Christian Engström, Pirat

22 augusti 2011

Apple vs. Samsung och EU’s designskydd

Filed under: informationspolitik — Christian Engström @ 12:14

Allt som ser ut ungefär så här tillhör Apple, tycker Apple

Företaget Apple fick nyligen en tysk domstol att förbjuda konkurrenten Samsung att sälja sin nya pekplatta i EU. Apples tycks ha anammat en strategi att stämma företag till höger och vänster för att slippa konkurrens när det gäller pekplattor och knapplösa mobiler. Samsung överklagade, och nu får de sälja sin pekplatta igen.

”Designskydd” heter immaterialrätten som det rör sig om den här gången. OS News förklarar hur designskydd fungerar i EU nuförtiden (tipstack Peter). Det är fullständigt vettlöst.

Ett företag som har pengar och jurister kan lämna in en skiss på vilken produkt som helst, och får då automatiskt designskydd, utan att det görs någon granskning av om designen är ny eller unik. Det är bara ett rent registreringsförfarande, men när designen väl är registrerad är domstolarna skyldiga att utgå från att skyddet är giltigt, trots att ingen granskning har gjorts. Därmed kan företag som Apple vända sig till domstolen och få ett säljstopp utfärdat, fortfarande utan att det gjorts någon granskning av om det var en design som borde har fått skydd överhuvudtaget.

I fallet Apple vs. Samsung lär det antagligen inte spela någon särskild roll. Samsung har råd med advokater för att försvara sig, så det drabbar ingen fattig. De har gott om egna patent, så de kan alltid stämma Apple tillbaka. Den juridiska gyttjebrottningen lär pågå ett tag, och göra ett antal immaterialrättsjurister rika på de inblandade företagens (och i slutändan konsumenternas) bekostnad.

Men inte ens Apple själva kan rimligen tro att de skulle kunna tillskansa sig ett 25-årigt monopol på pekplattor och knapplösa mobiler på hela den europeiska marknaden genom att hänvisa till en teckning på hur de ser ut. I vart fall inte när motparten har råd med jurister för att försvara sig, som i det här fallet.

Att designskyddet är skadligt för Europas ekonomi och innovationsklimat tycker jag är ställt bortom allt tvivel. Konkurrens är någonting positivt, och grunden för hela marknadsekonomin. Juridisk osäkerhet i form av lättvindigt utdelade monopolrättigheter gynnar bara en liten grupp av jurister, på allas vår bekostnad.

Men frågan är i vad mån designskyddet är en frihetsfråga också. Om det bara innebär ökad byråkrati och lite juridisk osäkerhet för storföretag, då är det visserligen idiotiskt och skadligt, men knappast någonting som aktivister behöver engagera sig alltför mycket i. Då har vi viktigare saker att lägga vår tid på, och storföretagen kan gott få försvara sig själva juridiskt och politiskt.

Men om designskyddet skulle segla upp som något som hotar friheten på nätet på samma sätt som mjukvarupatenten gör och gjorde, då måste vi kanske prioritera upp frågan. Internet tillhör oss alla, och varken Apple eller Microsoft eller någon annan ska ha monopol på apparaterna vi använder för att koppla upp oss till varandra.

Läs mer om EU’s designskydd hos OS News.

…………

Andra som skriver om ämnet: Anna Troberg (PP), Tommy k Johansson, SvD Webb & Teknik, Med öppna ögon, Miltons bitch, En Grand Danois-galning, Arwengrim, Swedroid, Swedroid, Mikael Persson, Aftonbladets prylblogg, Anders S Lindbäck, Anders S Lindbäck, Lite av varje och Jenny M

Tags: , , ,

Annonser

7 kommentarer

 1. Nåja, det var ju inte direkt bara teckningen som de hade med i stämningen, utan även nästan ett dussin patent med mera:
  http://thisismynext.com/2011/04/19/apple-sues-samsung-analysis/

  Sedan kan man ju tycka vad man vill – jag är inte riktigt säker på vad jag tycker i det här fallet, men man kan ju åtminstone förstå att de känner sig lite beslutna på designen (oavsett om man tycker att en design ska vara fri att kopiera eller inte).

  Kommentar av exscape — 22 augusti 2011 @ 12:27

 2. Jo, mjukvarupatenten är fortfarande ett elände. Axel Horns bloggade nyligt om Amazons patent på ”one click shopping” och skriver att e-handelskonkurrenterna fortfarande inte går säkra. Det ser inte bättre ut än att patentinnehavaren betalade in förnyelseavgifter så sent som 2010.

  Kommentar av Erik Josefsson — 22 augusti 2011 @ 12:31

 3. @exscape: alltså, jag vet inte, Samsung gick ut med den här produkten innan iPad öht var på tapeten http://www.engadget.com/2006/03/09/samsung-digital-picture-frame-stores-pics-movies-music/

  Kommentar av Stefan H — 22 augusti 2011 @ 12:33

 4. Läser du lite noggrannare vad domstolarna kommit fram till (och varför) på t.ex. http://www.macuser.co.uk/5390-samsung-galaxy-tablet-eu-ban-overturned så framgår det att det inte alls är så att Samsung får sälja sin Galaxy i Tyskland. Det vill säga att Apple stämde det tyska dotterbolaget till Samsung som säljer i Tyskland. Det som överklagades var domstolens rätt att döma även moderbolaget (och därmed stoppa försäljningen i resten av Europa) – detta kan innebära att Apple får stämma dussintalet dotterbolag inom respektive land snarare än bara en tysk domstol.

  Det är alltså så att ingen domstol har ansett att Apple’s krav är felaktiga.

  Kommentar av Anonym — 22 augusti 2011 @ 14:00

 5. @4: Men precis som Christian säger så är det märkliga att man kan registrera en ospecifik skiss som sedan kan ligga till grund för ett säljstopp utan att själva designskyddet granskas. Det innebär ett hot mot konkurrensen som sådan och som inte handlar om att ”stjäla” andras design och produktidéer utan om att stoppa konkurrenters produkter utan egentlig grund.

  Så oavsett om man tycker att Samsung stulit skyddade idéer eller inte så borde de flesta tycka att en granskning av själva skyddet borde ingå innan en så pass kraftig påföljd som säljstopp utdöms.

  Kommentar av Riverman — 22 augusti 2011 @ 21:53

 6. Sen detta började så har jag undrat vad som hade skett om detta förfarandet hade skett med andra saker.
  Desginskydd på bilar eller hus är ju bra exempel.
  Din bil liknar för mycket min bildesign, den har runda hjul och är aerodynamiskt formad och man kan sitta och köra i den.
  Dit hus liknar för mycket min husdesign, den har tak, väggar, fönster och en dörr.

  Kommentar av BL — 23 augusti 2011 @ 7:02

 7. Det var ett stort steg bakåt när Mönsterskyddet försvann (som granskades på nyhet) och ersattes med detta ”design”.

  Kommentar av viktualiebroder — 23 augusti 2011 @ 19:05


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: