Christian Engström, Pirat

1 juni 2011

Gröna gruppen mobiliserar inför ACTA-omröstning

Filed under: ACTA,informationspolitik — Christian Engström @ 22:47

Kopierat från ACTA-bloggen

Vi hade gruppmöte i veckan i den Gröna gruppen som jag är med i i EU-parlamentet, och diskuterade ACTA. Jag kopierar från ACTA-bloggen:

Den gröna gruppen (Greens/EFA) i EU-Parlamentet jobbar stenhårt för att se till att EU-Parlamentet inte ger sitt samtyckte till ACTA-avtalet. På ett möte i dag antogs att gruppen kommer att driva kravet på att alla av unionens förhandlingsdokument skall offentliggöras, i enlighet med den förfrågan som EDRi (European Digital Rights) framförde till utskottet för Internationell handel (INTA) den 11.e maj i år. Vidare kommer man fortsätta driva kravet på att skicka ACTA-avtalet till European Court of Justice (ECJ) och kommer att försöka få upp sin resolution på dagordningen vid nästa plenarsammanträde.

Man antog också ett positionspapper kring ACTA-avtalet, som snart kommer att finnas tillgängligt.

Då EU-Kommissionen återkommande vägrat att göra någon form av konsekvensbedömning av ACTA-avtalet, har gröna gruppen har också beställt två studier för att klarlägga vilka konsekvenser ACTA kan komma att få för tillgången till billiga läkemedel och för grundläggande rättigheter (fundamental rights).

Den första studien kommer alltså att beröra hur ACTA-avtalet kommer att påverka tillgången till läkemedel, främst i utvecklingsländer. Under avtalets gång har flera framstående NGO:er som arbetar med globala hälsofrågor framfört farhågor om att ACTA kan inverka negativt på handeln med generiska mediciner och i slutändan således för tillgången till dessa billiga och livräddande läkemedlen. Studiens huvudsyfte är således att klargöra vilka följder bestämmelserna i ACTA-avtalet kommer att få gällande tillgången till billiga läkemedel, då som sagt främst i utvecklingsländer.  Studien kommer att utarbetas av  Sean Flynn, som arbetar och undervisar bl.a. kring sambanden mellan immaterialrätt och mänskliga rättigheter vid American University – Washington College of Law.

Den andra studien som den gröna gruppen beställt handlar alltså om ACTA-avtalets inverkan på grundläggande rättigheter. Studien förväntas bl.a. besvara huruvida ACTA-avtalet är kompatibelt med ”EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna” (The Charter of Fundamental Rights of the European Union), och förväntas även besvara hur EU-Kommissionen hanterat ACTA-förhandlingarna med hänsyn till exempelvis bestämmelserna om att de skall genomföra sitt arbete så ”öppet som möjligt” i enlighet med Treaty on the Functioning of the European Union art. 15.  Studien kommer att utarbetas av Douwe Korff, professor i internationell rätt vid London Metropolitan University, samt Dr Ian Brown vid University of Oxford.

Studierna förväntas bli klara någon gång under augusti, förhoppningsvis i god tid innan EU-Parlamentet skall rösta om huruvida Parlamentet tänker ge sitt samtycke till ACTA-avtalet. När exakt omröstningen kommer att äga rum är fortfarande oklart, då EU-Kommissionen ännu inte officiellt överfört ärendet till Parlamentet. Dock lär omröstningen hållas någon gång under sensommaren eller hösten.

Så fort positionspappret är helt klart så kommer det också att dyka upp här [på ACTA-bloggen].

…………

Tags: , , ,

4 kommentarer

 1. Timingen kan bli bra med andra ord.

  Kommentar av bra jobbat — 1 juni 2011 @ 23:47

 2. Omröstningen kommer hållas dagen innan alla drar iväg på semester. När annars?

  Kommentar av Olle — 6 juni 2011 @ 10:02

 3. ”Handeln med generiska mediciner” – m.a.o. samtliga utvecklingsländer kommer tvingas börja betala hundratalet gånger högre pris för vacciner och livsnödvändiga mediciner från brand names.

  ACTA är en styggelse. Ett par hundratusen barn i tredje världen som kan avlida på grund av avsaknad av en medicin som borde kostat ett par kronor i stället för ett articifiellt framtvingat pris på ett par hundralappar är inte ens det värsta som det avtalet kan betyda. På samtliga plan ser ACTA ut som ett ramverk enbart ämnat som ultraprotektionism av i-ländernas mer konkurrensdrabbade industrier.

  Inte ens USA’s senat och kongress vill ha det längre, så man får nästan tro att det drivs enbart på grund av politisk prestigeräddning av ett gäng tjänstemän nu…

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 7 juni 2011 @ 0:12

 4. Vi som ska lyda under lagen far inte veta vad som forhandlas fram men det far skivindustrins lobbyister inklusive den dar pajasen som i sin senaste skriver om Acta utan att namna ordet. where musicians and their moguls have failed so far and rally America to defend the most in the world.Bonos uttalande har blivit men ingen verkar annu ha satt det i samband med Acta..Det ar naivt att tro att Bono bara sitter och tycker saker pa egen hand. Givetvis ar hans formuleringar synkroniserade med hojdarna i den amerikanska film- och skivbolagslobbyn som har full insyn i vad som sker bakom Actas ridaer.

  Kommentar av hemp — 21 juni 2011 @ 23:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: