Christian Engström, Pirat

26 augusti 2011

ACTA-studier offentliga och öppna för kommentarer

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 15:16

Kopierat från ACTA-bloggen

På måndag öppnar EU-parlamentet igen efter semestern. En av frågorna som kommer bli het i höst är ACTA-avtalet. De som vill ha igenom avtalet siktar på att få det ratificerat (godkänt) av EU-parlamentet så tidigt de kan under hösten.

Piratpartiet och den Gröna gruppen arbetar för att EU-parlamentet ska säga nej till avtalet. Inför diskussionerna som kommer komma i höst har vi låtit utomstående experter sätta samman två rapporter som undersöker dels ACTA-avtalets konsekvenser för tillgången på generiska mediciner i tredje världen, dels i vad mån ACTA är förenligt med europeiska fundamentala rättigheter.

ACTA-bloggen skriver:

Idag har två studier av ACTA-avtalet, som initierats på uppdrag av den gröna gruppen i EU-Parlamentet, offentliggjorts. Utkast av studierna finns nu tillgängliga och är möjliga att kommentera under 30 dagar. Vi har tidigare skrivit om den gröna gruppens initiativ och skäl till studierna. Professor Sean Flynn har författat ”ACTA and access to medicine” och professor Douwe Korff och forskaren Ian Brown har skrivit ”Opinion on the compatability of ACTA with the ECHR and the EU Charter of Fundamental Rights”.

Sean Flynns övergripande slutsats är att upphovsrättsindustrin nått stor framgång och uppenbarligen haft stort inflytande på de hemliga förhandlingarna. Om ACTA-avtalets betydelse för tillgången till generiska läkemedel skriver han bl.a att

”It makes enforcement of intellectual property rights in courts, at borders, by the government and by private parties easier, less costly, and more “deterrent” in the level of penalties. In doing so, it increases the risks and consequences of wrongful searches, seizures, lawsuits and other enforcement actions against legitimate suppliers of generic medicines”

(sv. ungefär: verkställigheten av immaterialrätt har blivit enklare, billigare och har fått en större avskräckande verkan, vilket leder till en ökad risk till otillåtna och felaktiga genomsökningar, tillslag, stämningsansökningar osv. mot legala leverantörer av generiska läkemedel).

Studien om ACTA-avtalets inverkan på medborgerliga rättigheter är i sitt nuvarande skick relativt ofärdig, men skall enligt uppgift uppdateras under morgondagen (lördag). Vi [på ACTA-bloggen] återkommer med en mer genomgående sammanfattning så snart som möjligt.

…………

Tags: , , ,

Annonser

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: