Christian Engström, Pirat

8 maj 2011

Vad ska en digital järnridå stänga ute?

Filed under: Censilia,informationspolitik — Christian Engström @ 20:02

En del av den gamla järnridån, som vi var så glada när den försvann

EU:s ministerråd vill bygga en digital järnridå, eller ”virtuell Schengen-gräns”, för att stänga ute olagligt material från Europa. Förslaget kommer från en arbetsgrupp som heter LEWP, Law Enforcement Work Party. Det framgår av ministerrådets protokoll från februari (PDF), som inte har blivit allmänt uppmärksammat förrän nu.

Punkt 8 i protokollet lyder så här:

8. Cybercrime

The Presidency of the LEWP presented its intention to propose concrete measures towards creating a single secure European cyberspace with a certain ”virtual Schengen border” and ”virtual access points” whereby the Internet Service Providers (ISP) would block illicit contents on the basis of the EU ”black-list”. Delegations were also informed that a conference on cyber-crime would be held in Budapest on 12-13 April 2011.

Några detaljer ges inte, men det talas om illicit content, olagligt material, i största allmänhet, och inte bara exempelvis bilder på övergrepp mot barn eller uppmaningar till terrorism.

Här är några exempel på vad som är ”olagligt material” i några medlemsländer:

 • Litauen – homosexualitet. Litauen antog nyligen en lag som gör det olagligt att informera om homosexualitet eller beskriva homosexualitet i positiv dager.
 • Polen – aborter. Information till polska kvinnor om hur de kan få lagliga och säkra aborter utomlands är olaglig enligt polsk lag.
 • Irland – hädelse. Exakt vad man får och inte får säga om Gud torde vara svårt för en lekman att hålla reda på, men hädelse är ett brott enligt irländsk lag.
 • Frankrike – nazimemorabilia. Det är förbjudet att annonsera historiska föremål från Tredje Riket. Boken Mein Kampf är också förbjuden i Frankrike.
 • Sverige – mangabilder. Domen mot manga-översättaren nyligen visar att japanska manga-bilder som säljs i vanliga affärer i Japan kan klassas som barnporr i Sverige. Vår egen EU-kommissionär Cecilia Malmström har för övrigt lanserat ett eget förslag till censur på EU-nivå, som även det inkluderar tecknade bilder där inget riktigt barn kommit till skada på något sätt.
 • Sverige – nätpoker. Utländska pokersajter är olagliga i Sverige, och våra politiker här hemma skulle gärna vilja blockera dem.
 • Hela EU – fildelning. Som vanligt när det kommer olika förslag om blockering, filtrering eller censur är naturligtvis blockering av fildelningssajter det som står högst på lobbyisternas lista, och därmed på ministerrådets och EU-kommissionens.

Ska allt det här blockeras av myndigheterna för att skydda oss stackars medborgare? Är det så här vi vill ha det?

Jag vill inte det. Jag tycker inte censur i fredstid hör hemma i en demokrati. Jag tycker att alla ska ha rätt att sprida och ta emot information fritt, utan inblandning av myndigheter och oberoende av landsgränser.

Är jag en extremist för att jag tycker det?

…………

Andra som skriver om den digitala järnridån: Nyheter24, Svensk Myndighetskontroll, Computer Sweden, The Daily Telegraph, Karl Sigfrid, Robotpartiet.

Picture by Christian Engström, free for publication CC0.

Tags: , , ,

14 kommentarer

 1. ”Domen mot manga-översättaren nyligen visar att japanska manga-bilder som säljs i vanliga affärer i Japan kan klassas som barnporr i Sverige.”

  Faktafel. SImon Lundström blev inte dömd för mangabilder som kom från några album han hade i sin samling eller jobbade med att översätta. Han hade laddat ner barnporrbilderna från nätet och det framgår mycket tydligt av domen. Man ska heller inte glömma att anledningen till att han blev utsatt för husrannsakan var att hans ex hade anmält honom för sexuella övergrepp mot hans eget barn. Det är väl en självklarhet att polisen tar sådant på allvar och att man går vidare om man hittar barnporr. Det är fullständigt irrelevant för målet att han jobbar som översättare eftersom han hade laddat ner barnporren från nätet.

  ”Som vanligt när det kommer olika förslag om blockering, filtrering eller censur är naturligtvis blockering av fildelningssajter det som står högst på lobbyisternas lista, och därmed på ministerrådets och EU-kommissionens.”

  Faktafel igen. FIldelning är inte olagligt i generella termer. Det finns flera helt lagliga fildelningssajter och även Pirate Bay skulle kunna göra förändringar som gör att sajten blir laglig. Det som är olagligt är medhjälpt till brott mot upphovsrättslagen, vilket Pirate Bay blivit fällt för både i tingsrätten och hovrätten. Trots detta bidrar Piratpartiet nu till denna medhjälp genom att leverera bandbredd.

  Christian, jag tycker ofta att du skriver nyanserade inlägg men nu låter som Rick Falkvinge med överdrifter och faktafel. Bättre lycka nästa gång, jag vet att du kan bättre.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 maj 2011 @ 20:16

 2. @nejtillpirater:

  Din kritik är i detta fall faktiskt fullständigt felaktig. Jag kan bara rekommendera dig att läsa blogginlägget en gång till lite noggrannare.

  Christian skriver inte att mangadomen handlar om några album, han skriver att den handlar om sådana bilder som återfinns i japanska seriealbum.

  När det gäller ”fildelningssajter”, så är det underförstått att det handlar om sådana sajter med vars hjälp det även delas upphovsrättsskyddat material. Som bekant vill Piratpartiet ändra upphovsrättslagarna, och dessutom är censur ett slutande plan. Vilket är vad Christian beskriver i sitt inlägg!

  Kommentar av infallsvinkel — 8 maj 2011 @ 20:31

 3. @infallsvinkel

  Hur kan ”Domen mot manga-översättaren nyligen visar att japanska manga-bilder som säljs i vanliga affärer i Japan kan klassas som barnporr i Sverige.”?

  Förklara. Det finns ju INGET som tyder på detta eftersom bilderna inte kom från mangaalbum utan var barnporrbilder som han hade laddat ner från nätet. Eller har du fakta som visar på att bilderna han blev fälld för, eller liknande bilder, faktiskt går att köpa i vanliga affärer i sverige? Du har alltså tagit del av bilderna som är sekretssbelagda och vet vilka bilder som går att köpa i vanliga affärer? Tillåt mig tvivla.

  Kommentar av nejtillpirater — 8 maj 2011 @ 20:46

 4. Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer nåt i stil med FRA och deras ”samverkanspunkter” på EU-nivå, det här kan vara de första stegen vi ser nu.

  Kommentar av Magnus — 8 maj 2011 @ 20:48

 5. @infallsvinkel

  Angående att censur är ett sluttande plan. Men det är inte lagbrott i form av medhjälp till brott mot upphovsrättslagen?

  ”Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål” heter det.

  Piratpartiets medhjälp till lagbrott genom att propagera för illegal fildelning, tipsa om hur man gör för att komma undan ostraffat och även liera sig med Pirate Bay är alltså att befinna sig på ett sluttande plan? Var det så du menade?

  Kommentar av nejtillpirater — 8 maj 2011 @ 20:49

 6. @nejtillpirater:
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article8483609.ab
  I artikeln i Aftonbladet ovan ser du en av bilderna Simon Lundström dömdes för i tingsrätten. Samtliga bilder, likt den, var av det tecknade slaget, vilket framgår tydligt av domen. Somliga av dem återfinns i album som säljs i affärerna. Dock tror (och hoppas, det är illa nog som det är) jag att ingen av de inkluderades i domen i hovrätten.
  Det finns mycket mer att säga i frågan men jag slutar här, då det är off topic. Enda anledningen till att jag yttrar mig är att det låter på nejtillpirater som att Simon Lundström laddat ned riktig barnporr, med riktiga barn. En respektabel man som redan fått sitt liv förstört behöver inte smädas ännu mer.

  Kommentar av TL — 8 maj 2011 @ 21:07

 7. När det gäller mangabilderna så är det tecknade bilder det gäller och enligt uppgifter jag fått så skulle någon eller några av bilderna vara kopior från serier som givits ut i Sverige och då skulle varit ute till försäljning i Sverige och även finnas i många svenska bibliotek.

  När det gäller pokersiter så har frankrike och italien förbud och spela på utländska pokersiter – men sverige har inget sådant förbud idag utan det är något man tittar på på finansdepartementet. Så utländska pokersiter är fullt lagliga att spela på idag – men kan förklaras olagliga imorgon om finansdepartartementet följer spelutredningens förslag.

  Kommentar av Anders S Lindbäck — 8 maj 2011 @ 21:21

 8. @nejtillpirater, jag är heller inte piratpartist, men att Piratpartiet uppmuntrar till brott mot vissa idiotiska EU-lagar ska de ha all heder för. Den som följer lag bara för att den är lag, är egalist!

  Kommentar av TotalLiberal — 8 maj 2011 @ 22:24

 9. Glöm inte Tyskland där det är olagligt att påstå att förintelsen inte ägde rum. De skulle säkert vara intresserade av att blockera sidor som påstår det.

  Kommentar av ZastDerg — 8 maj 2011 @ 22:37

 10. @ Nejtillpirater

  ””Domen mot manga-översättaren nyligen visar att japanska manga-bilder som säljs i vanliga affärer i Japan kan klassas som barnporr i Sverige.”
  Faktafel. SImon Lundström blev inte dömd för mangabilder som kom från några album han hade i sin samling eller jobbade med att översätta. Han hade laddat ner barnporrbilderna från nätet och det framgår mycket tydligt av domen.(…)”

  Man kan inte komma och skrika faktafel utan att komma med några fakta själv. Inget av det du nämner ovan, och då menar jag absolut inget, motsäger vad du citerar Engström. Det spelar absolut ingen roll ifall han köper manga-bilder i en affär i Japan, i en affär i Sverige, eller ifall han laddar ner dom. Bilderna är fortfarande av samma karaktär.

  Du har heller inga belägg för att bilderna skulle föreställa ”riktig barnporr”. De enda bilderna som publicerats för allmänheten har varit av manga-karaktär. Vi har en lagstiftning som tillåter fällande domar för dessa bilder. Du har absolut ingen substans i ditt angrepp. Det verkar som du får börja pudla.

  ”(…)Man ska heller inte glömma att anledningen till att han blev utsatt för husrannsakan var att hans ex hade anmält honom för sexuella övergrepp mot hans eget barn. Det är väl en självklarhet att polisen tar sådant på allvar och att man går vidare om man hittar barnporr. ”

  Det är väl ingen här som har ifrågasatt att polisen utreder misstänkta brott?

  Kritiken riktas inte mot polisen i det här fallet, utan snarare mot den godtyckliga lagstiftningen som gör det möjligt att fälla personer för innehav av fantasi, trots att det saknas brottsoffer, och att för alltid stämpla människor som pedofiler för detta. Att allting som krävs är en husrannsakan av helt andra skäl gör inte saken bättre.

  ”(…)Det är fullständigt irrelevant för målet att han jobbar som översättare eftersom han hade laddat ner barnporren från nätet.”

  Ologiskt argument. Antingen är hans yrke relevant för målet, eller så är det inte det. Distributionssättet är här totalt irrelevant.

  I annat fall kan du applicera det hela på ”yrket” terrorist och fråga dig ifall yrket blir irrelevant ifall sprängämnena distribueras i tåg istället för i lastbilar. Om yrket inte passar kan du välja andra yrken. Det finns många yrken där människor faktiskt hanterar sprängämnen. Om det heller inte passar så kan du byta ut sprängämnen till något annat. I vilket falls om helst så har du inget att komma med.

  ” ”Som vanligt när det kommer olika förslag om blockering, filtrering eller censur är naturligtvis blockering av fildelningssajter det som står högst på lobbyisternas lista, och därmed på ministerrådets och EU-kommissionens.(…)”

  Faktafel igen. FIldelning är inte olagligt i generella termer. ”

  För det första har du hittills inte lyckats påvvisa något faktafel alls, så ytterligare ett faktafel kan omöjligen presenteras.

  För det andra så gör du samma fel igen. Inget av det du skriver, och då menar jag absolut inget, motsätter vad du citerar Engström. När ska du sluta tillskriva Engström saker som han inte skriver? Sluta sätta ord i munnen på honom? Läsa vad folk faktiskt skriver innan du kommenterar?

  Frasen ”blockering av fildelningssajter” omfattar på inget sätt alla fildelningssajter. Engström har på inget sätt antytt att all fildelning är olaglig. Du har absolut ingen substans i dina anklagelser.

  Det finns flera helt lagliga fildelningssajter och även Pirate Bay skulle kunna göra förändringar som gör att sajten blir laglig. Det som är olagligt är medhjälpt till brott mot upphovsrättslagen, vilket Pirate Bay blivit fällt för både i tingsrätten och hovrätten. Trots detta bidrar Piratpartiet nu till denna medhjälp genom att leverera bandbredd.

  Jag kan ha missat det, men så vitt jag vet har inte högsta domstolen nekat ärendet. I vilket fall som helst så har TPB inte samma uppbyggnad längre, och det är långt ifrån självklart att de skulle fällas ytterligare en gång. Rättegången handlade med andra ord om gamla TPB. Att fälla anslagstavlan och sökmotorn TPB i nuvarande skick kan få oerhörda negativa konsekvenser för Internet i helhet.

  Christian, jag tycker ofta att du skriver nyanserade inlägg men nu låter som Rick Falkvinge med överdrifter och faktafel. Bättre lycka nästa gång, jag vet att du kan bättre.

  Ifall du har en lika lös definition av överdrifter som du har av faktafel, så antar jag att Engström lika gärna kan ta ovanstående som en komplimang.

  Kommentar av försökigen — 8 maj 2011 @ 22:46

 11. Medierna i P1 tog upp det hela här:
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2795

  Kommentar av Tor — 9 maj 2011 @ 8:03

 12. […] alla fall EU:s ministerråd. Till exempel skulle Frälsningsarmén i förlängningen kunna få lite påbackning från Litauen angående det där otäcka gayfolket och deras […]

  Pingback av Rättsväsendet har flyttat ut ur rättssalarna | Anna Troberg — 9 maj 2011 @ 10:52

 13. […] tal om att göra droger till någonting som det var olagligt att ens vara i närheten av, att göra fildelning till någonting så högprioriterat att förmodligen till och med kungen skulle kunna åka dit för […]

  Pingback av #svpol - Arbetsmoral och tacksamhetsskuld — 10 maj 2011 @ 11:06

 14. ”Jag vill inte det. Jag tycker inte censur i fredstid hör hemma i en demokrati. Jag tycker att alla ska ha rätt att sprida och ta emot information fritt, utan inblandning av myndigheter och oberoende av landsgränser.

  Är jag en extremist för att jag tycker det?”

  Nej… – Christian – det är dom som vill ha storebrorscensur i fredstid (video 8 min) som ÄR extremister – så det så.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det ”vet” jag att jag ej har.

  Kommentar av Josef Boberg — 18 maj 2011 @ 22:09


RSS feed for comments on this post.

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: