de vill, hur skadligt det än är för medborgare, ekonomi, samhälle eller vad som helst. Men i just den här frågan hoppas jag att grundtipset ska visa sig vara fel.

  Kommentar av Christian Engström — 26 september 2011 @ 22:14

 3. Christian, bra talat.

  Det som man inte drabbas av själv, det finns inte. Saker och ting förändras först när en själv drabbas.

  Det skulle vara en mycket användbar strategi för PP och PP:s vänner i EU!?
  Alltså att tala om för de ni argumenterar med, på vilket sätt de själva, på ett personligt plan, kommer att drabbas av det beslut de är med och beslutar om.

  I övrigt. Tack för engagemanget och du här på bloggen redovisar vad som pågår.

  Inte att förglömma är att politik tar tid, och det gäller att ha tålamod. För, förr eller senare ger det utdelning. 🙂

  Kommentar av Dennis Nilsson — 26 september 2011 @ 23:58

 4. […] känns den här tiden väldigt avlägsen, idag slåss vår alldeles egen MEP för ett vettigare pristak på dataroaming inom EU och kontrasten mot den gamla dialogtelefonen i grå plast med mekanisk nummerskiva är enorm och […]

  Pingback av En skrivmaskin « Full Mental Straightjacket — 27 september 2011 @ 21:31

 5. Minns ni modemen, gott folk?

  En gång i tiden innebar internetuppkoppling att man ringde upp en operatör med ett modem och betalade per minut. I bästa fall behövde man inte betala mer än Telias samtalstaxa: 23 öre per minut på vardagar, 11,5 öre nätter och helger. Den högsta möjliga datafarten var 33,6 kb/s vid sändning och 56 kb/s vid mottagning, men i praktiken fick man ofta omkring 40 kb/s. Att ladda ned en gigabyte på det viset skulle ha tagit nästan tre dygn och kostat knappt 500 kronor vid lågtrafiktaxa, eller 1000 kronor om högtrafiktaxan hade gällt hela tiden.

  EU-kommissionens föreslagna pristak ligger flera gånger högre än så.

  Kommentar av Björn Persson — 29 september 2011 @ 21:14

 6. […] så börjar de driva ett lågt pristak för dataroaming i EU. Och verkar gilla tanken på […]

  Pingback av Mikael Ståldal » Arkiv » Piratpartiet tycker att gratis är gott? — 19 november 2011 @ 23:45


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: