Christian Engström, Pirat

15 mars 2011

Datalagringsdirektivet har redan havererat

Filed under: datalagringen,informationspolitik — Christian Engström @ 12:26

Läs mer hos SvD Brännpunkt

Imorgon onsdag röstar riksdagen om datalagringsdirektivet. Men direktivet har redan havererat i flera länder i Europa, och kommer under alla omständigheter behöva göras om av EU. Att övervaka ett helt folks kommunikationer strider mot rättsstatens grundprinciper.

Det minsta man kan kräva är att beslutet bordläggs, skriver jag och Camilla Lindberg från Liberaldemokraterna i en gemensam debattartikel.

Läs mer på SvD Brännpunkt.

…………

Tags: , , ,

19 kommentarer

 1. En manuell tracback:

  http://lakonism.blogspot.com/2011/03/lakes-lankar-nyhetssvep-om-datalagring.html

  Härligt att du fårr med Camilla igen!

  Kommentar av Markus "LAKE" Berglund — 15 mars 2011 @ 14:45

 2. […] Christian Engström och Camilla Lindberg skriver om att datalagringsdirektivet bör bordläggas. […]

  Pingback av Stoppa datalagringsdirektivet! | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 15 mars 2011 @ 15:43

 3. Att datalagringsdirektivet inte är perfekt och att det kommer att ändras i framtiden är väl inget argument mot att inte föra in det? Att lagar är under ständig utveckling är ju helt naturligt eftersom omvärlden och människors beteenden ändrar sig kontinuerligt.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 mars 2011 @ 17:59

 4. […] annat via sina bloggar som har enormt många besökare. Opassande, farmor Gun, opassande igen, Christian Engström, Anna Troberg, Hax är några av de ledande inom partiet. Men jag tycker att det är intressant att […]

  Pingback av En av anledningarna till att jag lämnade PP. | Ensson — 15 mars 2011 @ 18:19

 5. nejtillpirater: tycker du verkligen att det är okey att övervaka och kartlägga människor utan brottsmisstanke? Ser du inte hur den här sortens lagstiftning öppnar upp för alla möjliga obehagliga bieffekter? Människor beter sig annorlunda när dom känner sig övervakade; det finns redan dokumentation från länder där direktivet är infört att folk ändrat sina vanor, utövat självcensur, osv. För att inte tala om möjligheten en framtida regering, som kanske inte är välvillig, skulle kunna använda något sånt här till?

  Tyskarna har protesterat kraftigt mot skit som DLD, för tyskarna förstår av egen dyrköpt erfarenhet att staten inte alltid är god. Vi bär lära från dom. Vad har du att säga om att konstitutionsdomstolar i fyra EU-länder, däribland Tyskland, har konstaterat att direktivet strider mot grundläggande mänskliga rättigheter?

  Det tål att upprepas: vi vet att du ogillar pirater för att vi vill legalisera fildelning, av dig kallat snylteri och stöld. Det får du såklart tycka. Men det betyder inte att du måste tycka om allting som pirater är emot, bara för att. Det framstår som lite barnsligt.

  Kommentar av Christoffer — 15 mars 2011 @ 18:54

 6. […] vilseledda politiker i behov av förklaring utan snarare maktkåta mästermanipulatörer som bestämt sig för att fuska och ljuga igenom direktivet till varje […]

  Pingback av Registrera mina känslor // Skivad lime — 15 mars 2011 @ 18:59

 7. @Christoffer

  Visst beter sig vissa människor annorlunda när de bli övervakade. Men det behöver inte vara av ondo. Fartkameror ändrar ju folks beteende till det bättre, i alla fall där kamerorna finns.

  En framtida regering kan ju hitta på vad som helst, inte bara när det gäller övervakning. Man får se till att rösta på rätt parti/person plus att det finns en del skyddsmekanismer kring vår demokrati.

  Jag tycker inte alls emot allt som pirater anser som någon slags princip, jag kritiserar bara de delar jag ogillar. Jag har berömt ett flertal uttalanden både av Engström och Falkvinge (kanske även av Troberg men jag minns inte säkert just nu. Dock tycker jag det mesta av PPs politik är vansinnigt men visst kan det finnas bra saker med.

  Kommentar av nejtillpirater — 15 mars 2011 @ 21:45

 8. […] f.d. riksdagsledamoten Camilla Lindberg, som fortfarande aktivt motarbetar översitteri, samt av Christian Engström, Piratpartist och EU-parlamentariker. Den andra är skriven av Erik Bengtzboe, förbundsordförande […]

  Pingback av Juggen reflekterar över intryck — 15 mars 2011 @ 23:12

 9. […] f.d. riksdagsledamoten Camilla Lindberg, som fortfarande aktivt motarbetar översitteri, samt av Christian Engström, Piratpartist och EU-parlamentariker. Den andra är skriven av Erik Bengtzboe, förbundsordförande […]

  Pingback av Datalagringsdirektivet och upphovsrätten | Juggen reflekterar över intryck — 15 mars 2011 @ 23:13

 10. nejtillpirater: ok, det var ju nåt i alla fall 🙂

  Kommentar av Christoffer — 16 mars 2011 @ 0:50

 11. Bra insändare i SvD ni hade idag. Tyvärr kunde man inte kommentera på SvD, något som blivit allt mer vanligt.

  Kommentar av Slasher — 16 mars 2011 @ 9:42

 12. @nejtillpirater:

  – Vad är bra/positivt med Datalagringsdirektivet?

  – Vad är daligt/negativt med Datalagringsdirektivet?

  – Vad överväger. det daliga/negativa eller det bra/positiva?

  ”Jag tycker inte alls emot allt som pirater anser som någon slags princip” – (Really?? you could have fooled me…) läge för slagkraftiga argument fran din sida alltsa…

  Kan knappt halla mig… 😉

  Argumentet med fartkameror gäller ju inte DLD direkt…

  Kommentar av Kung CG — 16 mars 2011 @ 9:52

 13. @nejtillpirater

  Datalagringsdirektivet ändrar på den grundläggande principen att varje medborgare som grundförutsättning inte skall vara övervakad i varje steg av sin vardag tills grundprincipen att varje medborgare i varje steg av sin vardag skall vara övervakad.

  Varje ägare av en mobiltelefon påhängs därmed en intensivövervakning som är jämförbar med att påhänga honom en elektronisk fotboja. Enda sättet att undslippa den övervakningen är att slå av mobiltelefonen och därmed välja att inte kunna kommunicera med omvärlden under långa perioder.

  Sak samma blir han i varje steg av sin kommunikation per definition åsiktsregistrerad.

  Det här rör sig inte om en ”fartkamera” vilket du tydligen på fullaste allvar verkar tro. Det rör sig om att man envisas med att varje bil som framförs på motorvägen skall vara buggad av staten. Något som man inte kan förklara i något civiliserat samhälle oavsett hur det samhället ser ut eller vilka tekniska landvinningar som gjorts.

  Den som hurrar för dylika förslag är antingen sorgligt omedveten eller har kraftiga problem med själva begreppet ”frihet”. Definitionsmässigt brukar man tillämpa ordet ”fascism” på det synssätt som tillåter och uppmuntrar en sådan typ av statligt övergrepp mot medborgarna.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 16 mars 2011 @ 12:33

 14. […] HAX, Datalagringssvep hos Lake, Christian Engström, Anna Troberg, Mina Moderata Karameller, Tokmoderaten, Polisstaten, Gråsäl, Kunskapssamhället, […]

  Pingback av Det är obegripligt att Moderaterna kan rösta ja till datalagringsdirektivet | Peter Lindén — 16 mars 2011 @ 15:27

 15. @Scary Devil Monastery: Det var ett superbra inlägg av dig som borde få den mest inbitne antipirat att fatta vad det handlar om men jag börjar undra om Nej till Pirater är med i trögfattarföreningen:

  LOL

  Kommentar av Harlekin33 — 17 mars 2011 @ 1:40

 16. @Harlekin33

  Jag har efterhand blivit övertygad om att vår gode ”nejtillpirater” helt enkelt är ett inbitet troll. Är han inte det så påvisar hans uttalade åsikter om hans syn på grundläggande medborgarrätter en människosyn vi inte hittar denna sidan om Honecker’s DDR.

  Mina samtal med läkare, präst, flickvän, mina politiska intressen, och mina generella åsikter tillhör de delar av privatlivet som i lag och grundläggande rätt garanteras att jag inte behöver lämna ut under några omständigheter alls. Datalagringsdirektivet och FRA inte bara fråntager mig den rätten utan försöker skapa ett samhälle där det tas för givet att ”privatliv” juridiskt upphört att existera.

  Om alternativet till att vara under permanent statlig övervakning och registrering är att antingen bosätta sig i en grotta eller att självcensurera och nogsamt hålla tyst om sina åsikter så har man inget annat än en mjukare, men lika påträngande övervakning som den som STASI enbart kunde drömma om i sina hetaste feberfantasier.

  Nu är tursamt nog datalagringsdirektivet ineffektivt innan det ens implementerats. Åtskilliga aktörer har redan skapat mjukvara som tillåter varje ägare till en android-telefon att kommunicera utan att myndigheterna kommer ha möjligheten ha insyn, sak samma som har funnits tillgänglig för datatrafiken.

  Medföljer helt enkelt att varje brottsling som är farlig nog att meritera denna typ av övervakning redan på förhand har kringgått den – för den brottsling som är oförmögen att vidta samma åtgärder som en 12-årig fildelare betraktar jag inte direkt som det största hotet mot samhället. FRA och DLD är alltså inte bara ett hot mot privatlivet för de vanliga Svenssons som ”inte har något att dölja” (eller rättare sagt, som tror att de inte har det) – de är totalt verkningslösa vad gäller de uttalade syftena hos dessa direktiv.

  Lägg därtill kostnaden så ser man snabbt att det kommer kosta mellan två och tre gånger så mycket att införa DLD som överkanten av vad de troliga bötesbeloppen uppskattas till så ser man snabbt att vi förlorar klart minst på att helt enkelt blankvägra DLD även om vi blir bötfällda varje år under de närmaste tio åren.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 17 mars 2011 @ 10:38

 17. @Scary #16

  Du uttalar dig om en påhittad tolkning av datalagringsdirektivet som inte är sann.

  ”Mina samtal med läkare, präst, flickvän, mina politiska intressen, och mina generella åsikter tillhör de delar av privatlivet som i lag och grundläggande rätt garanteras att jag inte behöver lämna ut under några omständigheter alls. Datalagringsdirektivet och FRA inte bara fråntager mig den rätten utan försöker skapa ett samhälle där det tas för givet att ”privatliv” juridiskt upphört att existera.”

  Datalagringsdirektivet omfattar inte INNEHÅLLET i det som skickas, alltså är dina ”samtal” och åsikter inte hotade.

  Skriv STASI några gånger till om du vill men det gör ändå inte din vantolkning av datalagringsdirektivet till en sanning.

  @Harlekin33

  Ja vilka är egentligen med i trögfattarföreningen?

  Kommentar av nejtillpirater — 17 mars 2011 @ 16:18

 18. @nejtillpirater: Nej, du är säkert inte medlem i Trögfattarföreningen. Det verkar vara värre än så.
  @Scary Devil Monastery: Dessvärre räcker det inte med att enbart stänga av din mobiltelefon om du önskar var fri från övervakning. Du måste ta ut batteriet! Det går nämligen alldeles utmärkt att aktivera en mobiltelefons mikrofon för avlyssning även om telefonen är avstängd. Förutom att telefonen även i avstängt läge naturligtvis är geografiskt pejlbar.

  Kommentar av JHS — 18 mars 2011 @ 13:42

 19. @nejtillpirater

  Den utredning som den tyska författningsdomstolen höll om direktivet håller inte med dig om den saken. Skall vi börja citera ur den utredningen och de övriga man hållit i datalagringsdirektivets verkliga effekter? Eller vill du hellre, din goda vana trogen, gnälla om personangrepp?

  Och gör dig helst inte ännu mer korkad i skrift än vad du redan uppvisat. Om man kan kartlägga hur ofta, hur länge, från vilka orter och i vilken form jag kommunicerar med min präst, flickvän och psykolog så är både min uppfattning och mina åsikter de facto registrerade och lätt tolkningsbara.

  Vilket man f.ö. även konstaterade i IB-utredningen och vilket underströks åtskilliga gånger av utredningarna i STASI’s arkiv. Registreringen av åsikter genom kartläggning av personkommunikation – vilket är precis och exakt vad datalagringsdirektivet är i praktiken – är precis den saken som båda dessa organisationer hade som högsta prioritet. Och är lika skadlig eller udden värre än vad släpphänt och slentrianmässig obefogad avlyssning är.

  Den person som av SÄPO avlyssnades och faktiskt utreddes under 70-talet kunde i många fall konstateras vara oskyldig på kort tid. Den som av sina läsvanor eller umgänge märktes som ”vänsterinriktad” är än idag ofta klassad som en säkerhetsrisk och därmed automatiskt blockerad från vissa arbeten. Sak samma som de personer som i USA nyligen felaktigt hamnade på ”no-fly lists” kvarblev på dessa listor i flera år utan att man ens gjorde försök att plocka bort deras namn.

  Det rör sig alltså inte om att jag vantolkar datalagringsdirektivet utan om att du helt har missat vad direktivet åstadkommer. Och jag kommer nog att fortsätta ropa ”STASI” så länge som den jämförelsen är korrekt.
  Att du helt har missat hur debatten har gått och vilka skäl som anförts bara här i Sverige angående att begränsa registreringen av personer och varför gör att man tar sig för pannan när du klart och tydligt visar att du inte har den blekaste susning om varför STASI’s ingrepp kunde vara så grovt kränkande för ett helt folk.

  Kommentar av Scary Devil Monastery — 24 mars 2011 @ 17:25


RSS feed for comments on this post.

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: