Christian Engström, Pirat

12 juli 2011

Julian Assange i rätten idag

Filed under: informationspolitik,Wikileaks — Christian Engström @ 10:49

The Guardian rapporterar fortlöpande från utvisningsrättegången mot Julian Assange

Wikileaks grundare Julian Assange sitter just nu i domstolen i England för att få utvisningen till Sverige prövad. Förhandlingarna ska pågå idag tisdag och imorgon onsdag, men domslutet kommer antagligen att dröja ytterligare någon tid.

Alla internationella media rapporterar om fallet, till exempel CNN och AFP. The Guardian har en artikel som de uppdaterar fortlöpande under dagen med det allra senaste.

Uppdatering: The Guardians livebloggning fortsätter med dag två på den här adressen.

I Sverige skriver bland annat Aftonbladet, Expressen, SvD och SVT.

I helgen passade Julian Assange på att fylla 40 år, och fira det med en stor fest på godset där han sitter i husarrest. Bland gästerna fanns Piratpartiets grundare Rick Falkvinge. Aftonbladet och GP skrev om 40-årsfesten.

…………

Andra om Wikileaks: Henrik Alexandersson

Andra bloggar om: , , ,

12 kommentarer

 1. Det måste rimligtvis vara bäst för Assange, Wikileaks och PP om han blir utlämnad och rättvisan får ha sin gång. Det är privatpersonen Assange som är misstänkt för brott och inget annat.

  Kommentar av nejtillpirater — 12 juli 2011 @ 18:52

 2. Du förutsätter att rättegång blir rättvis. Som vi vet är detta inte alls givet i Sverige. Om rättvisan, inte lagen, ska ha sin gång, borde åtalet förövrigt avfärdas och Assange försättas på fri fot, medan Sverige tänker över sin lagstiftning.

  Kommentar av michaeleriksson — 12 juli 2011 @ 19:56

 3. @michaeleriksson

  ”Du förutsätter att rättegång blir rättvis. Som vi vet är detta inte alls givet i Sverige.”

  Som vi vet… Så då kan vi ju skrota vårt rättssystem eller? Ska vi kanske låta pöbeln skipa rättvisa istället eller vilket alternativ förordar du istället?

  ”Om rättvisan, inte lagen, ska ha sin gång, borde åtalet förövrigt avfärdas och Assange försättas på fri fot, medan Sverige tänker över sin lagstiftning.”

  Vad är det i lagen som inte är rättvist? Liknande lagar finns f.ö. i Storbritannien.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 juli 2011 @ 9:00

 4. @nejtillpirater

  Rättssystem: Även ett halvdant rättssystem är bättre än inget rättssystem alls. Härutöver innebär inte problem på områden som våldtäkter automatiskt att system som helhet har lika stora problem.

  Din kommentar är här en rejäl halmgubbe.

  Lagen/rättvisan: Dels är den svenska, eventuellt även det engelska, lagstiftningen så utvidgad att man riskerar att straffas för tex samtyckt sex eller saker som av annan grund inte bör vara olagliga. Framförallt går det för långt när elakhet, egoism, ryktsiktslöshet, m.m. blir olagligt per se/utan att ett ”klassiskt” brott är inblandat. Mitt intryck av fallet är att det Assange hävdas ha gjort antingen ligger inom detta område, kan förklaras genom felkommunikationer, eller är i avsaknad av ens halvdan bevisning.

  Brottsnivån är tveksam och bevisningen ligger på ord-mot-ord nivå; ergo, det rättvisa vore att släppa honom och stoppa det stora ingrepp i hans liv som nu föreligger.

  Kommentar av michaeleriksson — 13 juli 2011 @ 17:32

 5. @michaeleriksson

  Bra att du trots allt tycker att vi ska ha ett rättssystem…

  ”Brottsnivån är tveksam och bevisningen ligger på ord-mot-ord nivå; ergo, det rättvisa vore att släppa honom och stoppa det stora ingrepp i hans liv som nu föreligger.”

  Om det nu är så att bevisningen är svag, ord-mot-ord osv, då kommer han ju att frias, eller hur? Jag litar på att de som är mer kompetenta att bedöma rättsläget gör rätt bedömning när de vill ha honom utlämnad. Även om fel givetvis kan begås så litar jag i grunden på vårt svenska rättssystem. Trots att JA:s svenska advokat Björn Hurtig vilseledde domstolen och fick en varning av svenska advokatsamfundet. När en försvarsadvokat t.o.m. ljuger för att fria sin klient så ska det väldigt mycket till att fälla en brottsling, de allra flesta går tyvärr fria. Men det är något man måste acceptera eftersom vi trots allt inser att risken för att bli oskyldigt dömd måste hållas väldigt låg men absolut inte så låg att ingen någonsin kan fällas för ett brott heller.

  Kommentar av nejtillpirater — 13 juli 2011 @ 19:02

 6. Nejtillpirater:

  Som Michael skriver har du byggt en halmgubbe. Det är inget som säger att bara för att rättssystemet i Sverige inte är perfekt så vore det bättre helt utan ett. De flesta svenskar tycker nog att nuvarande rättssystem är rätt mycket bättre än att inte ha något alls…

  Du verkar försöka intala folk att bara för att rättssystemet har vissa brister just idag så är det lönlöst att försöka kämpa för att förbättra det. Det är ju helt bakvänd och destruktiv inställning. Det är när något är knas som man ska kämpa för att förbättra det istället för att ge upp…

  Du sprider en aura av svart och vitt omkring dig, Nejtillpirater. Allt som inte är som du vill är helt åt h*lvete. Alla som inte är med oss är mot oss, gör du inte som vi vill har du nog något att dölja – smutsigt mjöl i påsen, lagen är absolut, alltid rätt – får inte ifrågasättas… och så vidare.

  Kommentar av ForskarGurra — 13 juli 2011 @ 19:10

 7. @nejtillpirater

  ”Om det nu är så att bevisningen är svag, ord-mot-ord osv, då kommer han ju att frias, eller hur?”

  Poängen är just att det inte finns någon garanti för detta: När det gäller våldtäkt är den teoretiska principen om att åklagaren måste bevisa skulden ofta omvänd eller uppluckrad—och då kan man bli fälld även när ord står mot ord. Att du sedan har en överoptimisk tilltro (eller bara hävdar att du har en sådan) till det svenska rättssystem ändrar inte på det faktum att det finns problem

  Kommentar av michaeleriksson — 13 juli 2011 @ 19:33

 8. Svenska rättssystemet fungerar mycket dåligt då man utdömer historiskt höga skadestånd för (märk väl) medhjälp till upphovsrättsbrott i piratebay-målet eller som när marknadsdomstolen dömer oskyldiga uppfinnare gentemot rika storföretag som vill bli av med sagda uppfinnaren och ta hans uppfinning. Var det uppdrag granskning jag såg det på? SVT var det i alla fall. Skandal!

  Man måste ha balans i rättssystemet där varken utländska makter eller pengar ska vara viktiga faktorer. Domstolen ska söka vara rättvis, inte vara köpt, ty då har demokratin kapitalt misslyckats!

  USA ska inte kunna köpa Sverige! Det svenska rättssystemet är uppenbart korrupt! Det är min åsikt!

  Kommentar av Patrik Johansson — 13 juli 2011 @ 21:34

 9. Ja svenska rättsystemet är fantastiskt (obs ironi) se t.ex. SVTs dokumentär (uppdrag granskning tror jag) om Sture Bergwall ( https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Thomas_Quick ) och alla turerna kring piratebay m.m.

  Vi kan såklart inte veta något om de två kvinnorna eller vad Assange gjort eller inte gjort privat, men hela fallet har i alla fall hanterats otroligt märkligt.

  Två kvinnor kontaktar polisen sent på kvällen, polisen kontaktar jouråklagare. Sedan anhålls Assange av jouråklagaren i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. (Detta ska vara hur man normalt hanterar sådana anklagelser i Sverige. Desto märkligare är att Expressen får reda på det hela samma natt. Antagligen har polisen och eller någon av kvinnorna tipsat Expressen som sedan pratat med åklagaren. Om inte direkt tjänstefel vilket jag gissar att det är, så är det knappast normalt. Detta leder till att Assange och Wikileaks smutskastas i internationell press runt om i världen.) Anhållandet hävs knappt ett dygn senare av ordinarie åklagare Eva Finné, och misstankarna ändras till ofredande. Assange reser vidare till England. Sedan överklagas och återupptas förundersökningen igen, nu av överåklagare Marianne Ny och rubriceringen ändras till att återigen gälla våldtäkt. Sedan häktas Assange i sin frånvaro igen och han begärs nu utlämnad från England. Märk väl, han är inte anklagad för något ännu, åklagaren vill intervjua Assange först och det är därför han begärts utlämnad. Assange har erbjudit sig att ställa upp på en telefonintervju eller en video-konferens från England men av någon anledning insisterar Marianne Ny att han måste resa till Sverige i person annars går det inte? Om man ska tro vad som skrivs i England så är det han misstänks för inte ens olagligt där, och det är inget man i normala fall skulle begära någon utlämnad för. Vad händer om USA begär en Australiensisk medborgare utlämnad från Sverige?

  Kommentar av Mårten — 14 juli 2011 @ 1:03

 10. Som jag sagt innan allt stinker o värre blir det.

  Kommentar av Krister Pettersson — 14 juli 2011 @ 8:59

 11. @Patrik Johansson

  ”Svenska rättssystemet fungerar mycket dåligt då man utdömer historiskt höga skadestånd för (märk väl) medhjälp till upphovsrättsbrott i piratebay-målet”

  Historiskt höga för att skadan av TPB:s verksamhet är historiskt hög. Straffen är löjligt låga givet TPB:s totala verksamhet!

  ” eller som när marknadsdomstolen dömer oskyldiga uppfinnare gentemot rika storföretag som vill bli av med sagda uppfinnaren och ta hans uppfinning. Var det uppdrag granskning jag såg det på? SVT var det i alla fall. Skandal!”

  Är det Håkan Lans du pratar om? Då gäller det väl problem med amerikanska rättssystemet och inte det svenska.

  ”Man måste ha balans i rättssystemet där varken utländska makter eller pengar ska vara viktiga faktorer. Domstolen ska söka vara rättvis, inte vara köpt, ty då har demokratin kapitalt misslyckats!”

  Klart att domstolen inte ska vara köpt men det finns ju inga tecken på att så är fallet i TPB-fallet eller Assange-fallet. Vad anser du förresten om Assange svenske försvarsadvokat Björn Hurtigs agerande som gjorde att han blev varnad av svenska advokatsamfundet? OK att en försvarsadvokat ljuger för att rädda sin klient?

  ”USA ska inte kunna köpa Sverige! Det svenska rättssystemet är uppenbart korrupt! Det är min åsikt!”

  Då tycker jag att du ska lägga fram dina bevis och göra en anmälan.

  Kommentar av nejtillpirater — 14 juli 2011 @ 10:08

 12. @Nejtillpirater. ”1.Det måste rimligtvis vara bäst för Assange, Wikileaks och PP om han blir utlämnad och rättvisan får ha sin gång.”
  Det återstå ju att se. Rättvisan har sin gång i England också, och skulle Assange bli fri från utelämnandet anser jag det lika rättvist det också, eller rättare sagt mer rättvist om så blir fallet.

  Säga vad man vill om det Svenska rättväsendet men fallet med Assange har de hanterat väldigt dåligt enda från början.

  Kommentar av Anonym — 14 juli 2011 @ 11:36


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: