Christian Engström, Pirat

21 augusti 2011

EU vill låta polisen titta i ditt konto

Filed under: informationspolitik,Swift — Christian Engström @ 17:50

Läs mer om det nya bank-FRA på SVT Debatt

Jag skriver på SVT Debatt:

EU-kommissionär Cecilia Malmström vill införa ett bank-FRA som ska övervaka alla banktransaktioner som företag, organisationer och privatpersoner i Europa gör.

Det föreslagna systemet kommer att ge europeiska myndigheter tillgång till vanliga medborgares banktransaktioner, precis på samma sätt som den svenska FRA-lagen ger svenska myndigheter tillgång till vanliga medborgares privata kommunikation, utan att det finns någon misstanke om brott. Behöver vi ännu ett sådant system?

Läs mer på SVT Debatt

…………

Andra som skriver om bank-FRA: Anders S Lindbäck, jag själv

Tags: , , ,

Annonser

4 kommentarer

 1. ”Det sker en rigorös kontroll innan man ger ut uppgifter till USA redan idag, och det ska jag se till att jobba för att det sker även i det här nya systemet.”
  Jag hoppas verkligen också att Cecilia Malmström återkommer med förklaring om det där, eftersom det verkar som att det inte stämmer.

  Kommentar av Tjabo — 21 augusti 2011 @ 18:10

 2. Bra att du aldrig tystnar! Men är det din rubrik? Du är ju också EU.. Att SVT gör fel kan du inte styra över men det här är din blogg. 🙂

  Kommentar av kallistiman — 22 augusti 2011 @ 8:39

 3. @kallistiman:

  Rubriken är satt av SVT Debatt och inte av mig, vilket är som det alltid fungerar.

  I det är fallet blev deras rubrik ”EU vill låta USA-polisen titta i ditt konto” lite missvisande, vilket är skälet till att jag i tysthet droppade ”USA” när jag satte rubriken här hos mig. USA-polisen har ju tyvärr redan möjligheten att titta i allas våra konton, efter Swift-avtalet som EU-parlamentet godkände förra våren. Det nya nu är att även europeiska myndigheter ska få motsvarande möjligheter.

  Till att börja med kommer det bara vara säkerhetstjänsterna och polisen som har tillgång till våra banktransaktioner. Men om systemet väl installeras kommer det förstås inte ta lång tid innan ändamålsglidningen gjort att även skattemyndigheten får full tillgång till datat. Vilka argument skulle kunna stoppa det?

  Men grundtipset är förstås att förslaget går igenom ändå. Så länge man varje gång inleder med att slänga några terrorister eller pedofiler i grytan, kan man koka grodor nästan hur fort man vill. Det har herrarna och damerna i EU-kommissionen lärt sig vid det här laget.

  Kommentar av Christian Engström — 22 augusti 2011 @ 12:27

 4. […] Lite länkar: Christan Engström, Hax, Lena Ek, Christoffer […]

  Pingback av Det är på tok för mycket folk i Parlamentet. « Niklas Starow till Europaparlamentet 2014 — 26 augusti 2011 @ 13:58


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: