Christian Engström, Pirat

11 februari 2011

Russia Today tar upp FRA-lagen

Filed under: FRA,informationspolitik — Christian Engström @ 12:04

Artikel och inslag hos Russia Today (på engelska)

Nyhetsprogrammet Russia Today sände ett inslag i morse om den svenska FRA-lagen, med utgångspunkt från ett Wikileakstelegrammet UUNCLAS Stockholm 000704. Det visar hur det var påtryckningar från USA som låg bakom lagen.

Ur rysk synvinkel är det förstås extra intressant att ett av argumenten för FRA-lagen i den svenska debatten var att det var rysk transittrafik som skulle avlyssnas, snarare än vanliga svenskar.

Jag medverkar i ett par avsnitt i inslaget och artikeln och berättar bland annat hur ett av argumenten för FRA-lagen var att syftet inte var att spionera på svenskar, utan att övervaka bland annat rysk transittrafik.

Länk till Russia Todays inslag och artikel.

Henrik Alexandersson kommenterar, och berättar att Rick Falkvinge ska diskutera affären live i Russia Today senare ikväll.

…………

Andra som skriver om ämnet: Nyheter24, Fredriks blogg

Tags: , , ,

9 kommentarer

 1. Jag lyckas inte hitta dokumentet, har du en länk eller en kopia du kan lägga upp?

  Kommentar av Stefan — 11 februari 2011 @ 14:38

 2. Mycket intressant. Däremot kan man knappast påstå att det inte existerar någon parlamentarisk kontroll av FRA:s verksamhet. Visserligen är den mycket dålig och stryker FRA medhårs, men då är det nog detta man bör kritisera. Kalla gärna kontrollen kosmetisk hellre än icke existerande. Annars blir det öppet mål för FRA-förespråkarna.

  Den amerikanska upphovsrättslobbyn har förvisso stort inflytande över svenska politiker och tjänstemän. Det har vi kunnat läsa i andra diplomatrapporter. Men det finns inga bevis för att det är samma krafter som styrt USA:s intresse för FRA. Jag tror att sannolikheten är mycket låg för detta. Datainspektionen har också granskat den aspekten och inte funnit några tecken på att FRA sysslar med kartläggning av fildelare. PP ska nog inte driva den här linjen in absurdum. I synnerhet inte utan mer på fötterna.

  Kommentar av Jonas B — 11 februari 2011 @ 15:19

 3. Jonas B: Jag har aldrig sett PP driva den linjen överhuvudtaget. PP handlar om mer än fildelning. Däremot finns det enskilda personer som ibland har postat inlägg där det tas upp men det har, mig veterligen, aldrig gjorts i något officiellt PP-sammanhang.

  Kommentar av Ssargon — 11 februari 2011 @ 17:14

 4. @Stefan:

  Såvitt jag förstår rör det sig om ett telegram som ännu inte är publicerat, men som Russia Today har tillgång till.

  Kommentar av Christian Engström — 11 februari 2011 @ 17:39

 5. […] Svensk myndighetskontroll, Farmor Gun, Christian Engström, […]

  Pingback av Svensk dubbelmoral… « Sverige är inte världens navel! — 12 februari 2011 @ 9:42

 6. Det är ju ett problem här att vi inte har tillgång till telegrammet i sin helhet. Men jag tror ändå att man kan dra en bestämd slutsats med utgångspunkt från de brottstycken som publicerats: Detta handlar inte om FRA-lagen. Troligare är att det gäller det samarbete som finns mellan öppna polisen/Säpo och USA.

  Det sägs i telegrammet att JuDep vill undvika debatt och att man helst vill gå runt riksdagen. Detta stämmer dåligt in på FRA-förslaget, som dessutom inte är något ”agreement”. Där var ju tvärtom JuDep i polemik mot FöD. Tjänstemännen på JuDep läckte om förslaget i förväg just för att det skulle bli debatt. Att FRA-paketet var tvunget att passera riksdagen var dessutom känt för alla inblandade redan 2004-05.

  Det stämmer inte heller att JuDep skulle vara motpart vid en förhandling rörande FRA:s informationsinhämtning. Om en sådan förhandling överhuvudtaget skulle ske på departementsnivå, så är det tveklöst FöD:s bord. Men allra troligast är att avtalet skulle ingås på statsministernivå.

  Sekundärt kan visserligen FRA komma in i bilden inom ramen för den polisiära signalspaningen som myndigheten utför på uppdrag av den öppna polisen och Säpo (som läget var före kompromissen 2008). Många menar ju att information som Säpo utbyter med utländska tjänster även bör kunna hanteras på samma sätt av FRA, jämför Anders Erikssons utredning om den polisiära signalspaningen. Så det är väl troligt att detta var situationen innan FRA-lagen klubbades.

  Kommentar av Jonas B — 12 februari 2011 @ 10:20

 7. ”…Det visar hur det var påtryckningar från USA som låg bakom lagen. …

  Det är väl i o f s inget uppseendeväckande – för så har det väl varit sen före andra världskriget i vart fall.

  Frågan blir ju nu NÄR Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – tar sig för att göra något åt det ❓


  ”Det är primitivt att välja ledare
  (video ca 2 min) ! Enbart djur behöver ledare ! Idag kan Wi göra det möjligt att Wi medborgare skall styra oss själva. Det är inte farbror Staten (läs den varje gång styrande partitoppen) som skall visa oss vägen…!!!” – slut citat härifrån.


  NÄR skall Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna – ta saker och ting i egna händer – och börja med att välja/tillsätta Samordnare/Administratörer – som ENBART ägnar sig åt att administrera det folket kontinuerligt BESTÄMMER = folkets kontinuerliga vilja ? Idag, imorgon eller om ytterligare ca 6 000 år från nu ❓

  vilka är de enda som kan bringa ordning i kaos ? Wåra mer eller mindre folkkära PyramidMaktHavare – eller Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna ❓


  Den ”svenska modellen” har ju sina uppenbara brister, tyvärr tyvärr… 😥
  Men ”simma lugnt” (video 44 min) – för det ordnar sig (video ca 8 min) förr eller senare – är Josef rätt säker på.

  Kommentar av Josef Boberg — 12 februari 2011 @ 18:29

 8. […] Läs mer: No size fits all, sagor från livbåten, Expressen, Aftonbladet, Snabbisen, Svensk myndighetskontroll, Farmor Gun, Christian Engström, […]

  Pingback av Varning! Jag publicerar ”barnporr”! « Sverige är inte världens navel! — 15 februari 2011 @ 12:51

 9. […] Läs mer: No size fits all, sagor från livbåten, Expressen, Aftonbladet, Snabbisen, Svensk myndighetskontroll, Farmor Gun, Christian Engström, […]

  Pingback av Nyheter24 har moralpanik! « Sverige är inte världens navel! — 19 maj 2011 @ 7:57


RSS feed for comments on this post.

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: