Christian Engström, Pirat

21 juli 2011

ACTA-avtalet går bortom gällande EU-rätt

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 11:18

En utredning gjord av EU-parlamentet visar att ACTA-avtalet går bortom gällande EU-rätt, vilket EU-kommissionens förhandlare hela tiden har förnekat

ACTA-avtalet går utöver gällande EU-lagstiftning på flera punkter, enligt en ny utredning gjord på uppdrag av EU-parlamentet. EU-kommissionen, som driver på för att få igenom avtalet, har hela tiden hävdat att ACTA ligger helt inom nuvarande EU-lagstiftningen, och inte innebär några förändringar jämfört med hur det är idag.

Men enligt utredningen går avtalet längre i åtminstone tre avseenden:

 • Tullens befogenheter att beslagta och förstöra varor utökas från att bara gälla rena piratkopierade produkter som är tänkta att säljas under falskt varumärke, till att omfatta alla former av upphovsrättsintrång.
 • Skadestånd ska beräknas på originalproduktens marknadspris. Skadeståndet för en fejkad Rolexklocka sätts till marknadspriset för en äkta Rolex, och en mp3-spelare fylld med piratkopierad musik värderas till vad det skulle ha kostat att köpa alla låtarna en och en.
 • ACTA-avtalet innehåller straffrättsliga bestämmelser, något som hittills inte har omfattats av EU-rätten utan varit upp till de enskilda medlemsländerna, men som nu smygs in bakvägen genom att ACTA är klassat som ett handelsavtal som medlemsländerna inte kan förändra.

Läs mer hos Europaportalen, som har en mycket bra förklarande artikel.

…………

Andra som skriver om ACTA: Henrik Alexandersson, ACTA-bloggen, IP-Watch.org, KSNH.eu, Fredriks blogg, ACTA-bloggen (2)

Andra bloggar om: , , ,

Annonser

9 kommentarer

 1. Acta de sjuka lagarnas bak dörr in i rätts systemet.

  Kommentar av Krister Pettersson — 21 juli 2011 @ 13:11

 2. ”originalproduktens marknadspris” är en oxymoron. Finns väl ingen marknad om det bara finns en enda leverantör.

  Till fredsprojektet som blev krig lite varstans och kanske förestående militärkupp i Grekland, över valutaprojektet som slutar med en insolvent europeisk centralbank kommer alltså marknadsprojektet som blev en standardisering av de gamla monopolen.

  Kommentar av viktualiebroder — 21 juli 2011 @ 13:42

 3. @viktualiebroder
  Det där fattar jag inte. Det är väl klart att det finns ett marknadspris på t.ex. en Rolex-klocka?
  Att sedan räkna ”pris för slutkund” = ”förlorad intäkt för producenten” är ju givetvis absurt… Vad hände med alla mellanhänder?

  Kommentar av ConnyT — 21 juli 2011 @ 14:34

 4. Sedan har vi det faktum att europaparlamentet har rätt att ta del av förhandlingarna, men har hittills fått nöja sig med läcka dokument. Detta medan privata intresseorganisationer i USA har haft full tillgång till dokumenten. Folkets representanter verkar ha sämre status än lobbyistorganisationer i det här fallet.

  Kommentar av professor — 21 juli 2011 @ 15:07

 5. Om man rippar sina egna cd-skivor till flac/ogg/mp3-format och överför dom till sitt eget USB.minne så är det väl inte piratkopior? Hur skulle dom kunna se om man själv köpt låtarna eller inte?
  Ska dom beslagta och kasta hela USB-minnet då i tullen? Hur fungerar det där egentligen? Dessutom tycker jag att hela varumärkeshysterin borde avskaffas!

  Kommentar av Harlekin33 — 21 juli 2011 @ 16:00

 6. Intresangt. men en sak missas.. vad gäller eböcker? ett i princip word dokument, som ”säljs” för samma pris som en pappers bok.

  jens lapidius nya book i papper: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146220291

  samma bok men i ebook format: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9143511899

  båda varianterna kostar 159kr. Hur ser man om en ebok är pirat kopierad, ska man börja leta efter drm kod, vattenstämpel? snacka om långa köer för att komma genom tullen om ACTA. manglas igenom.

  Kommentar av Pros — 26 juli 2011 @ 13:11

 7. @Harlekin33

  ”Om man rippar sina egna cd-skivor till flac/ogg/mp3-format och överför dom till sitt eget USB.minne så är det väl inte piratkopior? Hur skulle dom kunna se om man själv köpt låtarna eller inte?”

  Mycket enkelt – den som har en mp3-fil liggande på sin telefon eller dator måste bevisa att han har köpt låten.
  M.a.o. kräver ACTA i ren praxis att man tillämpar omvänd bevisföring – skyldig tills motsatsen bevisats.

  Jag har själv rippat över mer eller mindre hela mitt bibliotek av skivor till min mobil. Det torde röra sig om ett antal hundra köpta och betalade låtar. Tar jag med mig mobilen till ett annat land där ACTA tillämpas i den här tappningen kommer jag antingen bli tvungen bevisa att det faktiskt är min musik (omöjligt, vem sparar kvitton på CD-inköp man gjort för tio år sedan?) eller så får jag per automatik påhängas en straffavgift på mellan 5000 och 10000 SEK bara jag går igenom en tull och tullaren kräver få granska min telefon.

  Har jag samma låtar på min laptop så måste jag dessutom bevisa samma sak där – att det rör sig om samma kopior som jag redan (orättmätigt) blivit påhängd straff för. Eller betala igen. Reser jag med min sambo och hennes mp3-spelare innehåller samma musik…tja, räkna själv.

  Går ACTA i effekt får man å det skarpaste råda alla att helkryptera samtliga partitioner som innehåller media, laglig eller ej. Eller undvika ta med elektronisk utrustning av typen telefoner eller datorer utomlands.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 29 juli 2011 @ 11:49

 8. […] ACTA-avtalet går bortom gällande EU-rätt « Christian Engström, Pirate MEP skrev 2011-07-22 […]

  Pingback av ACTA-bloggen » ACTA-avtalet inte i linje med rådande EU-lagstiftning — 4 augusti 2011 @ 10:36

 9. […] som EU gör avtal som de inte håller. Upphovsrättsavtalet ACTA-avtalet har t.ex. visat sig gå utanför gällande EU-rätt trots att EU kommission försöker hävda […]

  Pingback av Malmström håller inte sina löften | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 20 augusti 2011 @ 13:25


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: