Christian Engström, Pirat

9 maj 2011

Radioinslag om EU:s digitala järnridå

Filed under: Censilia,informationspolitik — Christian Engström @ 17:02

Lyssna på radioinslaget om internetcensur i EU

Radioprogrammet Medierna i SR P1 tog i lördags upp frågan om den digitala järnridå med internetcensur på bred front som ministerrådet diskuterar.

Medierna
skriver på programmets site:

Kritik mot europeiska censurplaner
Nyligen avslöjades det att lagstiftare i EU skissar på planer att införa ett centralt filter för internettrafik i EU och att skapa ett ”virtuellt Schengen” där EU ska ha en central svartlista med sajter som ska blockeras. Tidigare har det handlat om sidor med barnporr, men nu har även annat börjat nämnas, som olagliga spelsajter och sidor med ”olagligt innehåll” i största allmänhet.
Kritikerna kallar det för en ”digital järnridå”.

Bland andra medverkar jag och Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Lyssna på programmet. (Första inslag, 2 minuter in i programmet.)

…………

Andra som skriver om den digitala järnridån: Anna Troberg, Henrik Alexandersson,

Tags: , , ,

8 kommentarer

 1. Piratpartiet brukar ju förespråka att samma lagar ska gälla på nätet som utanför nätet. Man får inte publicera olagligt innehåll eller göra reklam för olagligt innehåll hur som helst på vanliga anslagstavlor heller.

  Kommentar av nejtillpirater — 9 maj 2011 @ 18:59

 2. Oops, Cecilia Malmström låter lite som en häxa här. Stressad och avslöjad? 😀 Bra jobb, CE.

  Kommentar av Anton Nordenfur — 9 maj 2011 @ 20:02

 3. nejtillpirater: Att alla lagar ska följas till punkt och pricka resulterar inte i ett drömsamhälle. Lika lite som att anarki skulle resultera i något drömsamhälle.

  Att ha censur av information på EU nivå är fullkomligt vansinne. Ska svenska bögar inte få söka likasinnade på gaysiter för att vi har nån lettisk lag som säger att bögeri är olagligt? Ska svenska religionskritiker inte få göra sin röst hörd för att typ Italien och Irland har strikta lagar mot kätteri?

  Detta förslaget är ju höjden av dumhet. Inte bara är det censur, det är dessutom centraliserad censur över landsgränserna i ett så heterogent område som Europa är vad det gäller värderingar och ”moral”.

  EUs styrka ligger i skillnaderna och mångfalden. Att man kan byta land om man inte trivs med nuvarande landets lagar och att man då ska ha skaplig chans att hitta ett annat ställe med bättre villkor, där man trivs bättre.

  Detta åstakommer vi inte genom att likrikta ”lagligt innehåll” över hela EU och censurera…

  Kommentar av gastlind — 9 maj 2011 @ 20:25

 4. Fy tusan vad hon (Cecilia) slirar på sanningen.

  Idag censurerar Sverige t.ex. mangateckningar. Hon säger att vi bara, som ett undantag kan blockera sajter och bara om det inte går att ta ner sajterna. Det tror tusan det att det inte går att ta ner japanska (eller andra) sajter med manga eftersom det är helt lagligt i hela(?) världen utom Sverige. Jämför detta med det hon sedan kläcker ur sig:
  ”det är inte censur när man våldtar spädbarn”

  Den människan är falsk.

  @nejtillpirater
  Så nu är du för censur på nätet!? (eftersom PP är mot detta antar jag 😉

  Kommentar av ConnyT — 9 maj 2011 @ 23:13

 5. Censilias ilskna känsloargument med darr på rösten för närmast tankarna till nån Monty Python-sketch.

  Kommentar av André — 10 maj 2011 @ 9:17

 6. @ConnyT

  Angående censur så beror det på vad det gäller, jag väljer nämligen att inte se allt som svart eller vitt.

  Att stoppa sådant som de flesta civiliserade länder anser vara olagligt, exempelvis barnporr eller förhindra spridning av piratkopior är helt naturligt, det är knappast ett hot mot demokratin. Att däremot hindra människor att utrycka sina åsikter är en form av censur som knappast accepteras av några civiliserade länder, så länge det inte är på nivån hets mot folkgrupp osv.

  Vissa pirater anser att utbyte av torrents är att jämställa med åsikter men det är ju helt fel. Det finns hur många olika andra sätt att utbyta åsikter eller göra sig hörd, man måste inte välja att göra det via bittorrent, en hälare eller en hallick. Man kan heller inte i fysiska världen räkna med att få göra sin röst hörd i godtycklig form, det är som exempel helt OK att bli refuserad om man försöker få in en debattartikel i en tidning.

  Kommentar av nejtillpirater — 10 maj 2011 @ 18:00

 7. @NTP
  OK. Jag ser det inte heller i svart/vitt. Om bara barnporr som begrepp omfattade saker där verkliga barn kommer till skada kan jag tänka mig (kontrollerad och övervakad) censur. Dock endast där det av någon anledning inte går att stoppa själva källan. Att klumpa ihop mangateckningar av fantasifigurer med bilder på verkliga övergrepp är dock absurt. Sedan kan man fråga sig om det verkligen bara är ”åsikter” som skall skyddas. En utländsk spelsajt kan då censureras för det är inte ”åsikter” – eller? En sajt som berättar hur man gör bomber är heller inte ”åsikter” etc etc

  Kommentar av ConnyT — 10 maj 2011 @ 19:40

 8. @NTP

  ”Man kan heller inte i fysiska världen räkna med att få göra sin röst hörd i godtycklig form, det är som exempel helt OK att bli refuserad om man försöker få in en debattartikel i en tidning.”

  Ja, men det är inte detta man diskuterar. Vad man diskuterar är att godtyckligt förse varje medborgare på öppen gata med en munkavle. Som på något magiskt ospecificerat vis skall kunna förhindra enbart ”oönskad” typ av kommunikation att förekomma.

  Det här lagförslaget emulerar rakt upp och ned Kina’s existerande setup. Om du nu vill ha ett direkt exempel taget ur verkliga livet. Och precis som med Kina kommer man med enkla medel runt hela rasket ändå.
  M.a.o. Pedofiler som vill titta på barnporr vidtar redan de åtgärder som krävs för att undvika upptäckt och förbigår därmed hela den här tilltänkta barriären. Fildelare sammalunda. terrorister sammalunda. Och så vidare.

  Förslaget slår alltså inte med någon som helst verkan på dem man är ute efter – men bieffekterna kommer att påverka samtliga som man inte varit ute efter. I Kina kan man tydligt se att dissidenter inte har problem att komma åt av regeringen oönskligförklarat material – men ”Svensson” vet i dag ofta ingenting om massakern på himmelska fridens torg exempelvis. Det är den typen av censur vi helt enkelt inte kan tillåta ske i EU.

  Vilket även du borde vara fullt medveten om.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 19 maj 2011 @ 13:27


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: