Christian Engström, Pirat

14 mars 2011

Ska Piratpartiet bli brett liberalt?

Filed under: allmän politik — Christian Engström @ 17:03

Läs debattartikeln i Expressen

Piratpartiet på väg mot en totalkrasch är rubriken på en debattartikel av Alexander Bard, Carl Johan Rehbinder och Caspian Rehbinder på sidan 4 i Expressen idag.

Rubriken (som Expressen har satt) håller jag inte med om. Men läser man själva artikeln tror jag författarna har rätt när de säger att Piratpartiet inte kan fortsätta vara ett smalt fokusparti, i vart fall inte om vi vill komma in i riksdagen.

I EU-valet vill jag påstå att det närmast var en fördel att vi var fokuserade på reformerad upphovsrätt och skyddat privatliv på nätet. Det är frågor som ligger på EU:s bord, och ska man ens ha en chans att uträtta något nere i Bryssel måste måste man vara fokuserad, och inte alltför utspridd över allt mellan himmel och jord.

Jag tror att väljarna i EU-valet uppskattade att vi höll oss till att prata om saker som faktiskt bestäms av EU, och där vi hade konkreta förslag.

Men i riksdagsvalet lyckades vi som bekant inte få mer än 0.7% av rösterna. Det kan med rätta betecknas som en katastrof. Det var 225.000 personer som röstade på oss i EU-valet 2009, men bara 40.000 av dem ville lägga sin röst på oss i riksdagsvalet året därpå.

Den främsta anledningen tror jag är att de ville se ett bredare program i valet till riksdagen. Fokuspartier må vara okay i EU-valet, men inte i valet till riksdagen. Så tolkar jag väljarnas dom.

Om det här stämmer har vi ett vägval att göra i Piratpartiet. Vi kan fortsätta vara ett fokusparti som hittills, men i så fall bara koncentrera oss på att ställa upp i EU-val.

Eller vi kan fortsätta att ha ambitionen att påverka även på den nationella nivån, och ställa upp i kommande riksdagsval, men i så fall med ett bredare och mer heltäckande liberalt program.

Personligen ser jag helst det senare alternativet. EU och EU-parlamentet i all ära, men ska vi kunna ändra på Sverige, Europa och världen tror jag att vi behöver utmana de gamla partierna i kommande riksdagsval också.

Men det här är något vi får diskutera i partiet. Just nu är det rätt tid att ta den diskussionen, eftersom det ännu är långt till valåret 2014. Nu finns tiden att föra en ordentlig diskussion

Och oberoende av vad vi kan tänkas komma fram till i en sådan diskussion, vill jag gärna ge herrar Bard, Rehbinder och Rehbinder en eloge för att de dragit igång debatten på ett storstilat sätt.

…………

Andra som bloggar om ämnet: Gothbarbie, Libdem, Opassande, Svensk Myndighetskontroll, Sysadminbloggen, Henrik Alexandersson,

Tags: , , ,

64 kommentarer

  1. […] Fler skriver: Gothbarbie, Libdem, Opassande, Svensk Myndighetskontroll, Christian Engström […]

    Pingback av Tankeväckande, men inte på rätt sätt.. « Sysadminbloggen — 14 mars 2011 @ 17:17

  2. Men finns inte det breda liberala partiet redan?

    Kommentar av Stefan — 14 mars 2011 @ 17:23

  3. Det är nog korrekt uppfattat att det är svårare att ragga väljare till smala program i riksdagsvalet. Det ses som ett problem att frågor inom t.ex. arbetsmarknadspolitik inte tas upp, när det är något som många tycker är viktigt.

    That said, så tror jag att Piratpartiet kan tappa mycket på att profilera sig som liberala, kanske speciellt eftersom V och MP är hyfsat okej alternativ (i meningen att de faktiskt lägger någon form av fokus på de frågor PP inriktar sig på). Oavsett vad hoppas jag verkligen inte att det blir något samarbete med något av blocken; vi rör oss mot ett hemskt tvåpartisystem redan, det är ingen man bör förvärra ytterligare.

    Jag tror nog mest på att låta PP fokusera på EU och på att skapa debatt i den svenska politiken, inte på ännu ett otydligt alternativ i riksdagsvalet.

    Kommentar av Simon Sigurdhsson — 14 mars 2011 @ 17:45

  4. Christian, din iakttagelse är korrekt. För de allra flesta är livet MYCKET mer än integritet och frihet på internet, vilket inte betyder att frågan är oviktig.

    Trodde själv att ni skulle bredda er till valet 2010 men vart mycket förvånad när man började diskutera med andra pirtatpartister på forumet. Som jag uppfattar det är PP rädda för att tappa några från kärnan som mest tänker på sig själva. De vill ha internet fritt samtidigt som de gillar kontroll i andra sammanhang.

    Ett enfrågeparti kommer inte få samma valresultat i nästa EU val, det kommer i bästa fall likna resultatet i riksdagsvalet.

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 17:51

  5. @ Stefan, vilket parti skulle det vara? I riksdagen finns idag inget liberalt parti längre.

    En sak man heller inte får glömma då det handlar om jätteframgången 2009 är att det året så fick PP all den publicitet som man saknade under valrörelsen 2010. TPB rättegången drog in medlemmar och sympatisörer på ett sällan skådat sätt och detta utnyttjades också både maximalt och skickligt. 2009 levde också minnet av FRA debatten kvar på ett helt annat sätt än året efter.

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 17:58

  6. ”Alexander Bard, Carl Johan Rehbinder och Caspian Rehbinder är medlemmar i Piratpartiet.”
    Rehbindrarna visste man ju om, men är Bard verkligen piratpartist? Ser inget problem i att han är det, men det borde ju också framgå i artikeln att de är ledande personligheter inom Liberala Partiet, som står för just de saker de förespråkar i debattartikeln.

    Kommentar av André — 14 mars 2011 @ 18:00

  7. Jag tror inte heller på breddning. Även om jag själv skulle beteckna mig som liberal så tror jag det skadar partiet för mycket att ta ställning i ekonomiska skalan. Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket..

    Kommentar av gastlind — 14 mars 2011 @ 18:02

  8. ”Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket..”

    gastlind: är det inte det PP gjort? PP har ju tappat hela stycket

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 18:23

  9. Jag ställer mig personligen mycket tveksam till att bredda Piratpartiets politik,
    av anledningar jag inte kommer att tråka ut just denna tråd med, men däremot är
    jag helt för vad jag skulle kalla en fördjupning av vår politik inom de kärnområden
    vi redan etablerat.

    Integritet finns inte bara på nätet, vad gäller register osv, utan även på
    arbetsplatsen, i äldrevården och inom barnomsorgen. Lika så finns det aspekter av
    kunskap och kultur inom dessa områden som vi ännu inte berört.

    Tanken med att Piratpartiet är ett fokusparti är djupt rotat, i alla fall enligt min
    åsikt, och en viktig komponent i den konkurrenskraft jag tror vi kan komma att
    utveckla inom partiet. Därför tycker jag att det vore djupt beklagligt om
    Piratpartiet breddade sin politik.

    Jag ser mycket fram mot att se denna debatt växa inom partiet!

    Vänligen
    -Isaksson

    Kommentar av Isaksson — 14 mars 2011 @ 18:27

  10. @Michael Gajditza Jag tänkte väl snarast på just Liberaldemokraterna. Som de tre artikelförfattarna är medlemmar i (och i PP). Men då L i princip har anammat PP’s politik på immaterialrätts- och integritetsfronten så förstår jag inte varför de förespråkar en förändring av PP så att PP blir som L. L finns ju redan.

    Kommentar av Stefan — 14 mars 2011 @ 18:42

  11. Aha, ser nu att även du Michael är medlem i L. Varför ska PP gå mot samma håll som L? 🙂

    Kommentar av Stefan — 14 mars 2011 @ 18:42

  12. En god anledning för PP att gå mot det liberala hållet är att det finns aliberala partier såsom V och MP för den som inte gillar individuell frihet som ändå tar en hel del utav de potentiella rösterna som PP kunde få.

    PP måste göra ett val. Och det valet bör inte vara att sänka sig bland de 0,5% som finns att hämta mellan V och MP utan genom att utmana två partier som är på väg nedåt pga att dom tappat sin ideologi; FP och C.

    Kommentar av Ssargon — 14 mars 2011 @ 18:49

  13. Stefan: För att två partier så nära varann i ett race till riksdagen mer eller mindre garanterar att inget utav dom kommer in.

    Kommentar av Ssargon — 14 mars 2011 @ 18:51

  14. Detta är naturligtvis ett inlägg för att driva piratpartiet i en liberal borgerlig riktning och ingenting annat. Låt de vänsterinriktade gå till V och MP. Rent matematiskt innebär det att hälften av potentialen försvinner direkt när partiet väljer den borgerliga sidan. Jag kan peronligen inte se detta som ett framgångsrecept, som skulle leda till riksdagen. Visst finns det folk som tycker att många andra frågor är viktiga. Men handen på hjärtat, rör sig inte det mesta i politiken om mittenpolitik och fördelningsfrågor, där skillnaden mellan alternativen är marginella. Vi är också oerhört många som tycker så.

    Vad är det som tjänar integriteten och det fria internet bäst. Jo ett parti över blockgränserna med klart fokus. Visst man kan utöka den liberala profilen med sådant som inte ingår i den traditionella blockpolitiken som sekulär ställningstaganden, republik osv, Men att ta steget in i blockpolitiken tjänar inte något syfte. Sök istället valsamarbete med något annat parti för att få inflytande i Riksdagen.

    Kommentar av Anonym — 14 mars 2011 @ 19:20

  15. Stefan, Om PP ens skall ha mikroskopisk chans att få igenom något av det man driver i Sveriges riksdag så måste man samarbeta. Liberala värderingar är det mest naturliga eftersom man så starkt förespråkar liberala regler för internet.

    Så länge man inte förstår att man måste samarbeta tror jag de flesta väljare kommer uppfatta PP som ett gäng ”stollar”. Att ta sig över 4% spärren är en gigantisk uppgift!

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 19:39

  16. Jag är en av grundarna av Liberaldemokraterna. Vi är totalt 14 stycken i det vi f.n kallar vår styrgrupp. Vi har nu jobbat fram ett politiskt manifest som just nu redigeras och korrekturläses. Det hade naturligtvis varit bra att kunna presentera detta nu och här idag men det dröjer ytterligare en kort tid innan det är helt klart.

    På min hemsida har jag redovisat fyra områden som är mina ”hjärteområden” inom politiken och den som är intresserad får här en länk till den sida som innehåller pdf-filer där min grund för att vara med och starta Liberaldemokraterna finns beskriven. Jag vill understryka att vad som står där alltså är mina tankar på olika politikområden men jag kan samtidigt säga att skillnaderna mot det som vi gemensamt kommit fram till är marginella. Här är adressen till sidan. http://www.svemykon.se/filearea_11.html

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 20:07

  17. […] har nu återigen börjat diskuteras om det är dags att bredda Piratpartiets politik. Detta har pratats om förut, och den största anledningen till att vi låtit bli är att […]

    Pingback av En naturlig breddning av Piratpartiets politik – Anton Nordenfur — 14 mars 2011 @ 20:07

  18. @André.-
    Liberaldemokraterna, inte Liberala Partiet.

    @Anonym 19:20
    Liberaldemokraterna är inte ett liberalt borgerligt parti, det är till och med en oxymoron.
    Liberalerna var den ursprungliga vänstern till socialismen dök upp på arenan, då började liberalerna och socialisterna samarbeta.

    Dagens påstådda liberaler i den borgerliga alliansen är bara liberaler till namnet, som röstlockare, inte ideologiskt.

    Niklas Starow aka Scaber Nestor.

    Kommentar av Niklas Starow — 14 mars 2011 @ 20:09

  19. Liberalt är för många en markering på höger-vänsterskalan.

    Väljer man integritet som ledstjärna kommer ju ett relativt komplett åsiktsprogram ut om man tänker till lite. Men det verkar som om PP har inte vågat ta det steget fullt ut. Som någon sade: integritet finns överallt, och i ett komplettare paket baserat på integritetstänket så kommer många högeråsikter fram, men även många klassiska vänsteråsikter. I ett ”liberalt” parti så kommer många av vänsteråsikterna ratas bara för att de är ”vänsteråsikter”.

    /Werner

    Kommentar av Werner — 14 mars 2011 @ 20:13

  20. Om PP går mot att bli ett bredare anarkoliberalt parti liksom Liberaldemokraterna, finns det då inte ett parti för mycket?

    Kommentar av nejtillpirater — 14 mars 2011 @ 20:27

  21. @ nejtillpirater, på vilket sätt skulle (L) vara anarkoliberaler? Vad är anarkoliberaler? Varför använder du den termen?

    Så här står det i Wikipedia: ”Den förespråkar upphävandet av staten; att man låter polisväsende, domstolsväsende, försvarsmakt och alla andra säkerhetstjänster drivas privat genom frivillig finansiering i en fri marknad snarare än genom obligatorisk beskattning; fullständig avreglering av personliga och ekonomiska aktiviteter som inte inkräktar på andra människors privatliv; och en självreglerande marknad.”

    Det finns inget i detta som stämmer på den politik vi har för avsikt att driva och efter mitt inlägg i din blogg igår så borde du ha förstått det. Det går alltså inte att dra någon annan slutsats än att du på ett mycket oseriöst sätt medvetet sprider uppgifter som du vet är felaktiga. Du underminerar med detta hela din egen trovärdighet och framstår dessutom som en ren hycklare.

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 20:55

  22. […] Liberaldemokraterna vill reformera Piratpartiet ? Det är alltid enklare och ändra på andra än sig själv och gräset är grönare på andra sidan häcken. Såvitt jag vet har de inte lyckats samla in de underskrifter som behövs för att registrera partiet hos valmyndigheten. Så de behöver få fler medlemmar och väljare och att då liera sig med piratpartiet är ett sätt att få det. En eller annan i liberaldemokraterna stödde Piratpartiet i valet så det är egentligen inte så konstigt om (L) skulle närma sig Piratpartiet. Futiriteter tycker dock inte alls det är en bra idé och ser det mera som att L vill söndra och härska medan t.ex. HAX talar om Piratpartiet liberaldemokraterna och Christian Engström tycker att det är en bra idé. […]

    Pingback av Nyhetssvepet måndag den 14 mars | Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället — 14 mars 2011 @ 21:02

  23. Det är rätt lustigt hur många som anser sig veta vilken politik vi står för i (L) redan innan vi själva har formulerat den klart. Vårt partiprogram är under utarbetande och ska förhoppningsvis vara klart lagom till Almedalen i sommar. I vissa delar så är det dock färdigt redan nu och ett sådant område är vad vi sammanfattande kan kalla för informationspolitiken, där vi har (pirat)kopierat PP:s politik om Ipred,FRA,datalagringen,Indect,ACTA etc.

    För mig så är det naturligt, om man har den inställning PP har i integritets-, frihets- och demokratifrågor, att man drar slutsatser av denna inställning och för över den även på andra områden. Gör man det så kommer man att landa ungefär där Liberaldemokraterna befinner sig. Ni ska för övrigt veta att vi beskriver oss själva inte som vänster och inte som höger. Vi är liberaler. Själv anser jag höger-vänsterskalan vara lika obsolet som cd-skivan……*S*

    Läs gärna det jag skrivit ovan om hur jag resonerat inför bildandet av Liberaldemokraterna genom att klicka på den länk jag lämnat i inlägg #16.

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 21:14

  24. @ Michael
    Möjligtvis att nejtillpirater menade som så att Liberaldemokraterna är på väg åt det anarkoliberala hållet och att PP skulle vara på väg åt samma håll om man inriktade sig på den liberala politiken. Men vad som skulle kunna tolkas som anarkoliberalt från PPs liberala influenser och därmed tolkas som anarkoliberalt i PPs politik är svårt att se. Jag tror det är en kraftig överdrift nejtillpirater använder sig av, i bästa fall.

    Till topic.
    Jag tror att en inriktad breddning av PPs politik har en positiv effekt på svenska PPs fortlevnad inom den inhemska politiken. Jag tror samtidigt att detsamma kan få PP att tappa fåtal röster inför nästa EU-val. I värsta fall tappar svenska PP inflytande i EU jämfört idag.

    Kommentar av A — 14 mars 2011 @ 21:24

  25. En konkret fråga PP skulle behöva ta ställning i, och som direkt hör samman med de här diskussionerna, är integritet på arbetsplatserna. Se t ex http://www.arbetaren.se/articles/inrikes20110314 för en bakgrund.

    Kommentar av Micke vK — 14 mars 2011 @ 21:49

  26. Ett bredare Piratparti…

    Alexander Bard, Carl Rehbinder och Caspian Rehbinder, tre drivande medlemmar i Liberaldemokraterna (men även Piratpartiet) hävdar i en debattartikel i Expressen att Piratpartiet måste utvidga sin politik och att man bör röra sig mot en “liberal…

    Trackback av Sigurdhsson — 14 mars 2011 @ 21:54

  27. Michael Gajditza skrev: ”Det är rätt lustigt hur många som anser sig veta vilken politik vi står för i (L) redan innan vi själva har formulerat den klart. ”

    Det var nog det bästa jag läst i den här debatten. Saken är att det i allra högsta grad gäller Piratpartiet också.

    Nu är jag medelålders så jag skiter i kritik om allt som skulle varit klart i förrgår och varför är inte du/ni, när alla andra är och kan och en viss potentat och hans mormor.

    Men mitt engagemang i Piratpartiet är seriöst, det vill säga har en tidshorisont på flera årtionden. Det enda som kan hota Piratpartiets utveckling är de som vill att allt skall vara färdigt igår, som därmed sänker partiet.

    Men det är inget seriöst politiskt engagemang enligt mitt sätt att se.

    Kommentar av viktualiebroder — 14 mars 2011 @ 21:56

  28. För de som vill så kan jag även bjuda in till vårt första Pub Liberal på onsdag 16/3 i restaurant Cattelins lokaler i gamla stan. Det blir en kväll på temat ”Sveket mot liberalismen”.

    Paneldebatt om hur vi kan bygga allianser över partigränserna, och stoppa marschen mot ett kontrollsamhälle, för att skapa ett liberalt Sverige – på riktigt. PANELEN: Camilla Lindberg (Fd Riksdagsman för FP, liberal debattör), Carl Johan Rehbinder (L), Fredrik Federley (Riksdagsman, C), Rick Falkvinge (PP), MODERATOR: Alexander Bard (L). Start kl. 18.30

    Vi kommer sedan att köra en pubkväll onsdagar varannan vecka under våren med olika inbjudna talare och debattörer på olika teman. Välkomna!

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 22:08

  29. Ni gör ett tankefel. Bara för att det går trögt just nu tror ni att PP kommer upp på banan igen genom att helt byta strategi.

    Jag kan inte se varför Falkvinges ursprungliga strategi inte skulle hålla: Välj profilfrågor och driv den stenhårt. Blir vi vågmästare får vi igenom våra hjärtfrågor och tvingas sen stödja det block som vi förhandlat med. Surt, men jag köper gärna en sån deal.

    (Men utvidga gärna PP lite till frågor som den liberala delen av vänstern kan svälja: porr, sexköp, relaxad knarkpolitik).

    PS. Jag har inget förtroende för den självutnämnda övermänniskan och ”nätokraten” Alxender Bard.

    Kommentar av Putte — 14 mars 2011 @ 22:30

  30. Jag tror inte det är något problem att komma in i riksdagen som ett ‘enfrågeparti’, det gick ju bra för både MP och SD. Jag tror däremot att Alliansen och Sossarna var rädda för integritetsfrågor och styrde bort debatten och media från dem. Vet flera som röstar MP utan att vilja att de får majoritet bara för att ha en garant för att inte miljöfrågorna ska glömmas bort helt i riksdagens ‘en procent hit eller dit i skatt’.
    Jag tycker att bl a Anna sett till att lyfta fram PPs frågor och bemöta Bildt m fl i dagspressen.
    Fortsätt så och visa på att integritetsfågor spelar roll även AFK.
    Det behövs alternativ till blockpolitiken.

    Kommentar av johan,karlskrona — 14 mars 2011 @ 22:40

  31. Putte, internet har inte tillräckligt hög prioritet. Frågan är liksom rätt död även om man då och då kan gnälla lite och få in artikel här och var.

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 22:51

  32. @ Per

    Putte, internet har inte tillräckligt hög prioritet. Frågan är liksom rätt död även om man då och då kan gnälla lite och få in artikel här och var.

    Det tråkiga i sammanhanget är att det handlar om mer än bara Internet. Vi har Datalagringsdirektivet, Swift, ACTA, Passenger Name Record, FRA, finaniserade studier av automatiska trackingsystem för att kunna identifiera och följa medborgare via kameror, nakenscanners, censurförslag på Internet (redan ändamålsglidningar), och en massa annat tokigt. Några av dessa går även utanför Internets gränser.

    Kommentar av oden — 14 mars 2011 @ 23:06

  33. Handen på hjärtat gott folk. Hur många läsare har vi som driver politiska bloggar tillsammans? Vi kommer inte ens sammantaget upp till minsta lilla bröstförstoring hos Tutt-Lisas skvallerblogg. Vi bloggar, läser varandras bloggar och länkar till varandra. 2008 i FRA frågan så blev vår gemensamma vrede något som märktes men kom ihåg att den märktes först då gammelmedia skrev om den. Dessutom så var det ett nytt fenomen vid den tiden och en av effekterna blev att vi nog kom att överskatta vår egen betydelse och vår förmåga att opinionsbilda. Sedan dess har ingen fråga ens varit i närheten av vad FRA väckte. Anna Troberg och jag har varsin artikel om Datalagringsdirektivet på Newsmill just nu. Jag kan väl säga att entusiasmen hos den läsande allmänheten är begränsad……. Med detta vill jag alltså säga att det krävs mer än ett djupt och äkta engagemang i dessa frågor för att åstadkomma det lyft vi alla vill att frågorna ska få.

    Skrev så här hos Opassande för en stund sedan: Risken är bara att utvecklandet du vill se slutar i ett avvecklande och jag tycker det vore otroligt synd om PP dog sotdöden så att säga.

    Vi har nog alla våra olika skäl för varför vi engagerat oss politiskt och för varför vi lägger ner så otroligt många timmar på detta engagemang. Någonstans så tror jag ändå att vi alla gör det för att få en möjlighet att påverka och förändra sådant i samhället som vi tycker är fel på olika sätt.

    För att slutligen få en sådan möjlighet så måste vi också hitta vägar som leder oss till de församlingar där sådant inflytande utgår från och praktiseras. Möjligheterna för PP att få igenom sin politik på de områden som är PP:s hjärtefrågor torde öka om man söker samverkan med ett parti som har en heltäckande politik där PP:s frågor och politik får bli även det partiets politik.

    I den vågmästarroll som PP hoppats på så har man sagt att man skulle ge sin röst åt det politiska alternativ som gav PP mest tillbaka vad gäller genomförandet av piratpolitiken. (L) har kopierat PP:s politik på området och gjort den till sin egen och i en samverkan så har jag svårt att se hur man skulle kunna lyckas bättre än vad PP gör i det fallet!

    Kommentar av Michael Gajditza — 14 mars 2011 @ 23:07

  34. Partiet bör vara ett parti som kämpar för mänskliga rättigheter och demokrati. Att säga att människans rätt till ett privatliv är en liberal värdering är som att säga att funktionshindrades rätt i samhället är en vänstervärdering. Det finns inget vänster och höger i dessa frågor. Det är frågor som handlar om demokrati och mänskliga rättigheter och jag är säker på att alla piratpartister tycker att sådant är självklart. Piratpartiet skulle kunna bredda sig mer i dessa frågor. Bland annat på att jobba hårdare för allas lika värde. Och det är ingen vänsteråsikt.

    Kommentar av Mattias — 14 mars 2011 @ 23:18

  35. @oden, hur många svensson’s begriper alla de där orden du rabblade upp?

    Om en budskap skall gå hem så måste budskapet gå och förstå, man måste dels kunna förklara budskapet så andra förstår samt att man är trovärdig.
    Är man trovärdig om man förespråkar frihet på ett område men kontroll på ett annat?
    Är det lätt och begripa grunderna (frihet) om man inte är konsekvent?

    Jag tror de integritetskränkningar som folk anser vara värst just nu handlar om statens befogenheter att testa kroppsvätskor, vem som helst kan bli utsatt för det.
    Om man som parti tycker det är okey, då faller trovärdigheten pladask.

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 23:25

  36. PP:s kärna är att försvara civil rights och den demokratiska rättsstaten mot en framväxande polisstat med allt mer totalitära drag. Nätets frihet är bara en del av detta.

    Kommentar av Putte — 14 mars 2011 @ 23:37

  37. @Putte, var kan jag hitta kritik från PP mot narkotikalagarna? De lagar som används för kroppsvätsketestning.

    Kommentar av Per — 14 mars 2011 @ 23:41

  38. Jag är liberal och piratpartist. Jag räknar mig varken som borgerlig eller socialistisk och tycker de partierna på den skalan är av samma skrot och korn. Jag är mot statlig kontroll och övervakning och för mer kraft och ansvar för individen och respekt för individens val. Visst, Lib Dem tar definitivt upp fler frågor som är lättare att ta åt sig. Just fokusen som PP har fått in i EU är väldigt viktig, och det är också viktigt att allmänheten får reda på vad Christian o Hax mfl har uträttat i EU, och vad de andra partiernas representanter har haft för sig. Det är synd att det inte tas upp mer i media här.

    Vad det gäller EU valet vinner PP poäng om vi kan påvisa resultat under de gångna åren.

    Ett sant liberalt parti har å andra sidan större chans att ta sig in i riksdagen än ett fokus-parti. På hemmaplan tror jag man måste ta itu med vardagliga frågor också. Man ska inte vara rädd för att ta i skitiga frågor så som mangamålet och ”vad är information”. Däremot får man vara beredd att motivera ställningstaganden med annat än ”Vi har ingen åsikt om det”.

    Kommentar av Opolitiskt korrekt — 14 mars 2011 @ 23:52

  39. Jag tror i så fall mer på ”var och en på sin plats”, än att PP ska bli en kopia av L. Vilket syfte skulle det tjäna? Däremot kanske L kan ställa upp i riksdagsval och PP i EU-val? Så att de inte konkurrerar ut varandra då de (åtminstone delvis) slåss om samma målgrupp.

    En person här ovan skrev att PP har en ideologi och att den stavas Integritet. Det upplever jag som helt korrekt, och tolkat hela vägen så förefaller en frihetligare drog- och sexlagstiftning som någonting som kommer på köpet med ett sådant synsätt. Det finns många inom vänstern, kanske tyvärr främst i andra länder iofs, som skulle kunna hålla med där. Det är något jag ser som en möjlig väg för PP: Däremot bör man undvika ordet ”liberal” då det i de flestas öron är synonymt med högerpolitik, och man bör inte ta ställning i ekonomiska frågor. Då splittras partiet och vågmästarstrategin går i kras.

    L bygger på att samla liberaler av olika slag och bygga ett komplett partiprogram. Detta är förmodligen en bra strategi för att nå riksdagen. PP har en annan strategi där man tar ställning i färre frågor och är ett fokusparti (inte enfrågeparti). Detta gör att man kanske skrämmer bort de som vill ha nåt heltäckande men samtidigt kan tilltala personer längs hela det ekonomisk-politiska spektrat. Det är en taktik som kan funka och t.o.m. bli en styrka just i val till EU. I EU-valet är blockpolitik inte lika viktigt, folk röstra mindre taktiskt och då kan det vara en styrka att kunna dra till sig folk med i övrigt skilda politiska åsikter. Mycket därför tror jag du befinner dig i EU-parlamentet, Christian. Utan vänsterrösterna hade det kanske inte räckt.

    Så avslutningsvis: ja till tekniska samarbeten mellan PP och L men definitivt nej till att PP skulle börja kalla sig liberala och därmed bli en onödig kopia av L.

    Kommentar av Christoffer — 15 mars 2011 @ 0:51

  40. Om PP skulle sluta vara ett infopolitiskt parti skulle jag börja rösta blankt, precis som jag tänkte göra innan jag upptäckte PP. För det är exakt vad som det skulle bli av partiet om det ‘breddade sig’. End of story.

    Kommentar av Nea — 15 mars 2011 @ 1:02

  41. Jag är för att PP fördjupar och utvecklar sig inom de grundläggande fokusområdena. Jag är dock emot att PP förvandlas till L. Jag förstår att L vill fiska röster från PP för att bygga sitt parti, och det är helt okej, det är politik. Men jag tror att PP behövs oavsett hur det går för L.

    Kommentar av Daniel Flöijer — 15 mars 2011 @ 6:44

  42. […] som kommenterar vår artikel i Expressen: Henrik Alexandersson (PP), Christian Engström (PP), Anders S Lindbäck @ Kunskapssamhället , Futuriteter, Svensk Myndighetskontroll, Ursinnig, Free […]

    Pingback av En liten bomb i Piratlägret… « TantraBlog — 15 mars 2011 @ 6:54

  43. […] Troberg, Farmor Gun, HAX, Jakob Dexe, MAB, Olof Bjarnason, Snild, Amelia, Christian Engström, Rick Falkvinge, för att bara nämna […]

    Pingback av Jag går in i Piratpartiet igen (också)! « Sverige är inte världens navel! — 15 mars 2011 @ 9:00

  44. Jag röstar ja. Idag finns inget liberalt parti i riksdagen. Det finns ett stort gapande hål som väntar på att fyllas. Go for it.

    (det som finns är 7 partier som samtliga för en socialdemokratisk politik + SD som även de i stort sett för en socialdemokratisk politik, om man bortser från invandringen)

    Kommentar av Albert — 15 mars 2011 @ 9:50

  45. Så Bards och Rehbindarnas Liberaldemokrater har inte gått så bra som de hoppats, och nu vill de ta över ett existerande parti istället?

    Kommentar av ANNM — 15 mars 2011 @ 11:06

  46. För övrigt så var breddandet av partiet ett viktigt skäl till att jag inte röstade på PP 2010 (jag röstade inte alls istället). Ett smalt parti, fokuserat på patent, övervakning och upphovsrätt, hade kunnat göra en skillnad om de kommer in i riksdagen. Ett parti som ställer upp i kommun- och landstingsval och har åsikter om allt från kollektivtrafik till skolpolitik skulle inte få något meningsfullt inflytande alls över de ursprungliga frågorna, även om de skulle ha lättare att komma in i riksdagen (vilket jag inte tror).

    Kommentar av ANNM — 15 mars 2011 @ 11:09

  47. […] – Away From Keyboard] Mer om detta hos: HAX, CJ Rehbinder, Anders S Lindbäck, Christian Engström, Emma Opassande, Futuriteter, Svensk Myndighetskontroll, Ursinnig, Free and Thinking, […]

    Pingback av Frihet på nätet och frihet AFK » gothbarbie's blog — 15 mars 2011 @ 11:38

  48. Det här har jag sagt i två år nu…

    Kommentar av Patrik — 15 mars 2011 @ 13:32

  49. […] är det som har försökt att få PIRATPARTIET att aktivt ta ställning i olika frågor, men det enda man har bemöts med, från personer i ledande ställning inom […]

    Pingback av En av anledningarna till att jag lämnade PP. | Ensson — 15 mars 2011 @ 18:18

  50. […] […]

    Pingback av Anonym — 15 mars 2011 @ 22:08

  51. […] positiva tongångar har vi sett från bland annat Christian Engström PP-MEP och Henrik […]

    Pingback av Mängder med intressanta reaktioner på utspelet om Piratpartiets framtid. | Liberaldemokraterna — 16 mars 2011 @ 8:18

  52. När det gäller internets många olika påverkningar gör ni bäst nytta i EU-parlamentet och som debattör i svensk media. Därför röstade jag på er i EU-valet och stöder er även med donationer. När vi kom till det Svenska riksdagsvalet så är vår katastrofala invandringspolitik och dåliga diskussionsklimat betydligt värre. Där har Europa sansat sig men Sverige ångar på, styrda av vår censurerande media. Därför var en röst på Sverigedemokraterna betydligt viktigare.
    Var man på rätt plats där han gör störst nytta.

    Kommentar av Slasher — 16 mars 2011 @ 9:51

  53. Om nu Christian och några till tycker att ett heltäckande partiprogram är viktigt, är inte ett samgående med V eller MP mer naturligt än att tillfredställa egot på pajasen Bard?
    MP (eller V) finns redan i riksdagen, dvs det finns goda chanser att ”vi” klarar 4%-spärren och dessutom har de ju precis samma tankar i PPs frågor som PP.

    Slutligen törs jag slå vad om att Bard tröttnar på sitt parti långt innan nästa val och då har han bara ställt till det för PP. Hur länge orkade han driva Liberati – partiet (?) som inte pirater fick vara med i?

    Kommentar av Månkaninen — 16 mars 2011 @ 21:05

  54. @Månkaninen. En faktaupplysning. Liberati var en grupp som bildades för att försöka påverka Folkpartiet inifrån i mer liberal riktning inför valet 2010. Därefter skulle Liberati utvärderas och beslut fattas om hur man skulle gå vidare och om man skulle gå vidare. Valresultatet innebar att Folkpartiets sista två genuina liberaler, Camilla Lindberg och Agneta Berliner, fick lämna riksdagen. Efter den valutgången så gjordes bedömningen att förutsättningarna för att lyckas med att vrida Folkpartiet i liberal riktning inte längre förelåg överhuvudtaget.

    Konsekvensen av detta blev att Alexander, jag, Jan Rejdnell och ytterligare ett antal personer från Liberati beslutade att istället starta Liberaldemokraterna och i och med detta så las Liberati också ner.

    Så ser en korrekt historiebeskrivning ut och som du ser så handlar det inte ett dugg om att Alexander tröttnat utan om ett gemensamt beslut att istället pröva en annan väg. Folkpartiets liberala kollaps innebär också att det uppstått ett liberalt tomrum och det är detta tomrum vi har för avsikt att fylla.

    Kommentar av Michael Gajditza — 17 mars 2011 @ 2:16

  55. […] det är fler som tycker att partiet måste bredda sin politik för att kunna klara valet 2014. Jag ser dock en […]

    Pingback av Framtid: att bredda Piratpartiet — 17 mars 2011 @ 13:28

  56. Michael, du ser en större skillnad på att tröttna och att inte längre tycka att förutsättningar för att lyckas föreligger, än vad jag ser. Jag har inget mot din historiebeskrivning och tror att ni snart kommer att finna att det inte föreligger förutsättningar att kidnappa PP heller.
    Dock ser jag din tystnad vad gäller samgående mellan MP och PP som bättre än PP och L, som mer intressant…

    Kommentar av Månkaninen — 17 mars 2011 @ 18:53

  57. […] en procent i de båda riksdagsval de ställt upp i. Visst, i EU-valet gick det fantastiskt, men som Christian Engström säger: »Fokuspartier må vara okay i EU-valet, men inte i valet till riksdagen. Så tolkar jag […]

    Pingback av Mina tankar om Piratpartiet « Caspian Rehbinder — 19 mars 2011 @ 22:16

  58. […] en procent i de båda riksdagsval de ställt upp i. Visst, i EU-valet gick det fantastiskt, men som Christian Engström säger: »Fokuspartier må vara okay i EU-valet, men inte i valet till riksdagen. Så tolkar jag […]

    Pingback av Caspian Rehbinders tankar om Piratpartiet | Liberaldemokraterna — 19 mars 2011 @ 22:27

  59. Överlever #Piratpartiet att bli ett brett liberalt parti?…

    Under lite drygt fyra år (påbörjade mitt femte år för två veckor sedan) har jag lärt känna ett parti likasinnade får alla läger har valt att lägga sina olikheter bakom sig för att gemensamt driva en kamp kring skyddat privatliv, delad kultur och fri ku…

    Trackback av Jonatan Gonte Kindh — 20 mars 2011 @ 19:12

  60. […] själ och varumärke till första bästa smoochare som vill sol- och våra oss. Vi diskuterar saker öppet i […]

    Pingback av Timeout för lite vänskapligt taktiksnack | Anna Troberg — 22 mars 2011 @ 14:47

  61. Nyckelordet är samarbete och respekt. Det rimliga vore att hitta någon form av kompromiss där exempelvis Alexander Bard blir partiledare och Anna Toberg stiger åt sidan. (man kanske kunde ordna någon slags betald position åt henne i den nya organisationen så att hon inte ställs på bar backe). Partibeteckningen kan bytas till Liberaldemokraterna för att tydliggöra den nya inriktningen. Samtidigt fortsätter Engström och hans assistenter i Europaparlamentet som tidigare – i orubbat bo. På så sätt maximera vi chanserna i Riksdagsvalet utan att i onödan stuva om i övriga delar av partiet. Detta är nog den enda fungerande lösning alla kan vara nöjda med. Bard behövs som ansikte utåt och jag som känt honom i många år vet att han inte skulle acceptera att vara med i en organisation han inte ledde. Vi behöver alla Bard och vi borde låta prestigefrågorna stå åt sidan. Med Bard vid rodret kan vi få kanske 10-15 procent i nästa val. Vi måste kunna respektera varandra och samarbeta för vårt gemensamma bästa. Som jag förstått det av alla positiva kommentarer finns det en bred uppslutning bland piratpartiets gräsrötter kring L:s erbjudande (det är ju också många som är med i båda partierna). Jag har också hört att Rick och Hax ställt sig positiva till denna linje.

    Kommentar av Anders L — 24 mars 2011 @ 20:40

  62. Jag hoppas inte att någon tar ovanstående kommentator på allvar. Att Anna Troberg skulle stiga åt sidan för Alexander Bard och leda det liberala Piratpartiet är en lika dum som ogrundad tanke. Att skriva att »detta [nog är] den enda fungerande lösning alla kan vara nöjda med« visar på en total okunnighet inför såväl Piratpartiet som Liberaldemokraterna. Att Rick och Hax skulle vilja detta har jag inga som helst skäl att tro på, och om man tror att det finns stöd inom Piratpartiet på grund av »alla positiva kommentarer« har man en löjligt selektiv syn på saker och ting.

    Snälla, snälla liberaler som vill bredda Piratpartiet: Använd sakliga argument, ta er inte vatten över huvudet, och föreslå inte idiotiska galenskaper som aldrig kommer bli verklighet!

    Kommentar av Caspian Rehbinder — 28 mars 2011 @ 13:35

  63. Helt fel analys tror jag, som tvärtom menar att PP behöver återgå till att vara det smala enfrågeparti som lockade väljare från första början. Jag väljer begreppet enfrågeparti och inte fåfrågeparti för att betona dels att ett fritt internet är att betrakta som EN fråga (frågan om framtiden, den viktiga, den som vi bryr oss om!) och dels att ni inte behöver tycka någonting om något annat.

    För högervänstermitten-frågor utan uppenbar koppling till censur och anonymitet på nätet behövs bara en princip och det är att sälja dem till högstbjudande av gammelpartier i utbyte mot att ni trycker på deras knappar. Här är det särskilt viktigt att tänka på att kopplingar som är uppenbara för en intern krets av tvittrande medborgarrätts-ideologer med lila kepsar inte nödvändigtvis är uppenbart för potentiella väljare bland allmänheten

    Genom att återgå till denna ursprungliga princip stärker ni er förhandlingsposition, lockar tillbaka missnöjda väljare och inte minst underlättar för framtida debatter och hantering av media. När ni får frågor om exempelvis er skolpolitik behöver ni inte svara något krystat som ni knappt själva fattar vad det har med er kärnfråga att göra, och än mindre kan förklara för väljarna på 10 sekunder. Använd istället mediautrymmet till det ni egentligen tycker är viktigt, farorna med censur på nätet och er strategi för att stoppa detta genom att överlåta skolpolitik och annat åt rödgrönblåa politiker som ändå tycker likadant allihop.

    Genom att vara tydliga med att många frågor ligger utanför erat program och hur ni förhåller er till detta så gör ni ett intryck av trovärdighet och ideologisk konsistens, istället för att låta som hala politiker som slingrar sig och drar politiken mot mitten för att minimera risken att behöva stå till svars för någonting. För dem som lockas av ”ansvarstagande” mittenpolitik som inte vill någonstans finns redan sju-åtta utmärkta alternativ att välja på, som är svåra att konkurrera med på det planet.

    Låt socialdemokratin under Mona Sahlin statuera skräckexempel på hur det kan gå när man distansierar sig från sina väljare. För att reparera skadorna byter de nu ut hela partitoppen och lyssnar på väljarna – kanske något för PP att kopiera? Lärdomar bör även dras från Miljöpartiet, som förvisso ökat i popularitet sedan 80-talet när de var gröna och radikala, men på bekostnad av att de idag är precis lika röda och sossiga som alla andra.

    Kommentar av Stefan — 30 mars 2011 @ 17:14

  64. […] inser att det blir knöligt när utspel skrivs av före detta aktivister, och får medhåll från MEP Christian Engström och Hax och kanske förvirrar saken lite. Men inga av nämnda kan naturligtvis “ge bort” […]

    Pingback av opassande » Blog Archive » Piratpartiets utveckling är inte knutet till Libdem — 12 maj 2011 @ 17:44


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: